Porumbei voiajori: Unde si de ce? – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Oamenii ma intreaba mereu unde merg daca vreau sa achizitonez porumbei voiajori si de ce merg la un anumit crescator. Ideea e ca am o reputatie in a fi primul care gaseste nume noi cu porumbei buni. Cateodata se intampla sa fiu la locul potrivit, la momentul potrivit, inaintea altora. In urma cu ceva timp am fost primul care la vizitat pe L Claessens impreuna cu un grup de columbofili taiwanezi. Acestia nu au cumparat vreun porumbel din cauza ca nu auzisera de Claessens pana atunci, cu alte cuvinte nu era un nume mare. Mai tarziu au vrut sa  cumpere dar era prea tarziu. Aceeasi poveste si cu Vandenabeele. Era la inceputul anilor nouazeci, am trimis o gramada de porumbei Vandenabeele la Satoh, un dealer de porumbei din Japonia care vroia porumbei de la un ”nume nou”. Vandenabeele nu era faimos atunci, iar Satoh nu gasit niciun client pentru porumbei. Inca imi amintesc de nemultumirea lui: “In primul rand oamenii imi cer sa le gasesc nume noi si acum ca le-am gasit nu vor sa le cumpere”. Bietul dealer nu a avut de ales decat sa elimine porumbeii Vandenabeele, la scurt timp dupa a aflat ca facuse cea mai mare greseala pe care o facuse vreodata.

MULT MAI RECENT

Era pe la inceputul acestui secol pe cand le-am prezentat porumbeii lui Heremans Ceusters unor prieteni ca si David Lin, Kayama, Dinga, Omar Hamli si W de Bruyn. Erau niste porumbeii frumosi, pasari ieftine si cel mai important lucru, porumbei de calitate. Daca ar fi fost mai intelepti ar fi trebui sa fi cumparat mai multi porumbei. In doar trei ani, multi au realizat ca Heremans avea pasari de calitate dar ca acum trebuie sa plateasca de 3 – 4 ori pretul pe care obisnuia Heremans sa-l practice.

Apoi a fost J. Prefer sa nu-I mentionez numele intreg, devreme ce este batran si nu doreste sa fie deranjat. Acesta avea preturi foarte mici si oamenii care au cumparat odata vroiau mai multi porumbei deoarece erau porumbei buni. Era prin anul 2000 cand i-am spus lui W de Bruyn ca stiu despre un columbofil necunoscut care avea porumbei de calitate si care cerea bani putini. Am mers impreuna, a cumprat un cos plin cu pui, iar unul s-a dovedit a fi un porumbel miracol, atat ca si reproducator cat si ca zburator.

UNDE

Daca vrei sa achizitionezi porumbei pentru a-ti imbunatati familia de porumbei, ar trebui sa alegi cu grija unde sa mergi; ce vreau sa spun este in care zona, deaorece concurenta difera atat de mult de la o zona la alta. Ai motive sa te indoiesti daca un columbofil reuseste sa castige mereu 5 s au 10 locuri 1. Acest lucru este imposibil in cluburi sau zone cu o concurenta puternica. Cele mai bune locuri, sunt acele locuri in care columboflii sunt specializati. Ce vreau sa spun este ca acestia se concentreaza pe o anumita distanta, fie distanta scurta (viteza), distante medii (demifond) sau distante lungi (fond – maraton). Acolo competitia este puternica. Acolo unde se concureaza de la 100 – 1000 de kilometri concurenta este mai putin puternica din cauza ca la concursurile de demifond (distante medii) sunt introduse si pasari de fond-maraton (distante lungi) care de cele mai multe ori nu reusesc sa claseze in fata clasamentului. Iar daca vorbim de cursele de distanta lunga in care sunt introdusi porumbei de viteza-demifond, acest lucru face concurenta si mai slaba. Bosua spunea mereu: “concurenta este mai puternica acolo unde columbofilii concureaza pe bani multi”. Exista ceva adevar in acesta afirmatie. Pentru astfel de curse columbofilii selecteaza puternic daca nu vor plati chiar ei pretul. In zonele in care multi columbofli introduc pasari putine in curse competitia este mai puternica decat in cazul in care putin columbofili introduc multi porumbei. Daca intr-o cursa sunt introdusi 300 de porumbei de catre 75 de columbofili si intr-o alta cursa sunt introdusi 1.500 de porumbei concurati de 25 de columbofili, eu prefer porumbeii care au zburat bine in cursa de 300 de porumbei!!!

ALTE CERINȚE.

Mai mult.

Eu insumi am cumparat porumbei de la columbofili cu nume. Acestia, de cele mai multe ori aveau multe pasari iar acest lucru nu este profesionist. De cele mai multe ori cereau preturi mari datorita numelui.

Prefer sa cumpar de la columbofili cu porumbei putini, din simplul motiv ca acestia nu au spatiu sa tina multi porumbei. Asa ca sunt nevoiti sa elimine porumbei pe care altii i-ar pastra.

Columbofilul de la care as cumpara porumbei nu si-ar face reclama!!!

De ce si-ar face reclama? Nu are clienti. Si de ce nu are clienti? Raspunsul este simplu.

Nu  vreau porumbei de la columbofilii care isi tratea des si mult porumbeii.

Daca doar ocazional faci curat in adaposturi ca si mine, gasesc ca nu este intelept sa achizitionezi porumbei de la cineva care da cu spaclu zilnic sau de mai multe ori pe zi in adapost.

Este de inteles ca omul de la care as achizitiona porumbei ar trebui sa zboare foarte bine. Din pacate straini au o problema aici. Cum pot afla acestia daca un columbofil zboara bine sau nu? Sa clasezi 30 de porumbei la un concurs dca ai introdus 100 nu e mare lucru. Pe de-alta parte sa clasezi 3 porumbei in top este super daca columbofilul a introdus doar 3 porumbei. Cel care a clasa 30 de porumbei se alege de cele mai multe ori cu atentia din partea presei, iar columbofilii cu pasari putine rareori primesc atentia pe care o merita. Ai nevoie sa vezi rezultatul final si complet pentru a vedea cat de bun sau slab este cineva.

COLUMBOFILII CARE ZBOARA PASARI PUTINE NU VOR DEVENI NICIOADATA FAIMOSI, PE CAT DE BUNE SUNT REZULTATELE LOR.

Mai mult eu prefer sa nu cumpar porumbei prea batrani sau pui reprodusi devreme. Columbofilii seriosi nu-si vand acesti porumbei daca ar avea inca incredere in ei.

Vorbind despre incredere, este probabil cel mai important lucru. Cand ii vad pe straini uitandu-se in ochii porumbeilor, eu cred ca ar trebui sa te uiti in ochii CRESCATORULUI nu in ochii porumbelului.

CEL MAI IMPORTANT

Binenteles ca ai nevoie de mult noroc dar de cele mai multe ori sunt aceeasi crescatori care au noroc cand vine vorba de achizitionarea porumbeilor. Motivul este simplu: acesti sunt doar putin mai destepti decat ceilalti.

Dar despre pedigree?

Hartia in sine nu inseamna multe, nici numele. Pe de-alta parte ramane motivul ca familia de porumbei sa fie de calitate. Eu nu voi cumpara pui de la un super porumbel daca nu mai sunt si alti porumbei buni in aceea familie de porumbei.

In concluzie, doua lucruri:

  1. Foarte multe super pasari sau parintii lor au existat, iar oamenii le-au luat gratis.
  2. In cazul in care vreau porumbei de la cineva, las la latitudinea lui daca vrea sa vanda. Aceasta abordare este diferita de cea a taiwanezilor. Acestia le cer columbofililor de aici sa imperecheze un anume mascul cu o anumita femela si din aceea pereche vor sa cumpere pui. Cat de prost.

Vip

Cel mai bun porumbel al Belgiei in 2006, concurat de Crucke. L-a cumparat la varsta de 4 saptamani …pentru 25 de euro.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© Ad Schaerlaeckens

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.