Porumbeii calatori, „arma secreta” a armatei chineze

La doar două luni de la dezvăluirea noului avion militar invizibil pe radar, China investeşte într-un alt tip de zburător: porumebelul călător, scrie revista Time. People’s Liberation Army (Armata Populară de Eliberare) antrenează 10.000 de porumbei pe care să-i folosească la trasmiterea mesajelor între bazele armate chineze, în eventualitatea unui război care ar distruge infractructura tradiţională de comunicaţii.

Amtrenamentele porumbeilor au început la sfârşitul anului trecut în Chengdu, capitala provinciei Sichuan. Păsările vor fi împărţite între mai multe baze militare situate în regiunile muntoase retrase, cum sunt cele din partea de sud-vest a ţării, în apropierea munţilor Himalaya. Porumbei ating viteze medii de 120 de kilometri pe oră şi vor fi antrenaţi să transporte încărcături de până la 100 de grame.

Porumbeii călători, o tradiţie chineză

• Porumbeii călători au fost folosiţi în China de mai bine de 1000 de ani, iar în armată au fost introduşi în anii 1930.

În 1937 locotenentul Claire Lee Chennault, un pilot pensionat al forţelor aeriene americane, a ajuns în China pentru a antrena o echipă specială de aviatori. El a adus cu el sute de porumbei călători, iar, la terminarea războiului cu Japonia, i-a lăsat în urmă. Aceştia au devenit nucleul primei brigade militare de porumbei folosite de armata chineză.

În afară de porumbei, People’s Liberation Army (PLA) mai foloseşte 10.000 de câini antrenaţi să asiste la intervenţiile trupelor speciale sau ale trupelor de la frontiere. Caii au fost pentru mult timp o parte importantă a operaţiunilor militare. În ultimii ani, însă, numărul lor a scăzut la mai puţin de 1000 şi sunt folosiţi doar pentru expoziţii sau filmări.

China nu este singura ţară care foloseşte porumbei călători. Ei au servit armata Marii Britanii în timpul invaziei din Normandia. Aliaţii voiau să se asigure că mesajele nu erau interceptate de forţele naziste. Primul porumbel care a ajuns la Londra cu vestea victoriei a primit înalte onoruri militare.

Utilitatea porumbeilor călători a fost intuită şi de traficanţii de droguri. În ianuarie, autorităţile din Columbia au găsit un porumbel dresat de contrabandişti să livreze droguri unor deţinuţi. Pasărea a căzut din cer înainte de a traversa zidurile închisorii din cauza greutăţii încărcăturii de cocaină şi marijuana. (Alexandra Pele)

Sursa: Gandul

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.