Porumbeii de nunti

Azi am decoperit un articol din Adevarul de Oradea, legat de porumbeii de nunti, se pare ca anul 2009 nu a fost un foarte bun din punct de vedere financiar pentru cei care detin porumbei de nunti, dar cel putin au reusit sa-si acopere o parte din cheltuielile cu mancarea, medicamente, minerale si vitamine.

Creşterea porumbeilor de rasă este una dintre puţinele pasiuni pe care criza nu a putut să le învingă. În ciuda lipsei de comenzi, orădenii îndrăgostiţi de prietenii înaripaţi se încăpăţânează să-şi cheltuie banii pe îngrijirea acestora.

Orădeanul Viorel Soare este îndrăgostit de porumbei din copilărie. „Când eram copil, îmi cumpăram porumbei cu toţi banii pe care îi primeam de la părinţi. Atunci nu ştiam aproape nimic despre rase şi cumpăram orice”, a spus bărbatul.

În timp, Viorel s-a gândit să-şi transforme hobby-ul în sursă de venit. A început să crească porumbei albi, de rasă, pe care îi închiria mirilor dornici momente spectaculoase la nuntă. Din 2009 însă, concurenţa acerbă din partea firmelor specializate l-a lăsat fără clienţi. Cu toate acestea, orădeanul nu se încumetă să renunţe la prietenii săi înaripaţi şi îi îngrijeşte ca la carte.

Cel mai scump hobby

„De anul trecut am clienţi din ce în ce mai rar. Cererile sunt foarte puţine”, spune columbofilul. „Dar nu pot renunţa la porumbei. De câte ori îi vizitez, simt că mă destind, îmi dau o linişte interioară. Puţinii bani pe care îi mai fac din nunţi, îi investesc doar ca să am grijă de ei”, explică bărbatul. Potrivit informaţiilor primite de la Cornel Fildan, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici Nufărul Oradea, crescătorii de porumbei cheltuie foarte mulţi bani pentru îngrijirea păsărilor. „Numai achiziţia costă cel puţin 100 de euro, pentru un porumbel. Eu îi spun nevestei că am dat 10 euro pe unul, ca să scap basma curată”, spune, pentru Adevărul de Seară Oradea, crescătorul. Şi îngrijirea lunară a păsărilor costă destul de mult.

„Trebuie să le dai apă, minerale, săruri de îmbăiat. Dacă aş fi ţinut evidenţa banilor cheltuiţi, m-aş fi lăsat de mult de meserie”, a explicat Fildan.

Sursa: Adevarul

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.