Porumbeii voiajori apar la Digi 24

 

Andrei Bondar s-a îndrăgostit de porumbei încă din copilărie, dar primele sale exemplare le-a avut abia la maturitate. Atunci şi-a cumpărat primii porumbei de ornament. S-a reprofilat, iar astăzi creşte doar porumbei voiajori. 46 de păsări numără crescătoria sa din Oradea, unde le oferă cele mai bune condiţii.

“În perioada de concursuri, intrăm cu anumite produse la porumbei, de întreţinere. (…) Ca şi un sportiv sau culturist care face un anumit efort, într-o anumită perioadă, are nevoie de proteine, carbohidraţi, de minerale. De exemplu, la noi este vital să dăm porumbeilor minerale şi grit”, spune Andrei Bondar.

Porumbeii au un simţ deosebit al orientării şi revin întotdeauna acasă. Sunt motivele pentru care pasionaţii de columbofilie în folosesc în cadrul unor competiţii.

“Aşa se naşte cu capacitatea lui de a-şi găsi locul în care el a ieşit pentru prima oară afară. Primele etape din sezon sunt cele de viteză de la 100 la 300 de km, după aceea facem saltul la 500 de km şi de la 500 de km intercalăm şi cu etape şi de viteză mai scurte şi cu etape de maraton.”

Eforturile tânărului de a îngriji cu multă pricepere şi atenţie porumbeii nu au fost în zadar. Anul trecut, una dintre păsări a sosit a treia la un concurs de viteză organizat în nord-vestul ţării. Însă premiul cel mai mare i l-a adus un alt porumbel care a reuşit să străbată 940 de kilometri, într-o singură zi. Pasărea s-a întors acasă tocmai din Berlin.

“A venit locul al doilea pe clasamentul general la etapa de 940 de km, Berlin – naţional 2016. E masculul cu seria 901035. Au fost lansaţi la 7 şi un sfert dimineaţa şi a sosit la ora nouă (seara) şi vreo 20 şi ceva de secunde”, explică Andrei Bondar.

Procedeul e simplu, spune Andrei. Porumbeii sunt eliberaţi dintr-un loc anume, iar un cronometru va indica timpul în care ei vor ajunge înapoi, acasă. Câştigător este cel care va înregistra cea mai mare viteză.

“Avem un ceas constatator electronic în care sunt blocaţi toţi porumbeii. Marcăm porumbeii pe numele nostru în maşina respectivă, maşina pleacă spre locaţie şi a doua zi dimineaţa, de regulă sau peste 2 zile, depinde cât face până la locul lansării, îi eliberează pe toţi în acelaşi loc. La mine aici la intrare este o trapă care constată ora, minutul şi secunda când ajunge acasă.”

Andrei recunoaşte că se relaxează când se află printre porumbei.

“Când vin aici sunt în lumea mea şi nu ştiu, mă face să mă deconectez de la toate treburile, de la lucru, de acasă, de alte chestii ce mai pot fi.”

Pentru că în România există mulţi pasionaţi care se pot mândri cu rezultate notabile, Federaţia Naţională Columbofilă îi va reuni, la sfârşitul săptămânii, într-o expoziţie. Acolo vor fi prezenţi cei mai buni porumbei voiajori.

“Înseamnă, în primul rând, că vor veni peste 2.000 de vizitatori din ţară ca să admire expoziţia, care implicit vor vizita şi oraşul”, susţine Marius Tunduc, preşedintele Federaţiei Columbofile Naţionale.

Expoziţia va avea loc în Oradea, la complexul Trade Center.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa
Sursa Digi 24 Oradea

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

10 thoughts on “Porumbeii voiajori apar la Digi 24

 1. Bravo ! salut initiativa si faptul ca evenimentul a fost preluat de o televiziune ,aratand si explicand, intr-o maniera profesionala ,atat tu Andrei ,cat si presedintele Federatiei , celor care au urmarit emisiunea ,sa inteleaga ca sportul acesta nobil la rang de arta , este un sport la care te reprezinta porumbelul ,dand de inteles ca crescatorul pe langa faptul ca este meneger ,este si un bun antrenor ! Ar fi frumos si util pentru columbofilia romana ,daca ar fi preluata si Expo. National de la Oradea ,si de alte televiziuni comerciale , sa poata fi vazuta si inteleasa in mare, de restul populatiei din tara !

  1. Azi la ora 11 va avea loc si o conferinta de presa, si cel mai probabil si sambata si duminica sa se realizeze reportaje cu evenimentul national.

 2. Bravo Andrei Bondar, Bravo Marius Tunduc.Bravo columbofili.Inca o data Ardealul este fruntea tarii.
  Aici gasesti tot ce vrei de la profesionalism, seriozitate si caracter.

 3. Nu este un sport, este un hobby. Se cam exagereaza si cu termenii acestia: manager, profesionalism samd. Cand esti pasionat de ceva, se subintelege ca faci ceea ce faci din pasiune si te deconectezi de tot ce este legat de rutina. Mai exista un paradox legat de ce se apuca unii de columbofilie, pe tema asta cred ca s-ar umple pagina de mii de comentarii si tot nu s-ar intelege mare lucru. Oricum ar fi ea, columbofilia trebuie perceputa ca un hobby, conteaza foarte mult sa te regasesti ca si om, indiferent de statut, printre porumbeii tai.

  1. Nu se exagereaza deloc…..eu consider ca asta-i adevarul.Nu poti iubi porumbeii, fara a fi profesionist(a cunoaste tot despre pasarile tale, a sti sa faci un management bun al crescatoriei tale, inclusiv al planului de zbor la care participa porumbeii tai.).daca ii iubesti, dar ca nebunu ii angajezi asa de amoru artei, asta se mai cheama iubire??AUD? Daca a-ti inteles altceva..asta e.Deci ????????

   1. Puia, tata- eu sunt de părere că este totuși un hobby. Suntem mulți care nu suntem disperați după norme, ași, general etc. Eu cred că trebuie să fie relaxare, nu l-a sfârșitul săptămânii să îmi bubuie inima că nu știu care gut, dacă mai făcea o clasare era general cu patru stele. Avea A.S un articol pe tema asta. Citește-l.

 4. Vreau sa te felicit Andrei Bondar, pt ca reusesti sa aduci tot timpul articole noi, sa faci topicuri interesante.Esti singurul care face asta pe un site de profil.Cel putin pentru mine esti pe primul loc……Restul site-urilor devin deja plictisitoare.

 5. Eu n am spus @valentin, ca nu este un hobby. Crede ma cunosc poate cel mai bine intelesul acestui cuvant. Zbor de 10 ani, maxim 19 porumbei.Nu alerg dupa norme, dar am emotii la fiecare etapa. O fac din iubire…M am lasat de porumbei juma de an, apucandu ma apoi si concurand cu doar 2 porumbei…..Cat despre articole citite am citit pt toti. Din pacate ce se aplica la tine in voliera, nu merge la mine. Cat despre ce am scris mai sus sustin asta.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.