Porumbeii voiajori si recuperarea porumbeilor

Acest articol vine ca o completare la articolul Porumbei Voiajori – Lamaia, mierea si scortisoara, articol care a starnit unele controverse legat de mierea si de faptul ca mierea devine toxica in anumite conditii. Mai jos puteti gasi un raspuns argumentat legat de acest subiect. Foarte util mai ales ca se apropie sezonul de concursuri, iar mierea este unul dintre produsele cu care putem recupera porumbeii dupa efortul depus de porumbeii voiajori la concursuri.

mierea

Sursa poza: bucurestifm.ro

Va salut cu respect pe toti columbofilii si in primul rand vreau sa subliniez faptul ca dupa o lunga si temeinica documentare, precum si numeroasele vizite pe care le-am facut in strainatate si la noi in tara in diverse crescatorii , m-am decis sa scriu aceste carti despre cresterea porumbeilor voiajori. Toate aspectele care le-am dezbatut in aceste carti sunt bine analizate si bine sintetizate , cu mare atentie, fara a le denatura in vreun fel s-au altul . Nu doar faptul ca am terminat universitatea de Zootehnie si cu Masterul, m-au ajutat sa inteleg anumite principii ale functionarii organismelor in general ,ci si o multime de materiale de documentatie pe care le-am citit de-a lungul timpului .

Ce îi face căldura mierii?

Probabil cel mai bun şi avizat răspuns îl dă Ross Conrad, autor al cărții Natural Beekeeping:

Organic Approaches to Modern Apiculture. “Ideea este că prelucrarea termică distruge enzimele. Practic, de fiecare dată când încălzim mierea enzimele se distrug ceea ce reduce foarte mult calitățile curative ale mierii. Mierea crudă și proaspătă are proprietăți antibacteriene și antifungice incredibile.” În plus, crește cantitatea de HMF, dar nu într-atât încât să fie toxică. Astfel, dacă doriţi ca toate calităţile mierii să se regăsească în ceaiul dumneavoastră, nu adăugaţi mierea decât dacă temperatura acestuia nu depăşeşte 40 de grade Celsius.

Cantitatea de HMF este atât de mică în mierea încălzită încât nici măcar în acest caz nu atinge valorile de (40mg/kg) prevăzute în Codex Alimentarius. Aici ne referim la mierea de bună calitate.
Conform Airborne.co.nz, mierea ajunge la o concentraţie de HMF de 30mg/kg la dacă este expusă la temperatura de 40 grade Celsius timp de 20-50 de zile sau la 80 de grade pentru 2 ore.

Mierea tropicală are în mod natural 80mg/kg HMF și nu este considerată ca fiind dăunătoare consumului alimentar.
Comparativ cu mierea, melasa din zahăr are o concentraţie de HMF de 100 de ori mai mare.

Aşadar, nu mierea, singură, ar avea un component care să se tranforme într-o otravă la cald ci zahărurile conţinute de miere, carne, pâine, ceapă, etc. pot deveni toxice la cald, dar în proporţii mult mai reduse în cazul mierii decât în al celorlalte alimente.

Concluzia este că zi de zi îngurgităm cantităţi rezonabile de HMF din fripturi, grătare, biscuiţi, pâine albă sau prăjită, bere, cafea, fructe deshidratate (inclusiv în sănătoasele mixuri de muesli). Mai puţin din mierea încălzită într-un ceai.

E mierea toxică la cald? Nu. Punct.

Cu stima Cristian Alexa .

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Porumbeii voiajori si recuperarea porumbeilor

 1. Mierea poate fi dizolvată intr-un pahar transparent cu apă călduță (20 grade) şi apoi se toarnă în adapator.
  Succes tuturor!

 2. – Cel mai puternic energizant cunoscut –

  In primul rand, mierea este cel mai rapid si puternic energizant natural cunoscut. Substantele pe care le contine sunt extrem de usor de asimilat de catre organism, care primeste prin miere nu doar caloriile de care are nevoie, ci si mineralele, vitaminele si enzimele. Apoi, mierea este un puternic antiinfectios natural, care actioneaza asupra principalelor sisteme si aparate din organism, de la tubul digestiv si caile respiratorii . Acest produs al stupului este si un puternic stimulent al digestiei si al metabolismului, favorizeaza tranzitul intestinal, ajutand la eliminarea prompta a toxinelor din organism. Nu in ultimul rand mierea este utila in mentinerea echilibrului endocrin, ajutand la reglarea activitatii principalelor glande din corp producatoare de hormoni. Mierea contine fructoza, glucoza, acizi organici, vitamine, minerale, apa si pigmenti vegetali, depinzand de provenienta ei. Pe langa efectele generale ale mierii, exista si proprietati particulare ale acesteia, in functie de provenienta sa:
  1-mierea de mana – este obtinuta de pe frunzele de fag, de frasin si de stejar. Are proprietati laxative mult mai puternice decat celelalte tipuri de miere, are efect antiinflamator asupra tubului digestiv, favorizeaza eliminarea toxinelor din corp.
  2-mierea de tei – are aroma cea mai placuta si cea mai puternica dintre toate tipurile de miere.
  3-mierea de floarea-soarelui – este cumva la polul opus fata de cea de tei. Are proprietati tonice generale,stimuleaza imunitatea.
  4-mierea de salcam – se pastreaza lichida in mod natural, fiind foarte bogata in fructoza. Are, ca si cea de tei, proprietati drept calmant gastric, stimulent pentru activitatea cardiaca,ajută în mod direct mecanismele energetice ale ficatului.
  5-mierea de brad si de alte conifere – este foarte rara, randamentul de culegere al albinelor fiind mic. Are proprietati exceptionale asupra plamanilor si sistemului respirator, beneficiind de proprietati antiinfectioase, bronhodilatatoare.
  6-mierea de menta – este culeasa de albine din culturile de menta intinse pe zeci de hectare. Se foloseste ca bronhodilatator, calmant gastric, analgezic, antispastic. Usureaza digestia, combate balonarea.
  7-mierea de trifoi – este obtinuta de albine, atunci cand sunt tinute in pastorala, in preajma lanurilor cultivate cu soiurile furajere ale speciei Trifolium repens. Are o actiune diuretica foarte buna, de asemenea, are o actiune estrogena, adica ajuta la fixarea calciului .
  8-mierea poliflora – proprietatile sale difera foarte mult in functie de regiunea din care este recoltata. De exemplu, mierea de la campie are o actiune antiseptica si sedativa mai puternica, spre deosebire de mierea poliflora din regiunile muntoase inalte, la care efectul antiinfectios se adreseaza in special aparatului respirator, iar efectul sedativ este inlocuit cu unul tonic nervos. In general, mierea poliflora este considerata cel mai complex tip de miere ca actiune terapeutica, ea ingloband nectarul de la cateva zeci, daca nu sute, de specii de plante medicinale si imprumutand ceva din proprietatile terapeutice ale fiecareia dintre ele.
  Mai sunt si alte tipuri de miere : de rapita ,de mac …

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.