Porumbeii voiajori si secretele din sportul columbofil

Acesta este adevarul dupa cum am observat si aici fac o referire la interviuri, aproape toate interviurile care le gasim facute la noi (si nu numai), sunt un fel de tipar, raspunsuri parca scrise la comanda, deja au devenit ceva monoton, de genu: “mai bine sanatos decat bolnav” sau cupluri de reproducere “bun x bun”, etc… cred ca interviurile video din voliera sunt mult mai de ajutor decat interviurile scrise.

De exemplu mult ciudatul cuplu “bun x bun”…

Desigur fiecare in viziunea lui priveste porumbeii proprii asa cum o mama priveste copilu ei. Intotdeauna ea il observa mai bun decat ar fi poate, normal, ea trece cu vederea si uitarea peste anumite “defecte” sau fapte minore, asta nu inseamna ca toti din jur il poate privii si “cantarii” intocmai pe copilul in cauza asa cum o face si mama lui.

historie1.5-5461_magicolympicgrizzle

Vreau sa mentinez cum ca eu, afirm niste lucruri asa cum le vad eu sau cum pot sa ma exprim eu, nu neaparat sa am dreptate sau sa impartasim toti aceeasi parere. La cati columbofili am fost, la majoritatea… am vazut 1 maxim 2 porumbei buni la reproducere iar restul o parte dintre ei erau doar promitatori, iar o alta parte era balast, acestia din urma totusi rezistau acolo (si nu erau scosi afara) din cauza familiei din care faceau parte sau a unui nume deocheat care aparea in spate. Rar am gasit sa pot vedea 3-4 porumbei buni la compartimetul de reproducere. Repet, parerea imi apartine. Dar ma intreb, cum pot multi sa spuna ca imperecheaza “bun x bun” cand au la reproducere 40-50-60 etc. porumbei? Eu cred ca raspunsul “bun x bun” este totusi o scoatere rapida (pasa cu calcaiu) sa iesi repede din intrebare cu o singura atingere. Acestea sunt defapt raspusurile tipar.

Majoritatea crescatoriilor au un singur varf de lance la reproducere (un porumbel bun), intr-un fel sau altul, construiesc cu el sau in jurul lui, in final care au mai multi sunt de apreciat si cu adevarat norocosi.

Secrete… acestea exista in columbofilie! Desigur imediat parca aud ceva de genu “Ai nevoie de porumbei buni, mancare buna, etc… si faci rezultate.” Aceleasi raspunsuri, acelasi tipar.

Una este sa joci profesional si de durata sa ai ceva fixat unde apari cu mici modificari in functie de an, plan, vreme, etapa, starea porumbeilor, etc. Sa te bazezi pe un program bine pus la punct si pe cativa porumbei buni, care si acestia la randul lor se termina, uzura, varsta, retragere, uliu, ghinion, etc. continuitatea la acelasi nivel este cel mai important. Daca tot ce faci se poate compara cu bataile inimii de la monitorul cardiac cand sus, cand jos, atunci “cu siguranta” faci treaba buna…

historie1.4-1941_magicblueturbo

Unii columbofili obtin greu sau mai putin greu, prin munca, studiu sau chiar de la cineva o parte din informatiile columbofile si practice, odata obtinute incearca sa lucreze sau sa perfectioneze in propria crescatoria munca cu porumbeii. Daca este super pasionat, cerceteaza, experimenteaza, cauta, normal ca vrea sa stie mai mult, sa creasca si sa evite plafonarea la cat deja a reusit sa stie… progresul este cheia succesului. Iar acesti columbofili… care sunt cativa si la noi in tara, subliniez foarte putini dar sunt (nu ma intrebati ca nu dau nume, fara polemica), normal ca nu se deschid sa ofere informatii prea multe, mai scapa cate ceva foarte rar(unii!!!), altii mai deloc sau chiar nimic,… unul din motivele pricipale este concurenta. Sa spunem ca au investit sa detina porumbei mai buni, cheltuieli lcu crescatoria, intretinere porumbei, zboruri, etc, vor rezultate… deci nu pot fi condamnati de cineva care sta cu mana la ‘gogonele’ (cum statea Al Bundy pe canapea la TV) si asteapa sa primeasca porumbei si informatii. Deasta din anumite motive exista secrete! Toata practica se rezuma la lucruri simple, munca, logica, faceti lucrurile cat mai simple pentru voi si porumbeii care ii cresteti fiecare.

1.08-4684_bontejaarling

Va dau si un exemplu real din 2013.. un amic spunea: “Stiu o smecherie, 5 doze costa 100 Euro, si cutare, asta nu o mai stie !” – Deci asta nu e smecherie, mai bine isi facea injectii el in fund, nu inseamna ca ai crescut ca si columbofil daca ai descoperit injectiile, asta nu o poti numii crestere, este atat de usor sa apelezi la injectii… este mai bine sa cautati, sa intariti porumbeii imunitar si NU sa distrugeti.

Sursa text: Comentariu R P pe porumbei.ro

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

21 thoughts on “Porumbeii voiajori si secretele din sportul columbofil

  1. Andrei da te-ai indragostit de comentarile mele. Poate odata o sa scriu cate un articol, alea ar fi mai interesante:))

  2. Se pare ca da, astept cu nerabdare un articol de la tine. Pana atunci ma multumesc cu aceste comentarii care, din punctul meu de vedere, sunt chiar foarte bune, desi ai mentionat ca unele nu sunt complete. Poate in timp se vor completa. Mai mult imi doresc sa invat eu cate ceva si apoi si ceilalti.
    Desi adevaratele “secrete” nu ti le spun nimeni, decat prietenii, cu atat mai putin nu vor aparea pe site-uri.
    Pana la urma sa avem grija de porumbei, sa le cream o imunitate de “fier”, o crescatorie pe masura si porumbei de calitate, si putin de noroc ne vor aduce multe satisfactii.

  3. Andrei Bondar : ,,Pana la urma sa avem grija de porumbei, sa le cream o imunitate de “fier”, o crescatorie pe masura si porumbei de calitate, si putin de noroc ne vor aduce multe satisfactii.”

    Primul pas care creaza un avantaj mare… voliera buna, apoi restul. Vezi iarasi te lovesti de voliera, oare a cata oara? Pentru pui cea mai buna voliera in opinia mea, trei pereti de scandura, plasa in fata cu ochiuri de 3×3 mm, tavan inclinat lasat in partea din spate – ridicat in partea din fata 30 cm (fata de partea din spate), interior pe spate faguri pt pui (boxe fagure cu inclinatie), adancimea volierei din faguri si pina in plasa care acopera peretele din fata 1,70 metri, lumgime 1,80 – 2 metri, gratar de lemn de brad (sipca 6 cm latime, 2 cm grosime, 2,8 – 3 cm distanta intre sipci), distanta de sub gratar si pina in podea 18 – 20 cm (sa nu faci curat sub gratar de cand bagi puii si pina ii scoti de acolo), voliera sa fie ridicata de la pamant 60 – 70 cm (nu mai mult), in partea din fata (perete fata) plasa sa plece undeva de la 60 cm de la podea iar aia 60 cm safie scandura, voliera sa nu fie asezata in curenti mari de aer, dimineata sa bata soarele pe ea la prima ora (acest amanunt este foarte important). In asemenea voliera obtii pui vigurosi… dar sa stii ca nu ajunge doar ca ai voliera asa si te incadrezi perfect.
    Sa spunem ca o ai… ai nevoie de porumbei valorosi la reproducere, trebuie sa uiti de nume, linii, istorii sau alte artificii, trebuie privit individu in parte (porumbelu). Degeaba ai voliera de pui buna care functioneaza bine cu starea generala a puilor… daca din matca vin numai pui ciufuliti si nu din parinti care promit sau au dat pui buni. Conteaza enorm de mult cum intretii matca, cat de departe o poti pastra fata de chimicale, etc… abia apoi poti avea asteptari sa scoti pui mai buni.
    Perechile important cum sunt facute… sunt porumbei care au facut rezultate si in ochii nostrii au anumite defecte in constructie iar prin imperechere cautam sa anulam asa zisele defecte… defapt tocmai atunci am anulat avantaju porumbelului ( nu fac referire la penaj). Sa sti si ce hrana sa dai, la ce ore sa o servesti… deja iarasi este un plus.
    Daca ai voliera, ai matca valoroasa, ai intretinerea buna fara chimicale posibil, ai un program si ai reusit sa reproduci altfel de pui, mai uniformi si sa asemene intre ei, sa nu fie mari ,,clampai”… deabia acum urmeaza sa pui in practica altceva la pui.
    Din nou orele mesei, intrun cuvant programul, hrana, ajungi la un nivel cu puii de sunt toti plini si usori, zboara de la 2,5 ore si pina la peste 4 ore (dintrun foc, nu pe bucati)… trebuiesc tinuti fara vitamine altfel se lungesc, cresc piciorele, fac gaturile lungi, sunt care i-si incaleca aripile deasupra cozii… vitaminele forteaza organismmul, nu oferii nici proteina ca ii faci balauri.
    Dar sa nu iti treaca prin cap vreodata ca poti pastra porumbeii sanatosi si plini de viata , fara semne de boala doar din apa si mancare, nu nu !
    Ai pomenit de imunitate de ,,fier”… este un amalgan care pleaca inca de la parinti, apoi tu doar o intaresti pe parcurs… plusul care are un efect mare este sa nu bagi antibiotice si medicamente in pui pina nu au trecut de varstra de 8-9 luni, asta ar insemna ca puii din 2014 sa primeasca chimicale abia incepand cu luna Ianuarie 2015. Sa ajungi la un asemenea nivel … trebuie sa mentii puii tot acest parcurs de timp din chestii naturiste care SA AIBA EFECT REAL VIZIBIL PE PLUS, nu doar sa banui ca ,,cred ca le face bine”.
    Eu am reusit sa fac o astfel de reteta in vreo 6 ani lucrand cu mai multe crescatorii deodata, chiar si anul acesta am dus-o la next level si la anul din nou (sa nu stai cum nu sta apa!)… un program la pui mi-a luat 9 ani sa-l fixez si tot asa cu mai multe crescatorii deodata.
    In tot acest timp de 8-9 luni trebuie sa elimini toti puii care manifesta semne de boala idiferent din ce parinti este individu… vei observa ca din anumiti porumbei din reproducere an de an ai probleme cu 1-2-3 pui din 5-6 reprodusi, in acest caz elimini acel/ acei porumbei din reproducere. In primul an elimini ceva pui, apoi treptat elimini injumatatit de la an la an… la 2 saptamani dupa ce termini zborurile cu puii iarasi sunt care cad, acum faci ultima selectie, iar cei care raman te duci cu ei in iarna. Daca nu observi repede amanunte… aproape degeaba, trebuie spirit de observatie si sa mai stii si ce sa urmaresti.
    Sa obtii ceva naturist (reteta) care sa aiba efect nu e usor… nu vreau sa fie o reclama sau lauda, inclusiv eu iau reteta aia, frati de-ai mei, am dat si la o femeie care face dializa si ultimele analize (3) au iesit tot mai bune (acestia fac analize tot la 2 saptamani)… mie prima data imi place sa probez pe mine. Am dat si la columbofil afara care pina atunci baga chimicale in pui… din primu an a luat loc 1 pe masina la 185 km in conditile in care existau 16 crescatori care aveau sub 100 km la acel concurs, deci este aproape imposibil sa obtii loc 1… dar nu este o intamplare sau luat si in tara loc 1 si 2,etc, fara chimicale, doar practicand un program bun – voliera buna – medicatie naturista care trebuie repetata la un interval de timp regulat.
    Anul acesta vreau sa-i dau ,,produsul – home made” unui prieten care anul trecut a tratat puii de 5 ori curativ fara sa il prinda luna Octombrie,.. plus a avut pierderi mari la etapele cu puii in toamna.
    Cand cresti puii in asemenea program 8-9 luni fara chimicale si ai ajuns in luna Ianuarie aplicand tratamentul contra salmonelozei timp de 5 zile (majoritatea il fac 10 – 14 – 16 – 21 zile)… si aici se face cu 50% din doza care trebuie facuta, inclusiv si acest antibiotic din grupa 3, antibiotic popular…mie nu imi plac astea mai moderne. Acum poate te intrebi daca are efect, are foarte mare pt. ca daca ei primesc pt prima data are un efect mare (radiaza de sanatate yarlingii)… numai ca de 2 ani am gasit ceva (dupa 4 ani de cautari) care lasa infectia fara garda in fata antibioticului si asa loveste din plin, deasta poate are si o priza atat de mare.
    Cand repeti toate acestea cativa ani si incepe sa se alinieze toate, dupa cateva sezoane incepe sa se vada munca ta. Sa poti face toate astea trebuie sa le pricepi/intelege ce importanta au si binenteles sa iti placa sa muncesti atunci cand mergi la porumbei. Daca nu ai stabilitate in ce faci, vei schimba si iar vei schimba… nu se leaga nimic decat cat si cand cate o artificie care se stinge repede.
    In sezon cu maturii este cu totul altceva.
    Imunitatea de ,,fier” din cate se poate deduce o pot dobandii porumbeii numai in timp voliera, program, intretinere, selectie,… cunostintele columbofilului in cauza daca sunt aplicate si au intradevar efect pozitiv.
    Nu vreau sa se interpreteze unele chestii cum ca doresc sa promovez ceva, multumesc.

    1. Multumesc pentru raspuns. Aici promovez columbofilie, iar ceea ce faci aduce in mod cert un plus pe site-urile de “specilitate”, ceea ce nu s-a mai vazut de multa vreme.

  4. In 2014 nu am tratat puii deloc. Special am scos mai multi, asteptandu-ma sa fie pierderi mari. Dupa intarcare au pierit 4-5. Am inceput cu vreo 120 si dupa sezon au ramas cam jumatate, mai multi decat ma asteptam. Dupa primele etape cu clubul s-au umplut de “raceala ochiului” cam 90% din ei dar le trecea in cateva zile de la sine iar la cazurile mai grave le puneam 2-3 picaturi de oculoforte sa vada drumul spre casa. 😉

    1. Cam 120 am avut si eu. prea aglomerati. Am avut si eu probelme cu “raceala ochiului” si in generala probeleme respiratorii. Am gresit, si voi avea un an in care nu prea pot schimba prea multe. LA mai multi porumbei se vad semne pe penajul lor, in specila pe penajul din coada si din aripi, exact ca si la oameni cand apare la unghii tot felul de linii albe. Mi-am invatat lectia si voi aplica in asa fel sa intru pe drumul cel bun.

  5. porumbei.ro deocamdata la tine este de asteptat la ce voliera ai (curentul e la el acasa), toamna aerul rece + curentii produc mai repede acea ,,raceala ochiului” . Facand cativa ani selectie vei diminua porumbeii mai sensibili, dar sa reusesti sa diminuezi aceasta problema trebuie sa formezi lotul de reproducere cu porumbei CARE AU FOST REPRODUSI SI CRESCUTI LA TINE IN CONDITILE TALE, abia atunci vei reusii sa diminuezi aceasta problema. Nu poti sa mentii sanatatea doar cu mancare si apa… trebuie sa intervii neaparat cu ceva natural care sa dai regulat porumbeilor.

  6. Acum iarna nu este nici urma de raceala ochiului, si este curent infinit mai mare decat in sezonul de toamna cu puii. Era masina plina de pui cu ochii umezi sau inchisi de la multi crescatori, si niciunul nu are curentul meu. Concluzia mea a fost ca au cules din masina o bacterie din alta familie decat cea proprie custii mele, la care erau imunizati, si pana s-au imunizat si la cea noua a durat putin. Au facut pe rand aproape toti puii, la cei mai puternici le trecea in 2-3 zile, restul mai plangeau cateva zile in plus. Foarte putini dintre cei care au facut si s-au vindecat au mai facut iar (cred ca 2 sau 3 am vazut). Apoi s-a extins si la compartimentul de maturi alaturat, care tocmai incheiasera sezonul – au facut cei care fusesera tardivi si nu au prins masina in 2013.

  7. Cu maturii in sezon… trebuie sa faci tratament.
    Cu puii este altceva, poti cauta cai naturiste dar sa aiba efect altfel degeaba.
    Aeru/curentul rece si umed… acesta doboara porumbeii.

  8. Ma regasesc prin ceea ce spune d.l r p, pentru ca am aceleasi idei referitor la cresterea porumbeilor …Eu , cresc porumbei din cls I, mostenind pe bunicii mei… Am porumbei de ornament si de 4 ani am primit de la un consatean , stabilit in Brasov 50 porumbei de matca! Fiind si intr.o zona in care sportul columbofil se discuta si la pescuit si oriunde mergeam(Gaesti) vestea ca un domn mi.a lasat un nr de tel m.a facut sa fiu f f curios. L.am sunat si mi.a propus un tandem pe care l.am acceptat fara sa mai ezit cu intrebari! Bineinteles, porumbeii erau de duzina, dar m.am bucurat si sunt f fericit ca au aparut in 3 ani de documentatie naturista rezultate (locul I ,II,III pe club la cat fond-maraton)! Mentionez ca , d.l de la poarta , Angelescu N. a simtit cea mai mare bucurie la varsta de pensionare prin reusita noastra mica dar spectaculoasa… Se poate prin simt de raspundere fata de aceste pasari superbe si multa documentatie privind imunitatea naturala… Imi cer scuze daca v.am plictisit si ptr cei care simt columbofilia mult succes si rabdare si incercati sa descoperiti singuri. Tot respectul ptr d.l r p si d.lui andrei… Sanatate multa…

  9. Haide.ti sa va mai ,,plictisesc ” putin! Am plecat de la asa,spectaculoase patulase fixate intr.o teava, dupa o perioada voliera din sita care era folosita la combinele agricole, dupa aceea volera chiar pe pamant si in final la varsta maturitatii mansarda de 96 m patrati formata din 6 + 6 compartimente! Credeti.ma ca am facut sacrificii uriase ptr a realiza ,,confort sporit” cu imprumut din banca! Mi.am realizat visul ca, porumbeii mei sa aiba o casa bine aerisita si cu multa lumina(tudorionut77 sunphoto). Sa incep cum se incepe : cu puii ! Reproduc seria I si II in jur de 30 , ii scot de la matca la 25 de zile si ii vaccinez de 2 ori pana la inceperea antr cu pui, zbor ultima et de antr pana la 300 km sau un derby de 400 km ca in anul anterior. Mentionez, porumbeii mei, puii in timpul acestor et de antr nu folosesc decat mancare f buna si produse naturiste! Puii, provin dintr.o selectie a porumbeilor de la matca, doar 6 perechi fara nici un fel de antibiotic… Ca, yearlingi zboara la program si iarna, lucru care m.a f sa.mi notez niste lucruri pe care le vedeam odata la tvr 1, teleenciclopedia!

  10. nu cred ca antibioticile modifica fizicul porumbeiilor… ce oameni sunt mai inalti sau pitici din cauza medicamentelor?

    domnul Butucanu spunea intr-un interviu ca fara antibiotice nu se mai poate in ziua de azi!!!

    Si apoi cum sa nu dai vitamine, ce ar mai face Jos Thone, Koopman care arata diferite produse de calitate pe care le administreaza pe mancare in apa etc… SI PORUMBEII NU SAU TRANSFORMAT IN MONSTRI!!!

  11. Înainte de a sosi ora triajului anual la po­rumbeii voiajori, este important să ne amintim că sănătatea nu este aceeaşi la toţi subiecţii din crescătorie, nici la toa­te familiile de porumbei.
    Exact ca şi la oameni, şi în lumea animală există subiecţi mai puternici şi alţii mai slabi din punct de vedere al sănătăţii. Cu alte cuvinte există exemplare de o vitalitate uimitoare care fac faţă condiţiilor dificile din iernile cele mai grele, ale concursurilor dure, dar sunt şi foarte multe exemplare, mult mai numeroase, care imediat ce se apropie seara se urcă pe odihnitori, cu capul ascuns în pene şi stau marcate de un aer trist. Toate aceste diferenţe care există între porumbei în crescătoria noastră ţin în mare parte şi de sănătate, de faptul că sănătatea generală a unui porumbel este în directă corelaţie cu sănătatea sa interioară, cea a organelor interne. Sănătatea organică la un porumbel este ereditară.
    Astfel, viaţa subiectului este marcată de măsura puterii fizice oferite de sănătatea organică. Nu în ultimul rând, durata vieţii şi succesele în concursuri sunt date de puterea de reproducţie a masculului şi a femelei. Acestea sunt lucrurile care trebuiau spuse şi pe care fiecare columbofil este bine să le cunoască. Ne aflăm la ora la care nu putem să eliminăm un porumbel bătrân în crescătorie dacă acesta a făcut în timp dovada că este o mare valoare. Adică să rămână fertil până la o vârstă înaintată şi să reproducă pui de calitate.
    Referitor la columbofilii amatori mai tineri, acestora le recomand să se gândească bine la alegerea momentului pentru a introduce un porumbel nou în crescătoria lor. Valoarea sportivă nu se exprimă niciodată exclusiv prin posesia unei sănătăţi de fier. Preocuparea pentru o sănătate totală trebuie motivată impe­rativ prin a nu accepta, la momentul selecţiei de la începutul iernii, exemplare slabe în rândul porumbeilor robuşti şi sănătoşi din crescătorie.
    Repet, că un porumbel nu poate fi unul de re­gu­la­ritate dacă nu este fizic sănătos şi dacă are nevoie de foarte multe tratamente pentru a se menţine într-o bu­nă condiţie fizică. Fiecare exemplar se prezintă prin pro­­priile sale mijloace. Pentru a preciza amploarea aces­tor mijloace nu există altă posibilitate decât de a-l po­ziţiona într-o şuşă selectată judicios an de an. Şi cu cât această selecţie se apropie de perfecţiune, cu atât se regăseşte la porumbel mai multă robusteţe şi, de ce nu, longevitate. Întorcându-ne la cazul exempla­re­lor care trăiesc în sălbăticie, trebuie să adăugăm fap­­tul că la aceştia selecţia naturală elimină exempla­rele slabe, fie pe cele la care puterea organică nu este una normală.
    Triajul dur la porumbei ne poate ajuta mult în obţinerea unor păsări de valoare într-un interval cât mai scurt de timp, cu toate că sunt destul de pu­ţini crescători care adoptă această metodă dură de se­lecţie. Pentru crescătorii amatori trebuie făcut cu­noscut faptul că marii campioni practică o selecţie du­ră. Tot pentru informarea acestora trebuie decretată o re­gulă de bază: „Selecţia porumbeilor nu trebuie să cu­­noască sentimentalisme. Ea nu ţine seama de origi­ne, nici de splendoarea coloritului animalelor sau al pe­nelor păsărilor. Ea loveşte de moarte exemplarele sla­be!”
    Deficienţele fizice ale unui porumbel se pot trans­mi­­te în bine sau în rău în cadrul liniilor şi ele ne dictează nevoia de a căuta mereu elementele clădite pe un fun­dament sănătos şi trainic. Să nu avem remuşcări în eli­­minarea exemplarelor slabe, a celor care nu fac do­vada unor zburători de clasă. Luaţi porumbeii în mâ­nă. Studiaţi-i. Analizaţi cât mai mulţi porumbei şi com­­paraţii apoi cu părinţii şi rudele lor (fraţi, surori etc.). În­­cercaţi apoi să aflaţi câte calităţi fizice trebuie să exis­te la o pasăre pentru a realiza acel echilibru perfect de care are nevoie un porumbel ca să obţină un premiu im­­­portant. Dacă porumbelul este un reproducător care procrează pui lipsiţi de vitalitate, atunci acesta tre­bu­­ie suprimat fără remuşcări şi înlocuit cu unul care ne ofe­ră pui mai sănătoşi, mai compleţi, mai plini de vitalitate.Multi crescatori tineri sunt intr-o graba mare de a creste multi campioni. Ei anticipeaza stabilind o viitoare familie cu care vor munci cateva sezoane. In timp ce vor reproduce cativa castigatori in primele zile, ei nu trebuie sa se astepte sa detina o tulpina a lor capabila sa reproduca multe locuri de 1, si fiecare pasare care o vor creste un potential parinte al unui castigator, pana cand nu vor trece minim 3-4 sezoane. Ei trebuie sa fie rabdatori. Trebuie sa isi construiasca atent si cu pricepere pasarile care le-au vizualizat cand au inceput. Apoi ei vor avea adevarata recompensa pe deplin. Ca o declaratie generala, as putea spune ca perioada de timp care e necesara pentru a atinge obiectivele este guvernata de 2 factori de o egala importanta – calitatea pasarilor initiale si abilitatea aratata de crescator in a inmulti si selecta.
    Sunt pareri impartite despre cine e mai important in pereche, masculul sau femela. In sens larg, opinia mea este ca ei sunt de o importanta aproape egala, dar as fi tentat sa aleg femela totusi, dar conform invataturilor geneticii, un sex nu poate influenta mai mult decat celalat calitatea puilor.
    De ce atunci eu prefer femela? Sunt ilogic? Voi incerca sa imi analizez gandirea cu privire la acest lucru. Femela este,ca si exemplu, solul din care planta ( puii nostri) vor creste. Puterea plantei va fi data de calitatea solului din care creste. Pentru a continua cu analogia, daca femela e puternica si viguroasa cu calitati mostenite dezvoltate la maxim ( pe scurt, daca ea e pamant bun) rezulta automat ca puii vor mosteni si ei o constitutie asemanatoare, si calitatile bune care ei le-au mostenit se vor dezvolta la capacitate maxima.
    Consider ca acest punct de vedere trebuie sa fie apreciat:lucrurile bune mostenite nu se arata mereu intr-o pasare sau intr-un animal asa de mult cum s-ar fi aratat daca nu ar fi fost tulburari de dezvoltare, in acest context nu ma refer la acele tulburari de crestere care se manifesta din cauza unei boli sau a malnutritiei, dar la aceleasi simptome manifestate in urma unor slabiciuni prenatale sau congenitale.
    Aceasta nu este dogma, este o teorie, dar este sustinuta de observatiile mele asupra porumbeilor, facute in ultimii 40 de ani.
    Aproape mereu am observat in crescatoriile in care erau femele inferioare masculilor ca se faceau progrese mici si in crescatoriile in care masculii erau inferiori femelelor am vazut atingerea succesului.
    Uneori descoperim ca suntem proprietarii unei pasari cu o foarte mare putere de transmitere. De dragul exemplului vom presupune ca este masculul. Poate sa nu fie unul din marii nostri invingatori. Poate fi inferior in expozitie sau in concursuri fratelui sau, totusi creste pui o calitate deosebita. In fapt, este un specimen in care toate caracterele bune ale familiei au fost incorporate si nu poarta defecte vizibile sau ascunse. Este complet homozigot pentru toate caracterele care sunt considerate bune pentru rasa din care face parte. Chiar si cand este imperecheat cu femele inferioare, reproduce pui buni, dar nu ar trebui sa fie imperecheat niciodata cu o femela de slaba calitate din acest motiv: puii crescuti din acest mascul valoros si o femela de slaba calitate, chiar daca vor fi buni performeri in aer sau in expozitie, nu se poate astepta de la ei sa fie buni reproducatori datorita influentei genetice din partea mamei.
    Aceasta pasare prepotenta, nu va creste probabil niciodata un pui care sa nu fie placut, este intradevar ceea ce numim un mascul cu care se poate face o linie.
    Cand crescatorul descopera ca este proprietarul acestui mascul nepretuit, unul in cinci sute de indivizi, un mascul pe care se poate face o linie ( dar poate fi si o femela), poate stabili o linie pentru viitoarea familie consangvina fiice si nepoate vor fi imperecheate din nou cu tatal, sau cei mai buni fii, nepoti si asa mai departe, vor merge inapoi cu descendentii liniei din masculul fondator din care a fost facuta linia.Acest lucru ma duce in punctul in care trebuie sa inchid capitolul si sa trec la consangvinizarea cu porumbeii, crescatorul de porumbei, trebuie sa foloseasca masculul ( uneori femela) pentru a forma o linie acest lucru este de o importanta majora.Restul explicatiilor despre consagvinizare, as putea sa le continui la materialul postat de tine Andrei, din 30 ianuarie 2015 “-Punctul meu de vedere despre consangvinizare” – Un articol de Steven van Breemen.( dar asta este alta poveste !?).
    Andrei ,daca faci studiu si observatii minutioase ,tinand cont de toate criteriile de baza ,asa cum afirma si d-nul r p , plecand de la amenajarea si amplasarea crescatoriei ,mentinerea sanatatii permanent intr-un mod cat se poate de natural,hranirea corespunzatoare in functie de pozitia porumbelului,( naparlire,iernat, imperechiere, perioada puilor, antrenamente, concursuri…) ,recuperare ,odihna ,antrenamente , selectie … pot spune ca in sportul columbofil nu exista secrete ,retete miraculoase ,ci studiu ,observatii ,aplicatii, intr-un cuvant ” arta ” .Se plang multi tineri ca nu li se impartasesc nimic din tainele porumbeilor – gresit ! Cine are ochi sa vada si urechi sa asculte ,asa au facut ,dar sunt foarte multi care incearca ei sa te invete ,sustinand ca ei le stiu pe toate .Dupa cum sti Andrei ,eu din 2010 nu mai detin porumbei ,dar sportul acesta fiind prea frumos ,am initiat tanarul tandem Iordache & Adascalitei din Resita ,la care de doi ani ma ocup zilnic . In 2007 ,am invatat tot ce am stiut eu despre porumbei, pe Pisla Daniel din Resita ,care pot spune cu mandrie ca a fost si este cel mai perspicace crescator .Din 2008 ,nu a reusit nimeni sa-l invinga . Anul acesta cu voia Bunului Dumnezeu ,tandemul Iordache & Adascalitei a reusit sa scoata un porumbel cu 3,50 puncte din 5 etape , asigurandu-l in primele 3 locuri Nationale . Anul ( 2014) trecut am ratat la” mustata ” locurile fruntase Nationale, la 2 categorii ,din lipsa de chilometrii , iar in 2013 un porumbel pentru As National ,lipsind un demifond.Cine spune ca nu se poate face porumbei in 2…3 ani ,se insala ! ( dar, cu conditiile de baza !)

  12. Andrei Bondar, te rog sa ma scuzi, insa mi se pare prea mult sa transformi un comentariu de genul acesta intr-un articol! Cu atat mai mult cu cat cel ce comenteaza, in speta RP, specifica ca nu doreste sa promoveze ceva anume, sau mai mult, se scuza ca ceea ce scrie este fix cum el gandeste si cum se poate exprima, asadar, mi se pare exagerat sa pui un asa MARE TITLU unor cuvinte adunate, doar asa… ca sa fie!
    Sincer, ma intai, am vrut sa postez o critica la adresa articolului, in care combateam aproape tot ce sustine d-nul RP, insa tot ce am scris, am pastrat pentru mine, dat fiind faptul ca acest “articol” a fost postat de tine fara acceptul in prealabil al lui RP si mai mult, chiar a subliniat, ca daca ar scrie un articol, poate ar fi mai interesant! …astept!
    Motivul pentru care m-am bagat si eu in seama, este unul comun cu al lui RP, mai exact, “M-AM SATURAT DE ARTICOLE IEFTINE” !!!

    PS: Tin sa felicit interventiile si articolele d-lui Gruescu Sava , care intr-adevar sunt foarte bune si mai mult, apreciez dorinta dansului de a aduce un plus celor interesati! Doar persoanele care isi pun la vedere rezultatele, identitatea, capata credibilitate, restul, probabil sunt anonimi si asa vor ramane!

    1. Ai dreptate cz este doar un comentariu, am recitit articolul si omul spune niste lucruri pe care trebuie sa le judecam feicare in dreptul nostru. Eu cred ca are dreptate cu porumbei de la matca, are dreptate si cu interviurile (mai ales ca anul trecut m-am ocupat putin si de revista FCPR, si am vazut la unele interviduri scrise cat de superficial se trateaza anumite teme mai sensibile. Secretele din sportul columbofil este o tema care nu se va termina niciodata. Asa cum spun unii ca nu exista secrete, eu cred ca exista o gramada, pe care de exemplu le aplic, dar probabil ca e prea mult spus secrete. Dar aceste mici detalii (secrete) de multe pot face diferenta (decateva locuri in clasamente), ceea ce conteaza la noi ca se joaca la norma. Din pacate, probabil ca RP nu va scrie prea curand vreun articol, cine stie poate daca vine frigul se intoarce si el in peisajul columbofil.
      MMAi stiu un lucru ca multe drumuri (daca nu toate) duc la Roma, asa este si in columbofilie, daca intrebi 10 campioni (adevarati) toti iti vor spune (daca ar fi sa spuna) o alta varianta a succesului lor.
      La fel si in cazul D-lui Gruescu, care a publicat niste articole excelente, am auzit voci care zic, ca nu e bine ce zice, si asa mai departe. Daca intr-o conversatie se vine cu niste argumente, eu cred ca putem iesi mai castigati. Acest lucru l-am avut in mine cand am publicat acele comentarii ale lui RP la mine pe site, casa deschid putin niste subiecte de discutii din care sa invatam. Eu unul mi-am luat partea si probabil ca in iarna aceasta (cand inca mai avem putin timp) sa mai reaiau sa le recitesc si anul ce vine sa fiu si mai pregatit, important in sportul columbofil este sa ai ochii larg deschisi, urechile cat maiascutite si maineile (degetele) cat mai “fine” (cand vine vorba de examninarea porumbeilor).

  13. Avem nevoie de porumbeii buni si crescatori buni….porumbeii buni se obtin cu banii si mult noroc…crescatori buni sint cei care au spiritul de observatie mai dezvoltat decit ceilanti….in ultimi 2 anii am inceput sa am discuti cu cei care sint buni pe podimurile la expo fosti campioni actuali campioni in mare parte cei care sint buni utilizeaza acelasi medicamente(doar firme diferite)aceleasi preparate naturale cu mici diferente intre plante de la un crescator la altul produse de sinteza de recuperare aceleasi antrenametul porumbeilor este aproape identic…..diferentele sint ca cei mai bunii sint cei mai inteleigenti cu spiritul cel mai mare de observatie….citi crescatori nu sint care au cumparat porumbei de origini bune doar ca au banii dar poate le lipseste norocul sau spiritul de observatie nu este bun..Eu ma refer la categoria de Maraton daca se poate National cu 2 etape peste 1100 km… acele cupluri sint rare sint ca perlele…Undeva in com mai sus citeam ca antibioticele modifica corpul porumbeilor…..in general in Romania se utilizeaza Lincospectin+catosal si citeva persoane pun in acest amestec si cortizon acesta din urma are efect mai sigur pentru distante scurte…..raspunsul da corpul porumbeilor dupa sezonul sportiv mai precis dupa marea napirlire o observati mai bine si va muri cu acel corp…….intrebarea este vor semana puii vinduti cu parinti la corp?…….cei mai mari utilizatori de formule injectabile magice sint jucatorii de scurte……..pentru porumbei de maraton este cu totul alt subiect…… nu exista decit porumbei buni si crescatori inteligenti cu mult simt in degete si ochii….Mult Noroc….

  14. Cu respect domnilor, RP este un meserias, un cunoscator aproape desavarsit. Acestui RP i se cuvine multe din rezultatele mele din acest an lui si Maestrului Enachescu, as fi onorat ca-n acest an sa-mi ridic cupa la nivel national cu acesti doi profesori, e si cupa lor, meritul lor.
    Intr-o alta ordine de idei, ma simt privilegiat sa citesc cele scrise de RP si bineinteles d-l Sava in ceea ce spun acesti domni e stiinta si rezultate. Personal consider columbofilia : stiinta, arta si cei doi domni amintiti de mine sunt niste artisti, in cautare de panze noi, materie prima capabila sa fie formata si modelata. Acest gen de material e greu de gasit la oameni contemporani noua, facem parte dintr-o generatie care le stim pe toate … si totusi traim falimente zi de zi, in columbofilie repetenti, si totusi … noi le stim pe toate.
    PS – domnilor ( RP si d-l Sava) astept cu nerabdare sa mai aruncati niste “faramituri” sunt infometat si sunt gata sa “mananc’ cat mai multa columbofilie cu putinta.
    Cu respect Ionut Lucaci.

    1. Cu tot respectul pentru sinceritatea de care dai dovada , Ionut Lucaci , de a te mandri si de a recunoaste ,ca rezultatele tale ,sunt datorate si d-nului “RP”,cat si a d-nului Enachescu.Un crescator adevarat si inteligent ,nu trebuie sa-i fie rusine sa recunoasca , ca datorita anumitor mentori ,si-a marit orizontul cunostintelor columbofile , asta denota inca o data inteligenta si perpicacitatea “elevului”.Privilegiati sunt multi ,care au avut ocazia sa se documenteze corect ,dar diferenta o face tot inteligenta ! ( de care tu, ai dat dovada ) .Deranjant sunt acei care se bat cu caramida-n piept , ca ei le stiu pe toate si ca s-au nascut cu toate cunostintele , fara a recunoaste macar o data-n viata ,ca datorita lui X sau Y ,au ajuns unde au ajuns ! Marele secret în viaţa columbofila, este că nu este niciun mare secret. Oricare ţi-ar fi scopul, poţi să-l atingi ,dacă eşti dispus să inveti si sa munceşti.Nimic nu este intamplator ,totul are o logica !

  15. Sint aceiasi persoana care a scris com din data de 13…si multe altele (admin poti verifica mail)…sint tot aceiasi persoana care Dl.Lucai vam trimis sms pe tel in iarna trecuta…..te rog sa nu interpretezi (ati) ca sint columbofil de iarna……vreau sa fiu un anonim si sa mor un anonim….. ceva saptamini in urma scriam la un campion national(stind cine sunt) daca are in expo imi aleg un pui cadou de la el…rasp.lui a fost cu totul altul..stima si respect pentru el….acum 3 seri am scris altui campion national sami dea un pui cadou(acesta fara sa stie cine sint)…raspuns foarte scurt….NU…concluzia este porumbeii buni se obtin cu banii si restul cu mult noroc….In regiunea mea sint porumbei si concureaza de origini de la cei 2 crescatori mentionati mai sus dar dupa cum vad de ceva timp eu am norocul mai mare decit crescatori din zona mea…Actual citesc o carte Methodes Moderne scrisa de Noel in anul 1956(citesc acesta care fiinca a fost unul din cei mai buni reporteri si sint fanul a 2 reporteri care au scris in reviste)…aici principile sint aceleasi ca in prezent doar ca societatea sportul a devenit mult mai rapid in mare parte aceleasi substante care se utilizau se utilizeaza aceiasi sare care era in trecut o gasim in multe medicamente in ziua de astazi doar atunci si acum este diferenta ca totul este mai rapid… singurul lucru neschimbat nu este decit porumbeii buni…..Citesc peste tot unde sint discuti de porumbei reportaje etc etc….urmaresc campionatul national …unde sint discutile(certuri) cele mai aprinse la jucatori de scurte,unde gasim cei mai multi profesori la jucatori de curse,cine sint cei mai galagiosi cei de scurte,unde este pubicitatea cea mai mare la cei de scurte……deseori ma ghindesc daca formula de calcul punctaj este intradevar cea corecta…loc 1 crescatori care claseaza 2/10 sau loc 2 care claseaza9/10 privesc catalog national 2014 loc 5 As maraton are 3300 kmceilanti 4 au sub 3000km… cit de corecta este formula de calcul…….Apreciez faptul ca jucatorii de as maraton si maraton national campioni cei indradevar cu rezultate sint persoane calme si in tacere creaza perlele…Mult noroc tuturor

  16. Interesant au trecut anii repede 2015 -2020 imi aduc si aminte si acum comentarile mele cu anonim care si in prezent sint la fel anonim interesant fiinca modul de ghindire este la fel in privintata categoriei as maraton;;

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.