Porumbeii voiajori si virusul Adeno si bacteria E-coli

Virusul Adeno reprezinta cea mai mare problema in randul puilor de 6-9 luni, intrucat pana la 70% pot fi infectati si pot manifesta simptomele specifice. Insa cu toate ca virusul este prezent, porumbelul se imbolnaveste doar atunci cand imunitatea sa scade. Boala este o combinatie intre virusul Adeno, care deschide calea pentru bacteria foarte agresiva E-coli. Deseori chiar si virusul Circo apare alaturi de primele 2. Simptomele sunt asemanatoare cu cele de la PMV, insa in cazul sindromului Adeno-Coli, porumbeii beau mai mult.

Infectia cu acest virus este foarte rapida: 3-5 zile, insa in general doar putini pui mor. Grav este ca infectia aditionala cu E-coli va face ca boala sa dureze mai mult, astfel incat este foarte important sa fie tratat porumbelul pentru E-coli! Porumbeii isi revin destul de greu, probabil din cauza regenerarii incetinite a celulelor ficatului. De mentionat este ca pasarile adulte sunt mai putin afectate de acest sindrom, insa in ultimii ani a aparut o noua problema: virusul Adeno II sau hepatita necrotica, care este mult mai periculos decat virusul Adeno clasic, ducand la moartea multor adulti. Virusul Adeno II a fost depistat pentru prima oara in Belgia, in 1992. Acesta este mult mai grav atat din cauza faptului ca multe pasari mor, dar si din cauza faptului ca nu exista tratament!

porumbei-002-1024x768

De mentionat este faptul ca puii de vara care nu sufera de acest virus in primul an, deseori manifesta simptome in al 2 lea an, insa porumbeii care au avut simptome in primul an, nu vor mai avea in viitor, vor capata o imunitatea la virusul Adeno de tip I, astfel explicandu-se si de ce adultii nu sunt afectati de acest virus.Semnele clinice apar in special atunci cand puii sunt supusi stresului curselor sau antrenamentelor, dar si stresului datorat aglomerarii crescatoriei, etc.Virusul Adeno clasic (de tip I) se poate lua prin contact direct, in special cand porumbeii sunt transportati impreuna. Gainatul joaca un rol foarte important in transmiterea virusului. Intrucat peretii intestinali sunt afectati grav, bacteriile care se afla in mod normal in intestin se pot inmulti ingrijorator si astfel se degradeaza peretii intestinali si mai mult, iar virusul patrunde in sange si in plus apare un mediu favorabil pentru raspandirea bacteriilor ce de tip E-coli (care sunt in mod normal parte a florei intestinale, insa inmultirea lor este grava).Foarte important este ca doar pasarile cu un sistem imunitar scazut pot fi afectate de acest virus!: Boala (Adeno I) se instaleaza foarte repede si un simptom vizibil este vomitatul, diareea, o stare de sanatate vizibil proasta. Printre simptome se numara: porumbeii beau apa in exces, au o pofta de mancare scazuta, au diaree foarte apoasa si slabesc destul de repede. Un alt semn vizibil in crescatorie este ca puii afectati stau mai retrasi. Boala se raspandeste extrem de repede: in 48 de ore toti puii din crescatorie pot fi afectati. Daca exista si contaminarea cu E-coli, boala se agraveaza rapid slabind puiul care va slabi si va avea un simptom aditional: gainat verzui urat mirositor.
De mentionat ca daca virusul Adeno I este insotit de E-coli, puiul poate muri!

In cazuri foarte severe de infectie cu virusul Adeno I si atat, puii pot muri din cauza ficatului afectat. Porumbeii ce au ficatul afectat grav isi vor reveni destul de greu, astfel ca din intreruperea antrenamentelor si lipsei zborului, performantele de zbor dupa insanatosirea porumbelului sunt de multe ori dezamagitoare.Virusul Adeno de tip II poate cauza necroza masiva in ficat (foarte multe celule mor), iar din acest motiv porumbelul moare foarte repede, in 2 zile, astfel ca simptomele nu au prea mult timp sa apara sau nu le observa crescatorul. Insa un simptom definitoriu ar fi vomitatul si diareea de culoare galbena. Insa definitorii sunt analizele sau autopsia, pentru a putea elimina din lista de boli posibile paratifoida, intoxicarea, streptococii sau sepsia Coli acuta.Se recomanda evitarea stresului (transport, antrenamente lungi si obositoare,etc) in cazul virusului Adeno de tip I. In cazul virusului Adeno de tip II prevenire se poate face prin respectarea regulilor generale de igiena, aerisire si evitarea aglomerarii crescatoriei.

22jongennestfalcokleinMG_7096kopie

De mentionat ca mai exista si alti factori care joaca un rol important in severitatea bolii in afara de conditiile de stres, cum ar fi: slabirea organismului datorata altor boli de genul hexamitiazei.Din pacate nu exista un vaccin pentru prevenirea infestarii cu virusurile Adeno I sau Adeno II. Cu toate ca exista un vaccin util in cazul gainilor ce sufera de boala cauzata de acest virus, se pare ca acest vaccin nu este util si pentru porumbei, insa unii specialisti belgieni sustin ca vaccinarea de mai multe ori ar fi dat rezultate. Daca virusul actioneaza singur, fara sa se fi declansat si E-coli, puiul isi va reveni in aprox o saptamana. Atunci cand puii au virusul Adeno I trebuie neaparat tratati infectiile secundare E-coli cat mai repede, intrucat nu exista niciun vaccin eficient in acest sens. . Se recomanda folosirea produselor Improver si AntiFungal. Cu toate ca unele specii de fungus ca si Candida Albican si bacteriile patogene ca si E-coli fac parte din sistemul natural de microflora a porumbeilor, acestea pot atinge cote nedorit de inalte.Din cauza lor porumbeii ajung intr-o forma slaba, prezentand o forma fizica si un sistem imunitar slabit. De aceea porumbei sunt incapabili de performante bune in cazul concursurilor dar si in procesul de crestere a puilor.

Administrand combinatia de ANTIFUNGAL si IMPROVER in apa de baut se previne cresterea nivelului de funghii si “bacterii rele” din organism; totodata ele stimuleaza activitatea naturala a bacteriilor acido-lactice in gusa si stomac. Acest mix se poate administra la toti porumbeii: reproducatori, lot de zbor si tineret. ANTIFUNGAL si IMPROVER sunt produse foarte eficiente in situatiile de stres, cauzate de cresterea puilor, zboruri, la separarea sexelor dar si in perioada naparlirii.Administrarea mixului de ANTIFUNGAL si IMPROVER este foarte indicata dupa un tratament cu antibiotice, deoarece va restabili microflora porumbeilor la parametrii optimi, astfel ajutand la o recuperare mult mai rapida.Se adauga o lingurita(aprox. 2,5 grame) de Antifungal si una de Improver la 5 litri de apa de baut, de 2-3 ori pe saptamana. Pentru buna dizolvare, adaugati apa la produs si nu invers. Antifungal are efect doar impreuna cu Improver, si aceasta deoarece componentele biologice active pot lucra doar in apa de baut cu un pH< 5. Adaugand IMPROVER in apa de baut putem asigura un pH de aprox 4 , daca se adauga la maxim 4 litri de apa.Antifungal si Improver se poate administra in apa de baut impreuna cu produsele non-medicinale ca si vitaminele, electrolitii, drojdia de bere sau probiotice. Se obtin rezultate bune prin mixarea cu produsele contra trichomonozei ca si Ronidazolul sau Gambakokzid. Totusi, nu recomandam folosirea Antifungalului si Improverului combinand cu alte produse medicinale.

Dupa tratamentele de antibiotice, recomandam un tratament de o saptamana cu Antifungal si Improver, de regula impreuna cu probiotice si vitaminele B.Este o idee buna aplicarea unui tratament de doua saptamani inaintea sezonului competitional, iar in timpul sezonului administrarea lor de 2-3 ori saptamanal, preferabil in zilele dupa concursuri. Aceasta combinatie asigura o recuperare mult mai rapida, deoarece microflora naturala va fi restabilita la nivel optim in cel mai scurt timp, astfel porumbeii vor fi apti pentru etapa urmatoare. Nu exista tratament foarte eficace pentru virusul Adeno, insa se recomanda tratarea infectiilor secundare care apar in asociere, cum ar fi E-coli.Cu toate ca de obicei tratamentul nu da rezultate, o lista cu medicamente ar fi:Belg-Amco, 4 in 1 Mix, Dacoxina 4 in 1(amestecata cu Belgasol pentru a preveni deshidratarea.) Ori de cate ori apare diareea la puii mici intotdeauna actionati cu Enteroguard (1 cp/zi, 5 zile). De altfel, este recomandat sa acriti apa de baut a porumbeilor cu otet de mere, Herba, etc, acest lucru ducand la multiplicarea bacteriilor bune din organism. Este recomandat si ca porumbeii sa primeasca vitamine, in special daca sunt participanti la curse.

Tratarea E-coli
Aceasta bacterie apare in 97% din intestinele porumbeilor. Cu toate ca prezenta acesteia in intestin este normala, din cauza virusului Adeno se multiplica foarte mult si repede, toxinele produse de acestea putand dauna intestinului prin peretele intestinal si trece in sange, stadiu in care nu mai poate fi facut nimic, iar majoritatea porumbeilor mor. In acest sens este neaparat nevoie sa prevenim multiplicarea acestei bacterii, E-coli.Apar simptome generale, ca abatere, inapetenţă, polidipsie, slăbire. Poate fi atins şi aparatul respirator, mai ales bronhiolele.Un produs bun este Baytril (enrofloxacina), insa are mici efecte secundare asupra cresterii osoase. De dorit este sa nu fie folosite totusi antibiotice in exces, intrucat fac rau si celorlalte bacterii bune.

Asigurati o igienă riguroasă a volierelor, periodic dezinfectati cu XLHerbs (dezinfectant pe bază de plante), Catiorom, Pursept, Decontaminol, Ecocid, etc.

Combateti orice altă boală (trichomonoza, coccidioza, ascaridioza, ectoparazitoza, micoplasmoza, micoze, etc.) care poate afecta starea de sănătate a puilor.

Un articol de Sava Gruescu

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

6 thoughts on “Porumbeii voiajori si virusul Adeno si bacteria E-coli

 1. Am avut o mare problema cu reproductia la inceputul sezonului, mi-au murit aproape 40 de puisori din primele doua serii , mureau cand ajungeau la varsta de 3-4 zile . Porumbeii maturi din matca aratau foarte bine, gainatul arata bine, buburuzat si totusi puisorii mureau.
  Dupa toate astea am dus cativa pusori la analize si rezultatul a fost Escherichia coli, mi sa dat si o antibiograma si cel mai bun antibiotic care a iesit la antibiograma a fost Colistin sulfat , am tratat porumbeii cate 10 zile si am repetat tratamentul inca odata dupa vreo 20 de zile si am rezolvat problema, cel putin nu a mai murit nici un pusor!!!

 2. D-nule Dan Bc, Escherichia coli (prescurtata E. coli) este o bacterie ce traieste in tractul intestinal al omului al animalelor si pasarilor ( porumbei ) Exista la toti indivizii (incepe sa populeze lumenul intestinal la 40 de ore de la nastere) si face parte din flora comensala (totalitatea bacteriilor care traiesc in organismul unei porumbel sanatoase si care nu determina boala).Desi majoritatea tulpinilor de E. coli sunt nepericuloase, exista si exceptii, cum ar fi tulpinile care pot fi agenti etiologici ai diareelor hemoragice precum E.coli enterohemoragic (EHEC). Unele tulpini de E. coli sunt incriminate in aparitia infectiilor de tract urinar. Bacteria este comensala cat timp nu dobandeste factori de virulenta (prin modificari genetice). Se considera ca aceasta bacterie se transmite predominant pe cale fecal-orala, igiena deficitara fiind incriminata adesea in transmiterea ei. E. coli este o bacterie din clasa celor Gram negative, adica nu pot retine un colorant violet special in interiorul celulei. Acest test este foarte important, pe baza lui bacteriile fiind clasificate in doua mari grupuri, in functie de particularitatile peretelui celular. E. coli poate trai si in medii aerobe si in medii anaerobe (este considerata un bacil facultativ anaerob) si nu sporuleaza. Unele tupini au o mobilitate crescuta, daca prezinta flageli.Din cele prezentate de d-voastra ,citez “Am avut o mare problema cu reproductia la inceputul sezonului, mi-au murit aproape 40 de puisori din primele doua serii , mureau cand ajungeau la varsta de 3-4 zile . Porumbeii maturi din matca aratau foarte bine, gainatul arata bine, buburuzat si totusi puisorii mureau.”- nu pot sa cred ca cauza mortalitatii puisorilor de 3…4 zile ( era , numai E-coli ) si parintii sa nu fi dat nici un semn de boala .Mai degraba cred ca era vorba de o transmitere cu bacterii din specia Salmonella. Exista peste 2500 serotipuri de Salmonella. Procesul infectios incepe numai dupa ce bacteriile Salmonella, nu doar toxinele lor, ajung la nivelul tractului gastro-intestinal. Ele intra in intestinul subtire si se multiplica in peretele acestuia (forma localizata). Raspunsul local la endotoxinele eliberate este enterita si tulburarile gastro-intestinale. In forma generalizata a bolii, bacteriile Salmonella trec din intestin in sange si sunt transportate la diverse organe (ficat, rinichi), unde formeaza focare secundare – abcese (forma septica).Colistinul sulfat este un antibiotic polipeptidic din grupa polimixinelor, cu acţiune bactericidă asupra bacteriilor Gram-negative (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Shighella spp., Salmonella spp., Actinobacillus spp., Bordetella spp.).
  Activitatea sa este bazată pe fixarea moleculei de colistin sulfat pe gruparea fosfat a fosfolipidelor şi pe fracţiunea lipidică a lipopolizaharidelor din membrana celulară.
  În cazul administrării orale, colistinul se absoarbe foarte greu la nivelul intestinului, fapt ce determină rezultate bune în tratamentul enteritelor generate de germenii menţionaţi.Se administrează dizolvat în apa de băut, în doza de 1 gr/1 L apa- timp de 3….6 zile . Se va utiliza o soluţie proaspăt preparată în fiecare zi. va evita administrarea concomitentă cu alte medicamente de uz oral care conţin ioni metalici bivalenţi (ex. săruri de calciu sau magneziu), sau a gritului . Colistinul este incompatibil în mediu alcalin, la pH peste 7,5. Formează complecşi cu ionii metalici bivalenţi (Ca2+, Mn2+, Fe2+).

  1. Multumesc pt raspunsul dvs la post-ul meu, dar spuneti-mi de ce la analizele de DSV nu a iesit salmoneloza deloc, initial specificasem doamnei doctor sa verifice daca este salmoneloza !!!
   Multumesc

 3. Mi-ai pus o intrebare de baraj , d-nule Dan Bc.Chiar credeti ca toate cabinetele veterinare pot determina ? – nu au probabil aparatura necesara . Dar daca cititi ,va informati despre bolile ,simtomele porumbeilor ,tratamente ,cu siguranta ,veti fi un bun doctor ! Am prezentat un ghid cu simtome ,de la A la Z .Porumbeii nu stiu sa vorbeasca ,dar semne ne arata zilnic , asta trebuieste observat , invatat si procedat ! Golumbaritul se face 365 de zile ,im care se cere niste cerinte obligatorii ( nu le enumar eu acum ,ca ele sunt prezentate si nu are rost sa le repet ) .De aceea peste tot ( sau toti )vorbesc de curatenie ( prima regula ) sa poti evita eventuala condaminate ,observand cu usurinta , zilnic excrementele .Sunt cateva tratamente ( si vaccinuri ) obligatorii ,care trebuiesc facute de doua ori / an si apoi se respecta celelalte cerinte !

 4. Foarte bun articolul,e bine de stiut toate acestea pentru ca toti columbofili care au avut si au probleme trebuie sa inteleaga faptul ca la baza tuturor problemelor de sanatate stau regulile simple de intretinere,alimentetie sanatoasa (hrana curata),evitarea supra aglomerarii,si folosirea produselor naturiste pentru obtinerea unei imunitati ridicate(produse care de altfel sunt foarte ieftine ).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.