Posibile tulburari de reproductie

In aceasta perioada ,multi m-au solicitat, intrebandu-ma de ce la prima serie de oua , multi porumbei au avut oua limpezi sau nu au iesit puii din ou si au murit, sau ca anumite femele nu se grabesc sa depuna oua .Acesi porumbei erau tineri sau maturi.Daca ar fi rasfoit printre materialele postate si ar fi citit ,si-ar fi dat singuri raspunsul .Dar comoditatea este atat de mare ,incat le este greu sa caute sau sa citeasca . Acest material a fost publicat inca din data de 28 aprilie 2016, sub aceluiasi titlu., dar ma vad nevoit sa-l republic ” ca noutate de material” !

Tulburările de reproducţie au ca rezultate ouă infecunde, ouă negre( cu embrionul mort), pui care mor în preajma eclozionării, pui slăbiţi de putere care mor la 1-2 zile după ce au ieşit din ou sau care nu au puterea de a ciocni oul în scopul de a ieşi din el.

reflexul-de-imperechere-300x300

În timpul reproducţiei pot avea loc anumite accidente:
• Ouatul intraabdominal: ovula desprinsă de pe ovar nu reuşeşte să ajungă prin trompă în oviduct, căzând în cavitatea abdominală, ceea ce poate cauza chiar peritonită, deci moartea porumbiţei.
• Ruptura oviductului: datorită unei alimentaţii improprii, poate avea loc aceast caz, ceea ce va duce la căderea oului în cavitatea abdominală şi la peritonită.

În aceste două cazuri se necesită intervenţia chirurgicală, care are succes doar dacă afecţiunea este semnalizată într-un stadiu incipient.
• Ovoretenţia: oprirea oului în oviduct şi imposibilitatea eliminării lui.
Pe lângă aceste trei accidente, tulburările de reproducţie pot fi şi rezultatul altor factori:
• Tulburările genetice: apar de cele mai multe ori în crescătoriile în care se practică consangvinitatea foarte strânsă, care cauzează o scădere a rezistenţei la mediu. De aceea se recomandă împerecherea periodică a porumbeiilor cu parteneri ce nu fac parte din aceeaşi descendenţă.
• Infecunditatea unuia dintre parteneri: Pentru a se depista care dintre cei doi are probleme de reproducţie, se  recomandă împerecherea fiecăruia cu alţi parteneri.
• Tulburări de ordin infecţios: apar atunci când femela este infecundă datorită îmbolnăvirii ovarului. Se recomandă tratarea bolii principale, care a cauzat apariţia ovaritei.
• Tulburări de ordin micotoxic: Apar atunci când în hrana porumbeilor scapă şi grăunţe de porumb, grâu sau orz, mucegăite, acestea afectând activitatea spermatozoizilor. Aşadar, este recomandată alegerea cu grijă a hranei, prin eliminarea boabelor stricate.
• Tulburări de ordin toxicochimic: Sunt datorate consumării accidentale de substanţe chimice sau introducerea în hrană de substanţe toxice.
• Tulburări de natură metabolică: Apar datorită unei alimentaţii neportrivite, din care lipsesc vitaminele A,E,B2,B3,B6 sau conţin o cantitate insuficientă de săruri minerale, Ma,Fe, Se.

• Sterilitatea la porumbei (masculi sau femele) poate avea diferite cauze: hormonale, nutritionale (carente de minerale, aminoacizi, vitamine), genetice,intoxicatii.

Principala cauza a infertilitatii,  o constituie micotoxicozele, care afecteaza aparatul reproducator (implicit si ficatul, rinichii).Simptomatologie si modificări histologice în micotoxicoze : grad scăzut de ecloziune,reducerea calitătii penajului,scăderea imunităţii,mărirea în volum a ficatului, rinichilor,diaree …Dintre micotoxicozele provocate de toxinele ciupercilor microscopice fac parte: ergotismul, fuzariotoxicozele si aflotoxicoza. Ciupercile microscopice paraziteaza pe diferite produse alimentare, in special pe cereale. Micotoxicozele se deosebesc de intoxicatiile alimentare prin manifestarile lor clinice.

Dintre numeroasele micotoxine, aflatoxinele, ocratoxinele şi toxina T-2 sunt
adesea întâlnite, în concentraţii îngrijorătoare,pe semintele murdare, prafuite,umede , cu miros specific mucegaiului ,cumparate din piete de la diversi vanzatori de creale.De aceea se cere ca semintele pe care le dam porumbeilor ,sa fie curate ,uscate ,fara praf,sau umezeala pe ele iar depozitarea lor sa fie intr-un loc bine aerisit si uscat.
Aflotoxicoza, de exemplu, are trei forme: acuta, subacuta si cronica. Forma acuta se caracterizeaza prin necroza si infiltratia adipoasa a ficatului, au loc hemoragii, ascita, afectarea rinichilor s.a. Ciroza si cancerul primar al ficatului se dezvolta la formele subacute si cronice ale aflotoxicozei.

Micotoxinele sunt produse de ciuperci microscopice, care se dezvolta in cerealele depozitate necorespunzator (umezite, mucegaite).

Pe locul doi se afla IATROPATIILE, adica greselile de medicamentatie (vezi REACTIILE ADVERSE ALE MEDICAMENTELOR DE SINTEZA – MIC GHID DE MEDICATIE LA PORUMBEI). Spre exemplu, administrarea in exces, din greseala, a sulfamidelor (B.S. Coccilyse, Coccistop etc.) poate determina atrofie testiculara / ovariana. Daca mucoasa intestinala e lezata (in special in cazul diareilor prelungite) e posibil ca dupa administrarea timp indelungat a nitrofuranilor (FURAZOLIDONA = nifuramicin, oxifuran, furaltadona, W.N., A.S., furacin, 4 in 1 Mix, etc.) Acestea se pot absorbi in proportii mari, provocand intoxicatii (abatere, crize convulsive, insuficienta renala, chiar sterilitate). Deci, se vor respecta cu strictete dozele prescrise de fabricant. Mai exista un mit (FALS, de altfel) legat de aparitia sterilitatii la unii porumbei dupa administrarea de vaccinuri inactivate: niciun vaccin, indiferent de producator, NU AFECTEAZA GONADELE (respectiv ovarele sau testiculele porumbeilor), respectiv functia de reproductie. Cauzele trebuie cautate in alta parte.O alta problema cu care se confrunta anumiti crescatori ,este acela ca porumbita este gasita moarta, inainte de ponta (de a oua), fara semene clinice inainte de moarte. Infectia cu Salmonella, Streptococcus, .. sau chiar intoxicatia poate fi cauza, dar mai ales, in timpul sezonului reproductiv, ruperea foliculara(ovulatia) poate sta la baza mortii subite, in acest caz in timpul si inaintea decesului apar cateva ore de apatie (somnolenta). Normal un fel de “palnie” va prelua ovulul, pentru a incepe calatoria prin oviduct inspre cloaca. Cateodata ovulul rateaza aceata “palnie” si atunci avem de a face cu o ovulatie interna. Se va produce o infectie sterila in corpul femelei(peritonita) si dupa o perioada scurta, peritonita se va incheia cu moartea porumbitei. Odata ce ovulul(oul) e pe un drum gresit, nu prea mai e ceva de facut. E posibil ca unele porumbite sa nu depuna oua, sau sa depuna doar unul. Varsta femelei, porumbitei poate fi motivul pt aceasta problema.

Putem intalni ca patologie: oua cu coaja rugoasa, oua cu coaja moale, sau deforme – o infectie a salpinxului poate fi cauza problemelor. In oviduct este o glanda responsabila de formarea cochiliei. Cand ea nu functioneaza cum ar trebui, oul nu se formeaza ca un ou normal, si vor aparea probleme.

Ori de cateori o infectie este suspectata, ce poate provoca probleme de reproductie,trebuie luate masuri urgente.In timpul reproductiei , trebuie tinut cont ca unele medicamente(coccidiostatice) administrate,determina oua nefertile, sau oua cu coaja improprie, de consistenta moale.Uneori porumbita nu e capabila sa depuna ouale, pentru ca sunt prea rugoase, prea mari, e prea slabita, sau  mai ales datoriat carentei de Calciu.Administrarea de ungvent, ulei in cloaca pentu a ajuta la expulzarea ( eliminaraea) si alunecarea oului spre exterior, este controversata. Aceasta tehnica e buna cu o remarca, e posibil ca acest ulei sa ajunga mai profound in oviduct, si sa cauzeze o suprainfectie care duce la infertilitate periodica sau permanenta.

Dupa depunerea oualor, unele porumbite sunt paralizate, nefiind capabile sa se miste sau chiar sa zboare, o problema de cele mai multe ori temporara ce se rezolva de la sine, aceasta se datoreaza depunerii unui ou mare care impinge oasele pubiene, compreseaza nervii si determina paralizia picioarelor de moment. De asemena lipsa Calciului este o alta cauza, de aceea trebuie acordata o mare atentie nutritiei in perioada reproductiei.

babybird

Dupa aproximativ 5 zile de clocit in mod normal se vad la ovoscopie (sau in plin soare) vasele de sange in jurul embrionului nou format.Din ziua 5 pana in a 10-a zi puteti vedea in transparenta vasele noului embrion. Dupa ziua a 10-a oul devine opac, si putem observa doar camera de aer, la extremitatea oului, restul fiind ocupat de embrion.Oul care e infertil, datorita fie varstei porumbeilor parinti, extrasezonului, sau sterilitatii unuia dintre porumbei, precum si factorii externi: scuturarea, disconfortul reproducatorilor, etc.

In zilele noaste multi crescatori paseaza ouale la parinti doica, cu scopul de a produce mai multe oua si descendenti de la o pereche anume. In timpul manipularii oualor, trebuie sa aveti mare grija, deoarece vibratiile, scuturarile prea puternice cauzeaza moarte embrinului.

Cateodata oul capata o culoare foarte inchisa, provocata de moartea embrionului, care are multiple cauze. Conditiile de mediu, temperatura si ventilatia sunt foarte importante. Atunci cand parametrii nu sunt corespunzatori pentru porumbei, de ex. cand e prea rece sau prea cald in voliere, sau cand umiditatea e alta decat ar trebui, ne putem astepta la moarte embrionara nu numai in prima perioada a clocitului, dar si in ultimele 6 zile, deoarece coaja oului poate deveni prea tare si uscata, puiul nemaiputand sparge oul la ecloziune. Problema supraincalzirii, se poate rezolva prin cresterea umiditatii, prin asezarea de “scaldatoare”.

Deranjarile atat cele din interior cat si din exterior pot avea un rol negativ. Cand lumina este prea puternica in porumbarie, unii porumbei sunt foarte agresivi, si nervosi, avand o influenta negativa si asupra celorlalti. Asigurati-va ca deranjarea porumbeilor este minima in timpul clocirii oualor, deoarece atunci cand parintii pleaca des de la cuib, ouale se racesc, iar embrionul poate muri.

De asemenea parintii batrani si schiopi, vor parasi mai des cuibul, cu toate consecintele ce urmeaza. Medicamentele administrate in aceasta perioada, de imperechere nu sunt recomandate (decat in cazuri severe), precum dehelmintizarile interne(viermii intestinali). Igiena este foarte importanta, nu numai in interior cat mai ales in boxele individuale, recomandandu-se folosirea de gratare pe podea si in cuiburi(boxe).

Putem privi lucrurile asfel: un macroclimat-intreaga porumbarie, si un microclimat-boxele si cuiburile pentru clocit. Atunci cand voliera e curata, se vor evita aparitia infectiilor, dar trebuie curatite si cuiburile, majoritatea problemelor de acolo provin, deoarece coaja oului are o suprafata care permite schimbul de aer si apa, si asta poate provoca infectie “in ovo”.

Infectiile produse de : Salmonela, Clamidia, Herpes virus, Staphilococus, E. Coli. si altele pot fi foarte periculoase pentru incubatie.O alta problema ,pot fii puii care nu au forta necesara pentru a sparge coaja oului, fie datorita unor boli, sau deshidratarii, si asta se datoreaza supraincalzirii ( a microclimatului). Daca porumbeii adulti sunt bolnavi sau nu produc “laptele de gusa”, puii vor muri, in special in cazul pasarilor batrane.Cele mai frecvente boli precum salmoneloza  si trichomonoza,produc imbolnaviri frecvente la tineretul columbar, urmata cel mai adesea de moarte. Salmonela poate lovi asfel: pui care nu cresc cum trebuie, sau pui complet dezvoltati, dar care slabesc pe zi ce trece, nu consuma hrana, fecalele au consistenta apoasa, uneori au culoare alba, de consistenta mucoida, iar dupa un timp mor. La palparea carenei sternale aceasta e ca lama unui cutit, taioasa.Este posibil ca in cazul infectiei cu salmonella adultii sa nu aiba probleme de nici un fel, dar ei sunt purtatori si eliminatori prin fecale de bacterii salmonelice si vor infecta tineretul in ou, in perioada clocirii, sau chiar mai tarziu cand puii sunt zburati.De asemena exista si o alta boala numita boala a picioarelor, manifestata prin picioare indepartate. O combinatie de factori nutritionali si genetici sunt incriminati, dar si materialele de cuib nepotrivite, si metoda de clocit sunt foarte importante. Uneori parintii stau prea apasat pe pui, inpingand asupra acestora, iar atunci cand nu sunt materiale suficiente in cuib, care sa anuleze forta, picioarele puilor vor avea de suferit. De regula problema apare cand e doar un singur pui in cuib.

Sava Gruescu

www.bondar-gruescu.home.ro

Ma numesc Gruescu Sava, sunt din Resita judetul Caras -Severin. De mic copil, mi -au placut porumbeii, vecinul meu Zinbran Emil, care avea porumbei de la d-nul Catici din Arad, m-a initiat pentu prima data, despre porumbei, dandu-mi cateva serii de pui . In 1969, m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc cu drag aminte, de cateva locuri bune din anul 1970. Loc 2 de la BUDAPESTA, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, loc 3 de la BRNO din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970 cu porumbelul 2214 -68 -M.In 1998, am facut tandemul BONDAR & GRUESCU. In 2007 am ocupat loc.1 National la cat. vit. maturi , loc 2 National la cat. general palmares, participand pentru prima data la Olimpiada de la Oostende - Belgia ,la cat. general palmares , unde am ocupat locul 28 .In 2010 , din motive subiective ,am renuntat la porumbei ,dar in 2013 pana in 2015 ,am sustinut tandemul Iordache&Adascalitei ,care in 2015, au obtinut un loc 1 National la cat vit. maturi ( record de viteza 3,40 puncte) , tandem care la inceputul lui 2016 ,s-a destramat. Din 2008 si pana in prezent , am sustinut si crescatoria resiteanului Pisla Daniel , care cu doua participari in cadrul Olimpiadei de la Nitra - Polonia ( 2013) si Olimpiada de la Bruxelles - Belgia ( 2017) si-a ideplinit conditiile pentru certificatul de "MAESTRU COLUMBOFIL ", care conform RNS ii va fi inmanat la expozitia Nationala ,urmatoare . http://www.bondar-gruescu.home.ro/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.