Pozitia crescatoriei – Ad Schaerlaeckens

Pozitia crescatoriei si mai mult

In prezent liniile porumbeilor de calitate sunt raspandite in sportul columbofil, ingrijorarea multora nu este sa ai pasari de calitate (in zilele noastre, fiecare are o oarecare calitate), ci forma porumbeilor.

Cand porumbeii sunt in forma, singura problema care te poate tine departe de obtinerea unor rezultate este: pozitia crescatoriei tale.

Pozitia este determinata in mare masura de “masa (totalitatea porumbeilor)” si de vant.

“Masa (totalitatea porumbeilor)” nu este o problema insurmontabila pentru porumbeii buni, acestia se pot detasa de masa de porumbei; insa chiar si cei mai buni porumbei, impotriva unui vant nefavorabil, duc o batalie inegala.

Acest lucru se aplica curselor de viteza si celor de distanta, columbofilii care locuiesc la extremitatile estice si vestice cunosc foarte bine acest aspect.

Acum nu mai conteaza minutele ci secundele, chiar si la cursele de distanta de o zi, cateodata clasamentul se inchide in jumatate de ora, pozitia crescatoriei devine din ce in ce mai importanta.

Uitandu-te la prognoza meteo, poti spune inainte de a imbarca cine va pierde si cine va lua toate premiile.

Curse corecte pentru toti?

Curse in care porumbeii din prima linie si din ultima linie, din partea vest si din partea de est au sanse egale? Nu au nicio sansa. Din pacate pentru sportul columbofil, traim intr-o tara in care nimic nu se schimba atat de mult ca si vremea, astfel Doamna Noroc ii va zambi unui columbofil azi si maine altcuiva.

Masa

Luati Belgia ca si exemplu.

De ce columbofilii din Antwerp si Brabant participa la cursele nationale Bourges toti impreuna, in masa. Pentru ca de regula se obtin rezultate mai bune in aceste curse. Columbofilii flamanzi si cei din Limburg sunt mai putin entuziasti pentru ca ei cred ca au mai putine sanse in astfel de curse, creand un cerc vicios.

In Belgia centrala, columbofilii imbarca foarte multi porumbei, masa de porumbei influenteaza migratia porumbeilor, animale de turma cum sunt porumbeii, si in ultimul rand rezultatul final.

Cu cat este mai putin un animal de turma (zburator de grup), cu atat va deveni un porumbel mai bun.

Sa presupunem o cursa din Limburg cu lansare din Paris cu un numar de 10.000 de porumbei lansati, impreuna cu 20 de porumbei din Vestul Flandrei, fara vant, la final facandu-se un clasament pe cele doua zone impreuna.

Ma tem ca niciun porumbel flamand nu va aparea pe clasamente la final. Imediat dupa ce porumbeii sunt lansati, porumbeii Flamanzi vor trebui sa se desprinda de grupul imens care inainteaza spre Limburg, dar vor reusi totusi?

Nu cred niciun moment ca vor reusi; am fost martor la prea multe lansari de genul acesta. La inceput vor zbura toti spre nord, apoi vor incepe sa se imprastie, cei mai buni si cei mai sanatosi vor incepe sa paraseasca grupul, cu cat se separa mai devreme, cu atat vor trebui sa se intoarca si locul in clasament va fi mai fruntas.Si vice versa desigur; cu cat stau mai mult in grup, in care ei nu apartin, cu atat vor trebui sa parcurga o distanta mai mare si locul in clasament va fi mai jos. Cel putin daca vor reusi sa ajunga sa claseze.

Vantul

Vantul influenteaza cand viteza este mare! Cand vantul bate dinspre nord-est sau chiar dinspre est, inca se pot obtine rezultate de catre cei din est, dar fii atent la vantul care bate putin dinspre sud, acesta isi mareste viteza. Atunci cei din est nu vor avea rezultate in cursa respectiva.

Pentru ceilalti, in curse de distente scurte, de regula asunt avantajati cei din ultima linie; cand distantele sunt mai mari atunci sunt avantajati cei din prima linie. Crescatoriiile din ultima linie au parte de un start prost. Cand porumbeii zboara mai mult timp la locul lansarii, nu se ia in considerare la calculul vitezei; astfel ei reusesc viteze mai mari in realitate decat cele rezultate in urma calculelor, avand efectul ca celor din prima linie nu li se vor calcula vitezele cu suficient timp.

Deasemeni, porumbeii nu zboara drept. In drumul lor spre casa acestia vor devia de la ruta. Vor zbura in jurul muntilor si dealurilor, valcelelor si vailor. Calculul vitezei se bazeaza pe linia dreapta, porumbei zboara inca o data mai repede decat viteza calculate si acest lucru este in avantajul crescatoriilor din spate. Cand porumbeii din ultima linie cat si cei din prima liniea deviaza impreuna de la ruta de zbor directa, si toti isi dau seama in acelas timp, crescatoriile din prima linie vor prierde din nou din cauza curburii mai mari pe care sunt nevoiti sa o faca.

Mai mult

Dupa ce citesti mai sus, te intrebi cum pot crescatoriile din prima linie sa castige vreun premiu. Prima linie are avantajele ei, in special in cursele dificile, cand distanta creste si vantul este din fata.

Oboseala este un factor.

Niciun atlet nu va alerga cursa de 1000 metri in medie la fel de repede ca si in cursa de 100 de metri. Niciun patinator nu va patina la fel cei 5 kilometri ca si 500 de metri.

Vantul de cele mai multe se va inteti in timpul zilei. Acest lucru le vor da un avantaj crescatoriilor din ultima linie cu vant din spate, si va dezavantaja cu vant din fata.

Porumbeii din ultima linie pot prinde o vreme rea, in timp ce porumbeii din prima linie sunt deja in crescatorie. Am avut noroc sa castig nationalul Orleans de cateva ori.  Odata cu viteze mari iar cativa m-au privit cu dispret. Nu v-am spus ca la viteze mari, cei din prima linie sunt dezavantajati?

Crescatoria mea era in prima linie. Dar acea cursa a fost diferita. A fost una din acele zile in care vantul batea incet in timpul zilei. In timp ce in zona mea nu batea vantul, viteza era mare, acest lucru indica faptul ca in Franta batea vantul destul de tare. Aproape de casa, porumbei au inceput sa incetineasca, neputand mentine viteza crescuta din primele ore, ajutand crescatoriile din prima linie, ajuntandu-ma implicit si pe mine, porumbeii mei sip e ceilalti columbofili din zona mea.

BOURGES 2011

Nationalul Bourges este o cursa majora din Belgia, ultimul week-end din Mai. Anul acesta (2011) vremea a fost excelenta dar totusi nu a fost o cursa echitabila. Porumbeii au fost lansati pe vant din fata, dar ultimii 200 de kilometri vantul a batnut din sud-vest si tot crestea in intensitate. Aceasta fiind prognoza meteo cu o zi inainte. Inainte de cursa le-am spus unor colegi columbofili ca primele pasari vor fi inregistrate in ceasuri in crescatoriile cu cele mai mari distante (zona Turnhout). Au fost deacord cu mine. Si chiar am indraznit sa mentionez favoritii: Jan van Oeckel si Rik Hermans. Am avut curajul sa-I numesc din urmatoarele motive:

-Locatia lor

-Calitatea pasarilor, si …

-Si faptul ca acele pasari au aparut in cursele anterioare in care erau in super forma.

Cursa Bourges a sosit, multi columbofili din Flandra, ca si Vandenabeele nu au imbarcat pasari si … toate premiile au fost castigate de zona Turnhout. Chiar in nord, la distanta cea mai mare. In aceeasi zi s-a intamplat acelas lucru in Olanda. Braad de Joode a distrus cursa in provincia lor. A concurat avand cea mai mare distanta. In provincia Olandei de sud, amandoi Verkerk si de Bruyn ( vecini) au avut distanta cea mai mare. Au castigat primele 5 locuri.

Calitatea

Stiti ce mai influenteaza, in opinia mea, rezultatul unui concurs. Calitatea!!!

Unele districte chiar au porumbei buni, si sunt convins ca acest lucru influenteaza cat de mult sau putin trag porumbeii. Realizarile respective au de-a face cu calitatea, sunt dovedite de rezultate care se schimba de la o zona la alta. In prezent, sunt alte zone care domina sportul columbofil decat cele care dominau in urma cu 20 de ani.

De exemplu, columbofilii sunt uluiti de dominarea anumitor locuri ca si Sint Willebrord si Dordrecht in Olanda, si regiunile Kessel si Putte din Belgia.

Factorul calitatea pur si simplu nu este luat in considerare, dar calitatea este de regula ultimul lucru la care se gandesc columbofilii cand lucrurile nu merg bine pentru ei si pentru alti merg.

Sectoarele

Ca sa castigi in sportul columbofil, totul trebuie sa mearga struna. Trebuie sa ai porumbei de calitate, acestia trebuie sa fie in forma… si trebuie sa fie acolo in acel moment. In Olanda, in cursele de 450 la 700 de kilometri, se incearca o nivelare a sanselor prin concursuri pe sectoare, in asa fel incat porumbeii care nu ar fi avut nicio sansa la un concurs national sai aibe sansa de a putea macar clasa.

Este un lucru bun; “sportul columbofil va merge ceas” cand cat mai multi columbofili pot castiga cat mai multe premii.

In Belgia si-au dat si ei seama, si astazi concureaza cursele nationale pe zone, astfel columbofilii din districtul Luik nu sunt fortati sa concureze impotriva zonei de vest a Belgiei, dar totusi se face un clasament pe toate zonele. Sportul columbofil este un sport de tara, dar cat timp fiecare sat are clubul sau propriu competitive va continua sa aibe un trecut lung.

Curse intr-o singura crescatorie (columbodroamele)

Cele de mai sus explica partial popularitatea in crestere a curselor dintr-o singura  crescatorie. In astfel de curse calitatea si forma sunt importante, si factorul pozitiei crescatoriei este ebsent. Mai mult, toti porumbeii primesc acelas tratament ( mancare, apa, medicamente, etc.). In USA si in prezent si in China, sunt crescatori care reproduc porumbei doar pentru astfel de curse. Cativa columbofili chinezi nici macar nu au o crescatorie proprie. Ei cumpara porumbei din Europa pe care ii trimit in astfel de crescatorii immense ( columbodroame). Acolo vor sta impreuna cu mii de porumbei, in speranta ca vor castiga mai tarziu.

Acesta este unul din capitolele unei carti fantastice care va fi lansata in aceasta toamna de catre Syndicate Lofts (Peter Fox) Anglia cu titlul: “The Best of Ad Schaerlaeckens volume 2”

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© Ad Schaerlaeckens

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

8 thoughts on “Pozitia crescatoriei – Ad Schaerlaeckens

  1. chiar contrazic teoria de aici cu cei din fata si cei din spate : intotdeauna cind viteza este mare [ peste 1000m/minunt ] nu reusesc sa clasez in proportie mai mare de 20 % . Cind viteza scade sub 1000m/minunt atunci incepe sa creasca proportia de clasare . Intotdeauna la etapele de peste 600 km ma astept sa fie viteza mica sa pot face clasari in cele 20% necesare fiecarui columbofil . este doar ceea ce am observat eu la peste 8 ani de columbofilie si la zona in care concurez .

  2. Ai dreptate Dragos, la fel si in cazul meu, sunt in adoua linie pe centru la mine, si defiecare data csand au fost viteze mari nu am reusit sa am un procent bun de clasari sau uneori chiar sa nu clasez. La un moment dat ziceam ca o fi de vina porumbeii ca sunt de maraton, dar mai am si de v iteza sau general. Conteaza foarte mult unde te localizezi in raport cu ceilalti crescatori. DIn punctul meu de vedere ar fi bine sa avem niste concursuri mai grele (nu catastrofe), cu viteze mai mici.

  3. Nu stiu ce categorie ai preferinte dl Dragos sau Admin…..Dar eu cred ca acest domn ce a scris mai sus are perfecta dreptate…….Pentru a incerca pe cei nelamuriti de ce are dreptate am facut o analiza la nationalul Harkov sudul tarii…Anul 2014(imi aduc aminte perfect vint din spate de la lansare pana la sosire) …Loc..1 este inregistrat cu viteza de 1390 pentru 1019 km si este inregistrat in prima zi la orele 23,57,15 judetele punct scurt Bucuresti,Giurgiu,Dimbovita in prima suta din clasament au inregistrati numai 30 de porumbei restul 70 sint inregistrati in punctele lungi intre locul 100 si 200 punctele scurte judetele mai sus scrise au inregistrat 35 porumbei si ceilanti punct lung 65 porumbei deci in primi 200 porumbei pe clasametul general punctele scurte mai precis Bucuresti,Giurgiu,Dimbovita au inregistrat 65 porumbei si punctele lungi diferenta de 135 porumbei .La acest national loc 22 pe concurs obtine cea mai lunga distanta de 1245 km sosit a 2 zi de concurs la orele 11,22,06………..Anul 2015 si acelasi national Harkov( imi amintesc ca astazi de la lansare pana la Bucuresti vint din spate si mai departe spre punctele lungi doar simpli curenti de aer) primul constatat realizeaza o viteza de 1023 pentru o distata de 1038 km constatat a 2 zi la orele 09,08,01 punctele din fata Bucuresti,Giurgiu,Dimbovita in prima suta inregistreaza 73 de porumbei si punctele din spate inregistreaza 27 porumbei intre 100 si 200 punctele scurte inregistreaza 48 porumbei si punctele lungi 52 porumbei deci din totalul de primi 200 inregistrati punctele scurte au 121 porumbei inregistrati si punctele lungi 79 porumbei …primul porumbel inregistrat in punctul cel mai lund 1234 km este a 2 zi de concurs la orele 18,02,20…… Lectura Placuta

  4. Am o mis sa scriu ac acest porumbel iregistrat in punctul lung 1234 km are pe clasamentul general locul 101

  5. Mai adaug un amanunt pentru Dragos si binenteles ceilanti care citesc

    Harkov 2014 cu vint din spate am clasat pe centru 49,5% …Anul 2015 Harkov cu viteaza mica am clasat pe centru 50%…daca toti ceilanti colegi de centru clasau partea lor de 20 % eu nu aveam cum sa mai am 50%…..In schimb la etapele de scurte si fond este imposibil sa ating pragul de 50% clasati…..DE CE ?…Eu stiu restul este de datoria vostra sa stiti cauza la voi.O zi splendida..

  6. Deja cand vin sub 1000 m/min fie viteza sau demifond…se cam lasa cu pjerderi….asa ca dragos …viteza de 1000 nu este o viteza mare ptr porumbei…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.