Prefer zburatorul – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Nu pot sa nu rad atunci cand oameni vorbind de cat “de multi prieteni” au ei. Oare cunosc ei ce sunt “prietenii” ma intreb. Eu nu am multi prieteni, unul dintre ei a fost Klak, acesta a fost un prieten ADEVARAT. La sfarsitul anilor 90, inainte a cronometra porumbeii electronic, am mers la Klak in fiecare duminica sa pontam porumbeii. Puteam sa fac asta deoarece noi concuram porumbeii sambata. Klak nu se mai putea urca pe scari in crescatorie, asa ca eu luam clemele de la porumbeii care soseau. Unul dintre acestia era “613”.

 613

Acest, 613, a fost cel mai bun porumbel pe care l-a avut Klak pe finalul vietii. Este clar care porumbei erau doriti: pui din aceeasi parinti! Cumparatorii nu se suparau sa plateasca mai mult pentru acei pui, dar acestia nu cunosteau ce fel de om era Klak. Frati si surori cu “613” sau alte pasari? Nu era nicio diferenta pentru Klak. Atunci cand avea puii pregatiti (in varsta de 4 saptamani) ii contact ape crescatori care comandase puii si ii chema sa ii ridice.

Daca erau frati si surori cu “613” printre puii comandati, erau niste norocosi. Spre deosebire de majoritatea campionilor, Klak cerea acelas pret pentru toti puii. “La fel ca fiecare, si eu reproduce mai multe pasari slabe calitativ decat pasari bune, si eu chiar nu stiu care dintre ele sunt bune. “613” a fost un super zburator, dar fratii si surorile sale nu sunt mai buni decat celilalti pui reprodusi de mine” obisnuia sa spuna Klak.

A INTELEGE

Am inteles. In decursul anilor am luat in mana foarte multi super zburatori. Dar niciodata nu am avut in mana un super zburator care sa fi avut mai multi frati si surori la fel de buni. Aici fac cei mai multi o greseala mare. Acestia cred ca un porumbel este bun doar daca are un frate sau o sora buna. Nu este chia rasa de simplu, torusi.

BAS

Prin anul 2014, un porumbel cu numele “AD” era in lumina reflectoarelor. Era porumbelul cel mai bun la demifond din Belgia, locul 1 As National KBDB si locul 1 in Olimpiada. “AD” a fost rezultatul unei cooperari la reproductie. Tatal era masculul D-lui Wouters, iar mama este o femela de la mine. Chiar si crescatorul la viteza Boeckx stia de aceasta colaborare si acesta mi-a sugerat sa facem la fel ca si cum facusem cu Wouters: Co-Reproductie! Pentru mine era in regula deoarece avusesem prea multe experiente negative cu porumbeii achizitionati. Cu cat este mai cunoscut crescatorul cu atat sunt mai scumpi porumbeii, calitatea mai slaba, asa am gasit eu ca este. Asa ca m-am dus la Boeckx in primavera anului 2014 cu doi masculi de la ine: 10-308 si 09-622. Acesti doi masculi au primit 2 femele ca partenere si ghiciti ce s-antamplat?

Ambele perechi au reprodus cate-un super zburator. Unul pentru Boeckx si unul pentru mine. Boeckx si numit porumbel super “Bas”. Numele facea referire la initialele noastre. “BAS” a fost castigator de mai multe locuri 1 si locul 3 As Nationale KBDB, astfel al treilea cel mai bun porumbel la viteza din TOATA BELGIA. Super porumbelul meu obtinut din co-reproductia noastra a fost 14-976 care a fost porumbel AS doi ani la rand in FED.

976_1

ASTFEL

Devreme ce ambii am avut success in colaborarea noastra, am facut la fel si in primavera anului 2015: m-am dus la Boeckx din nou cu aceeasi doi masculi din care s-au obtinut “BAS” si super zburatorul meu 14-976.

Boeckx a imperecheat cei doi masculi aceleasi doua femele, ca si mai inainte si am impartit puii. Acestia au fost concurati in 2015 si ghiciti? Niciunul dintre ei nu a fost bun de ceva. Frati buni cu BAS As National (16-488) au concurat slab si la fel si in cazul meu, puii acestia nu au facut nimic notabil.

11-732

11-732 (Wonder Duifje) a fost si aceasta o zburatoare fantastica. Un castigator de multe locuri 1 si a fost si locul 1 As in Fed in anul 2002 si locul 2 As in 2003. In anul 2014 am avut 3 frati cu ea in echipa de zbor. Niciunul dintre ei nu a fost bun ceva. 732 reusise sa reproduca cativa pui foarte buni.

13-006

Un alt zburator fantastic in crescatoria mea este 13-006. Nu, eu nu dau porumbeilor mei, nume extravagante ca si “Rocket” sau “Fast as lightning”, “Speedy” si asa mai departe. Asadar, doar “006” este numele starului. A castigat locul 1 la toate distantele si chiar locul 1 National Argenton. In provincia Antwerp avusese un avans de 10 minute, cu vant din fata si cu distant cea mai mare. Al doilea a fost Roodhooft. 006 se trage din porumbei memorabili ca si Extreem, Leeuw, Di Caprio si Cow Girl.

In acest (2016) am last parintii lui 006 impreuna si acestia mi-au dat 3 pui pe care am putut sa-i zbor. Niciunul dintre ei nu a fost bun de ceva. Stiti ce este amuzant aici? Din 006 am reprodus 4 pui care… toti AU FOST BUNI.

13-006

ANUL URMATOR

Pentru sezonul 2017 am facut ceva se rareori fac. Nu am eliminat acei frati si surori cu super zburatori care au zburat slab ci i-am pastrat.

Dar nu sunt optimist. Mi-e mila de acei crescatori care platesc o groaza de bani pe pui din asa numitele “perechi de aur”. Perechile de reproductie care dau doar pui buni exista doar in listele de licitatii si in mintile (in mare majoritare straini) visatorilor.

Binenteles, campionii din sporul columbofil cunosc acest aspect. Asta explica norul de pui care zboara in jurul crescatorie in fiecare primavara. Nu ar fi mai distractiv sa reproduca mai putin pui dar mai buni din acele “perechi de reproductie?” Binenteles ca ai mai multe sanse cu frati si surori ale unui  super zburator. Dar nu mai mult decat sanse. Amintiti-va de Klak: Acesta la avut doar pe “613” desi parintii sai au ramas imperecheati multi ani.

IN CONCLUZIE

Daca crescatorii cunosc despre un zburator fantastic, acetia vor pui din aceeasi parinti. Nici eu nu eram diferit inainte, dar mi-am invatat lectia. Azi prefer pui din zburator insusi in detrimentul fratilor lui.

Zburatorul, porumbelul cu un record, a dovedit ca mostenit calitatile bune pe care le vrem de la porumbei. Acest lucru nu tine intotdeauna si pentur fratii sisurorile sale, ce din contra.

Atunci cand crescatorii pierd o pasare buna acestia spun uneori: “Pacat, dar multmesc lui Dumnezeu ca inca am un frate de-al lui”. Acum stii ce parere am despre acest aspect.

Deseori se intampla ca din doi frati de cuib unul sa fie un bun zburator. “Apoi al doilea pui ar trebui sa fie un bun reproducator” sustin unii. “Continuati sa visati” este ceea ce gandesc eu.

11-732

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.