Priveste mereu inainte, dar nu uita sa te mai uiti din cand in cand si inapoi… – Un articol de Steven van Breemen

In aceasta saptamana am inceput sa ma gandesc la imperecherile reproducatorilor pentru sezonul de reproductie urmator. In doar cateva luni, primele oua vor fi depuse in cuibare. Eu iau in serios aceasta sarcina si niciodata nu este prea devreme sa e gandesti la sezonul urmator de reproductie.

In primul rand ma uit la perechile care raman impreuna si in urmatorul sezon de reproductie. Aceasta decizie o iau avand proaspat in minte prima selectie a puilor. Acestia pot sa ma impresioneze fie prin rezultatele bune sau prin calitatile pe care eu pun mare pret. Deoarece am spatiu mic in crescatorie sunt nevoit sa fac o selectie avand ca baza cele doua criterii. Uneori sunt pui care imi lasa o impresie foarte buna, iar in acest caz parintii sunt lasati impreuna inca un sezon. Iar anul viitor etapele vor lamuri si mai mult lucrurile. Acestia vor trebui sa arate pe foaia cu rezultate, iar daca alti porumbei din crescatorie pot sa faca fata, atunci stim daca am facut o alegere buna sau am gresit.

De ce fac selectia pentru un anume tip de porumbel in care capacitatile de zburator si reproducator se regasesc impreuna? Raspunsul este simplu. Viitorul sta in lotul de reproductie. Nu in lotul de zburatori. Succesul ocoleste multi crescatori, pur si simplu pentru ca acestia nu privesc inainte. Un porumbel bun zburator trebuie sa concureze pana ii slabesc aripile. Dupa un astfel de moment acel porumbel va merge la lotul de reproductie. Nu ar fi frumos ca un astfel de porumbel sa fie capabil sa reproduca pui de calitate? Si chiar mai frumos ar fi ca acest porumbel sa reproduca bine si peste 2-3 generatii? Atunci putem spune ca suntem cu adevarat bogati din punct de vedere columbofil. Dar ca sa obtii acest lucru trebuie sa faci ceva.

Majoritatea crescatorilor spun ca este o chestiune de noroc. Dar acest noroc poate fi planificat. De ani de zile imi planific imperecherile inainte. Cateodata planific cu 2-3 generatii in fata. De ce? Daca o imperechere se potrivete, atunci trebuie sa ai partenerul potrivit. Daca nu-l ai, este nevoie de mult timp pentru al obtine. Majoritatea cerscatorilor vor da din cap cand vor citi aceste randuri si vor crede ca spun povesti. Va voi pune o intrebare simpla. Care crescator poate sa-si ridice mana si sa spuna daca au un porumbel de baza care sa reproduca pui castigatori de nationale pe parcursul mai multor generatii?

Deseori autorii sunt luati in deradere cand incearca sa promoveze o viziune din cauza ca acestia nu au si rezultatele care sa sustina ceea ce ei au pus pe hartie. Idealul meu este reproductia si din aceasta cauza succesul se tine de mine de atatia ani. Un porumbel pe care-l suspectezi ca are calitati de reproducator trebuie introdus urgent in compartimentul de reproductie.  Iar daca porumbelul provine dintr-o familie buna de porumbei, acest aspect aproape intotdeauna se va intoarce cu profit daca in spate sta un plan. Crescatorii care au citit cartea ”Drumul spre success” (carte tradusa in limba romana) cunosc ca in anii 70’ am inceput prin a ma concentra din greu sa reproduc din “The Old Klaren ‘46” al lui Valeer Desmet-Matthijs din Nokere. Acel sange de valoare trebuia sa fie pastrat. Atunci am inceput sa scriu niste articole despre metoda pe care urma sa o aplic. Si am fost criticat din greu. Cine ma cred? Te rugam arata-ne niste rezultate mai intai si pe urma vom vedea daca iti vom publica articolul sau nu. Cred ca ar fi reactionat la fel si in zilele noastre. Dar intre timp, o multime de generatii au eclozat. Iar principiul de baza, care s-a dovedit ca functioneaza, a fost dus mai departe intordeauna in acelas fel.

Crescatorii care sunt familiari cu linia mea de porumbei stiu bine ca porumbelul meu de baza este NL 82-448368 sau “De Goede Jaarling” (The Good Yearling). Tatal sau “De Bels”, este un produs direct din scoala Anker. In pedigreeul sau gasim undeva, intr-o singura generatie patru fii din “The Old Klaren ‘46”. Urmand planul, “De Bels” a fost incrucisat si asa sa si intamplat. Cu cativa ani inainte acesta a fost consangvinizat mai mult iar ca si rezultat a iesit “Het Boerke”. Era clar pentru mine ca acesta trebuie incrucisat avand ca baza ceea ce stiam despre el.

Unul dintre porumbeii din schema Profesorului Anker era “De Oude Kapoen ’67.”. In perioada iernii eu aproape intotdeauna planuiam incrucisarile din cauza ca era mai usor sa ai succes. Iar concursurile reprezinta jocul crescatoruui, nu-i asa? In acei ani am reusit sa pun mana pe un porunbel Janssen pur, o femela din crescatoria lui Jan vn Erp, care locuia si el in Hilversum. Iar aceasta femela a fost pusa cu “De Oude Kapoen ’67.”. Aceasta a fost perechea de aur pe care toata lumea o cauta. Puii lor au reusit sa castige atat etape scurte cat si demifond-fond. Cel mai cunoscut dintre toti a fost “De 312”, care a castigat locul 1 As National la porubel din Olanda in anul 1980 si care a resuit sa se claseze in top 4, trei ani la rand la distante scurte. Capacitatile de reproducator le-am prevazut in fratele sau “De 411” si ca sa pastrez acesta incrusisare speciala am imperecheat “De 411” ci semi-sora acestuia “De 309 Duif”.

O fiica, “De 150 Duif”, a devenit pentru ani la randul partenerul lui “Het Boerke”, si sra ei “De 646 Duif” a fost imperecheata cu “De Bels” pentru aceasi combinatie s-a potrivit cu fiul sau. Si aceasta imeprechere a fost una tintita si primul lor pui a fost “De Goede Jaarling.” Ca si tanar (yearling) a fost extrem de reusit, a ocupat locul 2 national As Yearlingi, astfel si-a capatat numele (The good Yearling – Tanarul Bun). In 1985 a captat atentia fiecaruia la o etapa nationala Chateauroux cu vant puternic din fata, invingand 8500 de porumbei cu nu mai putin de un sfert de ora. Dupa acea explozie a fost promovat la lotul de reproductie si doar asa:

Fiul sau “Magic Blue Turbo”: castiga 1st Nat. de asemenea de la Chateauroux.

Fiica sa “Yearlings Blue Lady” reproduce “De Jonge Baron”: 1st Nat. Etampes.

Fiica sa “Susan” reproduce “De Witpen Etampes” 1st Nat Etampes.

Fiul sau “De Bonte Jaarling” reproduce 1st Nat Bourges.

Nepotul sau reproduce in Danemarca 1st Nat. Altona petnru Arne Porsmose.

Stranepotul sau reproduce 1st Nat. Mesai in Tailanda.

Fiica sa “Het Asgrauw” reproduce “Riis”: 1st Nat. Orleans.

Si fiica sa reproduce 1st Nat. Chiangray in Tailanda.

Iar masa sa reproduce 1st Nat. Orleans Afd 7 pentru Jan Witteveen din Hilversum, si ita-ne la 6 generatii departare de la “De Goede Jaarling.”

Putem continua cu un stra-stranepot responsabil pentru locul 1 Nat. Bourges.

Si chiar mai departe: pentru Willem de Bruijn; a saptea generatie castiga locul 1 National Munich.

Ultimul castigator de etapa nationala este de culoare rosie. Iar culoarea se trage din semi-fratele lui “De Goede Jaarling,” cu numele de “Het Boerke.”

Acum acest articol incepe sa miroase a putina lauda. dar sper ca este clar pentru tine ca este posibil sa creezi o familie de porumbei care sa fie echipati in asa fel sa transmita genele lor pentru multe generatii si acest lucru datorita unui sistem aplicat. Iar acest aspect este tot ceea ce conteaza in reproducerea animalelor: materialul bun trebuie sa fie ancorat. Pentru a pune la punct un sistem pentru aceasta si sa te tii de el nu este atat de simplu pe cat pare. Si eu am trecut cu vederea anumite lucruri. Da si chiar si eu.

Cea mai mare greseala pe care am facut-o vreodata a fost sa nu ma fi gandit destul la posibilitatile de reproductie (imperechere) ale femelei albastre pe care o cumparasem de la Jan van Erp. Raposatul Georges Veys, profesorul meu Belgian, imi spunea mereu ca nu sunt porumbei mai buni ca si cei din familia Desmet-Mattihijs. Cand am inceput sa fac combinatii de incrucisari, porumbeii cumparati erau deja “uzati” (folositi). Prin uzati se intelege ca sunt introdusi (imperecheati) in familie. Asa dar nu aveam nicio intentie sa creez o familie in jurul lui “De 08 Duif”, pur si simplu pentru ca nu era un porumbel Desmet-Matthijs.

Sunt un om care pare sa stie totul, iar acest lucru m-a facut sa trec de la ghinionist la a fi norocos. In ciuda dorintei Profesorului Anker, am facut o imperechere consangvina pe “De 08 Duif” de la Jan van Erp. Pur si simplu deoarece combinatia functiona-se atat de bine. Iar cand consangvinizezi nu mai trebuie sa cheltui bani pe sange proaspat pentru cativa ani. Astfel ar costa o avere. Daca ar fi functionat as fi avut la indemana sange proaspat tot timpul. Faptul ca a functionat atat de bine, acesta a fost norocul meu. Dar nu mi-am dat seama atunci de acest lucru, pana ce am fost atentionat de catre Leo van Leeuwen si Hans van Grieken din Aalsmeer, cand clasarile de top la etape nationale au inceput sa cada din copac exact ca si merele coapte, din linia reproducatorului de baza “De Bonte 354” (un mascul foarte consangvin pe “De 08 Duif”) si binenteles ceva a fost dat innapoi la Hilversum.

Dupa cativa ani mai tarziu, puii din combinatia consangvina pe “De 776 Duif” (consangvinizat din greu si acesta pe “De 08 Duif”) au inceput sa castige in alte crescatorii, reusit sa domine puternic competitia, asa cum obisnuia sa spuna Peet de Weerd. Willem de Bruijn spunea tuturor ca vroia sa auda ca el nu a avut vreodata o femela mai buna reproducatoare decat fiica lui “De Fijnen” si “Jessica”. Aceea femela a reusit sosiri de clasa mondiala, castigand etape cu o concurenta mare. Fiinca din Het, “Het Nationaaltje” a fost locul 1 As Porumbel National. Aproape ca nu poate un rezultat mai bun decat acesta.

Apoi vine momentul cand cineva scoate in evindenta ceva. Prima data destul de usurel. Iar atunci cand pare ca trece neobservat, este asternut pe hartie. Niels Anker Pedersen aduna toate datele. Acesta observa ca majoritatea porumbeilor de top la distante lungi se datorau nepotilor din “De 776 Duif”. In ultimii ani am facut imperecheri tintite pe “De 776 Duif.” si “De Grote Blauwen”, niste pui deosebiti. Ca si yearling acesta a fost locul As Porumbel la distante lungi la nivel National, Sectiunea nr. 7 cu urmatoarele rezultate:

Argenton 680 km 9803 pasari: locul 14

Bourges 610 km 8107 pasari: locul 22

Chateauroux 650 km 7470 pasari: locul 23

Bourges 610 km 8433 pasari: locul 41

Orleans 530 km 13250 pasari: locul 50

In pedigree-ul sau, porumbelul “De 776 Duif” apare de trei ori, ca si strabunica din totalul de patru. S-a dovedit ca astfel de porumbel consangvin poate sa si concureze bine.  Dar astfel de materiale sunt reproduse pentru lotul de reproductive (matca). Dupa aceste rezultate de top ca si yearling, “De Grote Blauwe” a fost transferat la lotul de reproductie.  Uneori norocul apare imediat, alteori este nevoie de mai mult timp sa gasesti partenerul potrivit. Dar cand un astfel de porumbel are caracteristicile potrivite, mai devreme sau mai tarziu se va intampla acest lucru. Pur si simplu ofera timp sansei (norocului) sa lucreze pentru tine. Iar apoi istoria isi continua parcursul ei. Si cu ajutorul unui management potrivit se poate repeta din nou.

Majoritatea crescatorilor nu sunt asa de seriosi ca si mine cand vine vorba de planificarea imperecherilor pentru anul urmator la lotul de reproductie. Acestia achizitioneaza de ici de colo niste pui cu diferite serii de inel. Iar acestia incep sa faca incrucisari imediat. Imediat ce campionul este descoperit, acesta si-a petrecut mai mult timp in masina de transport decat in orice alt loc. Acesta trebuie sa aduca acasa cupa sau castigarea campionatului. Iar apoi se intampla ceva. O catastrofa. Un fir. Sau un obstacol iar campionul nu se mai intoarce niciodata acasa. Si de cele mai multe ori acel porumbel putea sa ofere mult mai mult la lotul de reproductie. Gandeste-te la acest sfat si indrazneste sa investesti in lotul de reproductie in fiecare an achizitionand porumbei buni zburatori cu calitati de reproducator. Si incearca sa cladesti o familie consangvinizata apropiat. Aceasta este cea mai buna metoda de aplicat. Aproape intotdeauna te rasplateste. Ca si reproducator incearca sa privesti inainte. Dar nu uita sa te uiti si in spate (inapoi) la incrucisarile care au functionat. Cand aduci porumbei cu sange proaspat, iar uneori vei reusi sa gasesti porumbei mai buni decat porumbeii tai. Nu uita sa tii un ochi deschis totdeauna pentru acest lucru. Iti da oportunitatea de a lucra bine cu astfel de porumbei si sa reusesti sa te folosesti la maximum de acesti porumbei.

Autor: Steven van Breemen

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Priveste mereu inainte, dar nu uita sa te mai uiti din cand in cand si inapoi… – Un articol de Steven van Breemen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.