Procesul de naparlire si o rutina de iarna buna

In plus fata de o naparlire buna si o rutina buna in timpul iernii este important sa ne pregatim pentru un sezon reusit inainte de a pune porumbeii in pereche pentru reproductie.

Un crescator bun planifica inainte si se gandeste la obiectivele pe care doreste sa le realizeze. De indata ce obiectivele sale sunt stabilite acesta devine atent (serios) fata de porumebii sai. Crescatorul incearca sa se gandeasca la fiecare aspect care poate influenta jocul sau cat mai devreme posibil.

Toate dificultatile care pot apare atunci cand iti imperechezi porumbeii pot fi atribuite sanatatii fizice a pasarilor care vor fi imperecheate. Este in regula sa planifici din timp cand vei face imperecherile dar asta nu inseamna ca va trebui sa respecti planul cu strictete indiferent de costuri. Este important sa iei in considerare capacitatea fizica a masculilor si femelelor tale; acestia ar trebui sa fie pregatiti pentru imperechere. Doar atunci cuplurile (chiar si noii sositi) vor reusit sa reproduca pui fara vreo problema. La zece zile dupa imperechere acestia vor depune primele oua in cuibare. Unii crescatori nu urmeaza acest sfat, urmand a sfarsi prin a avea cupluri care nu vor sa se inperecheze sau cu femle care vor depune ouale foarte greu, avand nevoie de un timp indelungat pentru a reusi sa depuna ouale. De fapt crescatorul este cel care trebuie invinovatit pentru aceste lucruri: nu ar trebui nicioadata sa iti imperechezi porumbeii daca acestia nu sunt pregatiti din punct de vedere fizic. A trebui sa ai mai multa rabdare cu porumbeii tai. Daca ii imperechezi prea devreme s-ar pute sa iti strici sezonul de concursuri sic el de reproductie. Nu ar trebui sa iti imperechezi porumbeii doar pentru faptul ca deja colegii columbofili si-au imperecheat porumbeii. Este posibil ca vecinul tau sa-si poata imperechea deja porumbeii la 1 februarie, in timp ce tu sa fii nevoit sa astepti pana la 1 aprilie. Daca astepti destul pentru ca porumbeii tai sa fie pregatiti pentru imperechere poti fi increzator ca porumbeii tai de concurs vor fi apti din punct de vedere fizic pentru sezonul de concursuri si ca porumbeii tai tineri vor concur bine la primele etape.

<

p style=”text-align: center;”>
Porumbeii trebuie sa aibe parte de un process de naparlire complet inainte de a fi pusi in pereche

Fiecare crescator competent si experimentat va fi de accord cu faptul ca a avea un sezon reusit este nevoie ca fiecare aspect sa functioneze bine inainte de sezon, in special in perioada de naparlire. O naparlire buna si completa indica daca porumbelul este intr-o stare de sanitate perfecta, chiar si dupa un sezon lung si obositor. Mai inseamna si faptul ca un porumbel este sanatos tun si gata sa faca fta temperaturilor negative din timpul iernii. Stim si faptul ca au fost porumbei care au concurat foarte bine chair daca aveau cateva pene stricate. Acest lucru este o exceptie care intareste regula. Penele stricate sunt rezultatul unor probleme (fizice) din trecut sau din cauza supra-oboselii.  De indata ce cauza acestor probleme dispare, nu exista motive sa credem ca naparlirea nu va continua pana ce va fi completa.

Nu se intampla des ca porumbeii care au una sau mai multe pene deteriorate sa aibe rezultate bune. Ci mai degraba se intampla ca porumbeii respective sa aibe etape dificile sau un sezon de reproductie dificil si extenuant. In general, un porumbel care are probleme in perioada de naparlire nu va fi in stare sa concureze bine in timpul sezonului de concursuri. Un porumbel cu o naparlire completa este de regula mai sanatos si are mult mai putine probleme de sanitate. Ca rezultat, acest porumbel va fi mai bine pregatit fizic decat adversarii sai cu o naparlire incomplete. Porumbelul tau va aluneca pur si simplu prin aer, avand o rezistenta mai scazuta la frecare cu aerul; reusind sa salveze multa energie. Multumita unui penaj bun nu va avea de suferit pet imp ploios, ceata si alte conditii meteorologice. Deseori s-a spus ca rezistenta la conditiile meteo neprielnice depinde de originile sale si de familia dein care provine. In mare parte depinde de penajul sa u daca poate face fata conditiilor meteo grele. Noi ii sfatuim intotdeauna pe cititorii nostri sa-si antreneze masculii si femelele tinere. Daca iti antrenezi bine s-ar putea sa ai o echipa mica de female care sa poata fi concurate cu success in viitor. Pentru acesti porumbei nu ai nevoie de conditii extraordinare: tot ce ai nevoie este de o crescatorie de baza cu o intrare simpla. Poti imperechea aceste female cu cei mai buni masculi tineri, pe care sa-i antrenezi putin in timpul sezonului din acelas compartiment (crescatorie). Poti antrena aceste female si sa inceri sa le pregatesti pentru etape de distanta mai lungi, si sa le imbarci la primul lor drum mai lung. Unele din aceste female s-ar putea sa fie in stare sa-i urmeze pe cei masculi vaduvi.

De asemenea sfatuim crescatori sa adauge cei mai buni tineri (pui) in cadrul lotului de zbor in fiecare an. Dupa catev sezoane vei ave o echipa de female foarte bune pe care ulterior le poti selecta pentru reproductie. Avantajul lor este ca nu a u fost concurate ca si vaduvi, care de regula tinde sa slabeaaca porumbelul in timp (vaduvia)

Autori: 

Gallez Jules – Degrave Martin

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

Sursa text si poze: pipa.be

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.