Columbofil

Program ce asigura un penaj de buna calitate

  1. Considerarea calitatii penajului ca unul din factorii importanti pentru selectarea pasarilor de reproductie. Calitatea penajului se mosteneste, unele linii de porumbei avand pene de mai buna calitate, matasoase. Similar, penele de o anumita culoare se deterioreaza mai rapid ( de exemplu alb).
  2. Verificarea starii de sanatate inainte de naparlire ne asigura ca pasarile nu sunt purtatori de boala in stare latenta ( de exemplu, tricomonoza) sau nu au probleme intestinale (coccidia), ce influenteaza abortia de nutrimente. Verificarea presupune probe din gusa si analiza excrementelor
  3. Evitarea stresului pe perioada naparlirii si asigurarea unei ingrijiri bune, pentru asigurarea producerii continue de pudra.
  4. Oferirea unei diete adecvate, cu un nivel crescut de proteine si elemente esentiale, precum iodul, pe perioada naparllirii.
  5. Tinerea sub control a parazitilor externi.
  6. Minimizarea deteriorarilor mecanice ale penajului datorate unei manipulari grosolane sau a unor timpi prea mari de imbarcare.

Aceste masuri ar trebui sa dea posibilitatea porumbeilor dumneavoastra nu numai sa arate bine, dar si sa fie in forma cea mai buna de concurs. Totusi, daca pe perioada curselor, calitatea penelor devine proasta, starea acestora poate fi ameliorata imbunatatind sanatatea porumbeilor, incurajand astfel caderea fulgilor inferiori si producerea de pudra. De obicei aceasta presupune o verificare a sanatatii pentru identificarea oricaror factori de boala si tratarea lor, impreuna cu cresterea aportului energetic al hranei si uneori cu reducerea timpului petrecut de pasari in zbor.

Sursa text: Sanatatea, Bolile & Managementul POrumbeilor, Colin Walker

 

Exit mobile version