Protocol de colaborare – Sistem de evaluare genetică la porumbeii călători

logo_1_250_fncprFEDERATIA NATIONALA A CRESCATORILOR DE PORUMBEI DIN ROMANIA (FNCPR), a semnat recent un protocol de colaborare cu INNOVATIVE AGRICULTURAL SERVICES din Marea Britanie, care are drept scop implementarea unui sistem de evaluare genetică la porumbeii călători.

Scopul proiectului este realizarea unui soft care prin analize complexe statistice și matematice a rezultatelor porumbeilor și rudelor acestora, să evidențieze care sunt exemplarele și familiile de porumbei care au cele mai bune aptitudini genetice de a fi buni reproducatori.

Este cunoscut faptul că acestă muncă de selecție și perfecționare a unei linii valoroase de porumbei a revenit în mod tradițional crescătorilor, care nu au beneficiat însă și de un support informațional adecvat, ei acționând pe baza flerului și multor ani de încercări și erori, unii beneficiind și de ceva noroc. Tehnica modernă permite astăzi la costuri accesibile prelucrarea unui volum mare de informații care să ajute foarte mult acest proces.

La alte specii de animale și păsări (vite, oi, porci, curci, găini, cai de curse, familii de albine) sunt puse în aplicare de mai mulți ani astfel de programe de evaluare a potențialului genetic de a transmite calitățile valoroase către generațiile următoare. La unele specii, având la bază informațiile obțiute pe baza evaluării genetice, s-au realizat progrese remarcabile în privința productivității, aspectului și a altor trăsături calitative.

Acest lucru nu a fost ușor pană în prezent, ca urmare a limitării puterii computerelor dar și costurilor implicate, iar pentru porumbei nu a existat un interes financiar semnificativ, care să justifice costurile dezvoltării unui astfel de sistem.

Aceaste limitări tind să se dispară în prezent și prin această inițiativă unică la nivel internațional FCPR dorește să pună la dispoziția crescătorii un instrument mai eficient de a selecta porumbeii pentru matcă, bazat pe metode științifice, care folosit alături de experienţă şi fler va face mai predictibilă calea de urmat pentru a-şi consolida calităţile familiei de porumbei pe care o cresc

Valoarea porumbeilor reproducători va fi confirmată printr-un sistem unic, naţional, comparabil cu cel folosit la alte specii de păsări şi animale, aspect care cu siguranță nu va trece neobservat nici în rândul țărilor cu tradiție în acest sport.
Sperăm ca alături de dumneavoastră să dovedim calitatea compeției și a exemplarelor din țara noastră.

Presedinte
Marius Tunduc

PROTOCOL IAS COSMIN POPA  1     199 PROTOCOL IAS COSMIN POPA  2      200

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.