Provocare Columbofila 2017 – Maraton +1000 Km

Asociatia columbofila “Voiajorul Salaj” doreste sa organizeze in sezonul competitional 2017, Etapa Maraton National FRANKFURT (GERMANIA) (+1000 km pentru fiecare participant !). Toti crescatorii pasionati de distante lungi sunt asteptati sa participe la aceasta etapa.

Etapa este sponsorizata in totalitate de firma SC MIRAL COM SRL (deci NU COSTA nici un ban pe nimeni).

Se ofera urmatoarele premii:

locul 1: 1000 euro;

locul 2: 800 euro;

locul 3: 600 euro.

Conditiile de participare sunt cele prevazute in RNS-ul FNCPR-ului.

frankfurt

Prin aceasta actiune vrem sa demonstram ca se poate face columbofilie fara implicarea financiara a columbofilului si pentru promovarea “porumbelului complet”.

Daca mai sunt firme sau persoane fizice care doresc sa se implice in acest proiect, in primul rand financiar, (prin sponsorizari), pentru a creste sau a largi fondul de premiere, ii asteptam cu drag.

Pentru mai multe detalii va sta la dispozitie Gelu Bacos, tel: 0745083892.

Am dori ca aceasta etapa sa devina o traditie (etapa “unitatii si a pacii”).

Am ales aceasta locatie de concurs deoarece confera cel mai bun echilibru al distantelor intre crescatorii (Baia Mare si Resita, respectiv Bistrita si Drobeta-Turnu Severin avand aceeasi distanta)

Data acestui concurs va fi anuntata ulterior (probabil ultimul weekend al lunii iulie) daca vom fi suficienti cei care sustinem acest proiect.

Va asteptam sa ne onorati cu prezenta!

 

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

54 thoughts on “Provocare Columbofila 2017 – Maraton +1000 Km

 1. Foarte buna ideea, decat sa participam la “Barcelone”, mai bine participam la o etapa unde porumbeii chiar pot sa-si arate valoarea, nu sa-i angajam la un MACEL cu buna stiinta !

 2. Ca si principiu etapele de +1000 sunt ok,dar cum se face ca fiecare grupare organizatoare isi alege si fixeaza limita de distanta convenabila lor.Si nici asta nu ar fi o mare problema,ci ceeace deranjeaza este faptul ca se face invitatie unor zone care au distante de 1300-1500km.Ideea este aceea de a aduna numeric mare de pasari cu sanse slabe de a clasa in virf cei cu 1300-1500km.Tipic nesimtire, smecherie, romaneasca….

  1. Daca ar premia pe zona cele 3 locuri ar fi ok. Si ma refer si la crescator , si sa dispara generalul, ca cei cu 1300 – 1500km nu au nici o sansa sa i bata pe cei cu 1000km. Deci premii doar pe zona si la porumbel si la crescator. Parerea mea.

   1. Prietene. Arătând o locație unde toți putem fii egali…Se zbura Dansk. Era bine …? Da Berlin avantajează zona de vest e clar că nu sunt șanse pentru multi .Să studiem oferta . Sper sa fie mulțumitor .
    Respect organizatorului numa să se adune membri și porumbei…
    Ar trebui o lista cu membri ce accepta ideea și să se facă înscrieri …

  2. Pai nu va obliga nimeni dl Adi sa Concurati la etape de genul asta..nu stiu care e pb…….tot timpul se gasesc CARCOTASI……..sa comenteze.faptele bune facute de anumiti Columbofili……..

 3. Felicitari d-lui Culda, dumnealui sponzorizeaza aceasta etapa din buzunaru dumnealui, si noi ne trezim sa protestam, ce natie suntem? Vine omu scoate mii de E din buzunar si tot nu e bine.
  De dimineata cand a-m primit aceeasta veste m-am bucurat foarte tare, la amiaza d-l Culda mi-a confirmat lucrul acesta si ce pot sa va spun e ca a-m prins drag de porumbeii din nou, cunoscandul pe d-l Culda stiind ce caracter are, stiind ca de lansare se va ocupa Fechete un mare jucator, si de ce nu cel mai bun coordonator de etape zona de vest, in sprijinul aceestei afirmatii sta rezultate 2016, 8 cupe la nivel national 2 porumbei in olimpiada si cu asta a-m spus tot, nu vant, nu canicula …nu bla bla.
  Cunoscand aceste lucruri a-m luat hotararea sa joc la acest maraton si sa fiu alaturi de aceasta echipa neconditionat, sa duc porumbeii celor din Bihor si nu numai cu masinile mele la centru de imbarcare (in cazul in care Bihorul nu va avea centru) fara nici un leu, atat imbarcare cat si desigilare, deasemenea daca este nevoe imi pun la dispozitia organizatorilor curtea, demisolul pt strangerea porumbeilor. Deasemenea l-am anuntat pe d-l Fildan (columbofil.net) ca porumbeii de maraton nu mai sunt de vanzare, asa ca a-m 13 porumbei de maraton (tineri-batrani) atat au mai ramas dupa hotararea de-a vinde tot, astia au ramas cu astia vom defila. Deasemenea vreu sa mentionez ca in momentul de fata nu sunt membru, nu a-m platit taxa, nu a-m comandat inele toate astea denota intentia mea de a abandona acest sport. Dar aceesti oameni au castigat un columbofil. Asta-i viitorul si sper ca iubitorii de maraton adevarat (1000km) incepand din acest an sa nu mai fie impiedicatii de cei care vor sa “lase fileul jos sa poata juca si ei volei”
  Oare asta sa fie continuare visului lui Tunduc cand a facut clubul de maraton si a crescut km? Daca da, sper ca si Marius sa vina sa sprijinesca maratonul de +1000km, e meritul lui ca Romania nu mai joaca maraton la 600km cum se juca in 2007, a facut multe lucruri minunate in FCPR de ce nar pune umaru si aici?
  Multumesc Lui Dumnezeu ca mai exista oameni ca d-l Culda.
  Cu respect Ionut Lucaci

  1. domnule Lucaci,
   Sunt un tanar columbofil la inceput de drum,si vreau ca sa trag un semnal pentru “cei” care au o perspectiva mai clara asupra a ceeace este Dumnezeu si Biblia.Deja atat dv cat si Andrei si “multi” (presedintele FCPR) care credem intelegeti ce vreau sa spun.Columbofilia ca si credinta nu trebuie abordate si practicate in functie de interese si beneficii personale,ci in spiritul unitatii si bunului mers a fiecarui columbofil care isi sacrifica viata,banii,familia,uneori prioritatile vietii.Nu vreau sa sune a lauda dar ca si licentiat si “expert” in studii biblice raman uimit de abordarea si atitudinea presedintelui nostru,mai ales ca cunoaste pricipiile biblice,are ca viziune principii extrase din Biblie etc.Atat timp cat la baza viziunii cat si a aplicarii ei nu se urmareste binele omului si ajutorul columbofililor va veni o zi cand se va da socoteala.Columbofilia din Romania este schingiuita prin cateva directive aplicate de actuala conducere si anume:
   1. Campionatul din Romania este diferit de cel al FCI
   2. Am sunat si am intrebat de omologarea unui sistem de ceasuri,si mi sa raspuns ca FCI la omologat dar in Romania FCPR-ul nu il ia in considerare,din anumite cauze.Ma opresc si repet oare Domnul Bibliei are legatura cu acestea???

   Va respect si il rog pe Andrei sa lase comentariu

   1. @Ady
    ”1. Campionatul din Romania este diferit de cel al FCI”

    Te rog sa imi arati in care tara campionatul olimpic coincide cu campionatul national! Te rog sa imi atasezi link-urile site-urilor unde pot vedea ca aceste doua campionate coincid!

  2. Domnule Lucaci team rugat si la alt comentariu sa specifici unde locuiesti ca sa putem sa intelegem atitudinea dumitale .Cu privire la aceasta provocare cred ca ar trebui sa se discute anterior luari unei decizi de acest fel .Sa nu credeti ca daca enuntati gratuitatea zborurilor lumea va da buluc ,mai degraba asezarea cit mai corecta a punctului de lansare fata de toti participanti ar mari numarul lorla acest concurs.Concurs = sanse egale!

 4. Orice initiativa de acest gen este buna in principiu,insa punctual ar fi cateva observatii de facut:
  -se suprapune cu etapa nationala Berlin si automat numarul va fi mai mic,poate ar fi mai bine sa se faca ca a 2a etapa
  -nu vor participa columbofili din Moldova,care ar putea participa daca etapa ar fi mai in nord,poate mai in nord decat Berlin si evitandu-se canicula de pe Slovacia si Ungaria si vestul tarii
  -distanta minima 1000km cred ca suna bine dar va duce la o participare redusa,daca vedem Berlinul care a plecat de la 900km,poate ar fi bine sa plece tot de la 900km

 5. Da d-le Claudiu, asta spuneam prin “lase fileul jos sa poata juca si ei volei”
  Moldoveni vor veni la aia nu le frica de km.
  Te salut cu respect

 6. Cred ca la Frankfurt nu vor veni….sa fim realisti,dar daca ar fi spre nord cred ca ar participa.Nu cred ca e bine ca Berlinul sa fie a 2a etapa…..ar trebui sa ramana ultima.
  Si eu te salut.Respect!

  1. Claudiu inseamna ca Sibiul ,Alba Cluj ,Mures si altii nu suntem realisti , daca am zburat in nord in 2016 si vreti si in 2017 !!!!

  2. Problema pentru colegii din Moldova este lantul muntilor Carpati ,la fel si pentru Ardeal cand vom zbura in nord !!!

 7. Ady, care este modelul de ceas omologat de Fci de care vorbesti?
  Cu cine ai vorbit de la fci?
  Cine a cerut omologarea lui la Fcpr si cine a refuzat-o?
  Inainte sa acuzam un om care este si presedinte nu ar fi rau sa prezentam dovezi

  1. Sistemul Benzing Live prietene.
   Respectivul sistem este omologat de FCI in toata Europa (Belgia,Olanda,Germania Franta etc).In Romania nu este acceptat si omologat.

 8. ce nu va convine oameni buni?acest om va ofera un maraton la care puteti participa gratis si in plus va si premiaza nici gratis nu va e bine cati au mai facut acest lucru

 9. Cum suntem noi, românii. Comentăm pe banii altuia. Jalnici. În loc să mulțumim acelui om pt aceasta oferta, tot dăm din gură.

 10. Sistemul benzing live este acceptat si functioneaza in Romania. Eu am de exemplu Bemzing live asa ca poate nu ar fi rau sa te mai interesezi …:)))

  1. Alin,
   Functia “full option” a sistemului Live este acela in care porumbelul odata constatat: 1. Te anunta prin SMS propietarul ca porumbelul a sosit.( Inca o data la noi in Romania numai optiunea aceasta functioneaza,partial)…:)))
   2. Ceeace este noutatea sistemului este faptul ca pe langa anuntul prin SMS pe mobil,automat in mod online trimite toate datele catre un clasament on line Atentie fara ca columbofilul sa mai anunte telefonic si fara ca sa mai mearga la desigilare…ceeace in Romania FCPR-ul nu a omologat aceasta noutate a sistemului Live.Mai studiaza sa vezi ce inseamna un clasament in timp real prin optiunea Benzing Live(Inseamna sa nu mai cari porumbeii sau ceasul, sau sa suni la centru sa dai datele de constatare…Cine rade la urma rade mai…:)))

   1. Eu sunt convins ca toate aceste lucruri vor fi aprobate si de catre FNCPR in viitorul apropriat, doar e nevoie de timp pentru a se putea implementa corect. Eu am ceasul Topigeon, si face toate aceste lucruri, SMS (catre 5 numere de telefon), transmiterea datelor direct in clasament. Eu unul nu ma plang ca inca mai trebuie sa merg la desigilare, astept cu rabdare acel moment.

 11. La multi ani !
  Vreau sa salut initiativa d-lui Culda si as vrea sa-l intreb pe Claudiu Roman ,de ce sa nu vina colegii din Moldova la Frankfurt ?
  Eu cred ca e bine Berlinul al doilea maraton .

 12. Putem sa ii intrebam. Parerea mea e ca la Berlin sau ceva mai in nord spre Szscecin sau ceva de genul, spre Marea Nordului,ar fi venit….spre vest…am mari indoieli.Nu cred ca e echitabil pt Moldova si de aceea vor declina invitatia.

 13. In 2016 am zburat pe directia N-V,la fel cum vom zbura si in 2017. In nord ar fi Birzai(Lituania)poate putin spre NE.o Etapa de Szczecin poate fi sau poate deveni o etapa nationala pt Transilavania si mare parte din Moldova,cu o remarca, ca deocamdata Moldova e foarte multumita de ruta Lituania ,insa cred ca ar participa si in partea asta pt ca au in sange DOAR MARATONUL….nu ca zona Transilvaniei

  1. Ati folosit cumva Harta Strategica? Doar cu Harta Strategica puteati ajunge la localitatea Szczecin!
   P.S Biruinţa nu-i obligatorie. Obligatorie e lupta.
   Moldovean get-beget

 14. Dl Roman nu te prea înțeleg, dacă dumneata ai atâtea idei nu te oprește nimeni sa organizezi o etapa de maraton pe ce ruta sau din ce locație dorești tu.Concursul de Frankfurt nu poate sa dea șanse egale celor din Moldova fata de cei din Vest.Nici măcar județul Sălaj care îl organizează nu poate spera foarate mult ca va câștiga vreun premiu.În concluzie șansele cele mai mari le are zona de vest pt premii dar intr-un concurs de maraton pot apărea și surprize adică sa castige cei din spate cu distantele cele mai mari exemplu concursul de Barcelona. Iar celelalte zone pot participa la un concurs gratuit și îs pot testa gratuit porumbeii de maraton.Ma întreb că-ți din tara au mai organizat un concurs gratuit și cu premii destul de mari? Iar noi cautam dor sa băgăm bete în roate în loc sa fim mulțumiți. Acest concurs este o premiera deși mai sinteti oameni potenți financiar în sportul columbofil sper ca sa nu se încerce stoparea lui de către unii pt a nu crea un precedent iar lumea sa își deschidă ochii și sa vadă ca se poate face columbofil ie și fără sa scoți bani din buzunar și fără ca alții sa aibă doar interese financiare.Excelenta inițiativa Dl Culda .

 15. @Ady- insist
  ”1. Campionatul din Romania este diferit de cel al FCI”
  Te rog sa imi arati in care tara campionatul olimpic coincide cu campionatul national! Te rog sa imi atasezi link-urile site-urilor unde pot vedea ca aceste doua campionate coincid!

 16. @Gabriel
  Pai bineinteles ca cel din RO este diferit,deoarece cei din Europa nu sunt atat de incapabili(smenari) incat un porumbel care e loc 1 Olimpic,acelasi porumbel sa fie loc 2 la ei in camp intern.Numai in RO tara tuturor posibilitatilor….

  Si apoi in istoricul campionatului din RO sa obtinut “PERFORMANTA” in care au fost cazuri in care porumbelul concurat dupa RNS-ul din RO ca sa intre in lot olimpic FCI, sa luat punctajul nu dupa regulamentul din RNS ci a recurs ca argument la cel de la FCI….Si uite asa avem porumbei cu punctaje dupa cum “bate vantul”……

  Noi romanii mai ales cei din Moldova,in urma unui paharel,(Butoi) ni se umfla muschii si avem impresia ca noi am inventat sportul columbofil,si suntem mai tari ca NPO, ZLU,KBDB….nu are nici un rost sa mai intindem discutia…..

  1. @Ady nu ai inteles
   Ai scris mai sus intr-un comentariu: ”1. Campionatul din Romania este diferit de cel al FCI”

   Si eu te rog sa imi arati in care tara campionatul olimpic coincide cu campionatul national! Te rog sa imi atasezi link-urile site-urilor unde pot vedea ca aceste doua campionate coincid!

   Din cate stiu in Belgia campionatul national nu coincide cu campionatul olimpic pe Belgia, in Olanda la fel, in Germania la fel….

   Eu doar te rog sa imi arati ca noi suntem cei ”unicati”!

 17. Felicitari NELU , ai punctat foarte bine ,pentru ARDEAL SI VEST ,este cea mai buna ruta de zbor si eu o sa bag 100 %porumbei ,dar se aud zvonuri ca nu o sa se organizeze acest concurs , deoarece nu o sa aiba porumbei cei ce organizeaza zboruri contra cost !!

  1. Iti zic eu care este unul dintre minusuri, sau mai bine zis unul din obstacole pentru un concurs de peste 1000 km pentru zona de vest:
   – distanta prea mare, deschiderea zonei de vest; la noi nu e ca la moldoveni sau olteni sa jucam unul peste altul. Chiar daca la ei distantele sunt mult mai mari ca la noi. Nu e tot una ca porumbelul tau sa ajunga in Caras Severin si sa mai zboare alte cateva sute de kilometri pana la Satu Mare de exemplu.
   E am zburat in prmul an cand m-am apucat de porumbei, in 2012, etapa de maraton Frankfurt. A fost o etapa grea, in care am clasat doi yearlingi: un concurs cu 1092 porumbei, 212 crescatori, am clasat locul 114 si 140 din 1092 de porumbei. Concursul a fost greu, am clasat a treia zi; s-a clasat si in ziua 4 de concurs pana la ora 8 dimineata.
   http://www.federatianationalacolumbofila.ro/clasamente2.php?tip=1&idj=12&idconc=4307
   Asa cum s-a mai scris, e greu sa faci ceva echitabil pentru toti; mai ales ca vantul joaca un rol important in realizarea clasametelor.
   Daca era un maraton cu distanta de 900 de km, ar fi venit mai mult, dar hai sa vedem mai in proaspat, adica dupa ce incep concursurile; e important cu vor fi primele doua maratoane, daca vor fi ca si anul 2016 eu cred ca vor fi si la Frankfurt cel putin 1000 de porumbei; macar pentru premiile puse in joc.
   Maratonul Berlin este un maraton cu traditie, asa ca e mai greu de sabotat, mai ales ca si acolo vor fi premii, si dupa cum a fost in 2016 cand s-au dat premii pe zone sigur vor fi doritori; si inca ceva exista palmares Berlin.
   Daca si organizatorii etapei de Frankfurt vor premia pe zone sigur va vreste interesul existand o miza.

   1. Cred ca d-l Bondar are dreptate in reducerea distantei minime tot la 900 km ca si la Berlin.
    Initiativa d-lui Culda este foarte buna ( chiar daca nu va fi gratis).Felicitari. Poate va deveni al 2- lea national dupa Berlin.
    Ar fi bine atit din punctul de de vedere al transportului, lansarii cit si pentru faptul de a concura impreuna in 2 zboruri nationale.

 18. Szscecin sau Gdank ,este cam aceasi treaba , o ruta de zbor care este ,nerealista pentru TRANSILVANIA , DIN CAUZA ARCULUI CARPATIC !!!!

  1. Domnule Sorinel de ce la Gdansc spui ca ai in fata Carpati nu vezi ca la Berlin si la Frangfurt ai in fata munti Tatra si dupa aceia Carpatii daca locuiesti in arcul Carpatic respectiv de la Cluj inspre Brasov sau Sibiu sauAlba .Poti sa nu tii cont de acest amanunt daca nu doresti sa joace si aceste judete cu voi

   1. PS. Carpatii pe unde trebuie sa treaca porumbeii de la Gdansc sunt depresionari cu virfuri cit dealul Feliac de linga Cluj nu virfuri ca si pe partea de vest noi zburam de anul trecut pe acea zona si pot sa te asigur ca porumbeii vin foarte bine pe acea zona.

   2. OK ,NICI BERLINUL NU ESTE O LOCATIE FOARTE BUNA PENTRU TRANSILVANIA ,DAR AVAND IN VEDERE CA IN 2016 NU A FOST BERLINUL CI O LOCATIE CU 100KM MAI DEPARTE (MAGDEBURG ) este ok !!

    1. Noi am mai zburat Magdeburg dar datorita faptului că noi am schimbat ruta de zbor eu cred că noi vom încerca sa ne zburam maratoanele in Polonia.Acolo cred că s-ar putea să găsim în timp și o locație care să fie mai echitabilă pentru toți.

 19. Andrei nu cred ca intentioneaza cineva sa saboteze Berlinu lucru pe care sint sigur ca ti la explicat Gelu Bacos cand ati postat articolul,etapa de Frankfurt nu se suprapune cu Berlinu ea va fi inainte sau dupa Berlin ,nu e cazul sa insinuam ca cineva vrea sa saboteze concursul de Berlin.Intradevar Berlinul este o etapa cu traditie o etapa frumoasa dar nu se poate compara cu concursul de Frankfurt din moment ce la Berlin sintem premiati din banii nostri pe care ai platim sa putem imbarca iar la Frankfurt totul e gratuit plus ai sansa sa castigi niste banii frumosi deci din punct de vedere al premierii nu sunt deloc asemanatore.De premile date pe zone se mai poate discuta,dupa cum e scris si in articol cine doreste sa se implice,sa sponsorizeze este bine primit si atunci gasind omul potrivit se poate premia fiecare zona.Deschiderea mare care o are Zona de Vest nu e o problema,pt ca la o asa distanta nu vin porumbeii impreuna ca porumbeii din Satu Mare sa ajunga in Caras doar in conditile in care ar bate vantul extrem de tare.Locatie este extrem de echitabila ca dovada stau clasamentele din 2012 la cele trei maratoane unde porumbeii din partea din fata a clasamentelor au venit impartit pe judetele Zonei de Vest.

  1. Florin, eu tocmai acest lucru vroiam sa scot in evidenta, ca nu au legatura cele doua etape, atat eu cat si tu nu avem cum sa stim cu siguranta cum vin porumbeii. Eu doar scot in evidenta faptul ca de multe ori au fost raportati porumbei la extreme, adica ajungeau fie prin caras fie prin maramures (de exemplu) si daca sunt conditii meteo nefavorabile, vant din lateral cu greu se mai intorc acasa. Problema cu acest tip de maraton, de peste 1000 pt toata lumea e ca sunt grele, si cateodata foarte grele cand nu se nici inchid clasamentele. Dar eu cred ca in s-au facut progrese si cand vine vorba de lansatori, nu prea se mai lanseaza pe vreme nefavorabila.

 20. Oamenii bunii!
  Vad ca unii spun ca locatia este inechitabila. Nu exista locatie echitabila . Sa va iasa asta din cap. Puteti sa cautati voi 20 de ani o asemenea locatie si nu o s-o gasiti. Au fost maratoane desfasurate din aceeasi locatie si rezultatele au fost in functie de conditiile atmosferice : uneori au fost avantajati porumbeii din fata alteori porumbei din spate. Uitati-va la Barcelona , in fiecare an castigatorul este din fata , din mijloc din spate , din Franta , belgia , Germania sau Olanda.
  Astea sunt scuze pt looseri si pentru cei care refuza infrangerea. Vreti sa zburati bine , daca nu faceti etapa de 20 de porumbei pe strada voastra.
  Din cauza asta in Romania se pune accent pe porumbeii care fac norme bune la maraton si mai ales la palmares maraton. Nu prea da nimeni doi bani pe locul unu la o etapa. Dar cand iti face 2-4 etape de varf e altceva.
  Initiativa si mai ales persoana care sustine financiar acest maraton sunt de laudat. Cati dintre voi ar baga mana in buzunar sa faca un asemenea gest. Si fara premii si tot e super.
  Daca se va organiza si centrul nu va fi prea departe vom baga si noi 2 porumbei , cu schimbare de directie ( din Ucraina pe Germania).
  Numai bine!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.