Puii din timpul verii (tardivii) – o binecuvintare pentru columbofilul rabdator

Majoritatea crescatorilor nu prea sunt interesati sa reproduca pui in timpul verii: acestia reproduc doua sau poate chiar trei randuri de pui fara ca sa dea prea multa atentie acestui lucru.

Daca totusi crescatorul decide sa mai alse sa cloceasca un rand de oua, puii rezultati fie sunt folositi pentru preparea unui pranz delicios fie sunt oferiti cadou prietenilor. Cateodata acesti puii sunt promovati intr-o revista (site-uri) si vanduti la licitatii. Acesti crescatori isi subestimeaza adevarata valoare a puilor de vara. Doar daca vizitezi regulat crescatori care participa al concursuri peste 500 de km, vei incepe sa apreciezi adevarata valoarea a unui rand de pui tardivi si contributia acestora in obtinerea succesului intr-o crescatorie.

Odata ce vei realiza ca unii porumbei castigatori de concursuri provinciale nu au decat cateva curse de 100 de km ca si pui, atunci vei intelege beneficiile unui rand de pui din timpul verii.

Ar trebui sa nu uitam faptul ca oamenii de stiinta sunt convinsi ca mostenirea talenntului nu este influentata de momentul nasterii. Credem ca este o idee mai buna sa lasam pe cei mai buni reproducatori sa mai creasca cativa pui, in loc sa reproducem doar doua randuri de puii din toti reproducatorii. De fapt, porumbeii nascuti vara, cresc in conditii perfecte in astfel incat sa se dezvolte si sa devina un porumbel bine dezvoltat. Binenteles, este vital ca amandoi parintii sa fie perfect sanatosi si ca puii sa capete putina experienta in cosul de antrenament. Pana la urma acest aspect se aplica fiecarui rand de pui reprodusi.

Daca reusesti ca sa-I faci pe acesti pui de vara sa se simta confortabil in crescatorie (doau randuri diferite de pui inainte de inceperea sezonului nu este o problema), acestia vor deveni un “activ” important in crescatoria ta. Puii din timpul verii (tardivii) vor deveni mult mai interesanti decat oricare puii scosi la intamplare, majoritarea dintre acesti vor fi scosi (eliminati din crescatorie)  la  finalul sezonului de concursuri…

Oscar Devriendt din Moere, despre care noi credem ca a fost cel mai bun crescator la demifond din Belgia, ne-a spus odata ceva: Cei mai buni porumbei maturi la etapele de demifond, atat la nivel de provincie cat si la nivel national, au fost reprodusi in plina vara si nu au beneficiat deloc de antrenamente. Acestia sunt pusi in compartimente separate intr-un mediu placut si linistit si li se acorda timpul necesar pentru a se  maturiza si naparli.

004

Ca si yearlingi au un calendar incarcat: incep sezonul cu cateva etape scurte pentru a se obisnui cu imbarcarile, iar dnupa in mod gradual vor zbura etape de 300 si de 500 de kilometri. Binenteles ca acest s istem provoaca si pierderi printre yearlingi din cauza ca le lipseste experienta, dar cei care supravietuiesc sunt in general cei mai buni zburatori de demifond, iar unii reusesc sa devii cu adevart campioni.

Am tinut cont de sfatul lui Oscar Devriendt. De indata ce am avut ceva mai mult timp sa ne ocupam de porumbei am inceput sa experimentam zborile cu porumbeii reprodusi vara. Am incercat sistemul lui si am incercat sa implementam si propriile idei pentru a vedea imbanatatirile aduse in crescatorie.

De ce a preferat Oscar sa reproduca pui vara si de ce a adoptat acest sistem sonsumator de timp? Evident, unul din motivele lui a  ca unii din cei mai buni zburatori erau reprodusi vara.

a) O vara buna ofera conditii climatologice perfecte pentru reproducere: acesti porumbei sunt reprodusi in perioda naturala in comparatie cu porumbeii reprodusi iarna, acest lucru este impotriva naturii.

b) Porumbeii reprodusi vara arata mult mai bine decat cei reprodusi iarna pentru ca beneficiaza de mai mult soare.

c) Puii nascuti vara, nu se consuma din punct de vedere al energiei (efortului) in anul nasterii, astfel acestia isi pot folosi energiile pentru dezvoltarea capacitatilor fizice.

d) Porumbeii fara experienta care reusesc sa ajunga in crescatorie dupa o etapa, in general au un simt al directiei si al orientarii mult mai dezvoltat.

e) Acesti porumbeii nu-si irosesc energia ca si pui sau ca si yearlingi. Acest aspect ii face mai puternici ca  si porumbei maturi.

Oscar Devriendt era un crescator de demifond (distante medii), asa ca isi antrena porumbeii in acest sens. Dar ia-o de la noi, aceleasi principii se aplica atat porumbeilor de viteza cat si celor de demifond. Evident, este nevoie de multa rabdare si ai nevoie si de-o crescatorie spatioasa pentru aplicarea acestui sistem. Dar credem ca este o metoda perfecta pentru testarea puilor dintr-o pereche noua dela reproductie sau dintr-un porumbel achizitionat de curand. In plus, puii care se nasc dupa incheierea sezonului de concursuri li se da ocazia de a arata ceea ce pot face in viitor.

Un lucru este clar: daca decizi sa folosesti puii de vara (tardivi) trebuie sa te asiguri ca te tii de acest sistem.  Niciodata nu este o idee rea sa asculti de sfaturile unui fost campion ca si Oscar Devriendt. Daca acest lucru nu te-a convis, ar fi bine sa faci niste vizite unor crescatori campioni de demifond-fond din zilele noastre, din cauza ca nu exista niciu substitut pentru experienta personala.

Autorii:

03/06/2012 – Verheecke Marc – Degrave Martin

Traduce si adaptare: Andrei Bondar

Sursa: pipa.be

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

5 thoughts on “Puii din timpul verii (tardivii) – o binecuvintare pentru columbofilul rabdator

 1. Intradevar sint pui de vara-toamna care ca si maturi au iesit campioni dar putini,eu in general las din zburatori buni o serie de pui dupa zbor in toamna.
  Am reusit sa pierd in fiecare an in jur de 20-30 de pui tardivi,dar am reusit sa fac si vreo 2-3 campioni din acesti pui tardivi,zburati ca maturi.
  Cel mai bun tadiv crescut,zburat de mine este ”
  458170-05 covacit fligher”fligherul”
  122597-04 albastra”ceha”
  811830-09 guta”saly guta”
  0030242-12 albastru”hercule junior”
  Cred ca mai sint vreo 3 dar nu mai tin minte in momentul acesta.
  Cu voia Dl Adm,in zilele urmatoare pot sa public rezultatele acestor tardivi,eventual si poza lor{sau cupele}

 2. Foarte adevarat anul acesta am bagat in lotul de zbor 5 tardivi(pui scosi in luna august 2014) dupa 5 etape de fond de peste 600km ii am pe toti acasa din care 2 au 4 clasari 1 are 3 iar 2 nu au clasat nimic dar a facut toate etapele.

  1. D-nul Marian, cei 5 tardivi i-ați antrenat in anul nasterii? Am si eu vreo câțiva scosi tot august, dar nu i-am “miscat” deloc, doar in jurul casei, am vreo sansa cu ei?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.