Puterea norocului (sansei) – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Exista cateva lucruri foarte mici (nesemnificative) care pot avea consecinte enorme. Acest lucru se poate petrece intr-un sens negativ (ganditi-va ca si cum ati fi la momentul nepotrivit si la locrul nepotrivit), dar si reversul medaliei este adevarat. Ma gandesc in mod particular la super porumbei. Doar un ou spart sau nu?

S-au un porumbel care a lovit sau nu un fir, poate face diferenta dintre faima eterna sau obscuritate.

PAULIEN

De exemplu „Paulien” a lui  Derwa. Pur si simplu unul din cei mai buni porumbei ai acestui secol. Nimic mai mult si nimic mai putin.  Fara sovaiala ca si zburator si chiar mai bun ca si reproducator. Albert ar trebui sa multumeasca pentru acest porumbel, uitarii unui coleg columbofil. Ar trebui sa stim ca in 2006 acesta a promis sa reproduca niste pui pentru prietenul sau Paul Huls. Dar acesta nu a mai venit sa duca puii.

Printre acesti pui erau niste adevarate frumuseti iar Albert a decis sa pastreze acesti pui pentru el. Unul dintre ei a fost „Paulien”,  unul si singurul.

Si-a capatat numele dupa Paul.

DSCF0036

Albert Derwa tinand in mana pe Paulien si fiica sa, Uitati-va cat de sanatoase arata.

„BROKEN WING” (ARIPA RUPTA).

Unul dintre cei mai buni zburatori ai Olandei din acest secol este „Geeloger” detinut de olandezul Koen Minderhoud.  Cat de bun este acest porumbel ca si reproducator inca nu stim, dar ca si zburator a facut senzatie in 2013.

Ei bine, mama acestui miracol zburator este o fiica din aceeasi „Paulien”. Prin urmare si „Geeloger” ii datoreaza existenta raposatului Paul Huls.

Dar mai este ceva. Acest „Geeloger” are si un tata. Koen il numeste „Broken Wing” (Aripa rupta) si acest porumbel are istoria lui.

Ar trebui sa stim ca in urma cu ceva vreme un rapitor i-a atacat porumbeii. Unul dintre ei s-a panicat atat de tare incat a zburat in viteza spre crescatorie. Rezultatul a fost ca si-a rupt aripa, iar Koen nu a avut alt alternativa decat sa-l puna in compartimentul de reproductie unde avea sa devina tatal lui Geeloger. In timp ce alti porumbei isi pierd viata datorita rapitoarelor, „Geeloger” exista datorita unei experiente cu o pasare rapitoare.

KANNIBAAL

In timp ce porumbei ca si „Paulien” si „Geeloger” sunt printre cei mai buni din acest secol, Kannibaal, a lui Dirk van Dijck era la un alt nivel. Acest porumbel a fost unul dintre cei mai buni porumbei din istoria sportului columbofil.

In special datorita valorii fara precedent ca si reproducator.  Ma indoiesc sa fi existat un porumbel cu atat de multi castigatori de etape nationale si ASI Nationali printre descendentii sai.

Si acest porumbel „Kannibaal” exista datorita norocului, sansei.

Ar trebui sa stim ca Dirk a avut un mascul fainos in anii 90 care zbura foarte bine de la Quievrain (120 km). Pana ce s-a pierdut. Din acest motiv Dirk s-a suparat foarte tare. Doar cine a pierdut un super porumbel cunoaste acest sentiment.

Totusi, boxa acelui mascul a fost ocupata de un alt mascul (Rambo!), iar acesta a luat si femela acelui mascul fainos. Ghiciti ce sa intamplat? Au devenit parinti lui „Kannibaal”.

FotoDeKannibaal

Unicul si singurul. Din pacate poza nu este clara dar acesta Dirk van Dijk un crescator de top.

KNOOK

Cel mai bun porumbel pe care l-a detinut Klak pe finalul carierei a fost „613”.

Tatal (1987-927), pe care la numit „Knook”, acest cuvant inseamna ceva „urat”. Am luat in mana de multe ori porumbei sai. Era foarte urat intr-adevar, nu eram singurul care gandea astfel.

De fapt, porumbelul trebuia sa fie vandut ca si pui dar nimeni nu la vrut.

De fiecare data cand veneau sa cumpere porumbei, acestia il rugau pe Klak, spunandu-i daca nu e o problema daca nu il cumpara si pe acel „927”.

Desi a fost reprodus din porumbei Janssen si descendent din porumbei faimosi ca si Rocket, Geeloger si Old Witoger, Klak a decis sa-l sacrifice. Dar un soim a prins unul dintre masculii sai, iar Klak avea o problema.

Fie avea cu o femela mai mult sau un mascul mai putin. Acesta a decis sa nu elimine o femela si pentru numele lui Dumnezeu sa pastreze acel mascul urat.

Jh2bklak

Klak tinand in mana masculul 613.

GEERINCKX

Unul din porumbeii sai de baza ai faimosului Geerinckx a fost achizitionat de la Jef Keirsmaekers.

Ia modul in care a fost achizitionat este putin neortodox.

Acest Keirsmaekers a avut o licitatie in anii 90, licitatie la care a participat si Luc Geerinckx. Dupa licitatie, au mai ramas cativa porumbei, porumbei pe care nimeni nu i-a vrut. Lui Geerinckx i-a fost mila de ei ca sa fie sacrificati si a luat un porumbel cu el acasa. Dupa cativa ani, era mandru sa aibe mai multi super porumbei si ghiciti va rog? Toti acestia erau fii directi si nepoti din acel porumbel pe care nu l-a vrut nimeni.

VERKERKS ALESSANDRO

Inca imi aduc aminte de ziua in care Bas Verkerk, dintre toti, a venit la mine sa achizitioneze cativa porumbei. Celebrul „Bubbels” a fost unul dintre ei, dar nu si singurul.

Apoi eu am avut doi frati, 049 si 050 care aratu foarte bine. Parca il vad inca pe Bas exitand pe care sa-l ia. In final s-a decis pentru 049. Pe care mai tarziu la numit Alessandro din care a reprodus ilustrul „Sprint” un adevarat zburator de senzatie.

De asemenea, „Bolt” al lui Leo Heremans, porumbelul care a fost vandut cu 310.000 euro, a fost descendent din Alessandro.

Vorbind de c oincidente: daca Verkerk l-ar fi cumparat pe 050 si nu pe fratele sau 049 nu l-ar mai fi avut pe Srint, iar Heremans nu l-ar fi avut pe Bolt.

L-am pastrat eu pe 050, toti puii sai nu au fost buni de nimic.

295 si 296

Eu l-am avut pe „Ace Four” si sora lui de cuib 144.

Acestia doi au ocupat locurile 1 si 2 Asi Provinciali in 1996 impotriva nu mai putin de 11,500 de porumbei. NU s-a mai intamplat pana atunci ca frate si sora sa ocupe primele 2 locuri in campionatul provincial.

Henz Simonsz a scris o serie de articole dedicate descendentilor lor.

Indraznesc sa spun ca este de necrezut. De exemplu doar in Belgia:

  • „Anita” Vanlint (locul 1 National si porumbel Olimpic) a fost descendent din Ace Four.
  • Locul 1 National de la Argenton, detinut de belgianul P Rubens este descendent din Ace four.
  • Locul 1 Natoinal de la Argenton detinut de B van Oeckel este descendent din Ace Four.
  • La fel si „The AD” detinut de Marcel Wouters (locul 1 National AS KBDB si locul 1 Olimpic), la fel si „Fleur” detinut de Jespers vd Wegen, care a fost descrisa deseori ca si cea mai buna femela reproducatoare a Belgieni.

Tatal porumbelului Ace Four a fost 95-295, am fost norocos sa am acest porumbel.

Ar trebui sa stiti ca in 1995, H v Helmond a cumparat un voucher de la mine. Pe atunci aveam un cuplu celebru (Mattens X Sissi), iar cand a venit la mine van Helmond sa-si aleaga porumbelul in schimbul voucherului aveam doi pui din aceasta pereche, aveau 4 saptamani.

Herman s-a uitat la ei, nu a observat nicio diferenta si a spus: „doar da-mi unul dintre ei”.

„Cel mai frumos e al tau” i-am spus, si i-am dat porumbelul ‚296”.

Un an mai tarziu l-a avut pe Ace Four si pe sora lui. Erau fii din „295”, porumbelul pe care l-a pastrat datorita sansei. Mai tarziu, si acel „296” a reprodus un castigator de etapa nationala.

PERECHEA DE REPRODUCERE

Pe scurt, sansa joaca un rol important in existenta ca si oameni si ca si columbofili.

Dar cuplurile de reproductie?  Exista oameni care sa formeze cupluri de reproductie?

Nici vorba. Nimeni nu poate.

Perechile de reproducere nu fac super porumbei, super porumbelul face perechea de reproducere.

Ceea ce am vrut sa spun este: sa imeprechezi porumbei care sa reproduca castigatori este ceea ce ne dorim.

Ceea ce se intampla in realitate este ca prima oara avem super zburatorul si doar mai tarziu punm stampila de „cuplu de reproducatori” pe parinti.

Dar „Cuplurile de Aur”, numite in special de chinezi? Aceste culpuri exista doar in listele de porumbei de la licitatii. Si in visele noastre.

AceFour2 (1)

Home Alone, cel mai faimos fiu din Ace Four. A castigat locul 1 din 13.500 de porumbei cu un avans de 5 minute pe o vreme grea.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Sursa foto si text: www.schaerlaeckens.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Puterea norocului (sansei) – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.