Rahitismul la porumbei

rahitic-150x150

RAHITISMUL, o boală gravă de nutriţie.

Inca din cuib, puii pot fi „atinsi” de la simple deficiente de crestere pina la adevarate focare de virusi, in special in crescatoriile in care curatenia, tratarea preventiva sau pur si simplu neglijenta duc la catastrofe in efectivele de porumbei.

Rahitismul este o osteopatie, caracterizată prin tulburări în mineralizarea oaselor, ceea ce duce la deformări osoase, articulare şi la fracturi.
Cauzele şi factorii care influenţează apariţia rahitismului:

Printre cauzele cele mai importante care duc la apariţia rahitismului se numără diverşi factori favorizanţi, ca de exemplu metodă de întreţinere şi de hrănire a porumbeilor lipsa de mişcare, absenţa luminii solare, parazitismul intestinal, înţărcările precoce etc. Ea se datoreaza unei alimentatii nesanatoase, lipsei vitaminelor si a mineralelor sau a unei crescatorii intunecoase.
Ca si rahitismul, parazitii intestinali duc la slabirea atat a puilor cit si a porumbeilor maturi. Apatia, lipsa poftei de mancare si a vitalitatii pot duce la concluzia ca acestia sunt infectati cu paraziti intestinali.
Mai mult, de vină sunt şi tulburările de absorbţie care apar în primul rând din cauza dezechilibrului dintre raporul Ca – P,dar şi în cazul afecţiunilor digestive şi hepatice.
În plus, rahitismul este cauzat şi de tulburările de fixare a calciului şi a fosforului în oase, determinate de unele dereglări endocrine sau nervoase, dar şi de carenţe în vitaminele D, A şi C.

Însă, indiferent de cauzele şi factorii care influenţează apariţia rahitismului, rezultatul este lipsa mineralizării oaselor lungi, cu lărgirea capetelor articulare şi deformarea acestora.
Rahitismul trebuie considerat o boală generală în care, pe lângă sistemul osos, este afectat întregul organism, înregistrându-se întârzieri în creştere, artropatii, tulburări de excitabilitate neuro – musculară, constipaţii, diaree, scăderea rezistenţei generale a organismului, cu apariţia de infecţii intercurente.
Semnele caracteristice se constată cu prilejul palpării articulaţiilor care sunt deformate prin palparea oaselor lungi şi a ciocului care au o consistenţă elastică (oase moi).
Tratamentul constă în redresarea metabolismului fosfo-calcic prin aportul necesar de vitamine, minerale şi aminoacizi. Penajul murdar la varstele mai mari se datoreaza conditiilor de zooigiena sau unor carente vitamino-minerale (carente in vitamina A, Se, S, Mn, colina, metionina).
La puii din cuib se observa carena deformata , luand forma literei S.

ulei-din-ficat-de-cod-natural-240-ml
– Uleiul din ficat de cod este un supliment nutriţional cu un conţinut ridicat în acizi graşi omega-3 şi un nivel foarte crescut de vitamina A, D si E. Îl puteţi folosi în alimentaţia păsărilor tinere pentru a preveni rahitismul. Cu siguranţă este benefic atunci când adăpostul nu este bine iluminat. Din pricina faptului că vitaminele A, D şi E sunt liposolubile, trebuie să fiţi foarte precaut cu administrarea acestui ulei şi nu trebuie să exageraţi, altfel riscaţi o supradoză de vitamine. Aceste vitamine se acumulează în organism, dând naştere grăsimilor (ţesutului adipos), şi pot cauza o hipervitaminizare.

  • Ulei din germeni de porumb.

mer-co-ulei-germeni-de-grau-50ml-16560– Cavitrom pulbere:

cavitrom_1
Actiune farmacologica: complexul polivitaminic Romvac 3 (A, E, D3, K3, C, biotina, metionina), complexul de vitamine si aportul de carbonat de calciu si fosfat dicalcic actioneaza ca biostimulator de crestere si in combaterea hipocalcemiilor.
Metionina este un aminoacid esential, utilizat ca sursa suplimentara in corectarea ratiilor alimentare deficitare.
Calciul este indispensabil organismului pentru desfasurarea normala a proceselor fiziologice celulare , ducand la intensificarea proceselor de osificare, osteosinteza, tonifierea neuromusculara, stimularea fagocitozei, coagularea sangelui si previne rahitismul la tineret.
Fosfatul dicalcic asigura fosforul necesar fosfatemiei.
Vitamina D asigura absorbtia intestinala a calciului si fosforului si fixarea lor in oase.

Multi crescatori , pentru a mari rezervele alcaline ale organismului porumbelului  asigura suplimentand hranirea lor cu adaos de salata verde, lucerna verde,frunze de ceapa si usturoi tocata, spanac tocat, frunze de papadie, germeni si vlastari din diferite seminte . s.a.m.d.  in perioada naparlitului , cand cresc pui si in timpul iernii , cel putin de doua ori pe saptamana.

Semintele de cereale, pe langa glucide contin protide, substante cu rol plastic in formarea tesuturilor uzate, lipide cu valoare energetic ridicata, multe vitamine, B1, B2, C, A, etc.
Semintele sunt o sursă minunată de vitamine, minerale, enzime si acizi grasi esentiali si cu cel mai înalt grad continut de proteine din tot regatul vegetalelor.
Când sământa încolteste începe să dezvolte nutrienti pentru a asigura nutritia pentru planta matură.

  • Lucerna:
    Una dintre cele mai populare, nutritionale si delicioase seminte încoltite. Contine mari cantităti de vitamina A, complexul B, vitamina C, viitamina E, vitamina K, calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor , continut mare de proteine, amino acizi esentiali si 8 enzime digestive, iar când este crescută ca vlăstari o sursă minunată de clorofilă.

lucerna4  – Germenii de grau:

Germenii de grau sunt embrionii semintelor de grau, bogati in proteine, fibre, grasimi nesaturate, vitamina E, vitamina B1, B2, B6, fosfor, zinc, tiamina, magneziu si acid pantotenic. Germenii de grau contin o foarte mare cantitate de vitamina E complexa, ce include si antioxidanti naturali.
Partea cea mai hrănitoare si bogată în substante nutritive din grâu, o reprezintă germenii de grâu care datorită proprietătilor sale contribuie la mentinerea sănătătii organismului. Prin presarea la rece a germenilor de grâu se obtine un ulei de culoare gălbuie, cu o consistentă vâscoasă si aromă puternică. Uleiul din germeni de grâu contine: grăsimi nesaturate, fibre, fitosteroli, lecitină, proteine, vitaminele A, B1, B2, B6, D, E, F, si minerale precum calciu, fier, magneziu, potasiu si zinc.

2213_ulei-din-germeni-de-grau-50ml_300
Prin germinare se produc următoarele schimbări în sământă :
1. Nutrientii sunt simplificati : proteine în amino acizi, grăsimi în acizi grasi esentiali, amidon în zaharuri etc. Toate aceste procese cresc valoarea nutritională si îmbunătătesc totodată digestia si asimilarea . De aceea mai sunt considerate mâncăruri predigerate.
2. Proteinele, vitaminele, enzimele, mineralele se multiplică de la 300 la 1200 % .
3. În plantele verzi se dezvoltă clorofila .
4. Acizii si toxinele care ar interactiona într-un mod normal cu digestia sunt redusi sau chiar eliminati .
5. Cantitatea obtinută se multiplică considerabil.(ex s din 5 linguri de lucernă poti face aprox. 1 kg de plăntute).
PROTEINE : aceste vegetale în miniatură au un grad ridicat de proteine când sunt comparate cu vegetalele verzi (spanac, salată), dar au mai putine proteine decât năut, soia, linte încoltite.
MINERALE : după vegetalele marine, vlăstarii si germenii sunt cea mai bună sursă de minerale. Surse excelente de calciu, magneziu, fosfor , tritium, seleniu, crom s.a

germeni-grau

Sava Gruescu

www.bondar-gruescu.home.ro

Ma numesc Gruescu Sava, sunt din Resita judetul Caras -Severin. De mic copil, mi -au placut porumbeii, vecinul meu Zinbran Emil, care avea porumbei de la d-nul Catici din Arad, m-a initiat pentu prima data, despre porumbei, dandu-mi cateva serii de pui . In 1969, m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc cu drag aminte, de cateva locuri bune din anul 1970. Loc 2 de la BUDAPESTA, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, loc 3 de la BRNO din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970 cu porumbelul 2214 -68 -M.In 1998, am facut tandemul BONDAR & GRUESCU. In 2007 am ocupat loc.1 National la cat. vit. maturi , loc 2 National la cat. general palmares, participand pentru prima data la Olimpiada de la Oostende - Belgia ,la cat. general palmares , unde am ocupat locul 28 .In 2010 , din motive subiective ,am renuntat la porumbei ,dar in 2013 pana in 2015 ,am sustinut tandemul Iordache&Adascalitei ,care in 2015, au obtinut un loc 1 National la cat vit. maturi ( record de viteza 3,40 puncte) , tandem care la inceputul lui 2016 ,s-a destramat. Din 2008 si pana in prezent , am sustinut si crescatoria resiteanului Pisla Daniel , care cu doua participari in cadrul Olimpiadei de la Nitra - Polonia ( 2013) si Olimpiada de la Bruxelles - Belgia ( 2017) si-a ideplinit conditiile pentru certificatul de "MAESTRU COLUMBOFIL ", care conform RNS ii va fi inmanat la expozitia Nationala ,urmatoare . http://www.bondar-gruescu.home.ro/

2 thoughts on “Rahitismul la porumbei

  1. Cand majoritatea site-urilor (exceptie rrp) nu posteaza nimic de cateva zile bune… Columbofil.com, este la zi!
    Felicitari!

    1. Multumim pentru aprecieri, meritul este in mare parte al D-lui Sava Gruescu, dansul a publicat multe articole in aceasta perioada. Daca nu era dansul era poate la fel. IN aceasta perioada cand avem concursuri este putin mai greu daca este si columbofil implicat activ in sportul columbofil (asa cum este cazul meu). Dar promit ca atat cat tine de mine voi incerca sa mentin site-ul cat mai activ, binenteles cu ajutorul D-lui Sva Gruescu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.