RECUPERAREA METABOLICA A PORUMBEILOR

In cartea lui A. Lehninger, Biochimie generală, Editura Tehnică, 1981,descrie procesele chimice de biosinteză a substantelor ce intră în alcătuirea materiei vii, facand referire la transformărilor biochimice si energetice care au loc în tesuturile organismului viu.Se stie ca metabolismul este un proces complex, ce implică schimburi de materii si energii si care include două procese (simultane).Orice activitate sportiva presupune un efort mai mic sau mai mare, care implica un consum suplimentar de energie fata de cel solicitat in cadrul proceselor vitale normale, asa numitul metabolism bazal.ficat-600x274
Ficatul este implicat in metabolismul tuturor alimentelor (din acest proces rezultand energia necesara indeplinirii diverselor functii).Ficatul este un organ cu multiple functii in economia organismului. O parte din aceste functii sunt legate de metabolismul energetic (ficatul jucand un rol cheie in transformarea nutrientilor in surse energetice). Bolile ficatului ,pot influenta in mod dramatic functionarea corecta a organului, acest lucru avand repercusiuni asupra intregului organism (care astfel ajunge sa fie privat de o gama larga de nutrienti esentiali).

Ficatul primeste o mare parte din nutrientii absorbiti si vehiculati in sistemul circulator. Acestia sunt depozitati sau sunt transformati astfel incat sa poata fi utilizati imediat de organism (in functie de nevoi). In acelasi timp, ficatul indeplineste si un rol de detoxifiere generala a organismului. Toate aceste functii sunt mult diminuate in prezenta unor afectiuni ale organului.Stresul de orice fel, afecteaza functionarea optima a ficatului, principalul organ implicat in detoxifierea organismului.Porumbeii sunt supusi unui numar extrem de mare de factori stresanti, care pot conduce la clacarea organismului:
– Oboseala dupa efortul intens (zboruri).

 • Excesul de antibiotice (multe cu efect hepatotoxic si nefrotoxic dovedit)

 • Hrana in exces (cu multe leguminoase; bogata in glucide)

 • Micotoxinele (care contamineaza hrana)

 • Temperatura ridicata

 • Niveluri ridicate de estrogen (la femele)

In plus, in contrast cu mamiferele, unde lipogeneza (sinteza acizilor grasi) are loc cu precadere in tesuturile adipoase, la pasari are loc in ficat.

La porumbite, la maturitate sexuala si in timpul ouatului, lipogeneza “creste” dramatic cu nivele inalte ale lipidelor plasmatice din sange, necesare pentru sinteza ovocitelor. Rezervele hepatice de lipide (grasimi, in special trigliceride) cresc enorm in acest interval.
Ficatul creste in volum (hepatomegalie), devine galben la culoare si foarte friabil, putandu-se rupe foarte usor, aparand hemoragie intensa, urmata de moarte.

La masculi, care prezinta aceleasi caracteristici hepatice (hepatomegalie, “ficat decolorat”, ruptura hepatica) acestea sunt induse de micotoxine (inclusiv la femele pot aparea aceleasi simptome).

Intoxicatiile fungice (in special aflatoxicoze) apar in urma consumului de boabe de cereale contaminate (inclusiv arahide).
In timp apar, letargia, scaderea apetitului si a performantelor sportive, sterilitate, moarte (dupa ciroza sau cancer hepatic, in special).
Recuperarea greoiae, uneori nereusita, a porumbeilor dupa eforturi intense (zboruri), poate fi consecinta acestor intoxicatii.
Preventiv, dar si curativ se pot administra diverse hepatoprotectoare / recuperatoare / antitoxice.Din experienta celorlalti columbofili ,am aflat ca  cel mai bun hepatoprotector / recuperator cu rezultate excelente este:bedgen
– BEDGEN, o solutie care contine extract de cynara, colina si un factor antitoxic hepatic, care
stimuleaza digestia si eliminarea de 6 ori mai repede a bilei (fata de normal), ceea ce duce la eliminarea toxinelor din ficat.Ingredientele din BEDGEN 40 condiţionate într-o formulă unică, permit păstrarea continuă a stării de sănătate a ficatului prin mecanisme unice, astfel:
clorura de colină mobilizează grăsimile şi previne acumularea lor în ficat în urma hrănirii excesive sau neraţionale a porumbeilor.
Extractul de Cynara are foarte multe efecte pozitive asupra multor organe interne ale păsărilor, dar cea mai importantă şi puternică acţiune o exercită asupra ficatului, stimulând producţia de bilă ceea ce determină eliminarea toxinelor conjugate sau acetilate de către ficat ( prin procese specifice doar celulei hepatice – HEPATOCITUL). Se stimulează astfel digestia şi ELIMINAREA DE 6 ORI MAI REPEDE A BILEI (faţă de normal), ceea ce duce la eliminarea toxinelor din ficat şi menţinerea unui ficat sănătos.

Factorul antitoxic hepatic este un extract de ficat ce conţine substanţe fiziologice, aminoacizi, carbohidraţi fiziologici şi complexul vitaminic B. Aceste elemente sunt responsabile de REGENERAREA HEPATOCITELOR afectate de toxine, ajutând la recuperarea rapidă a funcţiilor şi structurilor hepatice.

Se administreaza “OBLIGATORIU”, in special dupa zboruri, in ziua sosirii din cursa, dupa administrarea de medicamente, in intoxicatii, in convalescenta (0,4 – 0,7 – 1 ml / litru de apa / zi / 3-6 zile). Are si efect diuretic, contribuind la eliminarea mai rapida. Spre exemplu a acidului lactic care apare in febra musculara.hepatoprotect
– HEPATOPROTECT, pulbere hidrosolubila cu metionina, vitamina B1, vitamina C si glucoza, e de asemeni, un antitoxic eficient.Se administrează hepatoprotectoare/antitoxice obligatoriu în special după zboruri, în ziua sosirii din cursă, după administrarea de medicamente, în intoxica?ii, în convalescentă, timp de 3-6 zile. Au si efect diuretic, contribuind la eliminarea mai rapidă spre exemplu a acidului lactic care apare în febra musculară.BEDGEN 40 este un produs natural, ecologic, reprezentând cea mai buna alegere pentru refacerea ficatului afectat consecutiv tuturor intoxicaţiilor, după eforturi intense (zboruri), boli infecţioase (salmoneloza, colibaciloza, paramixoviroza, etc.), după supradoze accidentale de medicamente, micotoxicoze cauzate de toxinele din furaje depreciate, în stări de convalescenţă.

STIMULEAZĂ PRODUCŢIA DE ANTICORPI DUPĂ VACCINĂRI.

Mobilizează grăsimile din ficat şi previne ruptura acestuia în cazul hrănirii neraţionale (ÎN SPECIAL CÂND SE ADMINISTREAZĂ ULEIURI ÎN EXCES PORUMBEILOR), prevenind încărcarea grasă a ficatului.

potenţează acţiunea medicamentelor de orice fel stimulând metabolizarea optimă a acestora.
protejează organismul în situaţii nefavorabile: stress (după zboruri, boli, intoxicaţii, etc.)

DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE

detoxifiere şi recuperare: 0,7 – 1 ml / litru de apă / zi, în special după zbor în prima apă în ziua sosirii din cursă; după ce se administrează uleiuri pe boabe; după administrări de medicamente timp de 3-6 zile.

în intoxicaţii, boli (viroze, bacterioze, micotoxicoze, parazitoze, etc.): 0,4-0,7-1 ml / litru de apă / zi timp de 3-6 zile.
FICAT SĂNĂTOS înseamnă SĂNĂTATE ŞI PERFORMANŢĂ SPORTIVĂ.

11208642_550373181783592_1622821331159926894_n
– FITO-LIV – solutie formulată din ierburi, cu actiune dovedită stiintific a avea actiuni hepatostimulatoare. Combinatia acestor extracte din plante inspirate din medicina traditională indiană ayurvedică are efect sinergic în protectia si regenerarea ficatului. FITO-LIV este un hepatoprotector, care :

 • îmbunătațeşte funcționarea ficatului şi a rinichilor ;

 • stimulează metabolismul în timpul zborului ;

 • recomandat în special după tratamentul cu antibiotic, după eforturi intense ( zbor ) ;

 • adjuvant în infecțiile virale şi bacteriene, în intoxicații alimentare,micotoxicoză, convalescență

 • NEOMERIOL (contine metionina, colina, sorbitol, lizina, extracte de plante: 1-2 ml / litru de apa / zi / 1-3-5 zile)3485193

 • SEDOCHOL (contine metionina, colina, sorbitol, 10 ml / litru de apa / zi / 1-3-5 zile), BIOCHOL, DACOCHOL (asemanator Sedochol), sunt hepatoprotectoare deosebite cu un plus de calitate pentru NEOMERIOL ( in raport calitate / pret).

Practic, la intoarcerea din concursuri se administreaza un recuperator / antitoxic (ex.Bedgen), asociat cu electroliti (penru refacerea echilibrului electrolitic al organismului, ex: COLUMBOCLIN etc) si glucide (pentru refacerea glicemiei; dextroza, fructoza, sorbitol, ex: GLUCOVIT etc.), timp de 1-2 zile.Am observat ca la sosirea din concurs ,un coctail format din electroliti, miere, glucoza si lamaie, recupereaza porumbeii foarte rapid. Acidul ascorbic din lamaie avand un puternic rol antiinfectios, reface echilibrul acido-bazic si creste rezistenta la boli.belgasol-1L

Deasemeni introducerea in prima apa cand vin porumbeii de la zbor a BELGASOLULUI sau al AVIPHARM .Belgasol este o combinatie unica de electroliti, vitamine, elemente esentiale, si aminoacizi energizanti. Acest produs re-hidrateaza si recupereaza porumbeii dupa curse. Efectele sale sunt mai spectaculoase si mai rapide decat in cazul electrolitilor simpli.

Utilizare:

Dupa concurs imediat 1 lingura de supa la 1 litru de apa. Poate fi folosit in combinatie cu BS.Pentru conditionare poate fi folosit in ultimele doua zile inainte de imbarcare.

Unii sustineau ca Belgasol de la Belgica de Weerd e numarul 1, altii sustineau ca Avipharm de la firma Rohnfried e nr.1.avipharm_250_1000mlx
AVIPHARM ( recuperator deosebit)
Un metabolism activ este un factor absolut necesar pentru o bună recuperare după concurs. Funcţia hepatică a organismului are un rol deosebit în acest proces de recuperare în special pentru detoxifierea organismului. Avipharm contine: soluţie de aminoacizi, electroliţi, glucoză şi vitamine din complexul B.

Unii columbofili introduc bicarbonatului de sodiu in apa de baut ,considerat ca un agent anti-microbian cu spectru larg împotriva infecţiilor bacteriene şi ciupercilor care trăiesc în mediu acid, dar adăugând bicarbonatul , se schimbă PH-ul organismului, presupunandu-se ca este eficient împotriva paraziţilor interni, viermilor,coccidiilor si a tricomonadelor. Acest parazit descoperit din 1836 de catre francezul Anatoms Donné face parte din grupa de flagelate si este in stare sa-si schimbe forma in multe forme diferite. Acest lucru este cunoscut sub numele de pleomorfism.

Acesta este strategia parazitului de a putea supravietui in medii diferite.Tricomonadele,traiesc intr-un corp sanatos cu sistem imunitar puternic traiesc intr-un echilibru strategic. Atunci cand sistemul imunitar este slabit si corpul este intr-o stare acidifiata atunci acesti paraziti se inmultesc in sange si tesut. Prin excrementele lor, ei dauneaza organismului si in plus sunt in stare sa patrunda in celule printr-o enzima cu numele de Hyaloronidase (sau Kollagenase), enzima pe care o produc singuri.

In acest fel sunt in stare sa intre din sange in tesut si in sistemul limfatic.Exista remedii naturale pentru tinerea in frau a tricomonadelor ,pe care cercetatorii biochimici Jakob Lorber si Hildegard von Bingen, au studiat ani in sir ,efectele acestor remedii ,cu rezultate ,mult mai spectaculoase ,decat folosirea medicamentului metronidazol.Acest tratament ar fi : un amestec de mujdei de usturoi cu ulei presat la rece (nu rafinat!),pus pe boabe ,un ceai din boabe de ienupar ,in care se introduce extract (suc) de rachitea (Vaccinium oxycoccos) care este un soi de afin (Crannberry, Moosbeerensaft )si extract ( suc ) de pelin alb.Inrudite cu fructele plantei Vaccinium oxycoccos sunt afinele si merisorul.Este cunoscut demult ca tricomonadele apar in organismul porumbeilor in trei forme diferite:

trichomonade bucale (trichomonas tenax), trichomonade din tractul digestiv (trichomonas hominis/intestinalis) si cele din tractul vagina si urogenital (trichomonas vaginalis/urogenitalis). Acestia din urma au fost identificati de biochimista Lebedewa, ca fiind cei mai agresivi.La ora actuala sunt multe produse naturale folosite la porumbei ,pentru prevenirea anumitor boli .usnegano-250ml

USNEGANO- având un efect acidifiant deosebit care duce la o protecţie sporită împotriva tricomonozei, coccidiozei şi sistemului respirator cat si pentru probleme intestinale.premium_kr_uter_kompl
KRAUTER MIX-Amestec de plante care trebuie folosit pe toată perioada anului. Conţine diferite plante medicinale, oregano, polen, minerale, elemente esenţiale, aminoascizi şi vitamine de proveneinţă naturală. Efecte deosebite asupra sistemului respirator, intestinal, penajului şi condiţiei generale a porumbeilor.avit_akt_neu
AVITONIKUM ACTIV – CEAI NATURAL-Creste gradul de detoxifiere a sângelui si ajută foarte mult la o bună digestie.hexenbier_500ml
HEXENBIER- contine, pe lângă Supa Prange, elemente naturale cum ar fi Propolisul cu efectele sale dezinfectante si antibacteriene, mierea de albine, extrase din plante, Oregano si Usnea Barbata, cu rol esential în cretterea imunitătii, precum ti extras de Echinacea. Detoxifiază ficatul si asigură o bună vascularizare ce se reflectă în culoarea roză a musculaturii pieptului; sustine imunitatea organismului si reglează tranzitul intestinal.avimycin-pulbere-400g-7136730
AVIMYCIN-PULBERE-sub forma de pulbere pe baza de hrean si caltunas pentru intretinerea cailor respiratorii. Actioneaza din interior spre exterior pentru protectia organismului impotriva infectiilor respiratorii.USTUROI_OIL
ULEI DE USTUROI-Usturoiul stimulează secretiile gastrice împiedicând fermentarea si alte probleme ale digestiei. Acesta facilitează o mai bună circulatie a sângelui, asigură protectie căilor respiratorii si împotriva viermisorilor.Uleiul de Usturoi Natural este compus din extracte de usturoi pur si ulei de soia presat la rece , bogat în acid linoleic si în lionelină. Uleiul de Usturoi Natural contine de asemenea si vitamina E care influentează favorabil fecundarea porumbeilor si este indispensabilă bunei functionări a muschilor si a sistemului nervos.Ropa-B-Liquid-1000ml
ROPA-B- este un amestec unic 100% natural pe baza de plante cu rol în protectia sistemului respirator,Ropa-B ajută la protejarea împotriva bacteriilor precum salmonela, streptococci, etc. Multe forme de ciuperci, paraziţi şi coccidii,tricomonade, nu sunt imune la efectul rapid şi purificator al acestui produs. Imbunatateste imunitatea si digestia . Ingredientele active provin dintr-o varietate de plante incluzând Echinacea purpurea (coneflower violeta), Tussilago farfara (podbal), Globule de Eucalipt si Pimpinella anisum (anason). Proprietatile acestui continut au actiune anti-inflamatorie în tractul respirator si de asemenea dizolva mucusul, permitând mai mult oxigen în sânge, sporind astfel performanta porumbelului.descărcare
TRICOGO-Tricogo este un produs natural, folosit pentru prevenirea tricomonozei, coccidiozei si a altor infectii. Împiedică secretia de mucilagii în zona nazo-faringiană.Compozitie: Echinacea Purpurea, Thymus Sp., Eucalyptus, Plantago Ianceolata, uleiuri esentiale.DHP-Cultura-Broncho-Vital
BRONCHOVITAL-Un puternic tonic, produs de top bazat pe mai mult de 70 de aminoacizi diferiti, oligoelemente, iod si specii de plante medicinale.Compozitia unică este extrem de importantă pentru compensarea căilor respiratorii, punctelor albe, mucusului dur si oferă mai multă rezistentă porumbeilor, devinnd mai fermi si mai rezistenti.avidress_plus_2014-220x220
AVIDRESS PLUS- cu pH control şi formula Herba-San Produs de excepţie în prevenirea tricomonozei, chlamidiozei, bolilor intestinale şi creşterea rezistenţei porumbeilor.    blitzform

BLITZFORM-Conţine iod care stimulează metabolismul şi glanda tiroidă. Conţine fier care ajută la formarea globulelor roşii din sânge. Acestea la rândul lor ajută la oxigenarea sângelui.0_0_productGfx_e624a477cab6f5206bbf8f82842c45c2
SALMOCOLIN-ADENO- Pentru: E-Coli, Salmonella, ADENO-Coli, Clostridium, Streptococcus, Campylobacter.Compozitie:timol , carvacrol, cinamaldehidă, eugenol, unterpineol, 1,8-cineol, linalool, borneol, b-tuionă, viridiflorol, extract de echinacea purpurie, schinduf, afine, uleiuri esentiale naturale, flavonoide, stabilizatori; Aditivi tehnici: acidul formic, acidul lactic, acid propionic, acid acetilsalicilic, lignosulfonici.

Nu doresc sa fac o politica rea produselor naturiste destinate porumbeilor , pentru tratarea tricomonadelor si a salmonelozei in timpul perioadei de concursuri  , am ajuns la concluzia ca ele nu curata , nu sunt eficace ,ci imbunatatesc .Medicamentele facute pentru porumbei , alea sunt cele bune .Porumbeii se intalnesc saptamana de saptamana in custile de transport,unde vreti ,nu vreti ,acolo raman toti microbii.Acolo se intalnesc cu toti porumbeii care multi dintre ei ,nu stim cat,ce , care poarta …si atunci aceasta curatire este oblogatorie .Eu am folosit saptamanal tratament preventiv luni si marti  cu RONIDAZOLE 401448543663 si BAYTRIL 10%baytril_10_solutie_orala_1_l , pentru curatire , iar celelalte medicamente naturiste in extra sezon, sau la reproducatori .

Sava Gruescu

www.bondar-gruescu.home.ro

Ma numesc Gruescu Sava, sunt din Resita judetul Caras -Severin. De mic copil, mi -au placut porumbeii, vecinul meu Zinbran Emil, care avea porumbei de la d-nul Catici din Arad, m-a initiat pentu prima data, despre porumbei, dandu-mi cateva serii de pui . In 1969, m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc cu drag aminte, de cateva locuri bune din anul 1970. Loc 2 de la BUDAPESTA, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, loc 3 de la BRNO din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970 cu porumbelul 2214 -68 -M.In 1998, am facut tandemul BONDAR & GRUESCU. In 2007 am ocupat loc.1 National la cat. vit. maturi , loc 2 National la cat. general palmares, participand pentru prima data la Olimpiada de la Oostende - Belgia ,la cat. general palmares , unde am ocupat locul 28 .In 2010 , din motive subiective ,am renuntat la porumbei ,dar in 2013 pana in 2015 ,am sustinut tandemul Iordache&Adascalitei ,care in 2015, au obtinut un loc 1 National la cat vit. maturi ( record de viteza 3,40 puncte) , tandem care la inceputul lui 2016 ,s-a destramat. Din 2008 si pana in prezent , am sustinut si crescatoria resiteanului Pisla Daniel , care cu doua participari in cadrul Olimpiadei de la Nitra - Polonia ( 2013) si Olimpiada de la Bruxelles - Belgia ( 2017) si-a ideplinit conditiile pentru certificatul de "MAESTRU COLUMBOFIL ", care conform RNS ii va fi inmanat la expozitia Nationala ,urmatoare . http://www.bondar-gruescu.home.ro/

8 comentarii la „RECUPERAREA METABOLICA A PORUMBEILOR

 1. Părea interesant, pana am dat de reclama, mi-am dat seama ca nu am atâția bani sa ma ocup de porumbei “cum trebuie”

  1. D-nule Florin Stangaciu , nu am incercat si nu incerc sa fac nici o reclama la nici un produs .Am cautat si caut produse care se gasesc pe piata, considerand ca cele prezentate( cunoscute de mine ) ,intrunesc anumite caracteristici pe care le urmarim ( dupa cum se vede ,nu toate produsele sunt de la aceeasi firma ) Toate materialele prezentate de mine sau de Andrei B. sunt informative ,asa ca decizia si hotararea va apartine . Cu regrete o spun pentru d-voastra , dar conform RNSC,membrul columbofil , conform cap.1 ( mijloace necesare in competitiile cu porumbei calatori ) ,pe langa faptul ca trebuie sa fie legitimat (licenta) si cotizatie la zi – are obligatia sã detina urmatoarele:
   (a) – porumbei calatori (voiajori) maturi, tineri (de un an), pui, în perfecta stare de sanatate (vaccinati etc.), cu inele matricole (genealogice) pe picior, cu titluri de proprietate;
   (b) – crescatorie;
   (c) – ceas constatator …
   (d) – inele matricole;
   (e) – legitimatie vizata anual de catre conducerea asociatiei;
   (f) – carnet de evidenta columbofila, în care se mentioneaza toti porumbeii care urmeaza sa participe la concursuri în acel sezon (maturi sau pui);
   (g) – coordonatele GPS ale locatiei crescatoriei;
   (h) – resurse materiale si financiare necesare;
   Iar la cap. 3 ( Participarea la concursuri a membrilor columbofili ) litera (a) ,se specifica ca : Numai crescãtorii de porumbei care sunt membrii columbofili (cu cotizatia plãtitã la zi), cu legitimatia (licenta) semnatã, nesuspendati, (posibil si în tandem), cu toate obligatiile achitate cãtre asociatie si FNCPR, care se regãsesc în tabelul cu membrii columbofili ai asociatiei (un tabel va fi arhivat la FNCPR si altul la omologator) vor fi autorizati sã participe la concursurile columbofile.
   Fiind un sport privat si un hoby ,restul cheltuielilor ,le faceti in functie de posibilitati sau de obtiuni, nimeni nu va obliga sa faceti achizitii de milioane …sau dotari mai scumpe decat un ” apartament ” .

 2. D-nule Adi ,nu am spus si nu spun ca acest produs nu este bun ….de curand cineva mi-a recomandat , un alt produs “TOP FORM”, care din punctul meu de vedre este f. bun ,studiind compozitia am ajuns la concluzia ca in comparatie cu multe produse hepatoprotectoare , este mult superior.
  Produsul este indicat porumbeilor supuși unui efort fizic deosebit. Compoziția a fost astfel alcătuită încât să combine cei mai importanți nutrienți de care organismul are nevoie în perioadele de antrenament, concursuri și de refacere. Elementele din structura produsului se potențează reciproc conducând la creșterea performanței sportive cu epuizare musculară minima și recuperare rapidă.Colina, betaina si carnitina reprezinta un complex indispensabil deoarece: carnitina are rolul de a transporta acizii grași la mitocondrii pentru producerea de energie, în mitocondrii este produsă betaina, împreuna amplifică catabolismul lipidelor, iar betaina este protejată de la degradare de catre colină. D-Panthenolul joacă un rol important în descompunerea grăsimilor și a carbohidraţilor pentru producerea de energie. Magneziul contribuie la reducerea oboselii și extenuării fizice, la funcționarea normală a sistemului nervos, a sistemului muscular, la metabolismul energetic normal.Sorbitolul este nutrient energetic cu rol de suplimenta aportul caloric de care organismul are nevoie in timpul activitatii fizice.TOPFORM are urmatoarele beneficii:
  – Creste resursele energetice ale organismului ceea ce se va reflecta în creșterea performanțelor sportive
  – Crește rezistenta la efortul fizic, temperaturi ridicate
  – Scade riscul apariției febrei musculare
  – Reglarea echilibrului electrolitic
  – Recuperare rapidă dupa efortul intens
  Se recomandă ca produsul să se administreze în cantitate de 2ml/1 litru apă cu 5-7 zile înainte de începerea antrenamentelor și pe perioada acestora,în perioada concursurilor se administrează 2-5 ml/1 litru apă, pe perioada antrenamentelor și a concursurilor, dar și în perioadele caniculare și 2ml/1 litru în perioada de recuperare.
  Concursuri:
  – viteză -demifond:2 -3 ml/1L apă ultimele 2-3 zile, inclusiv în ziua îmbarcării
  -fond:3-4 ml/1L de apă ultimele 3-4 zile, inclusiv in ziua îmbarcării
  – maraton:4-5 ml/1L apă ultimele 4-5 zile,inclusiv în ziua îmbarcării
  Atenție 1L de apă este calculat la 20 de porumbei!
  Tollyamin forte ,contine doze mari de aminoacizi, electroliti si vitamine B, într-un raport de amestec optimizat.

  1. Buna ziua!
   Nici un produs nu este bun fara o reteta de la un doctor veterinar!!! Vaccinul paramixo se face ….la toate cluburile..dar sa dam medicamente ?Crezand doar ca proumbelul este bolnav?Avem pregatire? Si organismul uman se poate imbolnavi daca ne antrenam fara sa ne recuperam,imediat dupa efort,mancare usoara si apa proaspata,ajunge ma uimes cand vad atatea retete……….

 3. Buna seara ! As vrea un sfat, ce tratament sa folosesc impotriva tricomonozei si coccidiozei la porumbei, dupa venirea de la curse? Si cate zile.. ?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.