Remarcatii anului 2013 – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Remarcabil

“2013? Hmm. Un care ar trebui uitat cat mai repede posibil” ar spune unii. Dar,oare nu o spun ei an de an? IN fiecare an sunt putini invingatori si multi invinsi. In fiecare an se intampla lucruri speciale si fiecare an isi are propiile lui caracteristici.

GHINION

Ghinionistii anului, au fost in opinia mea incepatorii. Inceputul sezonului cu maturii a fost amanat pentru cateva saptamani datorita unei ierni care nu se mai termina. Inceputul sezonului cu puii a fost si el amanat, acum din cauza caldurii imense. Incepatorilor le-a fost destul de greu sa realizeze ca distractia din acest hobby tine si de starea vremii.

CEL MAI BUN COLUMBOFIL CU PORUMBEI TINERI

Din punctul meu de vedere, cel mai bun columbofil cu porumbei tineri a fost Comb. V. Wanroy.

Luati ca exemplu Semi Nationalul Orleans. O concurenta de 15.867 porumbei din tot sudul Olandei, de la Marea Nordului la granita cu Germania au castigat locurile 1,2,5,6 si asa mai departe.

Domnul van Wanroy este nunul din putinii columbofili care au devenit campionii cu ajutorul banilor. A stiut ce porumbei sa cumpere si ce manageri de crescatorie sa angajeze.

Manageri de crescatorie? Exact. Are doi.

Nu exista reguli care sa interzica columbofililor sa-si antreneze porumbeii zilnic, sa viziteze un veterinar saptamanal, sa zboare 300 de porumbei saptamanal sau sa angajeze doi manageri. Sportul columbofil s-a schimabt. Nu este un hobby pentru un simplu angajat, care se ocupa singur de porumbei.

ad-schaerlaeckens

CEL MAI BUN REZULTAT

Cel mai bun rezultat, tot din punctul meu de vedere, a fost obtinut de Verkerk din Ruffec. Desi a fost o cursa de 750 de km, sosirile au arata ca un tsunami.

A imbarcat 59 de porumbei la etapa, 54 dintre acestia au clasat. Cine altcineva poate sa prezinte un astfel de rezultat. Atat de tanar dar si atat de succes? Este unic.

CEL MAI BUN PORUMBEL

Porumbelul anului, l-am gasit la Minderhound, “Geeloger 03”, a castigat:

 • Pithiviers: 6340 porumbei – locul 1

 • La Souterarraine: 3077 porumbei – locul 1

 • Chateauroux: 2227 porumbei – locul 1

Si stii ce e mai interesant? Minderhound insusi initial nu avusese un gram de incredere in porumbel. A fost mereu  nominalizat printre ultimii la primele etape dar acest lucru avea sa se schimbe curand!!!

CADOUL ANULUI

Anul acesta am cheltuit o gramada de bani pe porumbei. Prea mult.  General vorbind se poate spune cele mai scumpe pasari au fost cele mai slabe, iar cele mai ieftine au fost cele mai bune. Cel bun porumbel achizitionat ma costat mai nimic. Este vorba de 12-941 care a castigat Semi Nationalele:

 • Pithiviers 15.770 porumbei – locul 2

 • Orleans 6.069 porumbei – locul 3

 • St. Quentin 6.069 porumbei – locul 2

SENZATIA ANULUI

Senzatia anului, din punctul meu de vedere, a fost porumbelul “Bolt” al lui Leo Heremans. A fost concurat doar la 120 de km, nu castigat nicio cursa, nici macar in cadrul clubului. Dar, torusi chinezii au platit 310.000 euro plus 23 % taxe.

A meritat oare atat de mult?

Binenteles  ca nu. Nu exista niciun porumbel in lumea intreaga care sa merite atat. Uneori ma gandesc ca poate si Leo a fost socat de aceasta nebunie.

PIERDANTII ANULUI

Pierdantii anului pot fi numiti toti aceia care au achizitionat porumbei maturi (batrani) la licitatii, care nu au fost totale. Cei care s-au ocupat de astfel de licitatii au dat impresia ca respectivii columbofili au pferit porumbei spre vanzare dintre cei mai buni si si-au pastrat in crescatorie gunoaiele. Sa fim seriosi!!! O poveste similara; Gunoi, in ciuda tuturor propagandelor?

ALTII

Alti pierdanti, din punctul meu de vedere, sunt conducatorii Uniunii Porumbeilor Vaiajori din Olanda care sustin ca porumbeii nu sunt in stare sa zboare etape mai mari de 450 de km si prin urmareinterzic astfel de curse. Au vrut oare sa le faca pe plac celor de la protectia animalelor?

Pentru puii buni cu stare de sanatate buna acele etape nu ar trebui sa fie o problema. Pierderile de la Barcelona sunt cu mult mai mari decat cele de la Orleans. Dar in mod evident nu te poti atinge de Barcelona. Ce atitudine duplicitara, daca ma intrebi pe mine.

DILEMA ANULUI

Dilema anului a fost sa concurez etapa de etapa. “Fara Sens”, o spun campioni ca si van Elsacker, Verbruggen si Bruijn. Sa concurezi intesiv este “obligatoriu” o spun oameni ca si Roziers, Vredeveld si altii. Si intr-adevar vei incepe sa te indoiesti. Jordi Damen isi antreneaza porumbeii tineri aproape zilnic inainte de etapa de la Orleans. Iar porumbeii au realizat o etapa spectaculoasa.

CLOVNII ANULUI

Din punctul meu de vedere, clovnii anului sunt acei care liciteaza inselator pentru porumbeii oferiti la licitatii pe internet. Ei (numele lor sunt bine cunoscute in Olanda si Belgia) joaca un joc cu scopul cresterii preturilor, sa obtina mai multi bani din buzunarele chinezilor. Este cat se poate de natural sa ti se ridice sprancenele cand vezi cum oameni fara bani liciteaza sume de 50.000 de euro si chiar mai mult si care si cumpara(?) porumbei de 70.000 euro sau chiar mai mult.

Acum, unii dintre acesti ofertanti vorbesc. “M-au intrebat acestia”, o spun ei.

Intrebarea este, cat timp va dura aceasta situatie. Stii bine ca chinezii nu sunt chiar atat de prosti.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Remarcatii anului 2013 – Un articol de Ad Schaerlaeckens

 1. Din partea mea aveti tot respectul pentru acest articol , si tot odata am o intrebare ?
  Detin o femela 2010 care anul trecut mi -a dar 5 randuri de oua limpezi , anul acesta am schimbat masculul si am 3randuri de oua limpezi . La al treilea rand un ou a esit normal celalalt foarte mic , de genuĺ unoi bob de strugure , adica umpic mai mare decat o aspirina , ce se intampla ? Credeti ca fata m-ai merita tinuta sau ii lipseste ceva ce eu nu stiu ? Va rog daca se poate sa-mi dati un raspuns m-ai exact si eficient pentru ca nu as vrea sa renunt asa uor la aceasta pasare .

  1. NU cred ca exista ceva care te ajute instant, eu as merge pe intarirea sistemului imunitar, as face o cura de 10 zile cel putin cu cats claw (gheara matei), capsule cate una pe zi in prima faza.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.