Repatrierea Italiencei

Buna dragi columbofili, azi 04.01.19 la noi ninge ca-n povesti, vazand acest peisaj de basm, m-am pus la masa, am luat condeiul in mana, in timp ce ochii imi “sar” pe fereastra. Campul vizual nu are limite, sunt inconjurat de natura: paduri batrane cu stejari falnici de sute de ani, culmi golase vara si toate acestea sunt acoperite de un strat de omat in care te afunzi pan la genunchi. Fulgi care cad necontenit, se joaca de a “prinselea” in coborarea lor lenta spre acest pamant plin de viata. Privind acest peisaj, iti da impresia ca traiesti o vesnica sarbatoare, plina de viata, de bucurii, de speranta.
Dumnezeu a haruit sa ne nastem in Bihor mai exact Huta Sinteu o comuna la invecinarea hotarelor Bihorene cu cele Salajene. In aceasta zona care odinoara a fost una dintre comorile Romaniei si anume: Fabrica de sticla de la Padurea Neagra, pe aceste plaiuri se mai gasesc izvoare de apa minerala, mai mult de atat in apropiere de noi se gaseste si o rezervatie de zimbri, animal pe care l gasim si astazi pe stema Moldovei.
Mi-e greu sa-mi abat privirea de la acest peisaj mirific, pana la urma ma concentrez si reusesc sa-mi indrept privirea spre o ciorna alba care continua imaginea de afara, diferenta fiind facuta de lemnele care trosnesc in spor (un fel de soba) un miros aparte e dat de cartofi feliati care se prajesc pe spor acompaniati fiind de vasul de “teraflu” care contine must amestecat cu piper si scortisoare. Vasul cu “teraflu” sta intr-un colt al sporului pentru al tine caldicel, pentru tratamentul preventiv impotriva gripei 🙂 ,tratament folosit de noi slovaci, pana si numele ne da de gol 🙂 Iabloncic Monika 11 ani si Paul 13 ani.
Dupa o introducere destul de lunga, sper ca v am captivat atentia si e vremea sa va prezint “cuprinsul” o poveste demna de un film bun, real chiar de va parea ireal ce urmeaza sa descoperiti.
Povestea este bazata pe intamplarea cu Femela Italianca 6100566-17 aceasta femela vede lumina zilei intr-o zi de mai cand soarele incepea sa straluceasca si sa aduca temperaturi de +20 grade si la noi in Huta (la noi temperaturile sunt mai scazute),  tata Italiencei e un mascul care reuseste sa ocupe la columbodromul Andrei Saguna loc 4 AS, acest pui provenea din crescatoria noastra si este rascumparat de fratele nostru mai mare Iaroslav, ajugand la matca. Mama e o porumbita austriaca care provine din porumbei campioni ai Austriei si face parte din familia de porumbei Schellens.  Tot din aceasta familie Iaroslav ii face cadou vicecampionului national As marathon 2017, d-lui Sabau un pui care reuseste in 2018 sa-i fie cel mai bun tanar din cusca, batandu-i cusca de 2 ori, acumuland 11 clasari, cu etape de varf 2, 4 puncte pe lansare.
Italianca a inceput sezonul 2018 in forta, vazand lucrul acesta incepand cu a treia ETAPA a fost intodeauna porumbel de echipa. In data de 02.07.18 a fost imbarcata la o ETAPA de fond Strakonice 675km. Cu aceasta ocazie aceasta femela avea sa-si scrie o poveste  unica, si anume: -la lansare in loc sa porneasca spre Romania, Italianca porneste spre Italia, acea tara despre care am invatat la geografie ca are conturul asemanator unei cizme. Ajunge in localitatea Ferara, un oras medieval adormit, un oras asupra caruia si-a lasat amprenta familia d”Este care a stapanit orasul intre ani 1208-1598. O fi auzit Italianca noastra de atractiile turistice din zona : Catedrala, Addisione Encolea, Palazzo Ludovico il Marco, Palazzo Schifanaia, Castello Estense, vizitand aceste splendori nu reuseste sa si gaseasca adapost. In cele din urma ajunsa la periferia Ferarei gaseste adapost la olimpicul Italian Luca Boschetti, un crescator caruia ii multumim si pe aceasta cale. Dl Boschetti posteaza o fotografie cu femeluta si seria ei pe un site autohton cu pripasiti. Acel site fiind accesat si de Fratii Stetco din MM, care lucreaza in Italia, fiind pasionati si ei de aceste minunatii ale creatiei, porumbeii voiajori.  Ajutat fiind de colegul Vladut Fildan fratele nostru Iaroslav ia legatura cu Fratii Stetco si ulterior cu dl Boschetti trimitandu-i acestuia poze cu femela facuta acasa si cu lista de imbarcare. Dupa discutii se ajunge la intelegerea ca o matusa de a noastra care este stabilita in Italia sa mearga sa ridice porumbelul, ca mai apoi Iaroslav sa mearga dupa ea.
Iaroslav primeste informatia ca dl. Focsa Ionut din Neamt vine acasa. Este rugat sa se abata de la traseul lui aprope 170 km sa ajunga la dl. Boschetti si sa ridice femeluta, lucru care s-a si intamplat.
In data de 06.07.18 dupa o pribegire de 4 zile Italianca ajunge acasa, bucuria a fost inmensa atat pt noi cat si pt ea.   Constienti fiind de valoarea ei a doua zi 07.07.18 o imbarcam pt o ETAPA de demifond 407 km cu lansare in 08.07.18 unde reuseste sa obtina loc 2 pe centru Marghita, fiind invinsa de un alt porumbel de la noi din cusca, unul din defectele Italiencei este, ca intodeauna pierde intre 1-5 minute pe cusca in momentul in care vine de la etape. La ultima ETAPA din sezon organizata de colegii din SJ, fratele nostru o imbarca la derbiul SJ fiind singuri din Bihor care am participat la acea ETAPA, unde Italianca obtine loc 2 pe lansare la fond 502km.
La finele sezonului reuseste performanta de a clasa 11 etape, pozitionanduse dupa cum urmeaza:
-loc 1 demifond tineret Bihor
-loc 2 general tineret Bihor
-loc 1 judet campiontul copiilor M+T
-loc 3 zona de vest campionatul copiilor M+T
-loc 2 national campionatul copiilor M+T
-claseaza in 2018 aproape 4000km
Tin sa va multumim tuturor celor care ati facut sa fie posibila scrierea acestei povesti speciale pt noi, multumim si d-lui administrator. Va salutam cu prietenie Iabloncic Monika si Paul.
-lasati porumbeii sa zboare.
-mai jos aveti poze care confirma cele relatate de noi mai sus.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.