Reproductia porumbeilor voiajori – Fixarea – Pastrarea – Perfectionarea unor calitati

Pentru mine, imperecherea inseamna sa fixez ceva special intr-un porumbel, sa pastrez acel ceva special si sa il perfectionez.” spunea Steven van Breemen in cartea sa “Drumul spre succes: Imperecherea, Reproducerea si Selectia.1.08-4684_bontejaarling

Pentru unii perioada de reproductie a inceput deja, pentru altii urmeaza sa inceapa.

Uii dintre noi petrec ore, zile in stabilirea cuplurilor de la reproductie. Unii sunt de parere ca practicarea imperecherii la liber aduce numai beneficii, pui mai buni, mai putin timp pierdut, si sa nu uitam o legatura mai stransa intre cei doi partenrei. Dar cand vine vorba de imperecherea libera, sunt de parere ca aceasta poate fi practicata doar atunci cand valoarea porumbeilor este sensibil egala.

 

Acum sa reveni la afirmatia lui Steven van Breemen. Aceste mentioneaza trei aspecte: fixarea, pastrarea si perfectionarea unei calitati.

Din punctul meu de vedere fixarea este cel mai greu de realizat, poate hai sa zicem la fel este si cu perfectionarea, in schimb pastrearea unei calitati o putem face mai usor cu ajutorul consangvinizarii.

historie1.4-1941_magicblueturbo

Hai sa revenim la fixarea si perfectionarea unei calitati (caracteristici: musculatura, penaj, vitalitate, caracter, vointa, etc.). Aici intervenim noi, rolul nostru este acela de a cauta porumbeii cu calitati pe care porumbeii nostri fie nu le au sau nu le au destul de dezvoltate. Avem nevoie sa gasim crescatori care lucreaza la lotul de reproductie in mod planificat, care practica consangvinizarea si a caror familie de porumbei a reprodus intr-o perioada de maxim 10-15 ani cel putin 5 generatii de porumbei de calitate, iar acesti porumbei extra apar cu regularitate, aceste lucruri arata un potential ridicat de reproducere.

historie1.5-5461_magicolympicgrizzle

Odata gasiti porumbeii care ne pot completa familia de porumbei, incepem sa reproducem si sa selectam, in fiecare an pana ajungem la ceea ce ne-am propus.

Cand vine vorba de reproductie este important sa studiem “putin” si pedigree-ul. Pedigree-eul ne invata cate ceva despre porumbeii cuiva, din punctul de vedere al lui Steven van Breemen pedigree-ul este o unealta, o piesa de echipament. Pentru el conteaza doar primele trei generatii. Prima oara porumeblul insusi, apoi parintii si pe urma bunicii. Aici ar trebui sa se gaseasca calitatea, nu in stra-strabunici. Influenta lor abia ajunge la 12,5% si se va injumatatii de indata ce imperechem si noi.

Sper ca am reusit sa starnesc putin ceva in voi si sa mai schimbati cate ceva pe la lotul de reproductie.

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

7 thoughts on “Reproductia porumbeilor voiajori – Fixarea – Pastrarea – Perfectionarea unor calitati

 1. Gradul de inteligenta si viteza in concurs indiferent de km sunt doua aspecte foarte importante. Poate avea restul (cele palpabile) daca nu cauti sa inbunatatesti continu acele doua scrise mai sus.
  Oricum ai deschis un subiect foarte sensibil si asa ramane,etc.

  1. Steven van Breemen vorbeste si el destul de mult despre “inteligenta”, este un aspect inportant, greu de observat, desi Breemen zicea ca de regula se poate observa din expresia fetei, din comportamentul porumbelului cand cresatorul intra in crescatorie,si asa mai departe. Viteza probabil are de a face cu calitatile palpabile si cu starea de sanatate.

 2. Gradul de inteligenta il inbunatatesti cu porumbeii de scurte. Tot ei pot adauga si viteza in concurs.
  Intrun timp scurt dar in viteza mare (exploziva) ei trebuie sa gaseasca cel mai scurt drum spre casa. Deci acestia au aceasta calitate.
  Piet de Werd a facut primul acesta combinatia maraton x viteza, dupa cativa ani au inceput aceste combinatii (pe unde le-a facut) sa castige concursuri Nationale si Internationale.
  Prima data trebuie sa iti cunosti bine porumbeii cu care lucrezi.
  Am intervenit sa vezi ca nu am nimic cu site-ul tau, dar nu o mai fac pentru ca imi este bine asa.

  1. Am inteles, ma bucur ca mai intri, si sper din cand cand sa mai intervii cu cate-un comentariu. Mersi!
   Si eu sunt de parere ca e bine sa introduci porumbei de viteza, in cazul meu am facut-o si am reprodus locul 2 Berlin 2016, pe partea tatalui, bunicul (locului 2 berlin) este Grondelaers/Schellens, bunica este aarden/stichelbaut, iar pe partea mamei este linie de mare fond-maraton. Probabil ca are undeva intre 10-15 % “sange de viteza”. Si vor urma si alte imperecheri, mai ales ca am pui de la Vancea din mascul loc 1 viteza palmares 2 ani FNCPR 2012 imperecheat cu femela Lothar Lessmaister (fiica din loc 2 Barcelona). La reproductie e nevoie de rabdare, de noroc si binenteles de porumbei. Sper sa imi iasa aceste combinatii si sa pot sa ma ocup de porumbei macar cum am facut-o in 2016. daca nu vom zbura de placere.

 3. Nu stiu de ce se bate moneda pe cartea lui Breemen care este copie dupa cartea lui Anker Alfons (dar la un pret triplu).Puteti citi o mie de carti pana nu va fixati un plan de reproductie,o linie de pasari cu care sa lucrati,concluzii reale dupa 4-6 ani de lucru abia atuci puteti aprofunda(ce va lipsete,la care din trasaturi sa intervenim,ce sa mai aducem plus la ceea ce avem).Foarte important de vazut:legatura dintre fenotip si genotip,nivelul optim de capacitate genetica ptr.un anumit set de porumbei toate ptr. a aduce imbunatatiri masurabile si continue.

  1. Daca as fi gasit cartea lui Anker as fi luat-o si pe aceea, dar pana atunci ne folosim de ce avem, pretul este mare pentru ca s-au tiparit un volum mai mic de carti deaorece nu prea se cumpara, nu e usor sa citesti, eu am citit-o de aproape 3 ori, si inca ar fi bine sa o mai citesc, sa imi fixez anumite teorii. E clar ca ai nevoie de timp, si Steven van Breemen a scris cartea dupa multi ani de teste si dupa multe ore de discutii cu Anker. Eu unul ma bazez pe ceea ce spune Breemen. Partea cu o mie de carti, trebuie sa te contrazic, nu e rau sa citesti iti dezvolti orizontul, vocabularul etc., nu e rau sa stii teorie inainte de de practica, deaorece s-ar putea sa lucrezi orbeste si nu e bine, asa daca si citesti si pracitici ceea ce citesti, sau poti sa testezi ceea ce cunosti pana in acest moment e mai intelept. dar degeaba daca nu ai porumbei, si aici este partea cea mai grea. E mai usor cu porumbei buni, care provin din familii de porumbei puternic consangvinizate, e mai usor sa reproduci din acestia, m-am uitat in ultima perioada pe pedigreele porumbeilor care au fauct rezultate la mine in crescatori, si care arata bine la mana, unii au si de 4-6 ori acelas porumbel (consangvin) in spate pornind de la generatia 6 (doar pana acolo m-am dus cu pedigree-ul) si nu cred ca e o concidenta.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.