Reproductie porumbei voiajori – Metoda “taurului” – Un material de Sava Gruescu

Ca sa grabesti timpul de asteptare a unui mascul care cu certitudine este un bun transmitator si un bun sportiv, verificat in 3…5 ani, in care are rezultate remarcabile, avand si urmasi (fii, nepoti si stranepoti) la fel de competitiv ca el, va trebui sa profitam de ocazia varstei lui si sa-l punem in pereche, cu cele mai bune femele din crescatorie, la fel de bune sportive ca el.

De altfel, acest principiu care inseamna bun cu bun, da mai bun este practicat frecvent si de catre columbofilii nostri. Un pedigreu bun trebuie sa evidentieze in ascendenta un numar mare de exemplare valoroase.Sau cu alte cuvinte ,scopul nostru este de a constitui din acest mascul, pe care noi il numim porumbel fondator sau intemeietor de susa, remarcabil performer, imperecheat succesiv cu mai multe femele, in paralel.

Plecand initial de la imperecheri neinrudite, axate pe un porumbel reproducator mascul si mai multe femele, diferite, cu fiii obtinuti din prima generatie se organizeaza ulterior o serie de imperecheri consangvine (inrudite).

Explicatia procedeului se datoreste interesului manifestat in realizarea asa-numitelor exemplare homozigote (organisme cu caractere relativ apropiate cu ale parintilor) cu parintele valoros, adica sa se transfere (mosteneasca) de la acesta tiparele genetice in care se gaseste circumscrisa si aptitudinea sportiva (dar asta este alta poveste)!

In acest procedeu ,ca femele ,se pot folosi nepoate si stranepoate, la fel de bune sportive. Prin imperecherile consangvine, sansa de a se fecunda gametii cu aceleasi serii de alele (doua sau mai multe gene care ocupa acelasi locul pe cromozomi homologi), deci de a se reproduce tiparele cu insusirile sportive, este mai mare decat in cazul combinarii organismelor neinrudite (heterozigotilor), ( dar si asta este o alta poveste )!

Aceasta metoda, dupa cum am mai spus, grabeste timpul de multiplicare a produsilor. Procesul nu se termina aici, puii rezultati, anul viitor ii vom imperechea intre ei dupa o schema bine definita (ei fiind toti semifrati dupa tata), din care va rezulta a doua generatie pe care o denumim seria nepotilor. Combinand doua linii consangvinizate de porumbei, obtinem hibrizi simpli sau dihibrizi, in modelul nostru ascendentul comun fiind reprezentat de porumbelul intemeietor. Promotia nepotilor – din punct de vedere al genotipului – sunt hibrizi simpli (dihibrizi) proveniti din semifrati: A-D, B-A, C-B, D-C.s.m.d….In interiorul generatiei nepotilor este continuata efectuarea imperecherilor, in asa fel ca fiecare cuplu de semifrati sa fie prins intr-un circuit complet de reproducere (fiecare cuplu cu fiecare cuplu), obtinandu-se a treia serie de produsi, stranepotii ABCD, ABCD, ABCD, ABCD. In suportul ereditar al stranepotilor (cariotip) se inmagazineaza loci cu gene comune la toti porumbeii semifrati din prima generatie de ascendenti (fiii – A, B, C, D s.m.d).

Pentru prevenirea diluarii ereditarii insusirilor sportive ale generatiei parentale, este necesarea practicarea asa-numitului sistem de imperechere de intoarcere, adica: stranepotii de sex masculin fiind imperecheati cu strabunicele lor. Numai femelele din aceasta penultima descendenta sunt intoarse la intemeietorul susei, porumbelul fondator.In acest mod s-a indeplinit dezideratul esential al susei de porumbei, conceputa piramidal, si anume marirea frecventei locilor cu genele utile, imperecherile consangvine reusind sa cuprinda toti porumbeii de la origine, asigurandu-se astfel o baza cat mai larga pentru selectie.

Cum vei proceda:

Primavara la sfarsitul lui februarie ,inceputul lui martie (in functie cat este de cald afara), vei pune la pereche toti porumbeii. Masculul de care este vorba, va fi izolat intr-o boxa spatioasa, in care in fiecare zi in paralel cu celelalte perechi formate, introduci cate o femela planificata, asteptand pana o calca.

Dupa ce a calcat-o, o inlaturi, punand-o intr-un alt separeu.

La interval de 1…2 ore, tot in aceeasi zi, poti pune o alta femela sa o calce, apoi o indepartezi si pe aceasta si pana seara poti pune 3…4 femele.

A doua zi repeti la fel, tinand cont ca in jurul zilei a zecea, femelele incep sa depuna ouale.

Dupa ce au depus cele 2 oua, le transferi la perechile doici, avand o evidenta stricta.

Daca acele femele nu mai participa la concursuri in acel an, le tii despartite pana cand perechile doici au crescut puii si incep din nou sa se calce pentru a doua serie de pui.

Atunci ca sa obtii inca o serie de pui din acel mascul cu acele femele, procedez la fel ca prima data.

Pentru ati fi mai usor, vei construii o lada cu 3 compartimente, in care in mijloc va sta masulul, iar pe margini, primele doua femele, in asa fel ca masculul sa poata sa le vada, obisnuindu-se cu ele, cu o saptamana innainte de ai pune la pereche.

Daca ai patru femele, a doua zi, faci rocada, schimband femelele, tot in vederea obisnuintei cu masculul.

Dupa o saptamana, facand rocada zilnic, cu siguranta masculul accepta cu usurinta noile partenere!

Un material de Sava Gruescu ca si raspuns in cadrul articolului:

Reproductia porumbeilor voiajori – “Metoda Taurului” – Familia Herbots

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

3 thoughts on “Reproductie porumbei voiajori – Metoda “taurului” – Un material de Sava Gruescu

  1. Maine ,sau saptamana viitoare ,sa aveti vreme sa cititi cat mai multi materialul de mai sus ,va voi prezenta un alt material ,legat de acesta , intr-o alta varianta de lucru, in care este implicat tot un singur mascul intemeetor , cu mai multe femele ,care au ca pereche finala ,un mascul “DOICA”

  2. Felicitari!… si multe multumiri pentru ajutor! Aceste articole sunt nepretuite pentru orice crescator… A ajuta pentru a economisi timp si bani este un imens cadou.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.