Rezumatul selectiei

Selectia este cea mai importanta cale de a imbunatatii calitatea porumbeilor de la o generatie la alta. De la un an la altul, putem obtine rezultate mai bune prin intermediul unei selectii consecvente si focusate (concentrate). Evaluarea are la baza in primul rand rezultatele de la concursurile cu porumbei voiajori, dar sunt numeroase posibilitati cu ajutorul carora sa detectam performantele porumbeilor, bazandu-ne pe aspect si comportament. Asa cum am explicat mai devreme, calificarile standard actuale nu sunt de nici un ajutor in a realiza selectia porumbeilor. Acest standard favorizeaza porumbeii lenti. Centrul atentiei trebuie sa fie pe porumbeii campioni, tipul cel mai rapid daca cineva doreste sa reproduca porumbei competitive.

http://www.stevenvanbreemen.nl/images/historie8.8.4-7839_zwartebaron.jpg


“De Zwarte Baron” a fost reprodus din perechea “De Schonen” (fiu din “Het Boerke”) si o femela pur Houben. Fratele sau “Blak Magic” a castigat locul 2, 3 si 4 National Etape de o zi si semifratele sau a reprodus locul 4 National Hannover in Danemarca. “De Zwarte Baron” a reprodus un castigator de etapa Nationala si Provinciala. Fiica sa “Gisele” a reprodus porumbei care au castigat locurile 2, 4, 5, , 9 in etape Nationale sau in competitii AS National. Fiica sa a reprodus pentru Dl. Willem de Bruijn din Reeuwijk un loc 2 As National Tineret in anul 1998.

Nu sunt multe caracteristici exterioare care sunt gasite la fiecare porumbel de clasa. In primul rand acestea sunt gasite pe privirea porumbeului (fata acestuia) care arata o tenacitate enorma, inteligenta, de cele mai multe ori o privire penetranta, o musculature elastic, o vitalitate extraoridianra si o putere fizica care in mod ocazional are de a face cu un corp mare.  Aproape toti porumbeii de clasa fara nicio exceptie au ochii cu pupile mici; la lumina se poate vedea ca suprafata totala a irisului este bogat pigmentata si plina de culoare. Aceste carecteristici se pot vedea la majoritatea zburatorilor excelenti. In ceea ce priveste alte detalii exterioare, acestea sunt diferite una de alta, ca si exemplul atletilor de la olimpiada.

Atunci cand porumbeii nostri au fost pregatiri correct, cea mai buna unealta pentru a face selectia ramane “cosul”. Cu toate acestea, cu ajutorul observarii porumbeilor nostri bazata pe abilitati specific joaca un rol important in selectie. Atunci cand vom dori sa imbunatatim toate aceste prin reproducere, un binecunoscut proverb se poate aplica: “Cel care vrea sa ajunga la fundul conservei, va trebui sa treaca in primul rand de capac”. Trebuie sa constientizam ca exista o anumita corelatie intre diferitele proprietati care in fucntie de natura lor joaca un rol in imbunatatirea sau restrangerea acestora. Astfel de corelatiii sunt urmatoarele”:

Vitalitatea: atunci cand vitalitatea creste, metabolismul organizmului se imbunatateste automat; este mai usor sa intre in forma; sa stea in forma pentru o perioada de timp mai amre si sa sa aibe o capacitate de recuperare mai buna.

Caracterul: caracterul merge intodeauna impreuna cu pupilele mici din cauza sistemului nervos.

Cele de mai sus sunt niste corelati positive.

Penele: un porumbel cu penaj prea stufos este mostenit de regula cu incetineala (lentoare,o viteza mai scazuta).

Aripa: o aripa tip lopata va face porumbel mai incet.

Structura oaselor: un os subtire este de asemenea o cauza pentru care porumbelul este mai lent.

Acestea sunt niste corelatii negative.

Nu trebuie sa pierdem din vedere aceste corelatii in timpul sezonului de reproductie, si totusi multe alte proprietati pot fi adaugate.

Mai devreme am scris despre formele de ereditate ale diferitelor proprietati (calitati). Prin urmare putem sa le impartim in doua grupe: una in care sa punem propritatile cumulative si in cealalta cele necumulative.

Pentru a imbunatatii calitatea caracteristicilor trebuie in mod coninuu sa cautam porumbei mai buni in alte crescatorii care sunt mai bune decat crescatoria proprie, trebuie sa cautam proprietati ca si: character, inteligenta, etc. Acest lucru ne ajuta sa imbunatatim caracteristicile mentionate la porumbeii nostri.

Acest lucru nu este usor, cel mai bine pot exemplifica prin faptul cat imp de 25 de ani am fost ocupat cu imbunatatirea propriei crescatorii, sa imbunatatesc calitatea musculaturii deaoece am gasit ca este foarte importanta. Dar totusi, calitatea musculaturii pieptului la porumbeii mei nu este asa cum as vrea eu, dar mai buna decat la alti crescatori care nu da aceeasi importanta acestei proprietati (calitati). Caracterisiticile necumulative pot fi grupate in jurul vitalitatii. Acestea nu apartin in mod direct unor trasaturi de character transmise direct, dupa investigatiile mele. Acest lucru poate parea un paradox. Din nou, citatul de mai devreme se aplica cand vrem sa imbunatatim ambele grupe in acelas timp in modul nostrum de reproducere. Din acest motiv este bine sa pastram numarul de calitati (prorietati) pe care le consideram importante la cat mai putine in asa fel incat imbunatatirea sa poata fi observta. Este nevoie de multa experienta si cunostiinte (know-how) pentru a selectam, astfel de calitati importante.

Eu personal consider urmatoarele caracteristici ca fiind cele mai importante:

  1. Caracterul si abilitatea de a zbura o anumita distanta (categorie);
  2. Inteligenta;
  3. Viteza;
  4. Calitatea musculaturii.

Binenteles ca ma lupt sa imbunatatesc vitalitea si caracteristicile associate cu aceasta. Incerc sa imbunatatesc caracteristicile principale mantionate mai sus prin imperecherea celui mai bun cu cel mai bun. Totusi, eu nu incerc sa imbunatatesc caracteristicile care sunt grupate in jurul vitalitatii cu ajutorul selectiei, ci mai degraba prin incrucisari planificate. Prin urmare principiul este: caracterisiticile care sunt transmise mai departe printr-o maniera cumulative sunt imbunatatite cel mai bine prin selectia continua si daca este necesar prin incrucisari cu o alta linie care are calitati excelente. Sistemul de reproductie este: sa imperechezi cel mai bun cu cel mai bun. Caracteristicile necumulative sunt aduse la nivelul dorit prin aplicarea corecta de incrucisari. In zoologie exista o opinie care prodomina si anume, selectia executata in mod regulat avand la baza caracteristici cumulative precise duc la micsorarea varietiei campului. Micsorarea variatiei genetice duce la o reducere a efectului selectiei. Cu cat ne apropeim de tavan, cu atat vom putea observa un progress. Fara niciun dubiu acest principiu este correct, dara cest tavan este mereu destul de departe, din acest motiv putem sa imbunatatim in continuare.

In acest sens as vrea sa fac referire la musculatura extraordinara si supra dezvoltata al lui Pietrain, porumbeii din Belgia. Dar acesta tema nu este periculoasa pentru crescatori datorita faptului ca nu vom ajunge la nivelul tavanului atata de repede cand vine vorba de muschi, inteligentam viteza si character (mordant). Deoarece doar 1-2 % dintre porumbeii nostri poseda aceste caracteristici importante spre perfectiune nu avem de ce sa ne temem.

De multe ori sunt pareri diferite in zoologie cand vine vorba de ce are mai multa valoare: un specimen excelent dintr-o familie slaba, sau un specimen mediocru (mediu) reprodus dintr-o familie faimoasa? In general se spune ca este mai bine sa selectezi un membru cu calitati medii provenit dintr-o familie buna pentru a reproduce din el decat dintr-un exemplar ce pare excelent reprodus dintr-o familie mai slaba. Eu cred ca toate aceste proprietati importante trebuie urmarite din acest punct de vedere indiferent daca acestea sunt transmise mai departe intr-un mod cumulative sau necumultativ. Acesta factorul determinant! Atunci cand voi fi pus in fata unei astfel de alegeri dificile as allege urmatorul lucru:

 “Cand as selecta un animal pentru a-l cumpara in scopul reproducerii, si care este valoros in caracteristicile sale cumulative, as allege acest aniumal extrem de bun, indiferent din familie ar proven. Totusi, cand ma concentrez pe caracteristicile sale necumulative, as selecta avand de exemplu pedigree-ul acestuia un specimen cu calitati medii provenit dintr-o familie buna. Atunci cand cumpar un porumbel, acesta trebuie sa exceleze in calitatile sale non-cumulative. Atunci cand ma gandesc la incrucisari, din nou trebuie, in afara de familie, sa selectez materialul care arata cea  mai buna combinatie potrivita pentru incrucisare. Acest lucru nu depinde de calitatea familiei, ci de mai degraba de combinatia convenabila pentru incrucisari in afamilia respectiva. Prin urmare, sunt trei variante in trei situatii diferite.”

Din acest material trebuie sa fie clar  ca managementul bun si in special observarile sunt necesare in scopul realizarii selectiei. Este o sarcina care necesita multa atentie atunci cand dorim sa obtinem ceva indraznet (mare) si durabil. Din acest motiv sunt convins ca crescatorii care vor sa aibe success vor acorda o mai mare atentie multor ganduri din acest articol!!!

Autor: Steven van Breemen

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.