Roller de Cluj

Originea: rasa s-a format in zona orasului Cluj ? fiind selectionat din Rollerul Oriental incǎltat, dupǎ gustul si vederile crescǎtorilor locali.

Aptitudini de zbor: la formarea rasei aveau aptitudini de buni zburǎtori, in prezent se cresc doar pentru caracterele de exterior.

27_2Sursa: Pigeons Romania

Caractere de rasa:

Capul: privit din profil este oval, cu fruntea de preferintǎ cat mai micǎ, nemotat.

Ochii: mari, deschisi la culoare, inconjurati de gene duble, fine de culoare alb-galbuie.

Ciocul: puternic, gros la bazǎ, varful usor curbat, 18-20 mm, avand culoare deschisǎ pentru unicolori, pentru tǎrcati se admite muscǎ (micǎ). Nǎrile sunt mici, netede pudrate cu alb.

Gatul: de lungime medie, barbia usor scobita.

Pieptul: bombat, lat (privit din fatǎ acoperǎ corpul).

Spatele: scurt, lat in umeri, trece descendent in linia cozii.

Aripile: lungi 20-24 cm, puternice, obligatoriu trenate ating solul, privite din spate, nu au voie sǎ se incruciseze.

Coada: lunga 10-12 cm, purtatǎ ridicat, formand un unghi cuprins intre 600-900 cu solul. Contine 14-20 rectrice, late, usor franjurate panǎ la 2 cm de la varful penelor. Rectricele sunt aranjate in acelasi plan, formand o coadǎ tip ?spaclu?. Coada trebuie sǎ fie mai latǎ cu 2-3 pene decat pieptul.

Picioarele: scurte, ghearele de culoarea cornului, incaltǎtura la nivelul unghiilor cu sau fǎrǎ secerǎ, cu sau fǎrǎ pinteni.

27_1Sursa foto: Pigeons Romania

Penajul: elastic, lins, strans lipit de corp.

Culoare si desen: unicolori, dungati, ciocǎniti, pestriti in douǎ sau mai multe culori (almond). Exemplarele pestrite trebuie sa fie bobate simetric pe tot cColumbofil › Add New Post — WordPressorpul.

Greseli grave: corp de structura grosolana, cap turtit, colturos, cioc scurt de culoare prea inchisǎ, ochi de culori diferite, coada ingusta, coadǎ de randunicǎ, pene bifurcate sau rǎsucite in coadǎ, unghi necorespunzǎtor, picioare lungi, culoare matǎ fǎrǎ luciu.

Marimea inelului: 9 mm

Sursa text: Pigeons Romania

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Roller de Cluj

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.