Rolul aminoacizilor in viata porumbeilor (partea 1 )

c_568_270_951cd514ff1bf5d26e80578f1c30dfd1_ORIGINAL- U 35

Aminoacizi :
Pe baza aminoacizilor, se realizează sinteza protidelor în interiorul celulelor, în prezenţa unor fracţiuni speciale ale acidului ribonucleic (ARN) şi ale sistemelor enzimatice corespunzătoare.

Abuzul de proteine şi de aminocizi, esenţiali sau neesenţiali, produce diferite tulbururări, în special pe termen lung, deoarece excesul rezidual azotat rezultat din catabolism este mai greu de convertit şi eliminat din organism.
În mod natural, aminoacizii, după digestie şi absorbţie, ajung în sânge şi de aici în celule, unde are loc metabolismul lor. S-a constat că aminoacizii liberi, aşa cum se găsesc în unele suplimente, provoacă tulburări în echilibrul acizilor aminaţi, deoarece se absorb înainte de eliberarea substanţelor similare din hrană. Acest decalaj, poate conduce la fenomene toxice. Este mai degrabă recomandat, să se recurgă la suplimente cu adevărat naturale, aşa cum este polenul, în care aminoacizii nu sunt liberi, dar sunt legaţi mai labil, eliberându-se cu uşurinţă.

1459257168( Herbots Aminovit este un preparat lichid ce contine un complex de 21 aminoacizi de inalta calitate.)

Administrare: o lingura de supa (~10 ml) la un litru de apa sau un kg de hrana, astfel:
– pt viteza si demifond in ziua a 3a si in ultima zi inainte de imbarcare
– pt fond-maraton, 3 zile inainte de imbarcare.)

Aminoacizii stau la baza formarii proteinelor, reprezentand “caramizile” din care se constituie proteinele. Sunt peste 20 aminoacizi esentiali si se impart in 3 categorii: esentiali (nu pot fi sintetizati de catre organism ci trebuie adusi prin alimentatie: leucina, izoleucina, valina, fenilalanina, metionina, treonina, triptofan, lizina), semiesentiali (sunt sintetizati din aminoacizii esentiali:cisteina, tirozina, prolina, glutamina, arginina ) si neesentiali (pot fi sintetizati de catre organism din aminoacizii esentiali). Aminoacizii ajuta la dezvoltarea celulelor si a tesuturilor, imbunatatesc circulatia sanguina, ajuta la refacere si furnizeaza energie, gasindu-se in 3 forme: lichida, pastile sau pudra.

3423932( Optimix este un produs bazat pe vitamine, minerale, micro-elemente, aminoacizi si extracte de plante. De a lungul ultimilor ani a crescut pt a deveni unul dintre cel mai doriti conditionatori.

Compozitie:
* Vitamine : A, D3, E, B1, B3, B6, B12, C, K3, PP.
* Minerale: calciu – sodiu – magneziu – potasiu
* Micro-elemente: mangan – potasiu –  fier – zinc
* Aminoacizi: biotina – lizină – metionina – arginina – Histidină – Ornitina – valina – leucina – izoleucina – treonina – cisteina & colină.)
– Lizina: Acest aminoacid e utilizat de organism pentru a produce carnitina, un alt aminoacid utilizat pentru transportul de acizi grasi in celulele musculare, acizii fiind apoi folositi ca sursa de energie.

Daca nivelul carnitinei e scazut exista posibilitatea ca o mica parte din acizii grasi care contribuie la mentinerea nivelului lipidic in sange sa poata interfera cu efortul de a pierde grasimea corpului. Totusi nu se poate spune ca un aport superior de lizina poate duce la o pierdere semnificativa a masei grase a corpului.Cu o dieta bogata in proteine de calitate nu este necesara o ulterioara suplimentare a lizinei.

 • Metionina si colina promoveaza eliberarea de substante nocive si grăsimi din ficat . După excretia substantelor nocive din ficat biotina stimulează secretia de bilă, iar sorbitolul stimuleaza functia intestinala .

4190754(Avipharm conţine toţi toţi aminoacizii cunoscuţi , electroliţi, glucozǎ şi vitaminele din complexul B. Intervine în mod hotǎrâtor în regenerarea procesului metabolic la porumbei, acţioneazǎ asupra întǎririi organismului dupǎ competiţii. Este un produs care ajutǎ la îmbunǎtǎţirea performanţelor de zbor şi a rezistenţei la diferite boli.Avipharm în combinaţie cu Mumm aduce rezultate miraculoase. )

 • L- Carnitina:
  L-Carnitina este unul dintre cele “mai populare suplimente nutritive” si este sintetizata din 3 aminoacizi: arginina, metionina si glicina. 95% din creatina este depozitata in muschii scheletici.L-carnitina ofera hrana suficienta mitocondriilor(producatorii de energie ai corpului) pentru producerea de energie suplimentara.
  Colina regleaza metabolismul grasimilor,diminueaza acidul lactic produs de muschi in tipul efortului ,astfel porumbelul suferind mai putine crampe musculare ,crescandu-i rezistenta. Creatina indeplineste urmatoarele roluri:
 • resinteza atp-ului (adenozintrifosfat). Este vorba de sistemul energetic anaerob alactacid folosit in eforturile maximale, cu intensitate de 100% din potentialul individului (exemplu:porumbeii sprinteri)
 • creste forta musculara: cresterea in volum a fibrei musculare datorita retentiei de apa in muschi
 • ajuta la refacere, recuperare.
 • Aminoacizii sulfurici sunt esentiali pentru producerea de keratina , baza de constructie pentru pene si piele .
 • L-Arginina este un aminoacid neesential ce poate deveni conditionat esential (indispensabil) in anumite situatii sau perioade. Arginina indeplineste mai multe roluri: creste sinteza hormonului de crestere si creste sinteza de colagen (ajutand astfel la vindecarea oaselor, articulatiilor si ligamentelor), imbunatateste sistemul imunitar prin inmultirea globulelor albe (leucocite). De asemenea, creste cantitatea lichidului seminal, ajuta la detoxifiere si are un rol important in metabolizarea depozitelor de lipide. L-Arginina este precursorul principal in sinteza oxidului nitric, fiind si unul dintre cei 3 aminoacizi ce formeaza creatina.
 • Oxidul nitric (NO) sau oxidul de azot este sintetizat din aminoacidul L-Arginina, fiind un puternic vasodilatator. Acesta creste fluxul sangvin catre muschi, ceea ce inseamna ca la fibra musculara ajunge o cantitate mai mare de oxigen, substante nutritive si hormoni necesare cresterii masei musculare.
6113726
CARNI – SPEED
Este dovedit ştiinţific că hrănirea continuă cu Carnitină, creşte semnificativ metabolismul organismului. Rezultatul este o mai bună condiţie şi performanţe mărite. Mai multă energie este produsă astfel că porumbeii pot zbura mai repede. Formarea acidului în muşchi şi a acidului lactic în organism, dăunătoare în timpul zborului sunt limitate la maxim prin folosirea de CARNI-SPEED. Astfel porumbeii zboară mai bine şi nu resimt efectele febrei musculareCarni-speed mai conţine magneziu, seleniu şi vitamina B )
 • Glutamina
  Glutamina este un aminoacid important(prezent in corp ) care insa, in timpul exercitiilor fizice, scade foarte mult. Tocmai de aceea suplimentele pe baza de glutamina sunt foarte importante, ajutand la sinteza proteinei, sporirea fortei, rezistentei si a capacitatii de refacere. Glutamina joaca un rol cheie în procesul de detoxifiere a ficatului . Ficatul este unul dintre cele mai important organ la porumbei. Amestecurile de hrana bogate in grasimi administrate porumbeilor înainte de curse, arderea de grăsimilor şi proteinelor în timpul unui concurs, regenerare musculară după zbor şi administrarea de medicamente – toate acestea trec prin ficatul porumbelului.

Sava Gruescu

www.bondar-gruescu.home.ro

Ma numesc Gruescu Sava, sunt din Resita judetul Caras -Severin. De mic copil, mi -au placut porumbeii, vecinul meu Zinbran Emil, care avea porumbei de la d-nul Catici din Arad, m-a initiat pentu prima data, despre porumbei, dandu-mi cateva serii de pui . In 1969, m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc cu drag aminte, de cateva locuri bune din anul 1970. Loc 2 de la BUDAPESTA, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, loc 3 de la BRNO din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970 cu porumbelul 2214 -68 -M.In 1998, am facut tandemul BONDAR & GRUESCU. In 2007 am ocupat loc.1 National la cat. vit. maturi , loc 2 National la cat. general palmares, participand pentru prima data la Olimpiada de la Oostende - Belgia ,la cat. general palmares , unde am ocupat locul 28 .In 2010 , din motive subiective ,am renuntat la porumbei ,dar in 2013 pana in 2015 ,am sustinut tandemul Iordache&Adascalitei ,care in 2015, au obtinut un loc 1 National la cat vit. maturi ( record de viteza 3,40 puncte) , tandem care la inceputul lui 2016 ,s-a destramat. Din 2008 si pana in prezent , am sustinut si crescatoria resiteanului Pisla Daniel , care cu doua participari in cadrul Olimpiadei de la Nitra - Polonia ( 2013) si Olimpiada de la Bruxelles - Belgia ( 2017) si-a ideplinit conditiile pentru certificatul de "MAESTRU COLUMBOFIL ", care conform RNS ii va fi inmanat la expozitia Nationala ,urmatoare . http://www.bondar-gruescu.home.ro/

One thought on “Rolul aminoacizilor in viata porumbeilor (partea 1 )

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.