Schimbare metodei de zbor si hranire poate fi cheia succesului ?

Am observat in mai toate articolele ca majoritatea crescatorilor incepatori sau mai putin incepatori, cer crescatorilor de top sa ii informeze despre metodele de hranire si antrenament care sa le aduca cheia succesului.
Desi sunt departe de a fi un campion sau un crescator de top, as vrea sa punctez unele probleme si, daca se poate, sa le dezbatem in mod civilizat !

De la inceput trebuie inteles ca unii dintre crescatorii de top cred ca detin o metoda pe care o pastreaza cu sfintenie ca si cum ar detine cheia scucesului, altii rad cand cineva le cere asa ceva pentru ca sunt de parere ca aceasta nu exista, deci nu au despre ce vorbi; mai exista apoi categoria de mijloc, a celor care vorbesc si chiar explica mici trucuri, majoritatea dintre ele citite pe site-urile de specialitate carora fiecare dintre noi le-am dat sau nu importanta.

Lucrul care trebuie retinut: puse cap la cap, niciuna dintre opinii nu difera foarte mult de cealalta, ele fiind departajate de metoda de concurs pe care o aplica respectivul crescator, vaduvie sau natural, insa, in ambele cazuri, peste 80%  dintre ei aplica aceiasi baza in ceea ce priveste tratamentele, hranirea, etc, diferentele fiind  foarte mici. Sanse mai mari pentru incepatori de a ajunge sus ar fi sa foloseasca metoda care a dat randament in  majoritatea crescatoriilor, insa fiecare cu mentorul lui.

janssen-foto-sputnik-porumbei

Dusarduyn spunea ca multe metode sunt bune, insa una este cu adevarat rea: ”sa o schimbi iarasi si iarasi”.
Cred ca atuul in columbofilie este sa iti cunosti foarte bine porumbeii si sa inveti sa-i “simti”.
Nu o sa vedem vreodata un crescator cu experienta ca schimba metoda de hranire sau zbor pentru o pasare achizitionata, din contra, introduce in crescatorie pasari care se adapteaza metodei lui, eliminand opusii.
Intalnirea cu un crescator de top nu trebuie sa ne determine sa schimbam metoda, (facandu-ne mai mult rau decat bine) ci sa comparam, sa studiem si SA IMBUNATATIM corectand.

Baza de la care trebuie sa plece un incepator este o crescatorie care sa ofere un mediu sanatos pentru porumbei (ventilatie, umiditate), apoi achizitionare de pasari de la un crescator care s-a aflat in topul ultimilor ani si sa aplice in crescatorie metodele acestuia, deoarece pasarile sunt triate, hranite si dau rezultatele de top dupa aceasta metoda. Aici ar trebui facuta diferenta intre vanzatori si crescatori, acestia din urma studiind  cum evolueaza pasarile si in alte crescatorii, ceilalti fiind interesati doar de latura financiara.

porumbei masculi andrei bondar

Atunci cand este stapanit bine un program (metoda) care cuprinde hranire, antrenamente, intretinere, tratamente si porumbei ai caror rezultate urmeaza un curs ascendent sau echitabil cateva sezoane, se poate incearca imbunatatirea acestuia pentru a  ne autodepasi (aici intervine achizitia de pasari, produse, vitamine, mixuri de hrana, recuperatori). Schimbarile trebuie facute pas cu pas si cu atentie atunci cand porumbeii sunt sanatosi si intr-o forma buna, iar daca schimbarea (produs, tratament, antrenament) afecteaza negativ lotul, crescatorul trebuie sa stie exact unde este greseala, spre deosebire de schimbarile bruste unde rezultatul negativ ar conduce indirect la renuntarea acelor lucruri care pot fi benefice performantelor efectivului.Programele nu inseamna neparat denumiri de produse si medicamente, ci atingerea scopului pentru care sunt administrate, achizitionarea facandu-se dupa posibilitatile financiare ale fiecaruia.

Articol scris de : Octavian PANESCU

www.gyosport.ro

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Schimbare metodei de zbor si hranire poate fi cheia succesului ?

  1. Sunt începător în acest sport , eu cred ca fiind la început trebuie zburați toți porumbei cu sânge rece numai așa se poate face o selecție pentru viitor , apoi după aceasta selecție anul viitor trebuie gândit mai departe la metoda de zbor ,metoda de hrănire etc. Pas cu pas poți ajunge în vârf. În acest sport dacă nu exista răbdare e greu sa ajungi undeva. Mulțumim mult pentru ca faceți o treaba buna și încercați sa ajutați toți crescători prin articolele foarte utile

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.