Se apropie perioada imperecherilor – Cateva sfaturi

Majoritatea columbofililor se pregatesc de imperecherea porumbeilor atat la lotul de zbor cat si la cel de matca. Desi unii au inceput deja la lotul de matca, acestia probabil se pregatesc sa participe si la concursurile cu puii, totusi este discutabila si aceasta idee. Eu am observat ca puii din seria a doua obtin rezultate mai bune ca si cei din prima serie probabil si din cauza ca nu sunt atat de inaintati cu naparlirea (ma refer la concursurile pana la 300 de km).

Totul porneste de la separarea porumbeilor dupa finalizarea sezonului de concursuri. Sunt doua optiuni, fie separi mai devreme, fie mai tarziu. Daca separam mai devreme atunci porumbeii vor naparlii mai repede si mai bine, mai complet. Acest lucru determina si aruncarea primei pene mai devreme in anul urmator. Daca separam mai tarziu, porumbeii vor naparlii mai incet, fiind un proces mai lent de naparlire, in schimb in anul urmator aruncarea primei pene se va realiza mai tarziu.

Cand vine vorba de imperecherea porumbeilor, columbofilii aleg sa-si puna in pereche zburatorii in functie de categoria la care participa. De exemplu daca participam la categoriile viteza si demifond, ideal ar fi sa imperechem in luna martie, pe la inceput; daca jucam fond si maraton atunci luna aprilie (10-20) este ideal pentru porumbeii de fond si maraton.

Parerile sunt impartite in legatura cu perioada in care se fac imperecherile, din aceasta cauza va rog sa comentati si sa va spuneti parerea despre perioda in care faceti imperecherile, cum pregatiti porumbeii pentru imperechere. Aceste informatii vor fi de mare ajutor multor columbofili.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Se apropie perioada imperecherilor – Cateva sfaturi

  1. Da…de acord si nu prea.ai explicat mult prea simplu .Parea mea este ca depinde cel mai mult de sistemul pe care il aplici, de metoda.De exemplu pentru un columbofil care vrea sa zboare la natural este indicat sa imperecheze mai tarziu,dar unul care zboara vaduvie si mai ales tinteste etapele de viteza , demifond ar trebui sa imperecheze mai devreme,de exemplu mie mi-au iesit azi primii pui.este o parere personala,fiecare face cum crede . Exerimentam metode noi,poate pana la urma iese ceva.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.