Sfaturi columbofile – Curatarea si mentinerea unei crescatorii sanatoase

Curătenia trebuie să fie prioritatea numărul unu în crescătorie. Un adăpost murdar aduce cu sine o întreagă serie de probleme, printre care bolile şi lipsa formei sportive.Dacă păstrati crescătoria uscată, curată, ventilată corespunzător, neaglomerată şi dacă sunteti o persoană care tine la igienă, veti tine la un nivel minim bolile de tot felul, ba chiar veti preîntâmpina aparitia lor.

Retineti că primul lucru pe care trebuie să-l învătati despre controlul bolilor este prevenirea lor. Profilaxia este rezultatul igienei şi a controlului asupra parazitilor interni şi externi. Lipsa umiditătii şi igiena corespunzătoare în crescătorie şi în voliere sunt esentiale pentru starea de sănătate a porumbeilor. Un aliat puternic al celor două este soarele, multe forme de germeni şi paraziti fiind distruse de razele soarelui. Acesta e unul dintre motivele pentru care este foarte important ca adăpostul să fie orientat astfel încât să primească cât mai multă lumină solară.

pictures 024

Găinatul trebuie curătat de pe toate suprafetele cel putin o dată pe săptămână, însă e de preferat să faceti acest lucru în fiecare zi. Înainte să vă apucati de curătenie, trebuie să îndepărtati grăuntele, gritul şi adăpătorile pentru a preveni contaminarea lor. Hrănitorile,vasele pentru grit şi adăpătorile trebuie şi ele curătate foarte bine. Păsările trebuie hrănite în aşa fel încât să nu murdărească mâncarea.

O idee bună ar fi să folositi unul dintre compartimentele crescătoriei pe post de infirmerie (carantină). Toate păsările nou achizitionate, orice pasăre care se întoarce la câteva zile după un antrenament sau o cursă, sau orice pasăre care nu se antrenează de bună voie ar trebui băgată în carantină şi observată cu atenie cel putin o săptămână. Izolarea este recomandată din trei motive. În primul rând, dacă o pasăre este descoperită ca fiind infectată, acea pasăre nu va actiona ulterior ca un purtător şi nu va contamina şi restul porumbeilor. În al doilea rând, pasărea se va odihni şi va fi scutită de bătăile masculilor.Şi, în ultimul rând, când pasărea este izolată, ea va putea fi tratată corespunzător. E mai uşor şi mult mai economic să preîntâmpini o problemă decât să încerci să o tratezi după aparitie.

Un articol de Sava Gruescu

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Sfaturi columbofile – Curatarea si mentinerea unei crescatorii sanatoase

  1. Am vazut si campioni la care curatenia nu era pe primul loc, Gust Christianes curata la porumbei cand nu mai putea deschide usa…asa ca nu este o regula.
    Sa nu ajungi sa ai porumbei cu imunitate scazuta….porumbei pe care daca i-ai scapat din mana se imbolnavesc in momentul doi….

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.