Cele scrise mai jos au fost adunate din reviste “Postagalambsport”, interviuri date de marii crescatori belgieni. Din spusele lor reies urmatoarele:
– Porumbelul cand este in forma, la intrarea crescatorului in columbarie, acesta zboara incontinuu, dintr-o boxa in alta, de la boxa lui coboara pe podea si inapoi in boxa, acest lucru de mai multe ori, adica “lifteaza” dupa cum se mai spune.
– Luat in mana, crescatorul are senzatia ca porumbelul este plin cu aer,ca un balon, este usor , are picioarele curate,calde si rosii,narile si genele sunt foarte curate si foarte albe,ochii stralucesc si parca sunt mai colorati,mai plini,pielea de pe piept este de culoare roz si nu prezinta acei, asa zici solzi.
– Penajul este matasos, cu multa pudra, iar pe remigele primare apar asa zisele pete de ulei, care sunt semne clare ca porumbelul respectiv este in mare forma. Cand iese la zbor acest porumbel, zboara cu multa usurinta si cu mare placere. De obicei porumbelul respectiv nu zboara in grup, ci ii place sa o “taie” singur batand din aripi in timpul zborului. Masculii intrati in forma sint foarte batausi. Tot odata este bine sa urmarim caderea regulata a pufului, care denota si sanatatea si forma. Pozitii de cuib care sunt cele mai favorabile pentru concursuri.
Metoda “La Natural”: (la cuib)
– Oua de 6-8 si 16-18 zile
– Pui de 6-8 zile
– In cazul cand facem ca porumbeii sa cloceasca mai mult (oua de lemn), pentru etapa cand ii pregatim vom pune sub ei nu pui de 1 saptamana (6-8 zile)
– Porumbeii intra in forma mai ales dupa aruncarea celei de-a doua remige primare.
NU !!! – este recomandata trimiterea la zbor a porumbeilor :
– care bat la cuib sau femele care sunt batute la cuib.
– Femela sau mascul care hraneste cu pasta.
– Mascul care are pui mari, deoarece se observa consumarea.
Metode Utile
In cazul cand unul din parteneri a intarziat, iar cel ramas acasa vrea sa paraseasca cuibul cu ouale, sau in eventualitate ca s-au spart ouale, procedam in felul urmator:
Perechea respectiva (ambii porumbei), va fi scoasa afara din crescatorie si 2-3 ore nu li se permite intrarea.
Dupa acest rastimp, permitem intrarea femelei la cuib, unde am pus doua oua incalzite. Daca femela le primeste si se aseaza pe cuib, atunci permitem si intrarea masculului.In caz ca nu reusim cu aceasta metoda, incercam sa punem in cuib, ppui mici, care de regula sunt primiti, dupa care vom inlocui pui cu oua incalzite.
Acest lucru este bine sa-l facem pentru a evita, ca femela sa oua din nou, deoarece nu este recomandabil, ouatul de doua ori intr-o luna.
Evrard Havenith – afirma ca “femelele zburate de pe oua ciocanite sau pui de 12 zile, pot sa intreaca pe foarte multi masculi, bine pregatiti si valorosi, aducand niste performante deosebite”
Informatii preluate de pe cotoy,sunphoto,ro
INFORMATII SIMPLE SI CORECTE. MULTUMIM COLUMBOFIL.COM
am inceput sa am porumbei de la varsta de 20 ani , si cu timpul mia intrat in sange pasiunea . din punctul meu de vedere masculi se lasa sa se imperecaeze cu ce femela vor ei …….. ……….. cel mai bine e sa ii lasi iarna cu femelele nu cum fac alti ii despart si daca vrei sai zbori e cel mai bun zbor, zboru natural adica cum se disprimavareaza incepi concursurile si ii antrenez pentru zborul ce va urma . nici odata sa nuti para rau daca perzi porumbei in zbor si sa te bucuri de cei ramasi . din punctul meu de vedere investesti bani in o matca batrana adica in jur de vreo 50 de porumbei si iti faci o cusca pentru cei lanti adica pentru pui si usor ce se invata puii incepi antrenamentele . si dupa aia sa vezi rezultatele. nici odata nu exista colombofil fara sa piarda porumbei ii ia uliu si tot perde .