Sfaturi columbofile pentru perioada de reproductie si nu numai…

Pentru porumbeii voiajori perioadele de stres puternic sunt acelea cand participa la concursuri si atunci cand au de crescut pui (in special in perioada de dupa inelare a acestora).

Inca nu am intrat in perioada concursurilor, multin dintre noi se gasesc in perioada de reproducere, sau urmeaza sa intre cu lotul de matca sau cel de zbor, multi columbofili aleg sa lase si zburatorii sa cresca 1-2 pui, depinde de metodele fiecaruia; e important sa stii daca un zburator poate reproduce sau nu, desi de multe ori s-a intamplat ca un zburator slab, mediocru sa fie un reproducator bun iar noi fie sa ii eliminam fie s-au pierdut la etape.

Sa revenim la reproductie, pe canulul meu de youtube gasiti multe videclipuri, in care spun multe informatii, unele sunt bine ascunse in videclipuri, in asa fel sa ascultati pana la capat, sau sa va abonati la canaul de youtube columbofil.com, la fel si in videoclipul de ma jos.

In perioada asta cand cresc pui nu uita sa dai grit proaspat, vitamineral in fiecare zi. Daca ai suplimente pe baza de proteina ca si K+K, Imunol, Protein plus (are si proteina, drojdie de bere), drojdie de bere merge foarte bine. O data pe saptamana poti da si probiotic. In apa eu nu as merge fara un acidifiant, ca si avidress, paloma blue, otet de mere, herba zyma, usnegano, ropa B oregano (10%). Facand asa te scutesti de tratamente aiurea impotriva tricomonadelor, mai ales in acesta perioada, cand nu e indicat sa tratezi mai ales ca ai si puii de crescut. Am observat ca daca dai avidress, otet de mere, usturoi, puii se dezvolta mai bine, cresc foarte bine, binenteles si daca dai mancare adecvata, care sa fie bogata proteic si in carbohidrati.

Inca putin si intram in linie dreapta pentru un nou sezon de concursuri, dar pana atunci invatati-va porumbeii sa primeasca in apa otet de mere sau avideress cu usturoi, incercati sa-l dati si in sezon, mai ales a doua zi dupa sosire, si contnuati pana miercuri, mai ales ca avidress-ul se combina bine si cu alte produse in apa. Facand asa poate ajungem si noi la vorba multora din Belgia si Olanda care zic ca nu trateaza in timpul sezonului, poate doar asa reusesc sa faca porumbeii sa zboare bine si de top fara ajutoare din parte medicamentelor. Pe termen lung adminstrarea medicamentelor nu ete indicata, uneori ajungi la un punct in care nu-si mai fac efectul, porumbeii zboara slab, mediocru si nu stii ce sa mai faci. O perioada nu prea ai ce face, decat sa renunti la acei porumbei, si sa o iei de la zero, si sa folosesti foarte rar medicamente, doar cand ai semne de boala, porumbeii nu zboara in jurul crescatori sau vin prost de la antrenamente s au de la etape. tunci poti intevenii cu o cura de minim 3-5 zile dar indicat ar fi ca etapa urmatoare sa stai acasa cu ei, mai ales daca este vorba de etapa de peste 350 km.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.