Sfaturi columbofile – Perioada imperecherilor

Majoritatea crescatorilor in aceasta perioada isi imperecheaza porumbeii de la lotul de zbor, un proces care necesita destul de multa energie din partea porumbeilor si de multe ori timp din partea crescatorului si multa atentie. In aceasta perioada este bine sa ne crestem durata de timp pe care o petrecem intre porumbei, din mai multe motive:

  • sa ne asiguram ca porumbeii au parte de o imperechere linistita; ca nu se apuca la batai, atat intre masculi cat si masculul cu femela (fie ca o bate prea tare la cuib); mai bine ii inchizi pe toti in boxe si ii lasi pe rand la mancare, si mai ales in perioada de dinainte de a face primul oua in zilele 6-7-8 cand se formeaza oul e bine sa ii lasi pe rand doar cate o pereche pentru a se putea calca si de a fi siguri ca ouale sunt bune si mai ales ca sunt ale cui trebuie sa fie ­čÖé (aceasta metoda am auzit-o si vazut-o la Dl. Sava┬áGruescu) – un minus pentru multi e ca necesita mai mult timp intre porumbei
  • porumbeii devin mai blanzi, te cunosc mai bine, mai ales dupa o iarna in care poate ai stat prea putin pe la ei; eu unul nu reuseam sa stau de prea multe ori mai mult de 20-25 de minute la ei in timpul iernii.
  • poti observa mai bine anumite temperamente la porumbeii, de unii vei incerca sa te apropii mai mult, vei reusi sa ii prinzi mai des in mana sa se obisnuiasca cu tine si cu prinsul lor.
  • vei incepe sa faci curatenie mai des, asigura-te ca nu e mult praf la ei;
  • vei incepe sa le dai drumul afara la zbor, nu forta la inceput, lasa sa curga lucrurile de la sine; porumbeii daca sunt sanatosi vor incepe incetul cu incetul sa zboare in jurul crescatorie, la inceput posibil sa faca putina febra – nu uita ca putina miere in apa de baut nu strica, insista si cu otetul de mere ajuta la pastrarea controlului asupra tricomonozei, mai adauga si cativa catei de usturoi.

Inca ceva nu uita si de gritul proaspat in fiecare zi, este esential in a oferi grit proaspat ajuta la intarirea organismului, in special la femele care vor depune oua in scurt timp de la imeprechere; obiceiul acesta de a da grit proaspat ar trebui sa iti intre in “sange” si sa-l practici 365 de zile, se spune ca un obicei fie el bun sau rau are nevoie de aproximativ 28 de zile pentru a se fixa, asadar daca reusesti sa-l practici timp de 28 de zile ai mari sanse ca sa iti intre in sange ­čÖé .

Iti dau un exemplu din viata extra-columbofila, in cazul meu, desi nu sunt un barbat extraponderal (1,85 cu 87 kg, aveam, acum am scazut la 80 de kg in decursul a trei luni), am probleme cu trigliceridele din cauza unor obiceiuri mai putin bune, sucuri si dulciuri si mancare seara tarziu am ajuns sa am colesterol marit (200) si trigliceride (450), dar de 3-4 luni de zile nu am mai baut o gura de suc (acidulat si neacidulat), si am luat in fiecare zi o pastila de Koril (ulei de kril), dupa doua luni mi-am scazut colesterolul si trigliceridele, mai am inca de lucru dar ceea ce vreau sa spun e ca mi-am format alte obiceiuri bune care au avut nevoie de timp si de vointa pentru a le pune in practica.

Asa este si in sportul columbofil, e nevoie de timp, practica, voinata pentru ati crea niste obiceiuri bune in practicarea sportului columbofil, si inca ceva sa nu te schimbi in functie de vant, adica de cum auzi de la unul si altul, ceea ce ai facut bine in trecut fa in continuare si doar ajusteaza.

In aceasta perioada, a imperecherilor, porumbeii au nevoie de o hrana mai bogata, mai ales ca sunt unii columbofili care iarna hranesc porumbeii cu orzoaica si porumb, e timpul sa schimbi pe mancare  formata din mai multe tipuri de seminte; cum fac eu: la mancarea de baza formata din 10-12 tipuri de seminte mai adaug alte 10 tipuri de seminte mici (binenteles ca doar ca si supliment, adica in jur de 50-60 de grame la 450-500 de grame de mancare normala), grit proaspat zilnic, minerala (praf rosu) pe mancare de cateva ori pe saptamana, in apa otet de mere cu usturoi de cateva ori pe saptamana, ulei de oregano (1 ml la litru), aminoacizi 1-2 ori pe saptamana.

Mai jos puteti vedea porumbeii de la lotul de zbor la doua zile de la imperecherea din 1 martie.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Sfaturi columbofile – Perioada imperecherilor

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.