Sfaturi columbofile tomnatice

Suntem pe final de octombrie, anul acesta am a vut parte de zile insorite aproape toata luna octombrie, un plus pentru cei care au lasat porumbeii sa zboare. In cazul meu nu am lasat porumbeii sa zboare, nu pentru ca nu m-au lasat ulii, ci pentru ca la cateva zile dupa finalizarea zborurilor cu puii am mutat puii ramasi dupa concursuri in compartimentele zburatorilor pentru a se putea acomoda in special masculii cu boxele, si pentru ca anul acesta voi reusi in sfarsit sa imi aduc matca, am si adus-o doar ca momentan o tin in cusca puilor pana ce imi finalizeaza Laurentiu Gorduna crescatoria pentru matca.

Cum reusesc sa fac tranzitia puilor din cusca lor in cea a zburatorilor? (in cazul meu am doua locatii la distanta de 20-25 metri, una de cealalta).

In primul rand inchid boxele masculilor care au ramas in crescatorie dupa sezonul cu maturii, deschid boxele neocupate de masculi si las masculii tineri sa-si aleaga fiecare boxa, la inceput sunt prietenosi uniii cu altii, dar dupa mai multe zile incep sa faca permutari intre ei iar unii masculi sunt mai slabi si cedeaza locul astfel unii masculi reusesc sa aibe doua boxe. Dar nu-i bai, ca sunt acolo si in cazul acesta inchid masculul pe boxa mai multe zile pana celalalt mascul prinde curaj, am uitat sa mentionez ce fac cu masculii maturi, acestia anul acesta au stat in compartimentul femelelor iimpreuna cu acestea, ne avand boxe nu au facut oua femelele. Cred ca este mai bine fata de cum am procedat anul trecut cand am mutat masculii in cusca puilor, deoarece nu au fost stresati avand femele cu ei si fiind familiarizati si cu compartimentul femelelor, acestia dormind in compartimentul femelelor in perioada in care aveau oua si pui.

In perioada aceasta este exclus tratamentul impotriva viermilor intestinali, daca aveti probleme torusi, incercati ceva natural, usturoi, seminte de dovleac, sau ulei de dovleac.

Nu uitati ca inca suntem in perioada de naparlire, este important sa hraniti cu mancare care contine multa energie, proteina multa, adaugati seminte mici, canepa, rapita si floarea soarelui sunt vitale, iar inul este esential. Sa va asigurati ca suplimentata hrana de baza.

Baia saptamanala este sfanta tot timpul anului, dar acum este vitala, ajutand la curatarea penajului, ajuta la caderea penelor mai usor, revigorand starea generala a porumbelului. Daca nu aveti sare de baie, puteti folosi linistiti sarea normala si mai adaugati si niste otet de mere.

O baie de de soare si apa

Mai jos o poza cu porumbeii de la matca, ultima lor baie la vechea locatie din Batar.

Perioada aceasta este o perioada de liniste, perioada de dinaintea inceperii tratamentelor de iarna, o perioada in caer porumbeii trec de stresul naparlirii, si incep sa arate din nou stralucitori, binenteles daca si crescatoria este adecvata, daca mancare oferita este de calitate, si daca mai si petrecem timp cu porumbeii acestia se vor atasa de noi, se obisnuiesc cu prezenta noastra. Daca  tienti porumbeii inchisi aveti grija sa nu exagerati cu ratia de mancare. Mai bine le dati de doua ori putin decat o data si mult.

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

3 thoughts on “Sfaturi columbofile tomnatice

  1. Dupa ce ai mutat puii in compartimentul de maturi, dupa cat timp le dai drumul afara, c-am in cat timp se acomodeaza?

    1. dupa 30-45 de zile, dar eu acopar cusca puilor cu o prelata. Anul trecut femelele (de regula cu ele este mai greu) au stat o noapte afara ( o parte dintre ele) si abia dupa ce le-am lasat inauntru au intrat si dupa cand le-am dat drumul a doua oara doar cateva au mai stat afara, dar au intrat si ele cand au vazzut ca nu mai au unde intra.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.