Sfaturi columbofile – Utilizarea gritului la porumbei

Despre grit s-au scris multe.

Importanta gritului pentru porumbei este vitala. De multe ori aici se face diferenta. Unii se mira de ce porumbeii lor nu au anduranta, de ce nu castiga concursuri, de ce se imbolnavesc mai des si mai repede fata de altii (desi aici intervin mult mai multi factori, dar azi voi face referire doar la grit).

Regula de aur cand vine voba de administrarea gritului: administreaza in fiecare zi grit proaspat.

Gritul pe care porumbeii nu-l mai vor fie il lasi undeva afara sa-l mai spele ploaia, fie il depozitezi intr-un recipient uscat si il administrezi porumbeilor (in special la lotul de reproductie cand au pui, atuncia cestia nu vor baga de vina 🙂 ) Cand au pui porumbeii consuma grit si minerale intr-o cantitate mult mai mare.

Cand efectuam tratamente cu antibiotice (in special cu tetracicline: doxiciclina, enrofloxacina, etc). scoatem gritul afara pentru a nu afecta eficienta tratamentului. Se pare ca moleculele de antibiotic se prind de moleculele de calciu, si scade efectul antibioticului.

Ce contine gritul?

Calciu

Fosfor,

Minerale

Oligo-elemente

Minerale preferabile: Scoica si nisip. Scoica contine Iod, saruri, etc. foarte importante ambele, … si ajuta la rasnit. Luati scoica cu anason care doriti, este usor calmat si de ajutor expectorant… macinati scoica sa fie mica (dupa ce o cumparati), asa cum este gritul pentru canari de colivie, altfel jumatate din ea nu va fi consumata.

“In general este un termen bun, tinand cont de faptul ca nu toti campionii impartasesc aceleasi idei. Cu toate astea sunt doua produse cu care sunt aproape toti de acord ca au o mare valoare: gritul si electrolitii.”

“Deci, crescatorii care cred ca ei fac bine atunci cand in unele colturi pline de praf ale crescatoriei este un recipient in care intotdeauna este grit, se inseala.Unii arunca acel grit “invechit” undeva in fata crescatoriei.Ar trebui sa observati ce se intampla dupa o micuta ploaie.Porumbeii devoreaza acelasi grit la care nici macar ca se mai uitau inainte. Motivul este ca a fost “spalat” de ploaie. Cat de important este gritul veti observa atunci cand porumbeii se intorc dintr-o cursa grea.Ei vor manca grit inainte sa inceapa sa manance hrana normala, cel putin daca li se ofera aceasta posibilitate.Instinctul este acela care le spune cat de mult are corpul nevoie de el.” Ad Schaerlaeckens

Gritul poate fi achizitionat in conditii foarte bune de AICI, mai mult daca exista un showroom EMAG in orasul tau poti sa mergi tu sa-l ridici din showroom fara ca sa mai platesti taxe de curier.

Cel mai indicat este sa studiezi oferta actuala pe EMAG, o poti face accesand link-ul de AICI, iti salvezi produsele la favorite (dupa ce ti-ai facut cont pe EMAG) si totul este simplu astepti reducerile.

Daca accesezi acest link e mai simplu, deoarece am facut eu sa fie lucrurile mai simple prin o selectie preliminara a produselor pentru porumbei, pana la urma aici este punctul nostru comun de interes. Spor la cumparaturi.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.