Sfaturi in ingrijirea porumbeilor adulti

Sunt cateva momente si perioade in care porumbeii au nevoie de o atentie sporita, fie cand sunt transportati pentru concursuri sau pentru targuri si expozitii, fie in perioada de naparlire, sau ininte de imperechere si in perioada de depunere a oualelor.

  • Dupa transport. Porumbeii supusi transportului ar trebui sa fie supusi unui control de catre medicul veterinar daca este posibil, pentru a se impiedica aparitia agentilor infectiosi si parazitari care eventual au putut infecta sau infesta porumbeii pe parcursul transportului si care ulterior pot cauza aparitia unor boli cand pasarile sunt supuse unor eforturi (imperechere, stresul pe perioada expozitiei). Controlul medical (daca este posibil) trebuie efectuat din timp, pentru ca eventualele tratamente sa poata fi efectuate inainte de perioada naparlirii, pentru a proteja integritatea penajului. Daca nu este posibil un control din partea medicului, atunci, se recomanda ca pasarile sa fie tinute intr-o carantina de cateva zile  in care sa li se administreze antibiotice cu sfera larga de actiune, si respectiv administrarea uni praf impotriva parazitilor externi.

lansare3

  • O alta perioda importa este este naparlirea. Naparlirea tebuie sa fie continua si completa. Sustinerea metabolismului pentru a accelera procesul de naparlire si a obtine un penaj nou sanatos cel mai indicat este sa se efectueze in faza maxima a naparlirii. Hrana tebuie sa fie specifica perioadei de naparlire, in care va predomina floarea soarelui si rapita si putin si din celelalte. Pentru mai multe informatii intrati AICI.

hrana-naparlire-porumbei

  • Inainte de imperechere (9 saptamani) pasarile sunt vaccinate impotriva salmonelozei, inanite cu 7 saptmani treuie sa se efectueze deparazitarea intregului efectiv. Cu 5 saptamani se vaccineaza impotriva paramixovirozei, in cazul in care practicati si imunizarea impotriva variolei, cele doua vaccinuri se pot face simultan, exclus doar daca prospectele celor doua vaccinuri un indica altceva. Iar cu 2 saptamani inainte de imperchere se pot administra vitamine pentru a sprijini starea de sanatate a adultilor si a favoriza imperecherea.

sex

  • Dupa depunerea oualelor – pentru profilaxia adultilor si pentru protejarea nou-nascutilor se va face un tratament contra tricomonozei.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

6 thoughts on “Sfaturi in ingrijirea porumbeilor adulti

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.