Singura certitudine – Un articol de Ad Schaerlaeckens

In revista columbofila din 3 aprilie erau prezentate cateva crescatorii interesante. Niste articole despre adevarati campioni. Multi sunt cei care si-ar dori sa zboare la fel de bine porumbeii, iar sa stii ca este vorba nu numia de porumbei buni ci si de altceva, acest lucruu ar putea sa-I ispiteasca pe multi sa-I imite pe acesti campioni. Dar sa imiti campionii, pe cat de ciudat ar suna, este o chestiune riscanta.
DIRK VAN DEN BULCK.
Un articol era despre Dirk van den Bulck. Acesta zboara porumbei putini, dar este foarte bun la cursele de viteza. Pierde foarte putini tineri (pui), acest lucru fiind remarcabil astazi. Astazi aproape fiecare ajunge sa piarda multi pui. Era sfarsitul lui martie si era destul de rece. Multi columbofili au considerat ca era prea rece pentru a lasa porumbeii afara. Ce parere aveti despre Dirk van den Bulck?

Si-a lasat afara tinerii, cand inca aveau 10 saptamani, de cel putin 10 ori.

Deci asta este?

Incepe sa-ti antrenezi porumbeii la o varsta cat mai timpurie si lanseaza-I individual.

Este aceasta metoda cu care se poate preveni pierderile masive de pui?

Hmmm.
BOECKX
Iata un alt crescator care pierde pui putini: numele lui este Boeckx. Altii pierd pui pentru ca incep antrenamentele prea devreme, spune Boeckx. Tinerii in forma buna nu trebuie antrenati prea mult. Veterinarul Gijsbrechts este de acord cu acesta.  Doar porumbeii de viteza beneficiaza de antrenamentele frecvente, general vorbind.

Dar Boeckx zboara doar porumbei la cursele deviteza!

ALTCEVA

Antrenamentele in jurul crescatoriei sunt considerate foarte importante. Unii nu sunt linistiti daca porumbeii lor nu se antreneaza de doua ori pe zi. Boeckx este diferit. El nu antreneaza porumbeii nici macar o data pe zi. In timpul saptamanii femelele sale sunt tinute in voliera si de-abia ca zboara pe afara. In week-end acesta distruge etapele cu acele femele.

CRESCATORIILE

W de Bruyn a avut niste experiente nasoale cu schimbul de porumbei. Alti erau mai mereu castigatori cu porumbeii sai, el esua cu porumbeii altora. Anul acesta avea sa fie diferit cu porumbeii de la Luc van Mechelen. Asa ca ne-am dus amadoi la Luc. Am vazut porumbei sai si eram socati de conditia acestora. Luc credea ca datorita schimbarilor din crescatorie, porumbeii sai erau intr-o super conditie. Tavanul a fost indepartat si deasupra porumbeilor, tavanul era complet deschis acum. Curentul rece de aer din interior ne-a facut sa tremuram. Asadar, crescatoriile ar trebui sa fie deschise?

Va rog sa asteptati.

Revelatia anilor trecuti este Bert Vanden Berghe din Flandra. Un incepator tanar, dar unul senzational. Chiar si la concursnurile nationale, impotriva marilor crescatori a fost de neoprit.

Cum a putut deveni atat de bun, atat de repede?

Adapostul sau este uscat si cald, fara a avea vreo ventilatie. Deasupra porumbeilor, tavanul opreste tot aer care vrea sa intre sau sa iasa.

Ce e bun si ce e gresit?

Spune tu.

O CINA INTERESANTA

Am avut ocazia sa iau cina impreuna cu campionii Vandenabeele, R Cools, Vanden Berge, de Bruyn, de Smeyter si veterinarul H de Weerd.

Patru ore am discutat despre porumbei si a fost interesant din cauza ca … Nu am invatat nimic!

Va voi spune si de ce.

Unii veterinari spun ca este mai bine sa vaccinam porumbeii impotriva variolei. “Este un nonsens” spune dr. H de Weerd.

Andre Roodhooft este unul din campionii care si-a pierdut increderea in ceaiurile pentru porumbei. Vandenabeele crede in ceaiurile pentru porumbei. Acesta a avut succes cu porumbei cu carnea albastra, in timp ce alti nici macar nu indrajnesc sa ii zboare.

Cativa veterinari cred ca vaccinarea impotriva paramixovirozei are sens doar daca porumbeii sunt destul mari, cel putin doua luni.

H de Weerd spune ca cel mai bun lucru este sa-I vaccinezi imediat intarcare si mai tarziu sa repeti vaccinul.

Salmoneloza este un aspect controversat. In special vaccinarea.

Veterinarii Schroeder, Herbots si altii recomanda vaccinarea, in timp ce veterinarii de Weerd si Gijsbrechts spun ca vaccinarea este nefolositoare.

Dr. H de Weerd si veterinarul Schroeder sustin ca porumbeii care au fost bolnavi cu salmoneloza se pot recupera completa si zbura la fel de bine. Alti veterinari neaga acest aspect si recomanda eliminarea porumbeilor care au contactat salmoneloza.

Baytril si Dicural sunt cele mai bune medicamente, cel putin asa se crede.

Nimeni nu poate nega ca L Claessens a fost un concurent bun. Acesta nu acorda mare importanta hranei porumbeilor. Multi altii sunt deacord cu el si dau acelasi tip de mancare tot timpul anului.

Rik Cools si Gaby, pe de alta parte cred ca adaugarea unei energii suplimentare este necesare cand se concnureaza la cursele lungi si grele.

Personal nu mi-am tratat porumbeii de trichomonoza ani la randul. Eu cred ca usturoiul din adapatori este responsabil de acest lucru.

SI TOTUSI

Multi crescatori straini vor doar porumbei belgieni al caror inel incepe cu un sase. Asadar porumbei din Antwerp. Gaby Vandenabeele si Rik Cools pot intelege, de vreme de porumbeii  din Antwerp pot fi mai buni si rapizi in cursele de demifond.

IN unele tari se zboara doar cursele scurte, de viteza sau doar porumbeii tineri doar.

Dar acestia cred ca porumbeii din Flandra sunt superiori cand vine vorba de cursele de peste 600 de km si viteza coboara sunt 1.200 mpm.

Vandenabeele crede ca competitia din Olanda si cu siguranta cea din Germania este mai slaba din cauza crescatorilor care isi imbarca toti porumbeii, in timp ce belgienii concureaza doar cei mai buni porumbei. Pe de alta parte olandezii su germanii nu au o parere prea buna  despre porumbeii belgieni, din cauza numarului mic de porumbei zburati.

“Multe drumuri duc la Roma”, Dr. H de Weerd a conclusionat dupa ce noi ne-am schimbat parerile.

Vechiul cliseu nu va ajunge niciodata in “marea carte de citate” dar in cadrul cinei avute s-a dovedit inca o data ca singura certitudine in sportul columbofil este ca nu sunt certitudini!!!

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.