Sistemul de hranire si intretinere al porumbeilor – 2

Pe data de 5 iulie 2018 ,am publicat prima parte a acestui material si ca sa nu fie prea lung materialul si plictisitor ,m-am gandit sa-l fac din doua parti.

Aceste materiale sunt strict informative si fac o analiza complecta la toate materialele postate de mine si Bondar Adrian, referitor la titlul materialului, fara a face nici un fel de referire la tipuri de hrana sau produse, sa nu se inteleaga ca fac vre-o publicitate ! Fiecare isi alege ce crede de cuvinta si in functie de buget . https://www.columbofil.com/sistemul-de-hranire-si-intretinere-al-porumbeilor-1

Majoritatea bolilor se transmit prin intermediul apei.Bacteriile nu se pot dezvolta sub valoarea pH-ului de 4,5 ,de aceea este foarte important igienizarea apei si reducerea infestarii.Examinarile medicale ne-au aratat ca agentii patogeni ce cauzeaza salmoneloza ,E-coli, spreptococii si tricomonadele sunt redusi semnificativ.

Tractul intestinal este un mediu propice pentru organisme patogene si constituie principala cale de tranzit pentru majoritatea bolilor porumbeilor.Preparatele traditionale pentru acidularea apei actioneaza in gusa si in tractul digestiv superior.

Pentru a obtine un efect la nivelul intestinului subtire ,se folosesc amestecuri cu acizi grasi cu lant mediu care reduce valoarea pH-ului.

In interiorul intestinelor ,acizii actioneaza impotriva bacteriilor.Mpdul de actionare al acizilor grasi cu lant mediu este extrem de simplu,dar foarte eficient. Nu sunt neutralizati de alte substante si ajung in interiorul intestinelor fara a fi afectati.Organismele patogene vor incerca sa foloseasca acesti acizi ca si sursa de energie si ii absorb.De indata ce sunt absorbiti ,acizii grasi cu lant mediu ,avand un efect antibacterian ,distrug micro-organismele patogene.

De asemenea ,aceste combinatii mentin flora intestinala sanatoasa , intarind celulele mucoasei intestinale si ajuta la regenerarea intestinelor dupa afectiuni, previne dereglarile intestinale,optimizeaza aportul de substante nutritive si reduce riscul infectiei prin apa de baut.

In plus fata de acizii grasicu lant mediu,utilizarea acidului butiric s-a dovedit a fi extrem de eficace ,fiind principala sursa de nutrienti a celulelor epitalice din mucoasa intestinala si ajuta la regenerarea intestinelor dupa afectiuni. In asigurarea celui mai bun efect ,trebuie utilizat pe o perioada lunga de timp,in situatii de stres ,cum ar fi inceputul antrenamentelor la pui.

Pastrarea porumbeilor voiajori sanatosi pe toata perioada concursurilor ,implica protejarea acestora impotriva infectiilor in perioada de stres.

Porumbeilor le sunt administrate prebiotice si probiotice ,colastru de bovine si anticorpi de la galbenusul de ou ,pentru a le creste sistemul imunitar.In afara de hranirea cu prebiotice ,probiotice ,colastru de bovine si anticorpi din galbenusul de ou ,putem hrani porumbeii si cu carbohidrati speciali 1,3/1,6 B/D-glucan,daca sunt administrati cu regularitate ,acesti glucani vor creste numarul de celule ale sistemului iminitar .

Aceste celule sunt ,de exemplu ,macrofage si linfatice ,care joaca un rol semnificativ in organizarea complexa a sistemului imunitar .Un sistem imunitar mai rapid este esential in apararea porumbelului tanar,de multiple boli ce pot aparea in timpul zborului .Este recomandat hranirea cu glucani pe toata perioada juvelina si inainte de inoculare ,pentru a creste formarea anticorpilor inpotriva patogenilor ( boli care cauzeaza microbi) .

Deasemeni ,este recomandat pentru dezvoltarea sanatatii sistemului imunitar ,este hranirea cu celuloza pudra ,care are un efect pozitiv asupra intestinelor .Porumbeii ,nu doar in primul lor an de viata au parte de o digestie imbunatatita datorita hranirii cu cu pudra din celuloza activa. Digestia imbunatatita este bazata pe villi din intestin. Villi sunt agenti activi.Sunt deasemeni locatia unde sistemul imunitar desfasoara o enorma activitate ,deasemeni cresterea activitatii enzimelor ,in timpul procesului digestiv.

Sanatatea vine din tractul intestinal.Trebuie sa facem o distinctie intre prebiotice si probiotice.Prebioticele sunt sursa de hrana pentru bacteriile din probiotice din intestine.Acestea creeaza un mediu intestinal sanatos si stabilizeaza flora intestinala naturala,ajutand in acest mod sistemul imunitar.

Un probiotic de succes trebuie sa se ridice la inaltimea cerintelor din sportul columbofil modern.Stabilitatea la un pH redus este o necesitate pentru a nu fi distrus de acizii prezenti in intestine.Aria de aplicare a unui probiotic ne conduce spre alte cerinte .De regula ,probioticele sunt recomandate pentru a restabilii flora intestinala dupa un tratament cu antibiotice.Astazi dispunem de probiotice cu rezistenta la antibioticele cu utilizare frecventa, cum ar fi colistina ,enrofloxacina si amoxicilina.De aceea este posibila refacerea florei intestinale chiar si in timpul tratamentului cu antibiotice.

Bacteriile probiotice sustin dezvoltarea lactobacteriilor in intestinul subtire prin optimizarea conditiilor de mediu a bacteriilor probiotice ale organismului.Acestea vor domina numeric patogenii ca si E-coli,salmoneloza, clostridia.Un alt avantaj al probioticelor constituie inhibarea dezvoltarii fungiilor.

Acum intelegem de ce multe produse contin probiotice care hranesc flora intestinala benefica .De aceea este recomandat folosirea probioticelor dupa orice perioada de stres .De exemplu atunci cand schimbam hrana sau porumbeii sunt privati de apa pe o perioada mai lunga ,poate interveni o situatie de disbioza ( dereglarea florei interstinale) in intestine ,ceea ce duce la slabirea imunitatii porumbeilor.Probioticele din noua generatie ,contracareaza aceasta disfuntionalitate cu succes.

Stimularea metabolismului – Un metabolism activ constituie o conditie de baza pentru obtinerea de performante de top in columbofilia moderna .Pentru a stimula metabolismul ne folosim de efectul stimulator al iodului .Iodul stimuleaza atingerea formei de top al porumbeilor.Dupa doar cateva administrari se observa o schimbare in bine a porumbeilor.In plus fata de efectul benefic asupra tiroidei,iodul are un rol important in reglarea proceselor fiziologice ,cum ar fi cresterea, naparlirea si reproducerea, precum si imunitatea ,avand efecte anti- inflamatoarorii si antioxidante.

De asemenea iodul are un efect benefic in tratamentul fungilor ca de exemplu ,candida.Dupa tratamentul cu antibiotice se recomanda administrarea de iod pe durata catorva zile .Iodul ,prin efectul sau dezinfectant,este important in tratamentul diftero-variolei.

L-carnitina este o componenta functionala cu un rol cheie in metabolismul energiei.Este absolut necesar sa asiguram o administrare continua de L-carnitina pe durata concursurilor pentru ca aceasta sa se absoarba in celulele muscupare Principala importanta a L-carnitinei consta in asigurarea transportului de acizi grasi de la citoplasma catre mitocondrie ,adica la “depozit ” catre ” consumatori ” ,aspect esential in timpul cursei ,datorita energiei produse de acizii grasi.
L-carnitina previne crampele musculare si oboseala prin legarea radicalilor liberi si evitand efectul de distrugere a celulelor . L-carnitina formeaza un blocaj impotriva acidului lactic si previne oboseala muschilor. In conditii normale ( extra-sezon) nevoie de L-carnitina este asigurata prin sinteza proprie. O lipsa poate aparea doar in caz de hrana deficitara .Trebuie sa luam in considerare o nevoie sporita in cazul efectului fizic intens. Porumbeii vor obosi mai greu si isi vor mentine viteza de zbor la un nivel ridicat pe o lunga perioada de timp.L-carnitina creste performanta prin optimizarea metabolismului si reduce perioada de recuperare.

Suplimentarea cu nutrienti vitali este esentiala pentru un regin optim de hranire ,te toata durata anului. Acestia include vitamine, oligoelemente si minerale.Acesti micro-nutrienti sunt esentiali pentru a pastra sanatatea porumbeilor . Cu toate acestea ,uneori sunt lipsiti de energie. Acestia diferentiaza micro-nutrientii de macro-nutrientii ,de carbohidrati si de proteine. Prin urmare hrana porumbeilor ar trebui sa fie suplimentata cu micro-nutrienti pe toata perioada concursurilor si in perioada de odihna.

Fara indoiala vitaminele sunt cele mai cunoscute grupe de nutrientivitali. Vitaminele sunt grupate in solubile in apa si solubile in grasime. Vitaminele A,D,Esi K sunt vitamine solubile in grasime. Vitamina E spre ex. este folosita ca vitamina a reproducerii.Vitaminele B si C sunt solubile in apa ,vitamina B12 este importanta pentru descompunerea acizilor grasi.Adaugarea de magneziu in mancare ,ajuta functiile musculaturii. Este important sa nu depasim cantitatile necesare de nutrienti vitali adaugati in mancare ,pentru a evita presiunea asupra porumbeilor ,in timpul sezonului ce concursuri.

Micro-nutrientii sunt amestecati cu mancarea ,pentru ca astfel asigura o adaptare rapida si ofera cantitati egale porumbeilor .Uleiurile neutre sunt cele mai bune pentru a atasa mancarii,nutrientii vitali. Un amestec de uleiuri neutre ca si : uleiul din diferite plante,lecitina si uleiul de peste,se potriveste perfect acestui scop.

Lecitina ar trebui adaugata in mancarea porumbeilor pentru ca este insuficienta in uleiul plantelor,dar are enorme benificii pentru metabolism.Uleiul din germeni de grau este un alt ingredient esential ,pentru ca inlocuieste multe ingrediente semnificative ,ca si vitamina E , care creste fertilitatea si este cunoscuta ca un protector al celulelor impotriva oxidantilor.

Folosirea tratamentelor cu antibiotice timp de 1…2 zile ,au marele dejavantaj de a creea rezistenta .Daca examinam membrana mucoasei microbiologica in detaliu, vom observa prezenta organismelor patogene cat si a celot non-patogene ( asa numitele probiotice).Bacteriile benefice curata astfel suprafetele si bacteriile daunatoare nu se mai inmultesc ,fiind dominate numeric de cele benefice.

Formarea acestei microflore probiotice pe membranele mucoasei porumbeilor asigura protectie impotriva infectiilor inainte si dupa concurs si in special ,pe timpul transportului . De aceea in columbofilia moderna ,prioritatea de top este mentinerea in stare optima a cailor respiratorii .

Nu conteaza cat de multe tipuri de seminte oferiti porumbeilor ,acestea nu vor contine niciodata suficient calciu. De aceea este necesar sa oferiti porumbeilor un supliment de calciu,in fiecare zi ,nu doar in perioada de reproducere ,ci si in perioada concursurilor cat si iarna. Calciul si fosforul sunt,cei mai importanti factori pentru formarea oaselor si pentru metabolism .In plus ,calciul joaca un rol important in funcionalitatea muschilor si a inimii,in couagularea sangelui si stabilirea echilibrului acido-bazic .In perioada reproducerii ,deficienta de calciu cauzeaza probleme la formarea cojii oualor .Lipsa de minerale influienteaza negativ sanatatea si performanta porumbeilor Este important sa asiguram o alimentatie continua cu toate mineralele si oligoelementele necesare.

Elementele chimice ca : magneziu,sodiu,potasiu,clor si sulfuri,sunt implicate in multe procese metabolice.

Ele activeaza enzimele ,sunt necesare pentru functionarea optima a muschilor si joaca un rol important in stabilirea corespunzatoare a presiunii osmotice ,in echilibrarea acido-bazica si a electrolitilor,deasemeni pentru producerea acidului din stomac.Mineralele sunt vitale pentru organism,de aceea este important sa fie administrate in cantitati mari.Ca si o regula generala ,ele nu pot fi substituite cu alte elemente.

Amestecurile speciale de minerale sunt disponibile in diferite variante,unele au in continut pietricele pentru stomac,care sunt necesare pentru activitatea mecanica digestiva a muschilor stomacului.Alte tipuri de minerale au in compozitia lor plante si substante care regleaza activitatea intestinala , acoperite de lut,care sustine formarea sucului digestiv.Lutul are influienta pozitiva asupra digestiei.In cursele lungi ,toate aceste minerale ,ajuta porumbelul sa atinga performante de top, de aceea este necesar hranirea porumbeilor cu minerale .



Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.