Sistemul imunitar al porumbeilor

Sistemul imunitar al porumbeilor ,dupa articolul “Can the immune system be improved?” de Bob Rowland

http://www.pigeonbasics.com/articles/article150.html

Date: 2005-02-18 16:54:56

Poate fi imbunatatit sistemul imunitar al porumbeilor? Aceasta este o intrebare pe care o auzim de multe ori, sau si mai des, auzim cum se discuta despre modul cum poate fi imbunatatit acest sistem imunitar.

“Inainte de toate trebuie sa clarific faptul ca eu folosesc unele medicamente, DACA si CAND am probleme, dar am fost martor la multe cazuri de folosire a medicamentelor inaintea etapelor de concurs sau inaintea reproducerii.
Intreb acum, daca porumbeii nu au nicio problema, atunci de ce sa le administram medicamente?
Daca ei au probleme de sanatate, atunci care este cauza acestor probleme? Este de natura genetica, din cauza curateniei sau administrarii crescatoriei?

Natura a prevazut, de mii de ani, posibilitatea de a se autoelimina, tututor speciilor ce nu-si pot mentine sanatatea naturala. Aceasta este legea supravietuirii celui mai adaptat, dar noi inca insistam sa ne bagam nasul in aceasta chestiune, incercand sa cream un sistem cu asa de multe abordari preventive.
Exista, de asemenea, legea adaptabilitatii, asa incat de-a lungul mai multor generatii, unele specii s-au transformat din creaturi pe timp de zi in creaturi pe timp de noapte sau viceversa.
Aceasta depinde doar de modul in care inamicul diverselor specii a modificat codul normal intr-unul ce le permitea sa supravietuiasca.

Acum, intorcandu-ne la porumbei, sa incercam sa aplicam legile naturii expuse mai sus.
Atunci cand un pui de porumbel este conceput, momentul in care spermatozoidul se conecteaza cu ovulul, se formeaza ADN-ul acestuia, care reprezinta tot ceea ce va fi acest pui.
Aceasta formula a ADN-ului nu se mai modifica din acest moment. Unele dintre aceste formule vor avea o rezistenta puternica fata de anumite boli sau bacterii, in timp ce altele pot fi foarte predispuse la a avea probleme. Acest lucru este determinat de combinatia genelor parintilor, puiul primind de la fiecare parinte mostenirea genetica.

Puii ce au primit o mostenire genetica pentru o viteza de zbor redusa, vor fi curand eliminati de pasarile de prada. Amintiti-va ca evolutia este o constanta, astfel incat pasarile de prada trebuie sa devina din ce in ce mai rapide pentru a nu muri de foame. La fel si porumbeii trebuie sa-si mareasca viteza pentru a nu fi prinsi.
Undeva exista un echilibru, altfel ar exista curand prea multe pasari de prada rapide care nu vor avea destula hrana. Acestia se vor adapta insa la alta sursa de hrana sau isi vor micsora numarul in concordanta cu hrana disponibila.

Deci, stim ca unele lucruri sunt obtinute ereditar, dar sa vedem cum influenteaza dieta parintilor, puii din cuib.
Porumbeii se opresc din ouat in timpul naparlirii avansate, naparlire care necesita multe resurse pentru obtinerea unui penaj bun, daca nu pot oferi viitorilor pui ceea ce este necesar, astfel incat acestia sa nu-si inceapa viata cu un handicap.
Natura a jucat acest joc de mii de ani, dar apoi am venit noi care am decis sa facem lucrurile mai bine. Incepem prin a administra tratamente inaintea perioadei de reproductie, astfel incat acum anticorpii naturali sau factorii de transfer nu sunt probabil prezenti, deoarece aceste medicamente i-au ”spus” femelei ca nu are nicio nevoie atata timp cat medicamentele noastre i-au pacalit sistemul ei imunitar facand-o sa creada ca poate lupta din plin cu orice bacterie prezenta.
Acesti anticorpi ar fi putut fi oferiti puiului inca din perioada incubatiei.
Totusi, daca mama a avut o problema si nu a putut sa-si mentina sanatatea in mod natural, administrarea de medicamente probabil va permite obtinerea catorva pui din aceasta femela.
Dar, linia de porumbei obtinuta va fi sau nu dependenta de medicamente?

Presupunand ca avem porumbei sanatosi, care pot reproduce pui sanatosi, dupa cat timp incepem sa le administram acestor pui tratamente pentru tricomonoza, salmonella sau infectii respiratorii sau ecoli sau orice altceva?
Convingerea mea personala este ca pot avea porumbei sanatosi fara sa le administrez medicamente, si cred ca atunci sistemul lor imunitar are oportunitatea de a se dezvolta la un potential mai mare.

Eu nu incerc sa sugerez sa facem mereu acest lucru, mai ales ca pe o provocare, de exemplu incercand sa crestem porumbeii in niste conditii foarte rele, aglomeratie sau lipsa curateniei, dar in acelasi timp, cred ca o super curatenie, poate crea, de asemenea, o piedica pentru dezvoltarea unui sistem imunitar adecvat, necesar mai tarziu, in viata pasarii.
In primele 3 saptamani de viata, astfel de lucruri precum tricomonoza sunt transmise de parinti catre pui.
Acest lucru se face in cantitati mici, de fiecare data cand puii sunt hraniti, dar acest lucru functioneaza pentru a stabili un sistem imunitar rezistent in mod natural la tricomonoza. Eu vad acest fapt ca pe un moment necesar in dezvoltarea porumbelului, la fel ca oreionul sau pojarul la oameni. Daca un om nu face oreion in copilarie, atunci contactarea acesteio boli in mai tarziu poate deveni o problema destul de grava.

Mi s-a spus de catre un foarte bun crescator in varsta ca un pui trebuie intotdeauna sa fie crescut de catre proprii parinti, ci nu de catre doici, pentru motivul ca anicorpii naturali vor fi oferiti de catre parinti.
Mult timp nu am inteles acest lucru si apoi, BUM, mi-a picat fisa. Cei mai buni porumbei de-ai mei nu au fost bolnavi nici macar o singura zi in viata lor, pe cand altii nu au putut zbura bine, avand mereu probleme in a-si mentine sanatatea, chiar si atunci cand le-au fost administrate medicamente.

Daca un parinte transminte acesti anticorpi catre pui in cursul primelor saptamani de viata, atunci orice am face in plus ar restrictiona acest transfer si ar putea avea repercusiuni grave in viata lor.
Daca aceasta gandire este corecta, atunci exista posibilitatea de a nu oferi puilor cea mai buna perspectiva, deoarece a fost crescut de catre parinti adoptivi de o calitate mai mica. Acest lucru ar putea inzemna ca un pui crescut de doici nu poate avea anticorpi adecvati si, prin urmare, nu poate transfera acesti anticorpi catre generatiile viitoare.

In concluzie, CRED CU TARIE ca noi eliminam o mare parte din procesul natural, mascand asta cu ajutorul programelor preventive de tratament.
Cred, de asemenea, ca noi franam dezvoltarea porumbeilor, dezvoltare care ar fi avut loc cu darurile pe care le-ar fi putut transmite urmasilor la un moment dat.
Este, de asemenea, posibil ca sa creem dependenta porumbeilor obtinuti in cadrul unor programe de tratamente, astfel incat in lipsa aceluiasi program ei sa nu mai fie capabili sa-si pastreze sanatatea naturala.

Acum tratez mai putin decat inainte si cred ca daca matca nu poate reproduce pui sanatosi si, de asemenea, sa-si pastreze sanatatea in mod natural, atunci accept medicamentele la un anumit nivel.
Din acest motiv, cred ca ar trebui sa avem mult mai multe examene microscopice si sa le administram medicamente doar pentru a TRATA O PROBLEMA.
Apoi inlaturati medicamentele si lasati SISTEMUL IMUNITAR sa faca treaba care a fost destinat sa o faca.

Sava Gruescu

www.bondar-gruescu.home.ro

Ma numesc Gruescu Sava, sunt din Resita judetul Caras -Severin. De mic copil, mi -au placut porumbeii, vecinul meu Zinbran Emil, care avea porumbei de la d-nul Catici din Arad, m-a initiat pentu prima data, despre porumbei, dandu-mi cateva serii de pui . In 1969, m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc cu drag aminte, de cateva locuri bune din anul 1970. Loc 2 de la BUDAPESTA, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, loc 3 de la BRNO din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970 cu porumbelul 2214 -68 -M.In 1998, am facut tandemul BONDAR & GRUESCU. In 2007 am ocupat loc.1 National la cat. vit. maturi , loc 2 National la cat. general palmares, participand pentru prima data la Olimpiada de la Oostende - Belgia ,la cat. general palmares , unde am ocupat locul 28 .In 2010 , din motive subiective ,am renuntat la porumbei ,dar in 2013 pana in 2015 ,am sustinut tandemul Iordache&Adascalitei ,care in 2015, au obtinut un loc 1 National la cat vit. maturi ( record de viteza 3,40 puncte) , tandem care la inceputul lui 2016 ,s-a destramat. Din 2008 si pana in prezent , am sustinut si crescatoria resiteanului Pisla Daniel , care cu doua participari in cadrul Olimpiadei de la Nitra - Polonia ( 2013) si Olimpiada de la Bruxelles - Belgia ( 2017) si-a ideplinit conditiile pentru certificatul de "MAESTRU COLUMBOFIL ", care conform RNS ii va fi inmanat la expozitia Nationala ,urmatoare . http://www.bondar-gruescu.home.ro/

2 thoughts on “Sistemul imunitar al porumbeilor

  1. Ma asteptam la dezvoltare subiectului mult mai pe larg de catre Bob Rowland daca tot a indraznit sa scrie un articol. Contine informatii uzuale mai de inceput… pe scurt FOARTE SUBTIRE!!!!!

  2. Defapt foarte rar se gasesc articole foarte bune din care se poate invata ceva indiferent de tara sau nationalitatea columbofilului, nu o spun pt ca eu asi fi vreun pretentios dar fac aceasta afirmatie pe o constantare proprie observata in timp.
    Cand nu se pune umarul trebuie sa ne multumim cu ceea ce primim…
    Oricum multumesc traducatorului pentru munca depusa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.