Sistemul meu de vaduvie o chestiune de motivare constanta – Prima Parte

De multă vreme primesc multe întrebări de la fanii de limbă engleză din întreaga lume pentru a face un articol despre văduvie. Cum un sistem practicat de mine de aproximativ 25 de ani nu mi-a dezvăluit niciun secret, nu am putut vedea niciun motiv pentru a-mi pune metoda pe hârtie pentru crescatori. Însă crescatorii „au spus” când câștigi primul Campionat Semi-Național de trei ori în patru ani și zbori 60 km pe spate, sistemul tău trebuie să fie ceva special dacă poți motiva echipa ta pe tot parcursul sezonului și să obții un lucru atât de mare rezultate. Și asta este partea cea mai importantă a metodei mele: motivația!

Aranjarea crescatoriei

În aproape orice crescatorie puteți concura porumbeii dupa sistemul văduviei. Cu toate acestea, există câteva puncte care contează pentru mine personal:

Boxele trebuie să fie pe o parte (perete) a crescatoriei. Acest lucru pentru a păstra masculii liniștiti pe in interiorul compartimentului. Când se pot vedea unii pe alții în permanență, sunt întreaga zi ocupați sa se urmareasca unii pe altii, în timp ce ar trebui să doarmă culcați pe o aripă. Aș prefera să am toate boxele pozitionate pe peretele din spate al compartimentului. De la antrenament sau din cursă, masculul poate zbura direct în cutia lui sau întorcându-se din cursă, așezat in fata boxei, își poate vedea femela chiar în fața lui închisă în boxa Orice boxa se potrivește atât timp cât sunteți în stare să închideți femela în momentul în care masculul se va întoarce din cursă. Există destul de multe tipuri de boxe de cuiburi, însă prefer să fie tipul de boxa in care pot sta cel mai aproape unul de altul. O să vă ofere destul de multe probleme în perioada de împerechere și să-i obișnuiți cu boxa, dar mai târziu veți observa de ce este mai bine așa.

Ferestrele ar trebui să fie mari pentru a le permite să zboare afara si inauntru ușor în timp ce se antrenează. În acest fel, ei pot practica aterizarea și intrarea in crescatorie și nu vor fi atât de ușor speriați la început. Dacă aveți mult timp să vă obișnuiți văduvii cu voi, le puteți tine în propria lor boxa. Totuși, prefer să-i cronometre (avea ceas mecanic atunci) în afara crescatoriei într-un fel de voliera mai mica, deoarece acest lucru este mai rapid. Și nu există nicio prindere și alergare în interiorul crescatoriei care îi va face să piarda timpul pe afara la urmatoarea etapa.

Important este să păstrați masculii cât mai liniștiți în ziua respectivă. Acest lucru înseamnă că crescatorul ar trebui să se țină departe de crescatoria in ziua sosirii de la etapa, cu excepția rutinei sale normale și de a intra si iesi din crescatorie. Veți observa cât de ușor îi puteți deranja și cât durează pentru ai face din nou liniștiți. Important este că puteți întuneca atât de mult ferestrele, încât acestia nu pot privi afara. Eu am pus doar niște vopsea albă pe geamuri care se poate spala sau curata usor. Pentru a face crescatoria total întunecata este de modă veche. Am tigle de sticlă pe acoperiș, oferind soarelui posibilitatea de a străluci direct în boxele cu cuibare și de a face temperatura mai confortabilă.

Perioada iernii

Eu am separat sexele la jumătatea lunii noiembrie. Până la la acel moment se antrenează o dată pe zi, după separare doar o dată pe săptămână, sâmbătă. De la jumătatea lui decembrie până când păsările stau pe primele ouă din nou, nu ies deloc pentru antrenament. Cred că nu este nevoie să vă antrenați păsările greu în timpul iernii. Mai bine este să încetiniți antrenamentul, astfel încât să îl puteți construi liniștit din nou.

La jumătatea lunii decembrie mutăm masculii bătrâni in compartimentul puilor și am pus masculii tineri in compartimentul văduvilor unde pot boxele rămase libere fără a fi alungați de masculii mai batrani. Acest lucru îi ajută pe masculii tineri să-și construiască personalitatea, iar masculii bătrâni vor avea o problemă destul de mare pentru a-și apăra propria boxa de atacurile tinerilor! Aveți grijă ca masculii tineri să nu poată lua alta odihnitoare decat boxa libera.

Important este să sortați masculii fără aproape nicio personalitate si sa-i elimintati. Când aveți loc pentru 10 masculi tineri, puneți 11 și cel cu cea mai mică personalitate nu primește nicio boxa și îi selectez pe aceștia, indiferent cât de bune au fost rezultatele sale de tânăr. Mai târziu, trebuie să urmăriți problemele pentru a obține pace și liniște în sezonul de curse. Când văd un porumbel problema, eu il mut intr-un alt compartiment până când toți sunt fericiți și nimeni nu este urmărit pentru că un mascul îl urăște pe celălalt.

Perioada imperecherii

Depinde total de momentul în care începe sezonul de curse și de modul în care doriți să începeți! Creșterea puilor sau nu. Pentru a trece la vaduvie de pe ouă sau de pe pui de câteva săptămâni. Văduvia uscată sau normala. Când v-ați hotart cum să o faceți, doar să calculati (28 de zile hranire puiului; 17 zile stând pe ouă; 12 zile pentru a depune ouă în cuib) când trebuie să-i împerechezi. Modalitățile de a pune masculii pe văduvie vor fi explicate mai târziu.

Pregatirea in vederea imperecherii

De îndată ce păsările nu se mai antrenează în timpul iernii, primesc 2/3 amestec de naparlire și 1/3 orz o dată pe zi și ceea ce a mai rămas este eliminat. Când vor fi împerecheți, înainte de 4 zile până la această dată, schimb la 1/1 amestec de reproducere. Dar primesc atât de mult, încât toate sunt mâncate a doua zi. Hrănirea se face în boxe până când toți stau pe ouă.

Important este să le oferiți lumină suplimentară de la ora 16.30 (în apusul soarelui) până la ora 19.00. Timpul suplimentar de lumină este pus până la ora 20.00 cu 2 săptămâni înainte de împerechere. Acest lucru ajută cu adevărat perechile să „facă clic” imediat. La împerechere, luminile sunt aprinse până la ora 21.00 și dimineața de la 06.00 până la ora 09.00. Când toate perechile sunt cu ouă, luminile din timpul diminetii se sting din nou; în același moment, seara luminile se sting din nou la ora 19.30. Luminile sunt stinse total când puii au aproximativ 2 săptămâni.

Cu văduvii simt că dragostea pentru partener are cea mai mare importanță. Când văd că există unele neplăceri, schimb imediat partenerii. Ce mai fac eu este ca păsările să rămână în vechea lor boxa, asta pentru a evita lupta cât mai mult posibil.

Unii masculi sunt cu adevărat luptători și puteți vedea că chiar le place și continuă să facă asta. În ceea ce privește astfel de masculi, am pentru tine un mic truc: pentru a lupta bine, un cocoș trebuie să-și pună picioarele bine și departate pe podea pentru a putea împinge tare. Trebuie doar să legati ambele picioare unul de celălalt cu un fir de plastic sau un fir care își ține picioarele la o distanță de 4, 5 cm unul de celălalt. În acest fel, el se poate mișca, dar are multe probleme de luptat. Vei vedea că funcționează cu adevărat! După câteva zile, scoateți firul sau firul și totul revine la normal.

Cum trecem masculii la vaduvie

După cum am menționat anterior, există câteva metode diferite de a pune masculii la vaduvie:

Doriți să aveți pui de la zburatori sau nu.

Sezonul dvs. de curse începe devreme sau târziu.

Condițiile climatice ne ofera posibilitatea să împerechem devreme sau nu.

Lucrurile astea contează cel mai mult pentru noi.

Eu împerechez devreme și aștept o perioadă în care este mai cald, astfel încât păsările au mai puține probleme să depuna ouă și adaptez sistemul pentru că las doar pui de la lotul de reproducatori.

Metoda clasica

Modul clasic de a pune masculii pe văduvie este creșterea a 1 sau 2 pui și după ce a stat 10 zile pe a doua rundă de ouă, atat este tot ce facem. Masculi sunt băgați în coș pentru un antrenament, iar la întoarcere, femelele sunt scoase și introduse în compartimentul femelelor văduve. Masculi sunt lăsați să facă un antrenament în jurul crescatoriei și înainte de a fi lăsați in crescatorie, cuibarul și ouăle au vor fi scoase, cuibarul a fost curățat și întors. Acum sunt pe sistemul de văduvie. Cel mai bun moment pentru a face acest lucru este cu 2 săptămâni înainte de prima cursă. Veți găsi masculii în prima săptămână puțin dificil de manevrat, deoarece reacționează prima săptămână destul de nervos. A doua săptămână, după ce a văzut o dată femelele, totul merge mai bine.

Jumatate din metoda clasica

Când aveți mai puțin timp pentru a urma sistemul de mai sus, puteți pune toate femelele cu puii la vârsta de 17-21 de zile în secțiunea puilor. Femelele acum îi hrănesc pe pui și si vor fi mutate în compartimentul femelelor vaduve atunci când puii au aproximativ 4 săptămâni. Acest sistem este cu aproximativ 2, 3 săptămâni mai scurt decât modul clasic, pe care îl prefer în acest sens. Hrănirea unui pui duce la pierderea de energie și îmi place ca masculii să ia din nou greutate suplimentară înainte de începerea sezonului de curse.

Zborul de pe pui mici

Puteți lăsa masculul să hrănească puiul până la vârsta de 4 săptămâni și este pus in compartimentul puilor. Acest sistem costă cu siguranță energia masculului. Odată ce am încercat acest sistem intr-un compartiment o singură dată, dar în raport cu rezultatele celeilalte echipe, nu a meritat nimic, așa că nu l-am mai încercat niciodată. O posibilitate este când puteți aveti femelele langa compartimentul masculilor și sa le lăsați de două ori pe zi să-i hrănească pe pui în timp ce masculii se antrenează. În acest fel, hrănirea puiului și antrenamentul de două ori pe zi costă mai puțină energie.

Vaduvia uscata

Acesta este sistemul care îmi place cel mai bine. Din experiența mea este când urmați acest sistem, rezultatele cocoșului sunt bune timp de aproximativ 5, 6 săptămâni. Când urmați modul clasic, rezultatele se înrăutățesc după 3, 4 săptămâni. Aceasta poate fi mai putin din cauza unei păsări mai puțin calitative, dar în mod normal este o problemă mai naturală. Când masculul își găsește femela după cursă, este un singur gând: el vrea să o țină și să o alerge din nou pe ouă. Și atunci când crescatorul scoate femela de fiecare dată după o scurtă perioadă, cocoșul se dezamăgește ușor și asta se traduce în rezultate.

Problema se rezolva in felul urmator:

Masculii se pot obișnui cu sistemul după 2 antrenamente își gasesc femela în boxa. După 2 săptămâni își pot ține femela, obțin din nou ouă și după 10 zile stând pe ouă începe sezonul adevărat al văduviei. Din experiența mea în urma acestui sistem, masculii au rezultate mai bune pentru o perioadă mai lungă decât în mod normal. Când simți că „caderea” vine, trebuie să începi să folosești trucuri. Despre trucurile mai târziu.

Sistemul de antrenamente in jurul crescatoriei

După cum am menționat deja, păsările mele nu se antrenează deloc iarna. Vreau să readuc starea de zbor, așa că am mai târziu posibilitatea de a o construi din nou. Antrenamentul începe atunci când toate perechile stau aproximativ 5 zile pe ouă. În timpul săptămânii, doar masculii sunt lăsați în jurul orei 16.00, iar în weekend, femelele la aproximativ 14.00. În primul rând, trebuie sa-I fac sa nu intre in crescatoria puilor. Dupa ce reusesc acest lucru, femelele sunt eliberate de soția mea în fiecare zi la ora 14.00 și am lăsat masculii să iasă la ora 16.00 și toate sunt urmărite pentru a zbura.

Când puii au aproximativ 5, 7 zile, sunt hrăniți de două ori pe zi cu picking stone și porumb presat. Din acel moment există doar 1 antrenament pe zi. În jurul orei 16.00 las femelele și masculii și până atunci ar trebui să fie clar pentru crescatori cum este situația: ar trebui să se antreneze ușor cel puțin 1 oră întreagă! Când puii au aproximativ 17 zile, acest lucru devine mai putin cand incep din nou sa bata la cuib.

Când stau din nou pe ouă, ambele sexe sunt antrenate din nou separat. Până la atingerea punctului de 10 zile și păsările sunt puse pe sistemul de văduvie. În prima săptămână a văduviei totul se face liniștit pentru a nu-i face pe niciun mascul nervos in asa fel să stea o noapte afara sau când este antrenat de două ori pe zi, nu zboară întreaga zi și își strică conditia pentru câteva săptămâni. În a doua săptămână există și antrenamente de dimineață, iar a treia săptămână ajunge la modul în care ar trebui să fie. Au văzut din nou femelele și sunt mai atașati de crescatorie și de boxa lor decât în ​​primele două săptămâni.

După a treia săptămână, antrenamentul de dimineață este ușor, nu fortat. Masculii sunt lăsați și pot intra și se găsesc liberi să iasă din nou. Seara este diferit. Ferestrele de la mansardă sunt deschise timp de 1 oră și pot zbura liber din nou și din nou. După o oră întreagă, toți sunt alungați din nou și atunci când intră din nou, ei trebuie să rămână și sunt hrăniți. 

Propramul antrenamentelor cu masina

Când zburati sistemul văduviei în loc de sistemul la natural, veți găsi cu ușurință văduvii se antreneaza cu 2,5 ore pe zi. În aceste perioade de antrenament nu cred că este necesar să-mi antrenez zilnic păsările cu masina. Folosesc antrenamentul cu masina doar ca o modalitate de a-și reîmprospăta atitudinea atunci când văd mai puțin interes în zbor sau mă tem de o „cadere”.

Înainte de începerea sezonului, îi antrenez de 4,5 ori până la 60 km, când vremea este în regulă și nu este prea frig. S-a întâmplat sa-I imbarc fără niciun fel de antrenament direct în prima cursă de 90 km și am găsit rezultatele satisfăcătoare.

Cu toate acestea, atunci când doriți să faceți un antrenament cu masina, prefer să îl fac în acea după-amiază, când orzul este schimbat pentru mâncarea „bună”, astfel încât să se poată ocupa cu sprintul suplimentar pe care l-au făcut. Bineînțeles că la mijlocul săptămânii nu sunt aratate femelele masculilor niciodată! 

Partea a doua o gasiti AICI

Autor: Steven van Breemen

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Sistemul meu de vaduvie o chestiune de motivare constanta – Prima Parte

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.