Sistemul respirator la porumbei

O pereche de oragane situata pe piept, unul pe ficare parte, plamani, functioneaza in co-operare cu sangele pentru transferul de oxigen si dioxid de carbone si intr-o anumit masura asigura reglarea temepraturi corpului.
Din gat un tub facut din mai multe bezi de cartilaj dur, coboara jos in piept, unde se imparte in doua tuburi numite bronhi, unul pentru fiecare plaman. ( Bronsita este inflamatia acestor tuburi) Acestea la randul lor sunt subdivizate in bronhiole care conduc la saci pulmonari, fiecare dintre acestea sunt inconjurate de o retea de capilare sangvine atat de subtiri incat gazele pot fi absorbite sau scapa prin acestea.

sistemul-respirator

Exista cateva diferente interesante intre pasari si animalele de companie pe care foarte putini o cunosc, pentru mine este la fel de importanta pe cat de fascinanta. O informati importanta, lucru care doar la pasari gasim, repiratia este remarcabil ramnificata prin „pasaje deschis” numiti saci de aier raspanditi tot corpul .

Crescatori de voiajori uneori examineaza conditia fizica a unei pasari atunci cand vine de la un antrenament. Daca pasarea se simnte foarte usoara, atunci pasarea este in forma excelenta atat timp cat muschi sunt puternici si fermi. Atunci cand o pasare se simte grea la mana ca plumbul, aceasta pasare trebuie orpita temporar de la curse.

Saci de aer sunt gasiti in diferite parti ale corpului, iar la unele speci chiar si in oase care sunt goale.
Pasari cazute direct in apa cu un singur picior rupt afara, au trait un timp asa, respirand prin picior. Porumbei au oase solide si nu pot face asa ceva.

Extras din: “Keep your pigeons flying” de Leon F Whitney

Mai multe informatii gasiti pe palumbus.net

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.