Sistemul vaduviei – Aplicarea celibatului si a geloziei

Si daca tot este vorba despre vaduvie ,doresc in continuare sa mai fac si alte precizari utile, pe care fiecare dintre cei interesati de aceasta metoda, o pot aplica:

După ce au crescut prima serie de pui si au depus al doilea rând de ouă, femelele sunt îndepărtate (mutate într-un compartiment separat), puii sunt întărcati iar masculii sunt lăsati să clocească ouăle, pe care le vor părăsi după două zile.

Masculii sunt antrenati cu regularitate cel putin o oră în fiecare zi, după care se întorc în crescătorie, mâncarea si apa fiindu-le administrate în boxă. Adăpostul trebuie să fie complet obscurizat astfel încât masculii să se poată odihni si să nu zboare ori să se bată cu alti masculi.Când începe antrenamentul, femela este reintrodusă în boxă, dar în sectiunea rezervată ei.Astfel, masculul o poate vedea, dar nu pot avea contact.

Când se întoarce de la antrenament, se deschide usita separeului si masculului i se permite să stea în boxă alături de femela sa, însă doar pentru o scurtă perioadă de timp. Când masculul începe să se ghemuiască si să-si umfle gusa, femela este rapid îndepărtată până data viitoare, când masculul este îmbarcat pentru alt antrenament sau direct pentru concurs.Sistemul văduviei totale sau duble este practic identic cu cel al văduviei clasice, diferă numai faptul că sunt concurate si femelele alături de masculi, folosindu-se aceeasi boxă.

Sistemul celibatului: Sistemul celibatului nu implică un imbold de natură senzuală ori sexuală, ci este o metodă foarte simplă. Acesta presupune separarea masculilor de femele după cresterea primului rând de pui si tinerea lor în această stare pe durata întregului sezon competitional. Sistemul celibatului poate fi folosit într-o crescătorie normală, cu două sau mai multe compartimente, cu deosebirea că separeurile (peretii laterali) sunt din material solid, astfel încât păsările să nu se poată vedea sau intra în contact. Crescătorii care utilizează acest sistem au afirmat că ambele sexe se antrenează si zboară bine si că implică mai putin timp decât sistemul natural. Totusi, dezavantajul constă în faptul că porumbeii sunt tratati ca o echipă si nu permite ajustări individuale în functie de fiecare porumbel.

Sistemul geloziei : Sistemul geloziei functionează pe baza… da, ati ghicit, pe baza geloziei. Fundamentul acestui sistem constă în a oferi doi parteneri masculului sau femelei. Spre exemplu, să spunem că ati dori să pregătiti pentru concurs doi masculi folosind sistemul geloziei. Va trebui să alegeti o femelă drăgăstoasă si să-i permiteti în primele zile să stea cu primul mascul. După care îndepărtati primul mascul si, după aproximativ o oră, introduceti al doilea mascul în boxă cu femela. În ziua îmbarcării, închideti boxa cu masculul #2 în ea alături de femelă, si lăsati masculul #1 să intre la loc în compartiment. Masculul #1 va zbura direct în boxa lui să-si vadă femela si îl va percepe pe masculul #2 ca pe un intrus, devenind astfel nerăbdător să scape de el. În acelasi timp, masculul #2 îl va percepe la rândul pe masculul #1 ca pe un intrus si va deveni la fel de nerăbdător să-l alunge. În acest moment, scoateti pe rând fiecare mascul si introduceti-l în cos pentru a fi îmbarcat de concurs. Nu lăsati cei doi masculi să intre în contact. De aceea, când îi îmbarcati, trebuie să folositi două panere sau o cuscă de expozitie în care păsările pot fi tinute separate. Când vor fi eliberati din masina de concurs, cei doi masculi vor goni spre casă deoarece fiecare crede că celălalt încă se află cu perechea sa. Dacă doriti să pregătiti pentru concurs femele, procedura este inversată, folosind un mascul la două femele.

Există totusi un dezavantaj în ce priveste sistemul geloziei: dacă, spre exemplu, cei doi masculi se întorc simultan acasă, e posibil să clarifice situatia pe cont propriu si să piardă timp pretios, rănindu-se în acelasi timp unul pe altul.

Autor: Gruescu Sava, Resita

www.bondar-gruescu.home.ro

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.