Sportul columbofil este mai intai de toate un hobby

Cand vine vorba de porumbei, cu precadere porumbei voiajori, sportul columbofil poate merge in mai multe directii: ca si hobby (pasiune), afacere, afacere+hobby.

Pentru mine este un hobby, si probabil ca asa va ramane; din acest motiv incerc ca timpul petrecut intre porumbei sa fie unul de calitate, sa ma simt bine atat eu cat si porumbeii. Ceea ce nu am reusit in anii precedentii datorita faptului ca petreceam destul de putin timp cu ei doar in week-end acum pot sa spun ca am mai mult timp (in special dimineata de pe la ora 06:00 pana pe la 08:00 si seara dupa ora 18:00, doar atunci cand e sezon de concursuri, in rest mult mai putin.

Intr-un articol vorbeam despre “fericirea din adapost”, adica aceea stare in care porumbeii se simt bine in crescatorie, si abia asteapta sa se intoarca inapoi, aceasta stare favorizeaza si intrarea porumbeilor in forma mult mai usor, si este si o trecere naturala, stimulata prin procese naturale.

La mine in crescatorie am incercat sa ma apropii de porumbei, si se pare ca am reusit cel mai bine sa o fac in cazul masculilor. La femele a fost putin mai greu si datorita faptului ca atunci cand hranesc masculii femelele sunt la zbor; iar cand revin femelele le las sa intre in crescaotorie unde gasesc mancare, de cele mai multe ori nu stau sa intre toate femele (crescatoria mea este la 5 minute cu masina de casa, porumbeii inca nu sunt langa mine, dar probabil ca in 5 ani de zile voi reusi sa am locul meu si atunci poate ca lucrurile vor sta altfel).

Nu uitati, lasati stresul si starea de nervozitate afara, cand sunteti la porumbei incercati sa fiti calmi; prindeti porumbeii in mana de cel putin 3-4 ori pe saptamana acest lucru va duce la o apropiere de porumbei dar inca ceva nu incercati sa fugiti dupa porumbei prin crescatorie; daca aveti o crescatorie prea mare (inalta si lata) incercati sa mai micsorati spatiul si poate sa cresteti mai putin porumbei.

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

4 thoughts on “Sportul columbofil este mai intai de toate un hobby

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.