Start sau restart – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Ca si in anii anteriori, campionii columbofili  sunt premiati in timpul iernii.

Si tot ca si in anii anteriori sunt tot cam aceeasi campioni care reusesc sa se mentina in top.

Iar concluzia este ca tot cam aceeasi columbofili  raman in anonimat din nou.

Un sport care an de an are aceeasi pierzatori este sortit sa-si piarda din atractivitate.

Acesti columbofili stiu ca porumbeii lor sunt slabi calitativ sau au o conditie slaba, dar nu fac nimic sa schimbe situatia in bine.

Poate nu au ambitia necesara sau poate sunt prea lenesi.

Pana la urma isi pierdeinteresul pentru sportul columbofil si se vor lasa. Daca rezultatele sunt slabe in fiecare an, exista o singura optiune pentru a pune punct acestei serii negative: scapa de toti porumbeii si incepe din nou.

Si mai gandeste-te si la crescatorie. Este una buna?

Nu are sens sa aduci porumbei pe care sa-I pui in aceeasi crescatorie in care este imposibil pentru porumbei sa obtina o conditie buna.

CRESCATORIA

Scoate afara toti porumbei din crescatorie si desinfecteaz-o.

Dettol sau Virkon S par sa fie cele mai bune desinfectante. Cand desinfectam sa ne asiguram ca fiecare colt este acoperit, sa nu scapam nici macar o crapatura.

Doar cand esti sigur ca bacteriile, ouale de paduchi, si alte vietati de genul acesta sunt terminate, alti porumbei (de preferinta mai buni calitativ) pot fi introdusi in crescatorie.

Dar construirea unui adapost nou?

Am dubiile mele in acest sens.

MAI BUNI ?

Sa construiesti un adapost nou este costisitor. Un astfel de adapost nu va contine patogeni dar nu ai garantia ca este un adapost bun.

Ideea este ca multe crescatorii nu sunt bune pentru ca crescatorul nu este constient de acest lucru. Din acest motiv este recomandat cerem crescatorilor experimentati  sfaturi. Chiar si cea mai mica schimbare poate transforma crescatoria in una mai buna.

Dar si reversul medaliei este valabil. In Olanda si Belgia este ideal sa pozitionezi crescatorie spre sud-est. Dar acest lucru poate fi diferit in alta parte.

Credeti-ma, un adapost bun (acest aspect nu are de a face cu un adapost pompos) este vital in obtinerea de performante. Personal consider ca forma porumbelului este mai importanta decat calitatea porumbelului.

As prefera sa-mi pun banii pe un porumbel mediocru intr-o super forma (conditie) decat pe un super porumbel caruia ii lipseste conditia (forma) Din pacate nu exista reguli standard in definirea unui adapost bun. Sunt o multime de adaposturi total diferite dar care sunt bune. Asa cum am ami spus “un adapost pompos”nu  conteaza. Am vazut atat de multe adaposturi despre care ziceam:”Cum este posibil ca porumbeii sa zboare atat de bine dintr-un asemenea adapost”.

PARINTI ADOPTIVI

Astfel urmatorul pas este: alti porumbei sau porumbei mai buni.

Sunt cateva metode pentru obtinerea acestor porumbei.

  • Poti achizitiona porumbei din care sa reproduci.
  • Sau poti achizitiona porumbei pe care sa-I zbori.

Dar pentru columbofilii de rand, le dau alta metoda, una mai ieftina.

Acestia ar trebui sa faca rost de oua.

Darsa aduci oua fara porumbei este o situatie cam problematica.

In primul rand ai nevoie de niste parinti adoptivi. Iar in privinta aceasta multi columbofili fac anumite greseli.

 

FOARTE IMPORTANT

Acesti porumbei ca si parinti adoptivi s-ar putea sa nu fie sanatosi. Daca nu sunt sanatosi te vei trezi din nou in aceasi situatie ca si inainte, din nou este condamnat sa te scufunzi mai devreme sau mai tarziu, asa cum spune o zicala olandeza.

Cel mai bun lucru pe care il pot face este sa achizitioneze porumbei de la un singur crescator.

De ce doar de la un singur crescator?

Din cauza ca daca aduci porumbei din mai multe crescatorii, deseori miroase a probleme.

Si eu trimit multi porumbei in alte tari si nicioadata nu am avut probleme pana anul trecut.

Dar acel transport era unul diferit.

Acei porumbei au stat in carantina pentu o perioda mai lunga de timp cu alti porumbei din alte crescatorii.

Din cauza ca starea de sanatate a parintilor adoptivi este importanta, nu-mi voi asuma riscuri si ii voi trata si voi verifica starea lor de sanatate mai dupa tratamente.

Doar in acel moment, cand sunt intr-o stare de sanatate perfecta, poti aduce ouale.

rock_pigeon_eggs

CELE TREI “W”-uri (sau mai bine zis DE UNDE, CE FEL DE si DE LA CINE)

Intrebare care se pune este urmatoarea: ” Sa cumperi oua de unde, ce fel de oua si de la cine.”

Din moment ce, chiar si cei mai buni porumbei din lume reproduc “gunoaie”, sfatul meu este sa concurezi puii rezultati. Daca vei intrpodice porumbei slabi in compartimentul de reproductie, pierzi timp din nou.

Sai concurezi este cea mai buna metoda in depistarea lor daca sunt buni sau nu.

Trebuie sa iei in considera si roscul pierderii lor.

In mod natural, ar trebui sa achizitionezi oua de la un crescator buna, si acesta ar trebui sa fie un om de la care poti fi sigur ca-si va da toata silinta sa te ajute.

Ouale respective ar trebui sa fie de la zburatori sau de la reproducatori?

Eu prefer sa fie de la zburatori.

“Reproducatorul” nu este nimic mai mult decat un nume pe care il dam unui porumbel.

Mai mult, sunt multi crescatori care detin in lotul de reproductie porumbei care nu au demonstrat nimic pana acum.  Acesti porumbei sunt in lotul de reproductie pentru ca nu au costat nimic, sau din cauza ca pedigreele sunt “colorate”. Alt aspect, multi reproducatori sunt batrani.

Zburatori sunt o cu totul alta poveste. Acestia au reusit sa dovedeasca ceva, si sunt si tineri in cele mai multe cazuri. Eu prefer sa am pui din porumbei tineri.

Acesi crescatori care in mod repetat isi vand porumbeii “mai btrani de cat…”, acestiu stiu ce fac.

CEL DE-AL TREILEA “W” (DE LA CINE)

De la cine sa achizitionam  ouale?

  • In primul rand de la cineva de incredere, cum am mai mentionat inainte.
  •  Trebuie sa fie unul de buna credinta.
  • Ar trebui sa fie din zona. (Astfel ajungi sa cunosti concurenta, porumbeii sai si caracterul persoanei). Mai mult acesti oameni vor realiza ca nu pot sa-ti dea “gunoaie” devreme ce ii intalnesti regulat si de fiecare data cand il intalnesti va afla ce fel de porumbei ti-a dat.
  • Trebuie ca acest crescator sa fi zburat bine in ultimii ani (adica sa fi fost in top), fara ca sa administreze prea multe medicamente si inca ceva, si altii sa fi avut rezultate bune cu porumbeii sai.
  • Este recomandat ca intotdeauna sa cumperi porumbei sau oua de la crescatori care detin crescatorii mici (spatii mici pentru porumbei inseamna porumbei mai putini). Cand ai crescaotrii mici inseamna ca an de an, un astfel de crescator nu are alta optiune decat decat sa scape de porumbeii care sunt destul de buni pentru altii ca sa ii pastreze.

Oua de maxim 2 sau 3 cescatori, ar trebui sa fie suficiente.

Este bine ca sa imperechezi porumbeii dupa cateva zile fata de porumbeii de la care achizitionezi ouala. Aceste oua pot fi tinute la rece pentru saptamana, intre timp parintii adoptivi vor face si ei oua.

IN CONCLUZIE

Asa cum am mai spus, sfaturile acestea sunt pentru crescatorii de rand care nu-si permit sau nu vor sa cheltuiasca (multi) bani.

Daca ai bani putini nu inseamna ca nu ai un viitor in sportul columbofil.

Trebuie doar sa fii putin mai desptept.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Start sau restart – Un articol de Ad Schaerlaeckens

    1. Se poate plus de detali in ce regiune zbori eventual oras si ce categorie ai preferinta de-a juca…Fiinca de la cine si ce vei lua conteaza foarte mult…la fel si pentru cel care da…incepatorii sint uni dintre ei mai cu simtul columbofil dezvoltat si altii care lasama sa te las…..Tot timpul detaliati com sa stie omul ce sa inteleaga…A cere nu este o rusine…..A primi si a nu te ocupa cum trebuie de ei a nu recunoaste mai departe este o rusine….

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.