Stresul de zbor

Stresul de zbor nu se refera numai la cantitata de munca (antrenament si curse) depusa de porumbel, in concordanta cu forma fizica si nivelul de alimentatie, dar si la alte elemente de stres asociate cu insasi cursa in sine.

Marimea timpului petrecut in zbor de porumbelul de cursa trebuie corelat ci forma fizica si cu cantitatea de calorii dmin hrana primita. Sa fortezi o pasare subnutrita, sub sau supraponderala, care nu e in forma sau e deja obosita de zbor, reprezinta un stres semnificativ. Pasarile obosite au nevoie sa se refaca, atat fizic cat si psihic, inainte sa se intoarca inpoi la “munca”.

Sursa foto: porumbei.ro

Lansarile si cursele  in exces nu numai ca proviaca un stres continuu, dar sunt o cale de distrugere apotentialului de concurs al porumbelului. Stresul de zbor este sporit de naparlire, in special la pasarile tinere, ma ales cand este vorba de penele de zbor si din coada.

Imbarcarea porumbeilor este un stres, transpotul porumbeilor, expunerea la boli, efortul de zbor, pradatorii intalniti pe traseu. Prin asigurarea odihnei la intoarcearea din cursa, o alimentatie adecvata, si un control al bolilor pot ajuta porumbelul sa treaca mai usor peste stresul cauzat de concursul in sine, de la imbarcare la sosirea in adapost.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Stresul de zbor

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.