Sunt porumbeii pregatiti pentru zbor?

Sunt porumbeii pregatiti pentru zbor?-dupa articolul “Are your pigeons ready to race?-Author: Bob Rowland  ( http://www.pigeonbasics.com/articles/article87.html) -Title: Are your pigeons ready to race?-Date: 2005-01-09 16:43:10

Am monitorizat o discutie dacă păsările tinere ( puii) ar trebui sa fie concurat pe parcursul anului nasterii lor sau dacă trebuie să li se permită să se maturizeze si apoi să fie concurat ca yearlingi?
Aceste intrebari sunt puse de foarte multi columbofili,care sunt preocupati de pierderile de păsări tinere .Deci, care este adevaratul motiv pentru aceste pierderi?
“In opinia mea, multi crescatori nu au porumbeii pregatiti pentru a putea fi angajati in concursuri din diverse motive, dar eu cred ca motivul principal pentru aceste pierderi este faptul ca porumbeii nu sunt asa de sanatosi pe cat ar trebui sa fie.
Cu siguranta vor fi multi care vor spune ca ei au tot felul de programe pentru a asigura 100% sanatatea pasarilor, dar parerea mea este ca multe din aceste programe pot face exact opusul.
Eu nu administrez preventiv antibiotice puilor pentru a intampina imbolnavirea, astept pana cand intradevar pasarile au o problema si doar dupa aceea administrez antibiotice.
Motivul este acela de a permite sistemului imunitar sa dezvolte anticorpii necesari, anticorpi ce le permite pasarilor sa-si mentina starea de sanatate. Orice facem poate altera aceasta stare generand asa numitele efecte secundare.”

Are importanta cum si cand facem antrenamentul? Progresiv sau brusc? Sa vedem mai jos parerea lui Bob Rowland:

“Antrenamentul puilor – familiarizarea cu imprejurimile si dezvoltarea muschilor – de asemenea, trebuie sa se faca la timpul potrivit si in conditii adecvate.
In cazul in care conditiile nu sunt adecvate, de exemplu temperaturi prea mari ori prea intuneric, etc, porumbeii, in general, nu se vor antrena de placere, iar noi va trebui sa-i fortam.
Imaginati-va ca vreti sa predati lectii de inot unei persoane obosite sau bolnave. Daca o puneti in apa suficient de adanca, in lipsa experientei necesare, acea persoana se va duce la fund si eventual va fi pierduta.
Este responsabilitatea noastra de a incepe antrenamentul incet, oferind porumebilor oportunitatea de a se dezvolta, DAR, la un moment dat, va trebui sa intelegem, de asemenea, ca unii dintre pui nu au niciun talent special si celorlalti le-ar fi mai bine daca i-am elimina din crescatorie.”
Stresul indus de aglomeratie va diminua foarte mult capacitatea porumbeilor de pregatire si recuparare.

“Toate compartimentele vor avea un numar adecvat de porumbei, functie de marimea lor. Pana nu vom ajunge la acest numar, in crescatorie vor fi mereu lupte pentru teritoriu, lupte ce vor duce la imposibilitatea de a ajunge la cea mai buna forma si conditie.”
“Conditiile din SpringHill, Florida sunt cu siguranta diferite fata da cele mai reci din nord. Verile noastre sunt mai timpurii si de aceea noi incepem concursurile cu pasarile mature in Februarie si le incheiem la sfarsitul lunii Aprilie sau in prima saptamana din Mai.
In zonele cu clima mai rece, sezonul cu pasarile mature nu poate incepe pana-n Mai, asa incat ceea ce se potriveste intr-o anumita zona nu este valabil oriunde.
Tarile europene sunt destul de mici ca dimensiune, iar clima este similara pentru intreaga tara, asa incat se pot stabili anumite standarde la nivel national, acest lucru fiind aproape imposibil in America.
Ceea ce trebuie intotdeauna facut este de a stabili un plan de zbor adecvat care sa permita tuturor membrilor sa concureze in conditii normale, FARA PIERDRI MASIVE DE PORUMBEI.”

“Exista mereu persoane care, indiferent cand va incepe sezonul, ele nu vor fi gata niciodata. Personal cunosc cativa crescatori care niciodata nu sunt gata, chiar daca am opri pasarile acasa un an intreg.
Apoi exista mereu crescatori care sunt intotdeauna pregatiti pentru prima etapa programata de concurs. Chiar daca ei nu au intreaga echipa pregatita corespunzator, acesti crescatori au cateva pasari cu care obtin rezultate foarte bune.
Daca aveti in clubul din care faceti parte persoane care nu sunt pregatite, nu permiteti modificarea planului de zbor, cu exceptia faptului ca aceasta modificare este justificata si acceptata de majoritatea. Permitand acestor crescatori nepregatiti sa modifice planul de zbor, atunci nu numai ca ei nu sunt gata, dar si intreg clubul va ajunge la nivelul acestora.
Sunt mandru sa spun ca , in general, sunt pregatit la inceputul sezonului cu echipa de zburatori, si, chiar daca, ei nu sunt cei mai buni, sunt porumbeii in care am incredere ca pot termina etapa fara a le dauna.
Acesta este stilul meu, incerc sa-mi angajez porumbeii in cat mai multe concursuri posibile, astfel incat acestia sa-mi dovedeasca daca sunt intradevar vrednici sau nu.
Nu sunt suficient de destept pentru a spune cat de bun este un porumbel doar uitandu-ma la el, dar daca porumbelul participa la destul de multe concursuri si antrenamente, in scurt timp, imi pot face o parere despre valoare sa.
Din experienta mea, cei mai buni porumbei nu sunt niciodata acei porumbei pe care trebuie sa-i indopi mereu cu antibiotice. Sunt aceia care si-au dezvoltat o rezistenta naturala astfel incat sa fie capabili sa concureze si sa supravietuiasca. Ceilalti isi gasesc repede calea de a iesi din crescatoria mea.”
“Porumbelul voiajor ne pune pe NOI, crescatorii de porumbei, in fata unor alegeri pe care trebuie sa le facem.
Ce pastram si cum ne facem jocul este in totalitate decizia noastra si nicio alta persoana nu ne poate spune ca trebuie sa fim pregatiti la un moment dat.
Cu toate acestea, daca nu esti pregatit, sa nu te astepti ca ceilalti sa schimbe regulile jocului, astfel incat tu sa poti castiga.

In concluzie, daca aveti pierderi mari printre pasarile tinere la inceputul antrenamentelor, atunci probabil ar trebui sa reevaluati totul si sa vedeti daca porumbeii sunt sanatosi sau nu.
Daca sunt sanatosi si in continuare experimentati pierderi mari, atunci inseamna ca aveti un program de antrenament slab sau porumbei de calitate indoielnica. In ambele cazuri , singurul responsabil este crescatorul, care trebuie sa invete cum sa-si antreneze porumbeii sau cum sa achizitioneze unii noi sau…
In general, am descoperit ca noi, crescatorii suntem lenesi si apoi cand se apropie timpul examenului final, vom incerca sa “ingrajam porcul” la fel cum am facut la scoala in speranta obtinerii unor rezultate acceptabile.
In concluzie, nu incercati sa faceti astazi lucrurile pe care le-ati tot evitat de cateva saptamani. Daca ati petrece cateva momente zilnic, corectand problemele in timp ce sunt inca mici, atunci criza de timp nu va fi asa o mare problema pentru voi.
Amintiti-va acest lucru: In fiecare crescatorie exista cativa foarte buni porumbei, dar exista, de asemenea, mult mai multi care sunt buni doar cand sunt serviti impreuna cu cartofi si morcovi.”

 

Sava Gruescu

www.bondar-gruescu.home.ro

Ma numesc Gruescu Sava, sunt din Resita judetul Caras -Severin. De mic copil, mi -au placut porumbeii, vecinul meu Zinbran Emil, care avea porumbei de la d-nul Catici din Arad, m-a initiat pentu prima data, despre porumbei, dandu-mi cateva serii de pui . In 1969, m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc cu drag aminte, de cateva locuri bune din anul 1970. Loc 2 de la BUDAPESTA, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, loc 3 de la BRNO din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970 cu porumbelul 2214 -68 -M.In 1998, am facut tandemul BONDAR & GRUESCU. In 2007 am ocupat loc.1 National la cat. vit. maturi , loc 2 National la cat. general palmares, participand pentru prima data la Olimpiada de la Oostende - Belgia ,la cat. general palmares , unde am ocupat locul 28 .In 2010 , din motive subiective ,am renuntat la porumbei ,dar in 2013 pana in 2015 ,am sustinut tandemul Iordache&Adascalitei ,care in 2015, au obtinut un loc 1 National la cat vit. maturi ( record de viteza 3,40 puncte) , tandem care la inceputul lui 2016 ,s-a destramat. Din 2008 si pana in prezent , am sustinut si crescatoria resiteanului Pisla Daniel , care cu doua participari in cadrul Olimpiadei de la Nitra - Polonia ( 2013) si Olimpiada de la Bruxelles - Belgia ( 2017) si-a ideplinit conditiile pentru certificatul de "MAESTRU COLUMBOFIL ", care conform RNS ii va fi inmanat la expozitia Nationala ,urmatoare . http://www.bondar-gruescu.home.ro/

One thought on “Sunt porumbeii pregatiti pentru zbor?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.