Teoria Aripii si porumbelul voiajor

Teoria aripii, ca mai toate teoriile precedente, a avut parte de întreaga noastră atenţie din momentul în care a fost formulată (1936 – ’37). Intr-o anumita perioada de timp, teoriile privind alcatuirea aripii au produs o adevarata furtuna printre crescatorii columbofili. Toata aceasta tevatura a pornit de la un articol al scriitorului columbofil de renume, belgian Chales Vanderscheldem, care a declarat ca, doar pe baza caracaterisiticilor aripi se poate selecta porumbelul de valoare.

In ceea  ce priveşte importanţa care i se poate atribui lungimii aripii prin faptul că nici profeţii acestei teorii, nici ceilalţi columbofili care i-au urmat orbeşte nu au fost în stare să dovedească corectitudinea principiilor care trebuie să fi stat la baza teoriei aripii.  Mulţi crescători, unii dintre ei chiar faimoşi, încă susţin această teorie.

Unii partizani ai teoriei aripii au avut ocazia să încerce diferite împerecheri în urma cărora au rezultat pui cu aripi
mult mai lungi decât media deja cunoscută. Am văzut că toţi acei porumbei cu aripi lungi pe care lumea s-a chinuit să-i obţină erau bătuţi cu uşurinţă pe toate distanţele. Apoi s-a început sa se lucreze, pentru  un antebraţ scurt, o aripă secundară cât mai scurtă, acoperită de un penaj neted şi fin, de bună calitate, în timp ce ultimele patru pene de avânt nu trebuie să fie prea late la bază, ci rotunjite la vârf şi, pe cât posibil, de aceeaşi lungime, astfel încât să formeze o aripă cu patru capete.Acele ultime patru remige de avânt trebuie să fie foarte drepte, iar ultima uşor curbată spre exterior.Dupa parearea mea, nivelul performantei este determinat de inteligenta si capacitatea de luptator, de calitatea musculaturii,  vitalitatea, echilibrul corporal, calitatea penajului,sanatate perfecta, structura aripii doar ajutand sau impiedicand, intr-o oarecare masura, desavarsirea performantei.

Tipul de aripa, care accentueaza realizarea unei performantei deosebite- cresterea vitezei- nu este tipul vechi, cu o suprafata mare, ca o lopata ci un tip asa numit „ aripa lunga-ingusta”. Frecvent, acesti porumbei au spatele deschis ( neacoperit de penele aripii) deoarece remingele secundare sunt scurte.Sigur ca exista un adevar , dar aceasta caracteristica nu e totul, in cazul porumbeilor buni teoria se confirma, dar porumbel cu musculatura rigida, fara caracter de luptator, chiar daca are o aripa ideala nu va deveni performer. Primtre porumbeii cu aripa scurta si suprafata redusa exista multi cu performante frumoase.

Una din greselile lui Vanderscheden a fos de exemplu atunci cand i s-a oferit un porumbel spre evaluare si obsevandu-i aripa prea scurta l-a recomandat pentru taiere. Surpriza a fost ca acel poumbel, in acel an, a fost considerat cel mai bun performer in Belgia, era porubelul Jonge Stier-Van Bruaene. Exista multe alte exemple: majoritatea porumbeilor Delbar au aripa scurta. Forma aripii poate influenta perfomanta unei pasari daca se face o corelatie cu conditiile meteorologice.Aripa lata, ca o lopata, prezinta un avantaj la viteze de 150 Km/h determinat de un vant puternic din spate, deoarece vantul poarta porumbelul mai repede.Aripa moderna, lunga, este foarte afectata de vantul puternic din fata deoarece ultimele 3-4 reminge sunt rasucite, indoite, afectand capacitatea de zbor. In acest caz, aripa scurta este mai in avantaj, deoarece avand remingele scurte sunt solide ancorate si mai stabile.

Sa vedem care sunt caracteristicile aripii descrise de Vanderschlden- valabile si corecte, de altfel:

Bratul – humerusul- trebuie sa aiba maxim 6 cm lungime si sa fie cat mai gros: un brat subtire rezista numai la distante scurte.Remingele secundare trebuie sa aiba 11-11,5 cm la femele, maxim 12 cm la masculi; remingele secundare lungi sunt caracteristice pasarilor lente.

bozovici 5

 

Remingele primare: la acestea cele mai importante ca lungime si forma sunt ultimile patru ,ultimile reminge trebuie sa fie bine ventilate – adica la deschiderea aripii, ultimele reminge sa nu inchida bine , intre varfurile ei sa existe un spatiu. Deasemeni sa fie  de forma unui cutit neascutit, nu prea late, astfel in cat vartejurile de aer formate in timpul zborului sa poata fii folosite de porumbel cat mai bine in folosul sau. Vanderschleden grupeaza ultimile reminge in patru categorii: (1) -a 8 -a mai scurta , a 9-a mai lunga , a 10-a cea mai lunga – acesti porumbei sunt considerati necorespunzatori.(2) – a 8-a mia scurta, a 9-a cea mai lunga, a 10-a mai scurta -acesti porumbei sunt de valoare mijlocie, pot exista si rebuturi intre ei, nu au valoarea reproducatoare.(3) –  a 7-a mai scurta, a 8-a, a 9-a, a 10-a la fel de lungi- printre acestia sunt multi castigatori si se pot si reproduce din ei. (4) – a 7-a aproape la fel de lunga cu a 8-a, a 9-a, a 10-a, cele trei fiind la fel de lungi, iar intre remingele 6 si celelalte sa existe un decalaj vizibil – acestia sunt superconcurenti si reproducatori favoriti.

Chiar daca cele enuntate de Vanderschleden sunt bune, parerea acestuia nu poate fi considerata definitiva, deoarece forma aripii unui porumbel nu determina performanta, ci doar o ajura,nici nu poate sa aiba o legatura clara cu valoarea reproducatoare a unui individ. Asadar, daca facem abstractie de cele enuntate, parerea lui Vanderschleden asupra aripii poate fii considerata doar ca un model pozitiv si viabil, un element de ghidare in selectie.

As mai adauga ca merita sa urmarim calitatea remingelor: se poate observa daca tijele remingelor principate sunt puternice, elastice sau daca sunt slabe si casante, putin rezistente la rupere.Promotorii teoriei aripii nu au fost înfrânţi uşor, dimpotrivă, şi-au continuat cruciada cu o încăpăţânare şi mai mare şi au mers până într-acolo încât au renunţat la toate considerentele ce nu aveau legătură cu aripa. Dacă ar fi fost vorba numai de încăpăţânarea şi auto-mulţumirea unora dintre teoreticieni şi a adepţilor induşi în eroare, nu ne-am fi făcut mari probleme. Dar ştiam prea bine câţi crescători, în special tineri şi începători, cădeau victime acestei iluzii şi mai ştiam şi cât rău ar fi putut să producă această teorie în sportul columbofil. Vi-as pune o intrebare:

-Care sunt cele mai importante  calităţi pe care un porumbel trebuie să le deţină?

Pot spune ca pasarile mele cu care am fost in Expozitii Nationale , aveau  o formă corporală cilindrică, care să-ţi lase impresia că pasărea poate aluneca prin aer fără efort,de talie medie spre mic.  Un schelet solid, o musculatură puternică şi o bună ventilaţie a aripii, aripi suple (articulaţii flexibile, elastice) , aripi mari in comparatie cu lungimea corpului,  starea de sănătate perfectă, o constituţie fizică excepţională.

Porumbeii constanti, bine ingrijit, vor da intotdeauna rezultatele dorite. Indiferent de categoria de distanţă la care intenţionaţi să participaţi, rezultatele bune se obţin cu porumbei într-o stare perfectă de sănătate şi din acestia trebuie să scoateţi pui. Astfel de porumbei vor avea întotdeauna poftă de mâncare iar constituţia lor excepţională le va permite să asimileze toată hrana pe care o consumă. Un porumbel iesit din formă poate fi depistat cu usurinţă după calitatea penajului, care va avea un aspect spălăcit, fără nici un pic de strălucire. Dacă un porumbel se află
într-o asemenea stare, va fi egal cu zero atât ca zburator, cât şi ca reproducător.

Vitalitatea unui porumbel este dată de starea sa de sănătate.As mai face o remarca :- nu poti cataloga un porumbel ca fiind valoros atata vreme cat a castigat o cursa cu vant din spate. Ceea ce ne face sa ne intoarcem la teoria aripii si la intrebarea: care ar fi aripa potrivita pentru fiecare categorie de concurs? Asemeni pasarilor migratoare, porumbeii stiu ca au de indeplinit dificila sarcina de a parcurge distante lungi, de aceea isi dozeaza efortul si nu bat des din aripi.

Problema porumbeilor e ca in timpul zborului cheltuiesc foarte multa energie, tocmai de aceea un sprinter care bate foarte des din aripi nu poate face fata in cursele pe distante mai lungi.Sunt multi crescatori care ar vrea sa concureze cu porumbeii de la cele mai mari distante, insa sunt foarte putini cei carora li se intorc pasarile. Motivul este ca isi concureaza porumbeii pe distante scurte si scot pui doar din aceia care castiga premii la aceasta categorie, insa trebuie avuta mult mai multa rabdare in cazul curselor de fond daca vrei sa ajungi in varful piramidei.

Porumbelul de fond va reproduce doar accidental porumbei de viteza sau demifond, iar cand acest lucru se intampla, trebuie sa priviti inapoi si veti vedea ca incidentul s-a mai intamplat si in trecut, deci puii rezultati se arunca in linie. Acesti produsi nu vor da nastere unor porumbei de fond, chiar daca se trag din astfel de pasari.

Rezultate in anul 2004:

Categoria Demifond Tineret

261434-03-M loc 1/ jud loc 1/clb loc 14 Expo Nat Constanta.

261412-03 M loc 2/jud loc 2/clb loc 23 nat .

261442-03 F loc 3/jud ,loc 3 clb loc 31 Expo Nat Constanta

Categoria Demifond Palmares

261412-03-M loc 1/jud, loc 1/clb, loc 22 nat.

Rezultate in anul 2005:

Cat. Fond Maraton/CRESCATOR loc 1/jud loc 1/clb. loc 39 nat.

ZONA DE VEST NURNBERG

161121-04-F loc 2

161136 -04 F loc 10

Cat General Palmares Maturi

261412-03-M loc 2/jud loc 1/clb loc 9 nat.

Rezultate in anul 2006:

Cat. Viteza Maturi

161121-04-F loc 1/jud loc 1/clb loc 1 national .

161136-04-F loc 4/jud loc 4/clb loc 8 EXPO national  BRASOV

161129-04-M loc 5/jud loc 5/clb loc 16 national

cat. vit. PALMARES MATURI

161121-04-F loc 1/jud loc 1/clb loc 4 nat

cat.  GENERAL PALMARES

loc 1 /jud , loc 1 / clb  locul 2 national EXPO  BRASOV, locul 28 la Olimiada de la Oostende Belgia categoria General Palmares.

cat. viteza crescator locul 1club / 1 judet / 6 national

cat.viteza palmares crescator 1club / 1 judet / 15 national

Rezultate in anul 2007:

cat.a-I-a vit. palmares / crescator loc 2 / jud, loc 2 / club, loc 9 nat.

Rezultate in anul 2008:

cat a-IV-a gen. palmares tineret- 20859-07-loc 1/ jud,loc 1/ club,loc 76 nat.

Rezultate in anul 2009:

Cat.a-IV-a gen.tineret-280205-08-loc 1/jud.Loc 1/club,loc 69 EXPO nat.BRASOV

Scris de Gruescu Sava, Resita

www.bondar-gruescu.home.ro

Acest articol a fost scris ca si comentariu in cadrul articolul Teoria aripii in cazul porumbeilor voiajori, un articol din care am invat multe si iata ca inca mai aduce ceva nou. II multumesc pe aceasta cale D-lui Gruescu Sava din Resita pentru acest articol.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.