Totul incepe cu pasari bune – Un articol de Stefan Mertens

 

Sfaturi de aur dat de Herman.

Van Damme-Boddaert este un parteneriat de succes, format din Herman Van Damme (64 de ani si mai bine cunoscut sub numele de reporter Gerry) si veterinar Wim Boddaert (32 de ani). Sau, cu alte cuvinte, un om cu experientă columbofil cuplat cu un super-motivat tânăr veterinar. Această formulă este destinat să facă lucruri super, iar acest lucru sa si întâmplat.

Din 1996 această combinatie a fost într-adevăr imbatabil. În ’96 au fost campioni mondial la distante lungi,mai multi ani .Cu „Black Dream“, care a câstigat această competitie cu următoarele rezultate de top: Montauban (809 km) împotriva a 2773 de păsări ; Dax (889 km) împotriva a 6491 păsări ; Perpignan (944 km) împotriva a 12.551 de păsări. În acelasi an au fost, de asemenea, campioni national pe distante lungi KBDB. In 2000 au castigat cursa nationala de la Cahors (împotriva mai mult de 11.800 de păsări), cu porumbelul lor albastru numit „Jefke Van Mortier.“ Apoi, în 2001, ei au devenit de două ori campioni national pe distante lungi, si au obtinut de asemenea, al 7-lea nationale KBDB AS -porumbel.

Există oare cuplul de aur de reproductie? “Mă îndoiesc,” răspunde Herman ” ,dar , uneori , un columbofil este atât de norocos că reuseste sa obtina din rasa lui , o pasăre bună dintr – un cuplu.” „Personal,pot spune ca il avem pe Aske (3182744/93) X Blauw Blomme (3063220/92) in voliera noastre de reproductie si că acest cuplu a produs deja următoarele păsări de top:”Den 19″-3008219/99 ;”Den 20″-3008220/99 ;”Perigueux Crack”-3118853/95;„Kleinen Ca“-3055326/98; „Blauwe Raket“-3008252/99- un nepot de la „Het Aske“ X „Blauw Blomme“.

Intr – adevar, daca se poate reproduce astfel de păsări de top dintr – un cuplu, atunci esti cu siguranta pe drumul cel bun.
Vorbim despre intregul lot , în total sunt 45 de cupluri de reproducere in crescatorie.Reproducatori sunt in atentia si ingrijirea lui  Marc Boddaert (tatal lui Wim), care are grijă de acest lot de reproducatori. Cele patruzeci si cinci de perechi de reproductie sună cam mult, dar trebuie să stiti că există 20 de cupluri de reproducere pentru cursele pe distante lungi (între 500 km si 900 km) si 25 de cupluri de reproducere pentru distanta foarte lung (curse internationale , cum ar fi Barcelona- Perpignan-Marseille-Dax). Pentru aceste distante , ei au porumbei de la Gaby Vandenabeele (din 1990), Joris Blomme (linia 1 Provincial as-porumbel), Van Acker Jozef, Hendrik Mortier (Brugge), Mauri / Thoné ( achizitionati prin Paul Boddaert), Yvan Delrue (Bovekerke ), Georges Bolle (Kortemark), Gaston si Danny Devooght (De Haan), Boudewijn Jonckheere (Torhout).

Pentru distante lungi, stocul de reproducere include Van Thuyne, Wiel Craemers (Theelen), Gebr. Frenken (Weert), Cor de Heijde (Made), Wijnands (Maastricht), Denijs Emiel (Zulte), Henk De Bree (Soest), Jan Hermans (Waalre), Luc Sioen (Moorslede). Pentru a fi si mai precis, trebuie să mentionăm că păsările pe distante foarte lungi sunt ingrijite de Wim Boddaert. Ceilalti porumbei ( pe distante lungi) sunt  ingrijite de Herman.

Pregătiri pentru SEZONUL 2002  – 32 porumbei maturi si 28 yearlingi , acesta este numărul de văduvi care sunt gata pentru a face fata concursurilor foarte dificile , dar pregatite pentru concurs. Vaduvii stau în opt compartimente diferite si toti au fost imperecheati la 10 decembrie. Cei tineri (yearlingi), sunt imperecheati cu “femele vaduve” si păsările mature ,sunt imperecheati cu o femele de reproducere. Atunci când porumbeii tineri ( yarlingi) sunt in perioada de ouat si au depus amandoua oua ,sunt lasati sa stea pe aceste oua , timp de aproximativ 5 zile , dupa care sunt inlocuite cu ouale de la păsările mature, pe care le plaseaza  sub yarlingi,fiind transformati in părinti adoptivi. Pasarile mature sunt luate din compartiment si puse in voliera,  în timp ce puii lor sunt crescuti de yarlingi. Există trei mari avantaje în manipularea asta , astfel: (1) din cele mai bune păsări mature vă puteti testa doi tineri, astfel încât , după doi ani cunosti valoarea de  reproductie perfecte si calitătile fiecărui văduv matur; (2) yearlingii obtin un mai mare atasatasament, fata de cuib si boxa lor  , deoarece acestia s-ar putea forma instinctul de cuplu, de tineri si (3) ,  pasarile mature , stiu( cunosc) deja două femele , foarte bine (una de la matca ( reprodus) – si o femela vaduvita) – ideal pentru a motiva vaduvii maturi în timpul sezonului. 
Odată ce vaduvii maturi sunt îndepărtati din voliera, yearlingilor li se face un tratament de cinci zile împotriva tricomonozei cu Tricho Plus (Oropharma). Pasarile mature , nu primesc nici untratament  medicamentos , ci un tratament cu Biochol (Oropharma), produse alimentare complementar pentru porumbei. Oropharma B-Chol este un amestec unic pe bază de aminoacizi, biotina, vitamina B12 si sorbitol continând sulf. Acest produs promovează ( intretine ) penajului , stimulează apetitul si metabolismul, activează digestia, sustine functia hepatică si purifică sângele. B-Chol stimulează secretia de bilă si de digestie. Metionina si colină ajuta la eliminarea substantelor nocive si a grăsimilor din ficat. Combinatia acestora are ca efect îmbunătătirea digestiei.  Pentru că toată lumea stie, fără punerea la punc a organismului , nu există premii.
După 1 februarie si puii crescuti de yearlingi sunt întărcati, porumbeii maturi vaduvi, vin înapoi în voliera.Acum , pregătirea reală pentru noul sezon poate incepe. În primul rând, porumbeii obtin o “perioadă de repaus.” Acest lucru înseamnă că ei inca nu pot fi antrenati si atunci primesc un amestec de proteine săracă (Gerry Plus), plus în mod regulat Biochol în apa de băut. Pe data de 15 martie, “apa potabilă  curata” este schimbat cu un tratament de opt zile cu Theraprim (Oropharma), pentru a evita o infectie cu paratifoza. Este important ca femelele vaduve sa primesca acelasi tratament (leac ).Pe data de 20 martie , se imperecheaza din nou , ei pot din nou sa-si faca cuib , timp de cinci zile. În timpul acesta de cuibaurit,porumbeii sunt tratati împotriva tricomonozei timp de cinci zile. În cazul în care vremea este bună si au zburat afara deasupra crescatoriei ,formande-se ca stol , se pot face primele zboruri de antrenament. În trei sau patru etape, acestea sunt lansati  până la 50 km, iar apoi merg de două ori cu clubul la Arras (103 km), o dată la Clermont (208 km), si o dată la Chartres (330 km). Vaduvii sunt apoi împărtiti în două grupe.O singură echipă stă o săptămână la domiciliu (acasa) si apoi se duc la Chateauroux (499 km). Cealaltă echipă merge la Chartres încă o dată, apoi rămâne acasă timp de o săptămână si sunt apoi imbarcati pentru Bourges. În timpul săptămânii , in care stau acasa, ei primesc un tratament de opt zile cu Ornicure plus Suanovil. Hrana ( semintele ) se amesteca cu Forma-Oil Plus, Form-Mix de la Colombine. 
EFECTUL BOOSTER :
Efectul de rapel, a explica cu alte cuvinte, este utilizarea exactă a medicatiei (antibiotice) pentru a lasa porumbeii sa “explodeze” la momentul potrivit pentru curse importante. În cazul în care sunt utilizate corect, nu există nici o problema – fi doar sigur că nu există nici un risc de rezistentă.Pentru a evita această ultimă problemă, prietenii nostri folosesc întotdeauna diferite antibiotice: Ornicure – Suanovil – Linco Spectin – Baytril, etc.

Acum , aici e un program specific pentru porumbeii imbarcati la fiecare două săptămâni.
La sosire (sâmbătă): Electrolite (Fortalyt sau Recup-Lyt)
Duminică si luni: Tricho Plus (1 lingurită sau un plic la 1 litru de apă)
Marti: apa curata.
Miercuri, joi si vineri: tratament impotriva Ornitoză (cu diferite produse)
Sâmbătă si duminică: apă curată si duminica seara , porumbeii sunt examinate de Wim.
Luni: apa curata.
Marti si miercuri: Dextrotonic
Joi: este administrat
PROTEINE POOR pe hrana. O multime de crescatori obtine rezultate mai bune atunci cand incep hranirea porumbeilor lor , cu un amestec sărac de proteine sub formă de amestec de bază. Un amestec făcut cu această idee este Gerry Plus, care are următoarea compozitie: 
25 la % de porumb francez Little, dari 19 la % si Cardy, 12 la % de orez, porumb si 5 la % de popcorn, porumb conquantino si pelete de grăsime extrudate, 2 la % ovăz  decojit si Milo, 1 la % si 0,5 la %, de grâu  si cu 1 la %, orz de bere, si canepa si rapita , si 0,5 la %, hrisca, seminte de in si boabe de soia prăjite.
Orarul de hraniri al campionilor nostri arată după cum urmează. Ei sunt hrăniti  de doua ori pe zi. Atunci cand porumbeii sunt acasa ,  a  două “hrănire se transformă”  in 50 la suta Gerry Plus si 50 la suta Super Plus Vaduvie. Apoi , există doar Gerry Plus din meniu. Doar ultimele sase  zile , meniul “se transformă de hrănire de baza”, se hrănesc 100 % Super Vaduvie Plus. Desigur, ei  mai dau si  unele suplimente ultimele zile inainte de imbarcarea  , iar apoi vorbim despre arahide.Cu un Week-end înainte de a se face imbarcarea, porumbeii primesc un supliment de grăsime în plus si vitamine. Pentru acest scop, Van Damme si Boddaert utilizează pe mancare Forma-Oil Plus si Form-Mix de la Colombine.
Cu paisprezece zile înainte de începerea sezonului de curse, “steagul de formare” este scuturat de praf si o “formare obligatorie” ( antrenament deasupra crescatoriei )  , timp de o oră , seara. Din iunie există , de asemenea , o instruire obligatorie si dimineata.Porumbeii care se antreneaza bine mananca bine, sunt porumbeii care au o stare buna de sanatate.

Manipulând in crescatorie cu lumina si caldura pot, aduce porumbei la starea lor de top, dar efectul opus poate avea ca rezultat negativ , de asemenea. Fiti atenti si să actionati la momentul potrivit ,este mesajul aici. Vaduvii sunt tinuti usor la întuneric (perdele trase peste ferestre) , de la ora 7 seara până la ora 7 dimineata.
Acelasi joc este jucat cu sistemul de încălzire.Noptile reci trebuie să fie cu sigurantă evitate înainte de o cursă importantă , iar încălzirea este pornită în timpul acelor nopti.
Motivatia, este si rămâne cel mai bun “dopaj” produs în sportul cu porumbei de curse.

ANTRENAMENTE – LUMINA OBSCURIZATA – CALDURA – MOTIVARE –  HRANA ADECVATA – PUNEREA LA PUNCT SI RECUPERAREA – ODIHNA  ,sunt elementele care conteaza mult si  aceste elemente ,sunt utilizate de Herman si Wim.

Totul incepe cu pasari bune (EVERYTHING STARTS WITH GOOD BIRDS )-de Stefan Mertens

https://www.siegelpigeons.com/news/news-VanDamme-Boddaert.html

Sava Gruescu

www.bondar-gruescu.home.ro

Ma numesc Gruescu Sava, sunt din Resita judetul Caras -Severin. De mic copil, mi -au placut porumbeii, vecinul meu Zinbran Emil, care avea porumbei de la d-nul Catici din Arad, m-a initiat pentu prima data, despre porumbei, dandu-mi cateva serii de pui . In 1969, m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc cu drag aminte, de cateva locuri bune din anul 1970. Loc 2 de la BUDAPESTA, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, loc 3 de la BRNO din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970 cu porumbelul 2214 -68 -M.In 1998, am facut tandemul BONDAR & GRUESCU. In 2007 am ocupat loc.1 National la cat. vit. maturi , loc 2 National la cat. general palmares, participand pentru prima data la Olimpiada de la Oostende - Belgia ,la cat. general palmares , unde am ocupat locul 28 .In 2010 , din motive subiective ,am renuntat la porumbei ,dar in 2013 pana in 2015 ,am sustinut tandemul Iordache&Adascalitei ,care in 2015, au obtinut un loc 1 National la cat vit. maturi ( record de viteza 3,40 puncte) , tandem care la inceputul lui 2016 ,s-a destramat. Din 2008 si pana in prezent , am sustinut si crescatoria resiteanului Pisla Daniel , care cu doua participari in cadrul Olimpiadei de la Nitra - Polonia ( 2013) si Olimpiada de la Bruxelles - Belgia ( 2017) si-a ideplinit conditiile pentru certificatul de "MAESTRU COLUMBOFIL ", care conform RNS ii va fi inmanat la expozitia Nationala ,urmatoare . http://www.bondar-gruescu.home.ro/

2 thoughts on “Totul incepe cu pasari bune – Un articol de Stefan Mertens

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.