Tricomonoza si substantele din spatele medicamentelor

Tricomonoza este de mult o boala care nu ridica probleme mari crescatorilor de porumbei, in special si datorita folosirii usturoiului si a otetului de mere. Dar totusi chiar daca folosim aceste produse naturale e bine sa nu ne asumam riscuri in special la lotul de zbor, la matca e cu totul alta problema, acolo multi poti sa vina si sa ne spuna ca nu au facut un tratament de tricomonoza de mult timp.

Sa ne uitam putin la medicamentele, in special la substantele active din medicamente, sub numele de nitro-imidazol, sunt patru substante  folosite:

ronidazole

Pentru inceput sa ne uitam la RONIDAZOl. Aceasta substanta este disponibila sub forma de pulbere solubila in apa, sub mai multe denumiri, printre care amintesc Ridsol-S, Ronidazol 10%, Tricho-Plus, Ronivet, Gambakokzid. Concentratia obisnuita este de 10%. Produsul este amar, astfel incat in concentratii mai mari de 10% devine greu de acceptat pentru pasari. Are o foarte larga marja de siguranta si este in  indicat in perioadele de reproductie, de concurs si naparlire. Ronidazol 10% este folosit in multe cazuri, desi sunt anumite tari care nu dau voie acestui produs pe baza de ronidazol deaorece poate dezvolta microorganisme rezistente la tratament.

A doua substanta activa este: METRONIDAZOL. Numele comun este Flagyl (flagel stop la noi), se afla fie sub forma de sirop hidrosolubul, sau pulbere sau tablete, intr-o varietate de concentratii. Este foarte economic, in specila cand vine vorba de tablete.

metronidazole

In al treilea rand sa ne uitam la CARNIDAZOLE, Il gasim in pastilele SPARTRIX. Este disponibil doar sub forma de tablete (daca stiti si alte variante de carnidazole va rog sa interveniti). Are o marja mare de siguranta si este foarte util in tratarea individuala a pasarilor, in special a puilor pe cuib. Doza este de o tableta de 10mg zilnic.

spartrix

Iar ultima substanta activa in cazul tratamentului impotriva tricomonozei este DIMETRIDAZOL. Denumirea comuna este Emtryl. Dimetridazolul a fost primul medicament disponibil din grupul nitro-imidazol si este inca unul eficient, desi rezistenta tricomonadelor la folosirea lui este o problema in anumite zone, din cauza folosirii lui prea indelungate. Trebuie folosit cu grija deoarece are o marja de siguranta ingusta. Supradozarea conduce la pieredere reversibila a echilibrului si capacitatii coordonarii, iar in doze foarte mari poate duce si la moarte. Medicatia poate interfera la masculi cu producerea de sperma, ducand la o infertilitate temporara si astfel nu este recomandata folosirea produsului in perioada reproductiei. Doza uzuala este de o lingurita (3 grame) la 4,5-8 litri de apa. Doze mai scazute trebuie folosite in cazul pasarilor care isi hranesc puii si in timp de canicula, atunci cand creste consumul de apa si are loc o evaporare din adapost, crescand concentratia medicamentului.

emtryl-medpet-500x500

Este indicat ca sa facem o rotatie a cel putin doua dintre aceste substante active, si implicit a medicamentelor folosite pentru a se evita siscadea sansele dezvoltarii de specii de tricomonade rezistente.

In mod curent, preparatele pe baza de Ronidazol sunt folosite ca tratament primar, datorita eficacitatii lor si marjei de siguranta largi, dar este o idee buna folosirea unuia din celelalte substante active (metronidazol, carnidazol sau dimetradazol), pentru al treilea sau al patrulea tratament.

Sursa: Sanatatea, bolile si managementul porumbeilor de Colin Walker

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

6 thoughts on “Tricomonoza si substantele din spatele medicamentelor

  1. In perioada ploilor din septembrie octombrie am efectuat un tratament de 12 zile pentru tricomonoza,e-coli, cu produse foarte bune,insa sa intamplat ceva,unele femele de la matca au ouat un singur ou,iar altele au avut amandoua ouale limpezi.Oare medicatia sa fi fost problema?

  2. Mai sunt trei substante active mult mai bune decat cele enumerate mai sus : secnidazole , tinidazole si ornidazole. Obligatoriu doua mese pe zi indiferent de anotimp si apa medicamentata se da la aproximativ 60 de minute dupa masa . De preferat insa de aplicat tratamentul direct pe boabe sub forma de emulsie concentrata si apa curata . Intotdeauna un tratament eficient este cel format din doua-trei substante active si pentru o perioada scurta de 3-5 zile.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.