Un an din viața unui porumbel voiajor

REPRODUCEREA

Înaintea începerii sezonului de reproducție este important ca părinții să fie în condiții bune de sănătate iar compartimentul de matcă să fie curat. E recomandat un tratament preventiv împotriva paraziților interni, coccidiozei și tricomonozei, dar se poate face un tratament de tricomonoză de 5 zile și la o săptămână după depunerea ouălor. Există medicamente pentru tratamentul întregului lot de reproducție sau tratament individual, în funcție de preferința crescătorului, pentru toate cele trei afecțiuni.

Pentru tratamentul viermilor intestinali recomandam următoarele produse: Wurm T – de la firma Rohnfried, Belgawormak de la Belgica de Weerd.

Pentru tratamentul tricomonozei și coccidiozei recomandăm Tricoplus de la Cest Pharma, care pe lângă ronidazol mai conține și diclazuril pentru coccidioză, sau Gambakokzid de la Rohnfried.

În timpul tratamentului este indicată folosirea unui dezinfectant pentru crescătorie cu care să dezinfectăm boxele și suprafețele. Acesta va împiedica ouăle paraziților, eliminate în timpul tratamentelor, să reinfecteze porumbeii. Pulverizarea cu Eimeran- Rohnfried distruge ouăle paraziților, larvele, bacteriile, coccidia  și virușii din crescătorie, eliminați prin excremente.

Urmați fiecare tratament cu 3-5 zile de multivitamine și probiotice. Entrobac și Gervit W, două produse de top ale firmei Rohnfried, sunt o alegere ideală pentru super vitaminizare și protejarea florei intestinale în timpul și după tratamente precum și Vit Amino de la Cest Pharma cu aminoacizi sau Belgabiovit de la Belgica de Weerd, la fel, un produs foarte bun.

Pe toată perioada reproducerii mâncarea de calitate joacă un rol foarte important pentru acoperirea nevoilor porumbeilor în această perioadă și pentru a avea pui de calitate. Premium Mineral Reproducție – Rohnfried este o un amestec special de grit, minerale, cărbune (etc) ce conține exact acele substanțe de care porumbeii au nevoie. De asemenea sunt vitale mineralele și vitaminele de calitate. TopFit administrat pe boabe aduce suportul de calciu atât de necesar în timpul formării ouălor. Sunt situații în care e necesar un aport de vitamina E care să sporească fertilitatea și dorința de împerechere. Această vitamina E o găsim în Taubenfit E 50, care se administrează 5ml la 1 litru de apă, cu 2 săptămâni înainte de perioada de împerechere. Pe site-ul www.columbovet.ro găsiți un calendar de reproducție în care vă sunt arătați pașii de urmat pe zile, pentru a garanta ouă fertile, produși de calitate și părinți sănătoși, fără carențe de vitamine.

Un produs revoluționar al firmei Rohnfried este CropMilk, lapte de gușă, care poate fi administrat puilor din prima zi de viață. Acesta este un produs creat special pentru pui, conține colostru și elemente pentru dezvoltarea imunității și rezistenței puilor.

În general, păsările tinere sunt pregătite pentru înțărcare la 24 de zile de viață. Asigurați-vă că secțiunea dedicată puilor este curată și gata să-i găzduiască. Dezinfectați spațiul cu Desinfection Pro și folosiți apoi Avibac Stabilizer pentru un mediu mai sănătos. Împrospătați aerul cu Bio Air Fresh, pentru a elimina praful și alte elemente care ar putea afecta sănătatea puilor.

SEZONUL DE CONCURS

La începutul sezonului de concurs echipa trebuie să fie sănătoasă și în formă, altfel ne așteaptă mari dezamăgiri.

Pe măsură ce vremea se încălzește, căpușele și păduchii pot deveni o problemă și pot intra ușor în cuștile de transport ale porumbeilor. Pulverizați crescătoria cu Eimeran pentru a elimina păduchii și acarienii din crescătorie și a-i împiedica astfel să infecteze porumbeii. Ectopar sau Aparasit pot fi de asemenea folosite, o picătură pe penele din spatele capului sau o pulverizare cu Aparasit sub aripă sunt suficiente pentru a proteja porumbelul de paraziți și păduchii de pană și chiar și paraziți interni, cum ar fi viermii!

E recomandat un tratament împotriva tricomonozei aplicat întregului lot de zbor, cu 2 săptămâni înainte de începerea sezonului de concursuri. Tratamentul cu ronidazol poate să fie sub formă de praf, de pus în apă sau pe boabe, iar crescătorii pot opta între Tricoplus, Ronidazol 10%, Gambakokzid, Ridzol, B.S., sau după preferințe, tratament individual sub formă de tablete. Carnix Tab conține carnidazol și se administrează în doză unică, 1 tabletă pe porumbel, o singură dată. Tot sub formă de tablete sunt B.S., Tricomonas Tab, Trico Tab sau BelgaMagix. Tricogo poate fi folosit cu succes pentru a elimina mucusul format în gât. De reținut, orice tratament medicamentos trebuie urmat de câteva zile de pauză în care organismul porumbelului să fie protejat cu probiotice și vitamine. Probioticele au rolul de a proteja din interior împotriva bolilor virale, refac flora intestinală afectată în urma tratamentelor, dezvoltă imunitatea și previn apariția infecțiilor. Produsul folosit trebuie să fie special conceput astfel încât să reziste la acțiunea puternică a antibioticelor. Un astfel de produs poate fi: Entrobac, Ropa B Booster sau BelgaBac.

Înainte de concurs administrarea de produse condiționatoare este absolut esențială în obținerea unor rezultate bune. Topform de la Cest Pharma, este un produs ideal dacă este administrat cu 1 – 2 zile înainte de îmbarcare. Bt Amin, Belgasol, Cestasol- Cest Pharma, Avipharm – sunt doar cîteva dintre soluțiile recomandate înainte de cursă.

Oregano Schaffet, RO 200, Cest Energy, Energy Tab, Gluca Cest, Energy Ol, Imunobooster, sunt câteva produsele despre care merită citit pe site-ul columbovet.ro pentru a afla ce sunt, cum funcționează și să îți alegi ce ți se potrivește.

Blitzform, este un produs fără care aproapre că nu există performață în Europa!!! Majoritatea covârșitoare a campionilor folosesc acest elixir magic.

Recuperarea după concurs este esențială Electrolit de la Cest Pharma, Belgasol, Bt Amin, Cestasol, Rotosal sunt doar o mică selecție din ce există pe piață.

Proteina nu trebuie să lipsească a doua zi după zbor. Fie că folosiți o proteină premium ca și K+K3000 sau drojdia de bere  B.D.C de la Cest Pharma, proteina administrată la recuperare este esențială.

Recomandăm o selecție și o alegere atentă a produselor, în funcție de programul folosit. Nu sunt necesare produse multe ci doar produse de calitate.

CONCURSURILE CU PUI

Din nou, este importantă sănătatea generală a întregii echipe înainte de a începe antrenamentele și sezonul de concursuri. Asigurați-vă că ați făcut din timp tratamentele de deparazitare, coccidioză și tricomonoză. Folosiți tratamente individuale pentru fiecare condiție în parte. WurmT pentru o deparazitare eficientă, Carnix Tab pentru tricomonoză, sau, dacă crescătorul dorește să trateze un grup mai mare, poate folosi Tricoplus, Gambakokzid sau Ronidazol 10% pentru întregul lot de zbor. După un tratament eficient asigurați-va că mențineți porumbeii sănătoși cu Avidress și UsneGano, ambele în apa de băut. Avidress are, poate, cel mai important rol, acela de a scădea nivelul pH-ului din apa de băut, atfel încât tricomonoza să fie distrusă înainte de a ajuge în organismul porumbelului. Acest efect este potențat de către UsneGano care are rolul de a menține sănătos sistemul respirator și intestinal. Prin folosirea acestor produse, Avidress timp de 5 zile/săptămână împreună cu UsneGano 2 zile/săptămână, sunteți siguri că porumbeii se mențin sănătoși și tratamentele medicamentoase nu vor mai fi necesare atât de des.

De asemenea, asigurați-vă că și crescătoria este una curată, dezinfectată și protejată de intemperii (vânt, ploaie și umezeală). Produsele folosite își pierd din putere dacă locul unde sunt ținuți porumbeii nu este unul potrivit. Porumbeii simt iubirea crescătorului prin grija pe care acesta o are față de ei. Un porumbel iubit și bine îngrijit va face față mult mai ușor bolilor și antrenamentelor zilnice, ceea ce va duce la rezultate mult mai bune.

Pentru a dezvolta imunitate împotriva bolii puilor vaccinați puii la 4 săptămâni și cu rapel la 21 de zile. Pe toată această perioadă le puteți administra pe boabe Immunbooster, un produs creat special pentru a le dezvolta imunitatea și a-i face mai rezistenți în fața bolilor.

Dacă vă confruntați cu boala puilor (adeno-coli), administrați un tratament de 7 zile cu Belgamco sau 4 in 1 Mix, împreună cu un probiotic și vitamine. Problemele respiratorii pot fi tratate cu success cu Respiratory Plus de la Cest Pharma dar și cu produsele Belgica de Weerd. Dacă vă confruntați periodic cu astfel de probleme trebuie verificată crescătoria și condițiile din crescătorie: umezeala, curenții, aglomerarea și praful fac tratamentele inutile. Acești factori stresanți, dacă nu sunt eliminați, vor face ca aceste boli să reapară.

NĂPÂRLIREA ȘI ÎNCHIDEREA SEZONULUI

Năpârlirea este cea mai importantă perioadă a anului, iar o năpârlire bună se va reflecta în rezultatele anului următor. O mâncare bună, echilibrată, dată împreună cu suplimente bogate în Methionină sunt bazele unui penaj de calitate.

Pentru a ajuta penele să se dezvolte, să crescă frumos și strălucitoare, folosiți Sedochol sau Taubengold în apă sau pe boabe. Topform este, la fel, un ajutor excepțional și la năpârlit deoarece ajută ficatul. Suplimentar le puteți administra glucoză, vitamine și electroliți. E indicat să nu folosiți tratamente medicamentoase în această perioadă deoarece pot influența negativ dezvoltarea penelor, în special tratamentele deparazitare. Tratamentele pentru viermi se aplică după ce năpârlirea este complet finalizată la toți porumbeii.

Asigurați-vă că boxele și cuibarele sunt curate înainte de a pregăti porumbeii pentru perioada iernii. Pulverizați crescătoria și boxele porumbeilor cu Avibac Stabilizer, diluat în apă. Fiind un produs natural, porumbeii și hrănitorii pot fi lăsați înauntru deoarece produsul nu-i afectează. Pe parcursul iernii, când e mai dificilă curățarea crescătoriei, pulverizați cu Bio Air Fresh pentru a împrospăta aerul, a elimina praful și dăunătorii din aer, astfel porumbeii sunt protejați de răceli.

 

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Un an din viața unui porumbel voiajor

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.