Un campionat columbofil mai bine definit

In luna octombrie in cadrul FNCPR vor avea loc alegeri la toate nivelele, presedintele federatiei, presedinte CNS, etc.

Actualul presedinte, Marius Tunduc isi va depune din nou candidatura pentru functia de presedinte impreuna cu o echipa care isi propune aducerea sportului columbofil la un un alt nivel, un nivel cu standarde ridicate.

Mai jos as vrea sa va arat, daca nu ati reusit sa cititi deja proiectul echipei lui Marius Tunduc (publicat pe site-ul federatiei nationale columbofile (il puteti citi in intregime AICI) cat si peste tot pe facebook, propunerea de modificare a campionatului sportiv, norme, mod de obtinere, etc. Aceasta propunere vine pentru a reduce multitudinea de categorii, face campionatul columbofil sa fie unul mai suplu, mai bine definit si care sa se asemenea cu campionatul olimpic. In mod cert aceasta propunere va crea anumite discutii, sper eu sa fie constructive 🙂

Clasamentele concursurilor la: viteza, viteza ‐ demifond, demifond, sunt: club, zona, protocol, judet si general.

La demifond si fond se pot organiza maxim 4 centre de imbarcare + puncte de imbarcare iar clasamenetele sunt: centru, zona, judet, interjudetean si general.

La maraton clasamentele sunt: centru (unde sunt mai multe judete), zona 100 km(se face zona doar pentru concursurile unde
intre primul si ultimul concurent exista minim 150 km), judetean, interjudetean si general.

Federatia Nationala Columbofila organizeaza anual un numar de 6 etape nationale dupa cum urmeaza:

 • NATIONALE MINIM 700 KM in primul week‐end din iulie: Frankfurt, Vilinius, Melitopol
 • NATIONALE MINIM 900 KM in ultimul week‐end din iulie: Berlin, Harkov, Birzai

Pentru aceste etape Comitetul director va stabilii premiile si costul pe crescator aferent premiilor astfel ca acesta sa fie acelasi pentru toata tara.

Asociatiile dintr‐o zona de fond,pot face protocol, zona de fond si in etapele de maraton in care participa si alte judete pentru a fi
considerate etape zonale de fond.

La palmares olimpic ‐ se iau in calcul toate clasamentele

Premierea nationala se face dupa modelul olimpic, cu porumbeii prezenti in sala de expozitie

Gruparile pentru demifond – fond si fond vor fi formate dupa cum urmeaza:
Gruparea 1: Caras – Severin, Hunedoara
Gruparea 2: Timis, Arad
Gruparea 3: Salaj, Maramures
Gruparea 4: Alba, Sibiu
Gruparea 5: Mures, Harghita
Gruparea 6: Covasna, Brasov
Gruparea 7: Suceava, Botosani
Gruparea 8: Iasi, Neamt, Bacau, Vaslui
Gruparea 9: Vrancea, Buzau, Galati
Gruparea 10: Braila, Tulcea,
Gruparea 11: Bucuresti, Giurgiu, Dambovita,Teleorman
Gruparea 12: Arges, Valcea,
Gruparea 13: Gorj, Mehedinti
Gruparea 14: Prahova
Gruparea 15: Constanta, Ialomita, Calarasi
Gruparea 16: Olt, Dolj
Gruparea 17, Bihor, Satu‐Mare
Gruparea 18,:Cluj, Bistrita

Mai multe detalii despre proiect puteti gasi AICI

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

22 thoughts on “Un campionat columbofil mai bine definit

 1. Multi au bagat bani sau au incercat sa se axeze pe porumbei de maraton adevarat mai bine spus real peste 900 km si acum vi mataluta si faci maratonul la peste 700 km !!!!!!!!!!!!
  Acum ne poti spune asa , cui nu ii convine il poate face si de peste 1.000 km, pina acum toate bune, dar intreb si eu asa dezorientat ce sunt la aceste schimbari, cui anume ii convine sa joace la 900 – 1.000 – 1.100 km maratonul cand altu face 3 etape de 720 km si te bate cu porumbel de FOND? ???????

  Mai exista o problema, aceste schimbari la categorii nu sunt decat NADA pentru membrii inainte de alegeri, cum majoritatea sunt usor de manipulat acum au ce comenta si uita de conducere . Romanu tot fraier ramane!
  Si vor comenta, si vor comenta, altii cu buzunarele doldora €, Ron, samd.

 2. Am deschis cu nerabdare si speranta calculatorul sa vad ce contine acest nou proiect. Derulez rapid pana la candidatura vicepresedintelui tehnic- responsabil al Comisiei National Sportive. La primele categorii vad imbunatatiri substantiale, ma asteptam ca la categoria maraton sa vad la as maraton: 2 etape peste 900 + 1 etapa peste 1000.
  Realitatea STUPOARE: Categoria maraton distrusa total.
  Tradus ar suna cam asa:
  In aceeasi grupa valorica cu Real Madrid si Barcelona o punem si pe Steaua !
  Sau
  Unui absolvent de liceu ii dam diploma universitara!
  Propun schimbarea numelui categoriei maraton (daca va ramane in acest format) in Mascarici Maraton.
  (ce sa mai vorbim de lipsa palmaresurilor pe 3 ani; aici erau bine definiti porumbeii adevarati)
  Vorbind de candidatur la functia de presedinte, la punctul 1 litera b se spune asa:
  “ Atragerea de sponsori atat firme de profil dar nu numai pentru sponsorizarea etapelor nationale si locale”
  Ce credibilitate sa aiba candidatul la aceasta functie cand in acest an a refuzat o sponsorizare totala pentru o etapa de maraton (FRANKFURT) oferita de firma MIRAL COM SRL din Zalau .
  NU AS VOTA UN ASTFEL DE PROIECT.

 3. Cea mai trista zi pentru mine ca si columbofil ,,Marea candidatura a domnului Tunduc ” mai bine imi fura cineva porumbei si ceasu decit sa primesc o asemenea veaste .Dupa cum se observa mintile luminate au trecut columbofilia romana la dieta ,, un campionat mai suplu ” Nu mai propune nimic ,oricum columbofilia e batjocorita de ,,Sfinti de la Ierusalim cu parfum de dimbovita scaldat in apele Crisului ” .Domnule Tunduc schmba daca esti barabat sistemul electoral ,ca fiecare membru sa trimita sms cu numele candidatului dorit ,la fel cum ne iei bani pe sms la etapele de fond -maraton .Sistemul de vot e la fel ca cel din Coorea de Nord ,auzi mai romane ,,delegati ” sa voteze ,vor vota toti in unanimitate Kim -Jong -Un .Daca ar fi un sistem corect de vot in care sa voteze toti membri Fncpr in ziua votului sa trimita fiecare sms cu numele candidatului dorit o sa mai ajungi presedinte vorba lui Mandres din Arad ,,cind o fi mama schioara ”.Vreau sa ne fie prezenta lista cu candidatura de acum 4 ani si sa treci in dreptul fiecarui punct ,din promisiunile de atunci (din minciunile ) ce ai relizat si ce nu si explicati la fiecare .Eu daca as fi avut comportamentul dumneavoastra in lumea columbofila din Romania mi-ar fi fost rusine sa mai candidez in fruntea columbofiliei . Imi cer scuze domnule administrator fata de dumneavoastra ca va pun intr-o situatie delicata in care va trimit acest comentariu stiind de relatia dumneavoastra cu Tunduc .

 4. Dl Gelu Bacos in afara de faptul ca dvs va doriti etape de 1500 daca se poate ca oricum nu bagati la ele cine si unde a ofertat aceasta etapa si cine a refuza-to?

 5. La ce mai candidati pentru functie domnule Tunduc , doriti sa distrugeti mai tare campionatul National ??????
  Credeti ca nu este suficient distrus maratonul in noul format ??????
  Va place Daum ce a facut cu echipa Nationala asa vad ca aveti de gand sa faceti si cu campionatu National.

 6. Un proiect foarte slab marca Tunduc!
  NU MERITATI VOTATI!
  NU MERITA TI VOTATI!
  NUUUU MERITATI VOTATI !!!!

 7. Era si normal ca o astfel de propunere care sa schimbe multe lucruri sa starneasca multe discutii. Banuiesc ca echipa care si-a depus candidatura stiau si acest lucru. Dar sa revin la categoria maraton, faptul ca se trece o limita inferioara la 700 km nu schimba mare lucru; norma trebuie facuta la 1600 km si maraton extrem (as maratonul) din trei etape ai nevoie de 2400 km. Cu etape 700 km sigur nu le faci ci ai nevoie de mai mult. Acum ca eliminarea unor categorii este dureroasa pt multi nu ai ce face mai ales ca acest campionat era prea stufos si prea complicat de administrat…

 8. Cel mai probabil in zona de vest se vor zbura aceleasi etape de peste 900 km plus o etapa de 700 km la care sa participe si transilvania. Mereu ni romanii sarim ca arsi la schimbare. Pana la urma este normala reactia la schimbare dar pana la un punct. Analizati si eu cred ca va fi mai bine va putea fi un campionat mai competitiv.

 9. Andrei Bondar incep prin a spune ca daca nu reusesti sa ai porumbei constanti la maratoane de peste 900km, ramai la categoriile unde poti si unde fumigenele isi fac efectul. Daca cumva ai reusit sa ai porumbei constanti la maratoane de peste 900km atunci pentru ce vrei sa se schimbe categoria?
  O reactie mai intepatoare, dar cred ca merita.
  In 2015 Maraton Extrem se facea din 2 (doua) etape acumuland 2000km si erau porumbei cu palmarese. Acum tu vrei sa imi spui ca Maraton Extrem din 3 etape acumuland 2400km este peste cel din 2015 care avea 2000km in doua etape? Doar aia slabi la minte ar crede asa ceva. In 2016 norma Maraton se facea din 2 (doua) etape acumuland 1800km, la fel si anul acesta, si foarte multi porumbei reusind palmarese. Vrei sa spui ca propunerea cu maraton din doua etape cu 1600km e peste ceea ce s-a realizat in 2016 si 2017? La fel doar cei slabi la minte ar crede. In anii din urma sunt porumbei cu Fond care au din 3 etape km mai multi sub aripa 🙂 )))
  Sa scoti categorii cum ar fi AS FOND si palmaresele pe 3 ani este pura prostia incompetentilor. Vrei sa spui ca un porumbel care reuseste sa claseze 9 maratoane in 3 ani facand norma la AS maraton palmares 3 ani este inferior celui care reuseste sa faca norma doar intr-un singur an? La fel doar cei slabi la minte ar crede.

  Modificarea asta este pur regres!

  Avem nevoie de stabilitate si ma asteptam ca tu sa sustii stabilitatea!

  Sa nu imi spui ca o sa fie stabilitate in urmatorii 4 ani pt ca esti constient de prostia pe care ai spuneo.
  Numai bine! No offence.

  1. Eu nu spun nimic, nu este ideea mea, doar am publicat-o si o comentez si eu ca si voi, ceea ce am scris in comentarii sunt parerile mele, daca am publicat acest articol asta nu inseamna ca sunt 100% de acord cu ceea ce se scrie in el. Mai repet faptul ca avem 700 km limita inferioara la maraton (presupun ca acesta ar fi motivul principal al discutiile, dupa care probabil vine partea cu palmaresul, si AS-urile) nu inseamna ca se va concura doar la 700 km, maratoanele vor ramane in general probabil la fel, undeva la 850-950 de km, si chiar mai mult in anumite zone. Eu anul acesta am reusit sa fac norma la doi porumbei la maraton, si unul la as maraton cu etape de 950 km, mai mult unul a reusit sa faca 16 puncte din 2 etape. Am concnurat doar 5 porumbei la maraton, eu nu sunt maratonist, dar imi place sa joc si acesta categorie daca o pot fce.

  2. domnu Gabriel spui ca foarte multi porumbei au reusit sa faca palmarese , dar te-ai intrebat cum au facut?? I-ti spun eu cum au facut , pentru ca tu vezi dar nu pricepi, s-a urmrit tot anul in toata tara ca maratoanele sa fie etape usoare cu vant din psate, terminati oameni buni cu astfel de etape!!!pentru ca nua veti porumbei de 1000km +, acesti porumbei nici nu se mai intorc acasa de la etapa de 800km pe canicla si vant din fata . Domnul Bacos viseaza la fel la etape de 1000km+, dar cam aceasi situatie . Iar la capitolul de as fond si palmares pe 3ani intradevar aveti dreptate.

 10. Pastrarea categoriilor inseamna stabilitate!
  Asta daca cumva sunt care nu stiu ce inseamna stabilitate!

 11. Andrei! In februarie s-a votat pastrarea regulamentului din 2016. Pastrare cu accent pe categorii. Acum suntem in luna septembrie. Deci la nici 8 luni acelasi staff vine cu propunerea de modificare. Vorbim de echipa pt ca se exclude ideea: este proiectul lui Bilan. Echipa sustine. Intelegi.
  Despre ce stabilitate vorbim si despre ce progres vorbim? Progresul se face prin regres? Sau prin simplizarea categoriilor?
  Succesul este reprezentat de progres si publicitate. Am ajuns in varf si in loc sa stam acolo si sa ne facem auziti noi (exclus maratonistii adevarati) vrem sa coboram, probabil din cauza Pio2 sau cum i se mai zice aerul tare.
  In loc ca echipa care candideaza sa se acseze cel mai mult pe siguranta, pe reclama si indreptarea privirilor catre Romania, ei continua ce e normal in RO, debandada. An de an schimari la categorii. Fa schimbari unde trebuie, unde ai intalnit cazuri de neconcordanta, nu acolo unde nu esti cabapil sa realizezi ceva.(nu ma refer la tine).

 12. Se au voci in Moldova care spun in cazul in care acest proiect MINI-maraton se pune in aplicare columbofilii vor pleca in masa la UCPR.
  Acum sa va vad astia cu proiect plus 700 km !

 13. Am spus-o si o sa o mai spun de 1000 de ori daca e nevoie. Prin reducerea maratonului sub 900 Km. SE VOR DISTRUGE PORUMBEII DE MARATON din Romania. Ma refer la porumbeii adevarati de maraton. La peste 700 vin porumbeii de fond in fata celor de maraton. Asta nu se mai poate numi Maraton(peste 700). Imi pare sincer rau sa vad in fiecare an aceleasi discutii cu schimbarea baremelor, mai ales la categoria Maraton, unde toti ar trebui sa intelegem ca maratonul este rezistenta suprema, ambitie si inteligenta maxima din partea porumbeilor adevarati. De aceea se si numeste Maraton. La oameni se concureaza pe zeci de km la maraton tocmai pentru a evidentia rezistenta si vointa de fier a unor concurenti. La fel trebuie privita competitia si la porumbei. Spun unii ca vrem sa ne punem in acelasi rand cu strainii….Atunci luati exemplu de la marii maratonisti ai Europei !!! Nu am auzit pe nici unul dintre ei sa sustina Maraton de 700+. Din contra, toti vor maratoane de peste 900 km.
  Sper totusi din toata inima ca acest plan sa nu treaca, pentru ca daca noi aici in Moldova vom concura la 2 sa 3 etape peste 950 km(pentru ca sunt convins ca toata Moldova va dori maratoane de peste 900-1000 km), iar in tara vor fi asociatii care vor face etape la limita regulamentului propus,adica 700+, porumbeii de pe podium national vor fi de la ei si nu pentru ca vor avea porumbei mai buni de maraton, ci pentru ca vor avea porumbei de fond cu asa zise norme de maraton…..Hai sa nu ne mintim singuri si sa credem ca porumbeii care claseaza la 700+ sunt porumbei de maraton……. O zi buna va doresc!!!!

 14. Din pacate trebuie sa ne aliniem normelor ue,protectiei animalelor etc
  Stati sa vedeti show cand o sa inceapa sa prinda putere protectia animalelor la noi….

 15. Ping pong..matineu!!!!asta se vrea din maraton…auzii norma maraton..cu etape de 700km..la 14ai porumbeii acasa…scz…dar atat am de zis..UUUU!!!!!!

 16. Cu asa program nici fica mea NU V-AR VOTA! Va BATETI JOC de tot ce inseamna maraton,de noi,de porumbei,de tot ce inseamna porumbel care zboara 14-16 ore.Oameni buni…trezitiva pentru d-zeu,cum puteti ABERA asemenea tampenii,cica maraton extrem 3 etape total 2700 km????adica 900 la voi ar insemna extrem , si 1100 cam ce ar fii??? Ati pus in plan Frankfurtul lu pesteprajit si nici dracu nu a vrut sa zboare,a mers lumea pe maraton de 1000 km .Nu inteleg de ce vreti sa omorati Maratonul??? Ce nu va iese??? Daca stau sa sa ma gandesc la voi cei care ne conduceti ,nu gasesc aproape nici un (maratonist)… Sincer as dorii sa vad in conducere un Cobzaru un Butucanu un Preda un Vochin un Tampa sau un Siclovan , un om care sa reprezinte maratonul cu adevarat (cu scuzele de rigoare caci folosesc numele celor de mai sus).Ce faceti cu visele celor mai in varsta ,care poate au sezoanele numarate si au iubit Schwerinul,Gdanskul … maraton vine de la cel care a alergat 42 km si a ajuns jumatate mort la destinatie,ce le veti spune copiilor care vreti sa devina columbofili ,ca porumbeii de maraton vin la ora 14-15 in prima zi??? Vreti norma olimpica?Nu inteleg ce va tine sa o faceti ,dar nu va atingeti de Maraton daca vrem (ca in vest) corect dar ei au si Barcelona si Pau si Narbone si Perpignian si multe altele.Pacat, mare pacat de oamenii care investesc bani,timp,nervi,patima si vise frante de voi.Revin si va intreb CE NU VA IESE?????

  1. La marathon se pierd porumbei multi si odata cu ei si numarul de masini ale transportatorilor;ei fac legea in” columbofolia romaneasca” (ce nonsens)

 17. maratonul nu mai exista ca tinta in campionatul national700km zburam pui in anul nasteri sa demonstram ca e sfidator ca un pui sa stea in acelas rind cu campionul la maturi eu nu inteleg care era treaba cu maratonul fci sa se fi micsorat la 700 si maratonul sa fie maraton cu minim 2800km pt norma

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.